BRAVO112 Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 i koniecznie jakies prawdziwe karabiny w nosie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 31 Października 2021 Autor Share Napisano 31 Października 2021 50 minut temu, BRAVO112 napisał: i koniecznie jakies prawdziwe karabiny w nosie !!! No to w takim razie musze się za czymś rozejrzeć. Chociaż nie planowałem ich wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 pracy niewiele a efekt murowany Master robi do 5 ( tez 20mm ) ale niestety 48 i 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 Ambitnie bardzo podszedłeś do tematu Bardzo ciekawie to wygląda i będę podpatrywać dalej. Faktycznie, skoro tyle przerabiasz w tym 72 paproszku, to warto pomyśleć o wzbogaceniu w toczone lufy ( lub samoróbki z igieł ). Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 6 Listopada 2021 Autor Share Napisano 6 Listopada 2021 Przez ostatnie dni coś tam podgoniłem. Szukałem też tych KMów do Zera, ale są tylko do wersji A6M5c więc będę je musiał zrobić z igły. Tymczasem: Silnik przed obróbką: I po wstępnej obróbce, teraz czeka mnie okablowanie go (i dorobienie jednej ukruszonej części na tłoku): Wklejony został siłowniczek na drugim skrzydle: Jakiś tam wlot powietrza pod kadłubem. Pocienione ścianki dziś muszę tam dorobić żaluzję Powoli będę zamykał kokpit. Jutro malunki: przód na czarno, tył na zieleń kokpitu. Pierwsze muszę przeszlifować tą szpachlę ( schnie) i dodać tam antenę pierścieniową w kolejnej dziurce ( już dorobiona). Ostatnia dziurka na Antenę z zestawu. No ale by nie było za kolorowo... Jedno zbędne frezowanie bez patrzenia na zdjęcia oryginału i osłona silnika do przeróbki. Chciałem zrobić ten wlot co tam był z przelotem, ale jak popatrzyłem na zdjęcia okazało się, że jest tam jakiś filtr? siatka? co wygląda jak zamknięta wnęka no i teraz muszę ten dolot dorabiać od nowa.... No więc wracam do zabawy z silnikiem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 Raport z pola walki. - Kokpit zamknięty. Dodane szkiełko celownika zrobione z wytłoczki po pigułach i pręcik z plastiku imitujący celownik "analogwy" - Wklejona owiewka i WSTĘPNIE pomalowana cockpit green'em. Widać nie siedzi za dobrze i są mikroszparki, które muszę zaszpachlować Wamodowską szpachlą wodną. Dziwne, bo wielokrotne przymiarki na sucho wyglądały jakby owiewka pasowała idealnie, ale jak widać jest ciut szersza od kadłuba. Muszę przejrzeć kwity, czy ta duża szpara, za odsuwaną częścią owiewki, ma pozostać czy ma być zaszpachlowana. - Powalczyłem też z osłoną silnika. PRAWIE udało nadać się kształt pierwotny - trzeba jeszcze delikatnie ten wlot sfrezować. Zatarłem też w jednym miejscu pilnikiem przód i muszę to też wyprowadziać ( jest zaszpachlowane i czeka na obróbkę). Przeglądając plany i rysunki okazało się, że trzeba też dorobić jeden owal ( zatrzask?) na tej osłonie. Również od tyłu podziałałem z osłoną: została pocieniona ( na klapkach/ żaluzjach): Było: Jest: - Silnik dostał brakującą "rurkę" z której wychodzą przewody. Jest już nawiercona i zaraz biorę się za kablowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Idziesz jak burza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 1 godzinę temu, zaruk napisał: Idziesz jak burza. Zobaczymy jak będzie z efektem końcowym Bo pośpiech w tym hobby jest niewskazany, a wręcz szkodliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Listopada 2021 Autor Share Napisano 13 Listopada 2021 Wczorajsze nocne boje: - pocienione osłony podwozia ( na zdjęciu porównanie z nieobrobioną) Powstała Mątwa z Matrixa. Dziś ją do końca oborbię. Na zdjęciu słabo widać ale każde wyprowadzenie to 2 kabelki: Idąc za radą usunąłem KMy zestawowe, przeszukałem neta, do A6M2b nie ma w 72, są tylko do A6M5c więc podglądając zdjęcia oryginału KMu wz.92 zrobiłem imitację z igieł 0,5 i 0,8 mm. Zaszpachlowana została wodną szpachlówką Wamodo owiewka na łączeniu z kadłubem: I Odtworzone KMy przymierzone NA SUCHO do zdjęcia ( wkleję je dopiero po malowaniu całego płatowca: A wczoraj chciałem skończyć osłonę silnika, ale porównanie z planami i fotami dało mi jasno do zrozumienia, że Airfix odcyndolił przy niej nieziemską kaszanę NIC w niej nie pasuje: linie podziałowe w złych miejscach, brak niektórych linii podziałowych, jakieś fantazyjne kształty... Najbardziej rzuca się w oczy ten dziwny uskok na spodzie. Został wczoraj zarzucony szpachlą i dziś go przeszlifuję. Na dzisiejszy wieczór mam w planie skończyć osłonę silnika i osłony goleni podwozia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Listopada 2021 Autor Share Napisano 13 Listopada 2021 Miałem dziś zrobić silnik i osłonę i obrobić osłonę kabiny. Osłonę kabiny zrobiłem ( zdjęcia zapomniałem zrobić). Osłonę zacząłem nitować, a tak to z 3-4 h(??) zeszło mi na okablowanie silnika. Oryginał wygląda tak: (zdjęcia zassane z neta na początku bodowy więc nie pamiętam skąd) A mi udało się zrobić coś takiego (zdjęcia słabo wyraźne bo aparat w tel. nie chce złapać ostrości na tym maleństwie wielkości pomiędzy 1 grosikiem a 2 grosikami) : Z zaczętą osłoną : No a z całego tego fetyszu widać będzie aż tyle: (Dygresja: Aż chce się zacytować popularny wśród kobiet erotyk o szarym panu: "Ty chory po[....]". Koniec dygresji. ) Jutro postaram się troszkę wyprostować te kabelki i może uda się pomalować silnik. Nie wiem czy w przyszłym tygodniu uda mi się coś podziałać, bo cały tydzień (roboczy) będę na szkoleniu w Gliwicach, a w sobotę jadę na koncert punków na żółtych blachach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 19 Listopada 2021 Autor Share Napisano 19 Listopada 2021 Dziś udało znaleźć się troszkę czasu na działanie: - Wklejona antenka. Została nawiercona wiertłem 0.4 mm pod przeciągnięcie linki z ogona. Dół ( ten wchodzący w oszklenie) został pomalowany w kolorze kamuflażu. Obrobione zostały krawędzie natarcia skrzydeł: odtworzone zatarte linie podziałowe, nawiercone otwory wylotowe działek i pod rurkę pitota Wycięty zostatał kawałek pod światło pozycyjne: Od spodu prawie udało się zlikwidować uskok w miejscy połączenia skrzydeł z kadłubem. Na zdjęciu ze świeżą 2 warstwą szpachli: Silnik dostał pierwszy kolor, a raczej podkład: Vallejo Air Aluminum. Na zdjęciu widać fleka koło pierścienia. Muszę go zlikwidować i poszpachlować (Wamodem akrylowym) resztki dziurek pozycjonujących wyprowadzenia kabli na cylindry. Jak się to uda zrobić trzeba raz jeszcze pomalować Aluminium i dopiero można bawić się w dalesze malunki. Troszkę podgoniłem osłonę silnika. Dodane zostały brakujące "zatrzaski" z przodu. Jeden jest do przeróbki - nie podobają mi sie zarysowania koło niego i jest za blisko linii podziałowej. Z drugiej strony krzywo wyszły nity między "zatrzaskami" dlatego jest to zaszpachlowane i czeka na obróbkę: Zatrzask do przesunięcia, a przynajmniej te rysy koło niego muszę zlikwidować ( Wodny Wamod da radę ) Wnętrze zostało pokryte I warstwą "Atoke" Transparent Blue od Vallejo... Tyle tylko że to Atoke Blue od Vallejo Air to Atoke, ale Green. Takie już zostanie, bo szukając info w necie i takie były stosowane ( z informacji jakie znalazłem zależało to od fabryki) ... Kolejne boje w niedzielę. Jest szansa, że na rocznicę Pearl Harbour się uda skończyć tą miniaturę 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 Co do tego odcienia Aotake to bym się specjalnie nie przejmował, bo w rzeczywistości był to bezbarwny lakier zabezpieczający gołe elementy metalowe. Zaleznie od tego jak lakiernik gruba warstwę tego lakieru położył, taki był odcień. Od turkusowego do zieleni. W necie są zdjęcia kawałków próbek z różnych maszyn i różnorodność koloru olbrzymia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 23 Listopada 2021 Autor Share Napisano 23 Listopada 2021 Efekt bojów z niedzieli i wczoraj: Dorobione światełka pozycyjne. Zielone muszę jeszcze dopasować (spiłować), co dopiero na zdjęciach widać. Skończony silnik. Cylindry pomalowane na Black Mettalic, pierścień z którego wychodzą kabelki aluminum, kabelki na Runelord Brass od Cytadeli, osłona na kolor kamuflażu. Dodana żaluzja we wlocie. RACZEJ będzie robiona od nowa, bo za wysoko jest ta poprzeczna część i jest krzywo wklejona i mnie to denerwuje. Dziś w planie mam wymianę tej żaluzji, dokończenie ( poprawki) osłony i zapodkładowanie Bestii. Jak starczy czasu wezmę się też za podowozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Listopada 2021 Share Napisano 23 Listopada 2021 1 minutę temu, neptun1939 napisał: Zielone Jakie zielone. NIEBIESKIE kolego, NIEBIESKIE. Japończycy nie mają koloru zielonego. Nawet światła na sygnalizatorach są niebieskie (ewentualnie PRAWIE zielone ale jednak niebieskie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Listopada 2021 Share Napisano 23 Listopada 2021 Z czego robiłeś osłonę światełka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 23 Listopada 2021 Autor Share Napisano 23 Listopada 2021 4 godziny temu, abtb napisał: Jakie zielone. NIEBIESKIE kolego, NIEBIESKIE. Japończycy nie mają koloru zielonego. Nawet światła na sygnalizatorach są niebieskie (ewentualnie PRAWIE zielone ale jednak niebieskie) A toś mnie zaskoczył... A w instrukcji jak byk jest zielony. No nic pozostawię już tą drobną nieścisłość kolorystyczną. 4 godziny temu, zaruk napisał: Z czego robiłeś osłonę światełka? Światełka robione z ramki od oszklenia. Powierzchnie przylegające do skrzydeł zeszlifowane na wprost, później 1 krawędź nawiercona wiertłem 0,7mm, w otwór po wierceniu kapnięta farba w kolorze światełka, elementy przylegające do skrzydła pomalowane na srebrno i całość doklejona SuperGlue do skrzydła. Później mechaniczna obróbka pilnikami do odpowiedniego kształtu i polerka piankowym pilnikiem do paznokci o 4 grubościach. Patent zakoszony z książki FAQ o lotnictwie od AK ( ta czarna ze śmigiełkiem). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 23 Listopada 2021 Share Napisano 23 Listopada 2021 17 minut temu, neptun1939 napisał: Patent zakoszony z książki FAQ o lotnictwie od AK ( ta czarna ze śmigiełkiem). Patent był już publikowany w książce Krzysztofa Wagnera "Budowa plastykowych modeli samolotów" w ubiegłym wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Listopada 2021 Share Napisano 23 Listopada 2021 7 minut temu, _OldMan_ napisał: Patent był już publikowany w książce Krzysztofa Wagnera "Budowa plastykowych modeli samolotów" w ubiegłym wieku. Tyle że tam trzeba było wykorzystać kolorowe szczoteczki do zębów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 23 Listopada 2021 Share Napisano 23 Listopada 2021 2 minuty temu, Moses napisał: Tyle że tam trzeba było wykorzystać kolorowe szczoteczki do zębów Nieprawda. Nic o szczoteczkach tam nie ma. Jest napisane o plexi ew. "barwnym tworzywie organicznym". Str. 61, Wydanie II, 1984 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Listopada 2021 Share Napisano 23 Listopada 2021 Kurczaki masz rację, to gdzie było o wykorzystaniu kolorowych szczoteczek? Teraz mi to zyc nie będzie dawało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 23 Listopada 2021 Autor Share Napisano 23 Listopada 2021 Teoretycznie model jest prawie gotowy do zapodkładowania. Tutaj nasuwa się pytanie: czym odtłuszczacie powierzchnię przed malowaniem? Wolę zapytać niż, jak to było przy J-6 zmywać farbę 2 razy bo schodziła z taśmą... -> Przerobiona kratownica. Troszkę poświęciłem czasu na znalezienie dobrego ujęcia w necie i jest z tym kłopot: na jednych egzemplarzach jest, na innych nie ma. Poniżej fragment najlepszego zdjęcia, zawierającego ten element jakie udało mi się znaleźć. Jak widać jest to pręcik, a nie kratownica i tak też został wykonany przeze mnie: I widok w modelu: Z przymierzoną osłoną: Jutro jeszcze lekko zeszlifuję wystającą z doły część pręcika ( na razie klej schnie). Silnik w zestawie miał zły kąt: przestawiony był o kilka stopni, wymagało to wycięcia większych zębów montażowych w tyle. Tutaj przesunięty i przymierzony na sucho z osłoną. Na zdjęciach mam wrażenie, że osłona silnika z prawej strony jest nieco grubsza niż z lewej, ale tego już nie będę zmieniał. Skrócona została antenka i przeciągnięta przez maszt. Ostateczne wklejenie nastąpi dopiero po zapodkładowaniu i stwierdzeniu, że można wrzucać kolorki na płatowiec. Zaczynam zabawę z podwoziem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Listopada 2021 Share Napisano 23 Listopada 2021 odtłuszczasz wszystkim tym co zmywa tłuszcz a nie ruszy uzywanej chemi. Wiec od Spirytusu poprzez IPA. A jednym z lepszych sposobów aby zapobiec zatłuszczeniu modelu podczas prac, są rękawiczki nitrylowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 24 Listopada 2021 Autor Share Napisano 24 Listopada 2021 Wypodkładowane. Jutro na spokojnie przy świetle dziennym przejrzę dokładnie płatowiec. Jak będzie OK i nie znajdę rzeczy do poprawy to będę robił preshading. Na pewno maszt antenki muszę obrobić bo go już 2 razy złamałem i kleiłem... Drobnica: Płatowiec: Spód: Tak się zastanawiam jaki kolor najlepszy będzie pod preshading. Sam kolor kamuflażu jest dość jasny, więc baza musi być też jakaś jasna ( czarny preshading będzie się za mocno odcinał na tle płatowca). Myślę iść w kierunku brązów np. MilitaryBorwn od Model Mastera. Ktoś z bardziej doświadczonych kolegów może coś poradzić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Listopada 2021 Share Napisano 25 Listopada 2021 Jakiego podkładu Używałeś? Nie jest zbyt grubo nolozony? Poprawiane, przetrasowane linie przyxalo by się zmiękczyć. Czyli przecierasz drobnym papierem ściernym i zapuszczasz cienki klej po oczyszczeniu. Ten flamaster na pokrywie podwozia podwozia moza nieźle namieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 25 Listopada 2021 Share Napisano 25 Listopada 2021 10 godzin temu, neptun1939 napisał: Tak się zastanawiam jaki kolor najlepszy będzie pod preshading. Sam kolor kamuflażu jest dość jasny, więc baza musi być też jakaś jasna ( czarny preshading będzie się za mocno odcinał na tle płatowca). Myślę iść w kierunku brązów np. MilitaryBorwn od Model Mastera. Ktoś z bardziej doświadczonych kolegów może coś poradzić? Dodaj nieco czarnego/brązowego do koloru bazowego i taką mieszanką zrób preszejdy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi