TAW Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 Za radą XBandita bardzo grubymi nożyczkami. On polecał z IKEI ale ja to robię krawieckimi bo akurat mam dostęp. Trochę się kruszy ale nieporównywalnie mniej niż przy cięciu np szkolnymi. Jakby co to można sobie ranty też podpiłować pilnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 No właśnie mnie o te ranty chodziło, dobrze poznać technikę, raz próbowałem pociąć to na próbę, to kawałki strzelały po całym pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 Godzinę temu, TAW napisał: Za radą XBandita bardzo grubymi nożyczkami. On polecał z IKEI ale ja to robię krawieckimi bo akurat mam dostęp. Trochę się kruszy ale nieporównywalnie mniej niż przy cięciu np szkolnymi. Jakby co to można sobie ranty też podpiłować pilnikiem. Pilnika nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 Wiem, że preferujesz skrobanie skalpelem. Pilnikiem też da radę ale wzdłuż a nie w poprzek żeby nie powodować naprężeń i to też jak trzeba tylko tak cini-mini pomniejszyć szybkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 7 minut temu, TAW napisał: Wiem, że preferujesz skrobanie skalpelem. Pilnikiem też da radę ale wzdłuż a nie w poprzek żeby nie powodować naprężeń i to też jak trzeba tylko tak cini-mini pomniejszyć szybkę. Nie wiem czy o tym samym myślimy. Skrobanie raczej uszkodzi powierzchnię i tego nie robię. Mi chodzi o zcinanie skalpelem, trochę jak heblem wzdłuż krawędzi. Wtedy zostaje idealnie równa powierzchnia identyczna na całej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 No to rzeczywiście się nie zrozumieliśmy Trzeba próbować jak czym komu wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 (edytowane) 6 minut temu, TAW napisał: No to rzeczywiście się nie zrozumieliśmy Trzeba próbować jak czym komu wygodniej. spoko loko zerknij jeszcze na ten detal, możesz jeszcze trochę nad nim popracować bo go będzie w Twojej wersji dobrze widać w trumpku jego krawędź, wysunięta z wieży, nie jest równa na całej długości obwodu Edytowane 24 Października 2021 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 (edytowane) Jakby co tam lufa pójdzie. Sugerujesz mu tam dziurę wywiercić na całym obwodzie? I chyba przenieść śruby na przód? Edytowane 24 Października 2021 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 4 minuty temu, TAW napisał: Jakby co tam lufa pójdzie. Sugerujesz mu tam dziurę wywiercić na całym obwodzie? I chyba przenieść śruby na przód? Zerknij na zdjęcia. Z grubości w sumie też możesz trochę to podszlifować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 Ok spróbuje to bardziej pod kątem spiłować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 i już. Przynajmniej rozwiązała się sprawa przeniesienia śrub . Dzięki. Podziwiam sprawne oko i znajomość tematu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 1 Listopada 2021 Autor Share Napisano 1 Listopada 2021 Prawie koniec Zostało jeszcze zrobić uzbrojenie. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 TAW, to jest zaiste zaje.... iste. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 1 Listopada 2021 Autor Share Napisano 1 Listopada 2021 2 godziny temu, Kapitan_Kurt napisał: TAW, to jest zaiste zaje.... iste. Dzieki! Bardzo krzepiące ale w takim razie zaiste nie wiem jakich słów używać to takiej roboty jak zrobiłeś z Twardym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 1 minutę temu, TAW napisał: Dzieki! Bardzo krzepiące ale w takim razie zaiste nie wiem jakich słów używać to takiej roboty jak zrobiłeś z Twardym... Byku, patrząc na to co Ty robisz z "siedem dwóją", jestem pewien, że z Twardym dałbyś sobie radę na spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 1 Listopada 2021 Autor Share Napisano 1 Listopada 2021 Paanie, toż to zupełnie nie moja liga. To jakby zrobić prawie coś z niczego i to jeszcze w dobrej jakości. I o ile jestem może w stanie zrobić jakiś skomplikowany element to o wiele gorzej u mnie z powtarzalnością i dokładnym zwymiarowaniem elementów składowych. Tu na przykład poległem ze z robieniem skrzyneczki na chemię. Mam po prostu problem żeby dociąć takie same elementy (dlatego często korzystam z profili hipsowych) i żeby się to wszystko prosto układało a tam bym musiał choćby Erawę wyciąć A gdzie reszta... Poczekam, może ktoś zrobi model albo konwersję. Cierpliwy jestem i płacę gotówką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 7 minut temu, TAW napisał: ...Tu na przykład poległem ze z robieniem skrzyneczki na chemię... Linijka metalowa i ekierka rozwiążą Twój problem. Te narzędzia stworzyły Twardego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 1 Listopada 2021 Autor Share Napisano 1 Listopada 2021 No to szacun bo myślałem, że używasz jakiejś gilotyny za grube pln-y. Mi i tak by się coś przesunęło albo krzywo wycięło. Ile ja się narobiłem z tymi mocowaniami do ładunków wydłużonych... Pierwszy poszedł gładziutko ale drugi "taki sam" to robiłem jak Duńczyk obejście do alarmu i kolejne lądowały na podłodze A i tak się cieszę, że są od siebie trochę oddalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 7 godzin temu, TAW napisał: No to szacun bo myślałem, że używasz jakiejś gilotyny za grube pln-y. Mi i tak by się coś przesunęło albo krzywo wycięło. Ile ja się narobiłem z tymi mocowaniami do ładunków wydłużonych... Pierwszy poszedł gładziutko ale drugi "taki sam" to robiłem jak Duńczyk obejście do alarmu i kolejne lądowały na podłodze A i tak się cieszę, że są od siebie trochę oddalone. Trening czyni mistrzem. Znam takiego modelarza, który za założenia powtarzalne elementy wykonuje w większej ilości a potem wybiera najlepsze. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 3 Listopada 2021 Autor Share Napisano 3 Listopada 2021 No i budowy nadszedł kres Teciak już uzbrojony i gotowy do malowania. Jeśli ktoś dysponuje jakimś schematem malowania naszych 72 w trójbarwnym malowaniu to bardzo poproszę. Szczególnie interesuje mnie rozkład plam na rzucie z góry bo nigdzie nie mogę znaleźć planszy z polskim schematem malowania. Co prawda buduję pojazd w luźnym oparciu o zdjęcia (a mam ich całe 2) bo parę oznaczeń będę musiał wymyślić. Na zdjęciach nie miał wiatrochronu dowódcy ale to dość luźna interpretacja, a to część którą można zakładać i ściągać zależnie od okoliczności no a Trumpek taki dorzucił. Więc... Lepiej z wiatrochronem czy bez? 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Dla mnie bez. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Dla mnie Z. Świetny model czekam na malunki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Świetny model się zapowiada, ja wolałbym bez 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Wykonaj z osłoną, wykonaj z osłoną! Pisząc poważnie ten model wygląda wspaniale i po tym stwierdzam, że nie uwierzę jak napiszesz znów, że nie dasz rady zrobić Peteka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Z osłoną wiatrową!!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi