Stalooki Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 (edytowane) Witam, chciałbym wstawić tu także relację z warsztatu, który jest także w części "Wszystko co lata - samoloty". Tym razem model samolotu RWD-5 wydanej przez MisterCraft. Model jest przepakiem z form Plastyka który miał premierę w roku 1985 czyli ponad 35 lat temu. Samolot RWD-5 był samolotem sportowo-turystycznym używanym przez różne aerokluby w Polsce. Wsławił się on także przelotem przez Atlantyk a jego pilotem w tym czasie był pułkownik Stanisław Skarżyński. Chyba zrobię go w biało-czerwonej wersji SP-ARP. Będzie trochę przeróbek i docinania kadłuba żeby zrobić drugie drzwi. Na razie wycinam i obrabiam części. Zapraszam do śledzenia warsztatu. Edytowane 3 Września 2021 przez Stalooki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 No to siadam i kibicuję :). Jestem ciekaw co z tego zestawu wyciśniesz ? Trzymam kciuki za postępy w pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 4 Września 2021 Autor Share Napisano 4 Września 2021 Obrobiłem więcej części, przyciąłem kadłub na wersję dwumiejscową czeską żyletką i przymierzyłem jak jest spasowane. Nie jest tak źle. Nawet nie trzeba dużo szpachli. Tak to się prezentuje teraz. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 Mocowanie goleni podwozia przydałoby się wpuścić w kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 5 Września 2021 Autor Share Napisano 5 Września 2021 10 godzin temu, Wymysl napisał: Mocowanie goleni podwozia przydałoby się wpuścić w kadłub. Będzie wpuszczone. To na razie wstępne przymiarki. Muszę powiększyć otwór w dolnej części kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Września 2021 Share Napisano 5 Września 2021 Ten model to jeden z lepszych produktów jakie ZTS wydał. Nie wiem czemu jest tak demonizowany. Składa się dobrze, trzeba jednak trochę popracować pilnikami, papierami ściernymi ale tragedii nie ma. Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 5 Września 2021 Autor Share Napisano 5 Września 2021 Masz rację Mig, składa się go bardzo dobrze, Prosty jest nie powiem, ale wszystko pasuje. Tymczasem przygotowałem wszystkie części do sklejania i malowania. Wyskrobałem także drugie drzwi pasażera dłutkiem. Myślę że na końcu zaznaczę kontur drzwi ołówkiem AK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 5 Września 2021 Share Napisano 5 Września 2021 2 godziny temu, mig napisał: Ten model to jeden z lepszych produktów jakie ZTS wydał. Nie wiem czemu jest tak demonizowany. Składa się dobrze, trzeba jednak trochę popracować pilnikami, papierami ściernymi ale tragedii nie ma. Powodzenia w budowie. Odpowiedź jest prosta i brzmi byle jakiej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy. Albo się umie budować i lubi wyzwania to ten model RWD-5/5Bis nie będzie stanowił problemu. Jednak niektórzy wolą narzekać to piszą takie bajki jaki to zły model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 5 Września 2021 Autor Share Napisano 5 Września 2021 Mam pytanie. Jak pomalowalibyście jasne części kadłuba? Na biało czy na kolor srebrny (tak jak jest w instrukcji). Podobno samolot RWD-5 Bis Skarżyńskiego miał kolor srebrny. Natomiast nie wiem jak malowały samoloty aerokluby. Macie jakąś wiedzę w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 12 Września 2021 Autor Share Napisano 12 Września 2021 Pomalowałem ściany wnętrza kokpitu metaliczną farbą XTREME Metal White Aluminium. Fotele pomalowałem brązową farbą Model Air Khaki Brown, a drążek farbą Model Color German Grey. Fotele dostały także ciemny wash. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 13 Września 2021 Share Napisano 13 Września 2021 W dniu 5.09.2021 o 17:13, Stalooki napisał: Mam pytanie. Jak pomalowalibyście jasne części kadłuba? Na biało czy na kolor srebrny (tak jak jest w instrukcji). Podobno samolot RWD-5 Bis Skarżyńskiego miał kolor srebrny. Natomiast nie wiem jak malowały samoloty aerokluby. Macie jakąś wiedzę w tym temacie? RWD-5 były malowane na srebrno. A tu moje Erwudziaki. Mam jeszcze jednego, ale był to modelik z samego początku sklejania, więc go nie pokażę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 13 Września 2021 Autor Share Napisano 13 Września 2021 Tak też na srebrno pomaluję. A tak wygląda kadłub po sklejeniu i zamaskowaniu szyb z lewej strony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 13 Września 2021 Share Napisano 13 Września 2021 Ała. Statecznik już wkleiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 15 Września 2021 Autor Share Napisano 15 Września 2021 Samolot przygotowany do nałożenia pierwszego koloru bazowego (srebrnego). Zamasowane są także wszystkie elementy przezroczyste. Dla urozmaicenia chciałbym pokazać moją aktualną modelarnię. Dużo narzędzi i chemi pochowane jest szufladach. W przyszłości chciałbym zawiesić na ścianie dużo półek. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 16 Września 2021 Autor Share Napisano 16 Września 2021 Pomalowałem model metaliczną farbą XTREME Metal AK 478 White Aluminium. Poczekam jeszcze do jutra i położę jeszcze jedną warstwę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 16 Września 2021 Share Napisano 16 Września 2021 Pięknie wygląda pokryty metalizerem AK. Ja swoje RWD-5 malowałem pactrą i pędzlem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 19 Września 2021 Autor Share Napisano 19 Września 2021 Maskowanie samolotu przed nałożeniem czerwonego koloru bazowego. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 20 Września 2021 Autor Share Napisano 20 Września 2021 Położyłem czerwony kolor bazowy. Kolor jaki zastosowałem to 1/2 Vallejo 71.102 Red i 1/2 Vallejo 71.269 Red + Rozcieńczalnik Vallejo Airbrush Thinner + Vallejo Flow Improver. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 20 Września 2021 Autor Share Napisano 20 Września 2021 Zabezpieczyłem kolory lakierem GX100 firmy Mr. Hobby. Przygotowałem przez to model do nakładania kalkomani aby uniknąć srebrzenia. Ciekawe jak pójdzie to nakładanie bo jak zwykle kalki są kiepskiej jakości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 21 Września 2021 Autor Share Napisano 21 Września 2021 Walka z kalkami. Na jednym zdjęciu widać jak litera P jest rozwalona po dosłownym wyjęciu z wody. Nic tylko ułożyć i zostawić aby się same przykleiły. Tylko nie ruszać. Teraz proszę sobie wyobrazić że takie modele są sprzedawane gdzieś w księgarniach i kupują je zupełnie początkujący modelarze i mogą się zrazić do naszego hobby. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 Coraz fajniejszy ten RWD-5 :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 (edytowane) Wygląda coraz lepiej. Co się stało z literą "R" na stateczniku pionowym? Edytowane 21 Września 2021 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 21 Września 2021 Autor Share Napisano 21 Września 2021 Urwała się, taka kalka. Podmaluję trochę później szkody pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 21 Września 2021 Autor Share Napisano 21 Września 2021 Podmalowałem trochę niedoskonałości w kalkach i zabezpieczyłem cały model lakierem Tamiya X-35 Semi-Gloss Clear. Muszę powiedzieć że nieźle to teraz wygląda. Lakier wygładził srebrzenie na kalkach. No no, całkiem całkiem jak na MisterCraft. Ale już dam chyba sobie spokój z tą firmą właśnie przez te kruche kalkomanie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 Ładny szkrab! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi