Stalooki Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 Witam, nie wiem czemu ale ostatnio zabieram się do robienia modeli tzw. bardzo starych, przez niektórych ocenianych jako takie które nie nadają się do sklejania. Tym razem model samolotu RWD-5 wydanej przez nielubianą firmę MisterCraft. Model jest przepakiem z form Plastyka który miał premierę w roku 1985 czyli ponad 35 lat temu. Samolot RWD-5 był samolotem sportowo-turystycznym używanym przez różne aerokluby w Polsce. Wsławił się on także przelotem przez Atlantyk a jego pilotem w tym czasie był pułkownik Stanisław Skarżyński. Chyba zrobię go w biało-czerwonej wersji SP-ARP. Będzie trochę przeróbek i docinania kadłuba żeby zrobić drugie drzwi. Na razie wycinam i obrabiam części. Zapraszam do śledzenia warsztatu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 4 minuty temu, Stalooki napisał: nielubianą firmę MisterCraft Nieee, nie możesz tak uogólniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 Nooo to będzie się działo Zasiadam i obserwuję bo ARP już od dłuższego czasu za mną chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 Zapraszamy z budową do projektu grupowego ,,sklejamy modele mistercrafta" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 Godzinę temu, Stalooki napisał: Tym razem model samolotu RWD-5 wydanej przez nielubianą firmę MisterCraft. Nagrzeszyłeś i dostałeś pokutę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 3 Września 2021 Autor Share Napisano 3 Września 2021 (edytowane) Pierwsze przymiarki. Nie jest tak źle. Szkło wygląda jak wygląda. Wrzuciłem także ten warsztat na wątek "Sklejamy modele MisterCrafta". Edytowane 3 Września 2021 przez Stalooki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 4 Września 2021 Autor Share Napisano 4 Września 2021 (edytowane) Obrobiłem więcej części, przyciąłem kadłub na wersję dwumiejscową czeską żyletką i przymierzyłem jak jest spasowane. Nie jest tak źle. Nawet nie trzeba dużo szpachli. Tak to się prezentuje teraz. Edytowane 4 Września 2021 przez Stalooki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 (edytowane) Jak bardzo starasz się zrobić model zgodnie z tym, co wychodzi z fotografii? Czyli czy priorytetem jest wierność czy aby ino "just only fun"? Bo na podstawie tej fotografii litery rejestracji nie wyglądają, jakby były czarne: Foto zrobione na błonie panchromatycznej, co łatwo poznać po kolorach logo ARP. Edytowane 4 Września 2021 przez KayFranz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 5 Września 2021 Autor Share Napisano 5 Września 2021 10 godzin temu, KayFranz napisał: Jak bardzo starasz się zrobić model zgodnie z tym, co wychodzi z fotografii? Czyli czy priorytetem jest wierność czy aby ino "just only fun"? Myślę że na moim aktualnym etapie modelarstwa robię modele opierając się na tym co jest w tylko w pudełku i według instrukcji. Czyli można powiedzieć że "just only fun". Ale staram się wykonywać w miarę dokładnie żeby jakoś wyglądały. Może z biegiem czasu będę opierał się na innych monografiach i źródłach aby dokładnie odzwierciedlać rzeczywisty obiekt. Na razie moje modelarstwo jest na takim średnim poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 5 Września 2021 Share Napisano 5 Września 2021 To miłego dłubania. Kalki sobie odpuść, jeszcze nie czas, ale nawet robiąc model PZPR* - powinieneś uwzględnić to foto: Od czegoś trzeba zacząć, a tu nie ma zbyt wielkiej filozofii w przeróbce. Jak to zrobisz - to masz +2 do prestiżu. * PZPR - prosto z pudełka robiony... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 5 Września 2021 Autor Share Napisano 5 Września 2021 Dzięki Franz, będę to miał na uwadze. Tymczasem przygotowałem wszystkie części do sklajania i malowania. Wyskrobałem także drugie drzwi pasażera dłutkiem. Myślę że na końcu zaznaczę kontur drzwi ołówkiem AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 5 Września 2021 Autor Share Napisano 5 Września 2021 Mam pytanie. Jak pomalowalibyście jasne części kadłuba? Na biało czy na kolor srebrny (tak jak jest w instrukcji). Podobno samolot RWD-5 Bis Skarżyńskiego miał kolor srebrny. Natomiast nie wiem jak malowały samoloty aerokluby. Macie jakąś wiedzę w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 5 Września 2021 Share Napisano 5 Września 2021 Srebrny. Odcień: jasne aluminium (bo farba była słabo kryjąca), powierzchnia matowa. To było standardowe wykończenie samolotów wychodzących z DWL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Września 2021 Share Napisano 5 Września 2021 Też kleiłem 5bis w tzw. "słusznie minionej epoce". I jak na moje skromne dziecięco-młodzieżowe umiejętności wyszedł w miarę symetrycznie (nawet szklarnie dało się równo poskładać), więc nie był to taki zły model (np. Łoś z ZTS-u ma pernamentnie zwichrowany ogon i dalej go tak tłuką). Swojego malowałem srebrzanką podebraną z enerdowskich VEB Plasticard. Natomiast mam pytanko: jaki jest sens wklejać tą samą relację w dwóch topikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Września 2021 Share Napisano 6 Września 2021 W dniu 4.09.2021 o 22:49, KayFranz napisał: nie wyglądają, jakby były czarne: Czyli że raczej czerwone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 6 Września 2021 Share Napisano 6 Września 2021 9 godzin temu, Baas ArK napisał: Natomiast mam pytanko: jaki jest sens wklejać tą samą relację w dwóch topikach? Można ładnie poprosić admina o połączenie wątków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 12 Września 2021 Autor Share Napisano 12 Września 2021 Pomalowałem ściany wnętrza kokpitu metaliczną farbą XTREME Metal White Aluminium. Fotele pomalowałem brązową farbą Model Air Khaki Brown, a drążek farbą Model Color German Grey. Fotele dostały także ciemny wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 13 Września 2021 Autor Share Napisano 13 Września 2021 Skleiłem kadłub i zamaskowałem szyby na razie tylko z lewej strony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 15 Września 2021 Autor Share Napisano 15 Września 2021 Samolot przygotowany do nałożenia pierwszego koloru bazowego (srebrnego). Zamasowane są także wszystkie elementy przezroczyste. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 15 Września 2021 Autor Share Napisano 15 Września 2021 Dla urozmaicenia chciałbym pokazać moją aktualną modelarnię. Dużo narzędzi i chemi pochowane jest szufladach. W przyszłości chciałbym zawiesić na ścianie dużo półek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 16 Września 2021 Autor Share Napisano 16 Września 2021 Pomalowałem model metaliczną farbą XTREME Metal AK 478 White Aluminium. Poczekam jeszcze do jutra i położę jeszcze jedną warstwę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 19 Września 2021 Autor Share Napisano 19 Września 2021 Maskowanie samolotu przed nałożeniem czerwonego koloru bazowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 20 Września 2021 Share Napisano 20 Września 2021 Jeśli jeszcze nie pomalowałeś to popraw maskowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 20 Września 2021 Autor Share Napisano 20 Września 2021 8 godzin temu, Artek82 napisał: Jeśli jeszcze nie pomalowałeś to popraw maskowanie Już pomalowany czerwonym kolorem. Nie widziałem wcześniej tego malowania, może bym się na nie zdecydował. A tak to zrobiłem według instrukcji. Też nieźle wyszło. Kolor jaki zastosowałem to 1/2 Vallejo 71.102 Red i 1/2 Vallejo 71.269 Red + Rozcieńczalnik Vallejo Airbrush Thinner + Vallejo Flow Improver. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 20 Września 2021 Autor Share Napisano 20 Września 2021 Zabezpieczyłem kolory lakierem GX100 firmy Mr. Hobby. Przygotowałem przez to model do nakładania kalkomani aby uniknąć srebrzenia. Ciekawe jak pójdzie to nakładanie bo jak zwykle kalki są kiepskiej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi