Skocz do zawartości

Pytanie o nożyki

dawid xd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciał bym się państwa zapytać jaki nożyk proponujecie kupić.Z firmy Excel czy Olfa?. Z firmy Excel są tańsze nożyki ale są drogie ostrza do nich i nie za bardzo dostępne d kupienia w większych ilościach. Olfa zatem nożyki są droższe ale zatem tanio można dostać ostrza bo za 10zł można aż 30szt dostać. Które proponujecie? Czy Olfa to to samo co Excel? Bo mam teraz dylemat który nożyk kupić.

Witam przyłączam sie do pytania. Miałem już 2. Pierwszy chomo nie wiadomo to mocowanie na osrza się rozwaliło, za to drugi z ITALERI (firma - solidny) to czyste g.. przy drugim czy trzecim używaniu złąmała się rękojmia.

Ja od pół roku uzywam Olfy i bardzo sobie chwalę. Solidny uchwyt, bardzo dobrze leży w ręce. A gdzie znalazłeś tak tanie nożyki do Olfy ? Na allegro są sporo droższe ....

Ja znalazłem na mojehobby.pl ale to do noża Ostrze KB-3.A co?

A na allegro nie mogę znaleśc ja można to podaj.Ale i tak będę na mojehobby.pl kupował .

Pozdro

Aha i jeszcze nie wiem czy wybrać Nóż AK-1 czy Nóż AK-4 czy Nóż AK-3 ???????????????????? który wybrać?

Od momentu kiedy zakupiłem Olfę sprawa nożyków przestała mnie interesować, a było to wiele lat temu. Olfa i Excel to nie to samo. Na temat tego drugiego nie będę się wypowiadał, gdyż nie używałem i raczej nie będę.

Ja mam AK-3 i twierdze, że nic lepszego bym już nie kupił. Jeśli zdecydujesz się na wyrób Olfy to poszukaj w sklepach dla plastyków bo kupisz taniej niż w necie (przynajmniej w moim mieście tak jest).

Pozdrawiam

A co to za różnica który kupisz?? Ja kupiłem nożyk italeri, tani był i nie narzekam.

Tyle huku o jakieś nożyki, jak sie jeden skończy to siłą rzeczy musisz kupić następny. Jak ja zaczynałem sklejać modele to najpierw używałem noża do obierania owoców, bardzo fajny był to nożyk (był bardzo, bardzo ostry).

No ale jak chcesz kupić dobry nożyk to kup Olfy.

pzdr Andrzej

Zgadzam się z kolegą Piterem, też używam AK-3, polecam.

Ja swój kupiłem w Castoramie (nawet niezły wybór mieli różnych noży OLFY). Ogólnie Castorama wchodzi chyba w modelarstwo bo mają nawet dwa rodzaje aerografów w ofercie.

A ja polecę Excel'a Na pohybel wszystkim!!!!!!!! Zaleta? Fajny kształt podstawowego ostrza.

Aj tam, nawet się w ofercie Olfy nie orientowałem, bo u nas w Olsztynie po prostu od zawsze był tylko Excel a Olfa pojawiała się ostatnio. I tak wpadanie do sklepu po parę ostrzy jest po prostu rytuałem cotygodniowym...

A kształt jest o taki:

P5250005.JPG

bo za 10zł można aż 30szt dostać

Jak się dobrze poszuka to i za 8 zł się znajdzie.

KLIK

A ja od około dwóch lat używam Olfy AK-4 i bardzo ją sobie chwalę. Jedyne czego żałuję, to że wcześniej sobie jej nie kupiłem, tylko męczyłem się z jakimś badziewnym nożykiem do tapet. Ostatnio zaś zakupiłem sobie olfową matę do cięcia i stwierdzam, że to dobry pomysł był.

P.S.

Podstawowe ostrze od Olfy AK-4 całkiem podobne do tego Excela jest.

pid_71_n2_93823025862cc35fe6ef72ff89f039bf.jpg

Nozyk Excel ma jedna fajna zalete. W Olfie, zacisk do mocowania ostrza jest szczelina, ktora pozwala wsunac tam jedynie ostrze, natomiast w Excelu jest przeciety w X. Dzieki temu mozna w oprawce umiesci cos innego, niz ostrze. Np. igle do rycia linii lub wiertlo.