skikut87 Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 cześć, W ramach szybkich projektów zabrałem się za Somue głownie z powodu łatwości modelu ( nie będzie mnie kusić by w nim dorabiać śrubki) oraz ze względu na ciekawe malowania ale o nich potem. Do modelu dokładam zestaw waloryzacji DEF i lufy Abera. Na dzień dzisiejszy zakończyłem zabawy z fakturą Co do malowań to planowałem schemat zawarty w instrukcji i opisany jako 13 regiment Dragoon czyli takie: Niestety... grzebiąc po necie dopatrzyłem się nieścisłość w wzorze na wieży... Problem natomiast polega na tym, że jedyne zdjęcia jakie udało mi się namierzyć i też schemat tego malowania znajduje się w książce Trackstory No 11 która jest już niedostępna ... a to co z niej zostało w internetach to mikre miniatury i tak o to sam już nie wiem co zrobić z tym malowaniem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 Kibicuje, mam na warsztacie ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 (edytowane) A może by autor skończył w końcu jakiś model zaczęty uprzednio Edytowane 15 Września 2021 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 15 Września 2021 Autor Share Napisano 15 Września 2021 1 godzinę temu, patrykd napisał: A może by autor skończył w końcu jakiś model zaczęty uprzednio no właśnie po to jest ta somua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 Rozkoszny model. I malowanie autentyczne! Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 Grille haulera warto zakupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 16 Września 2021 Autor Share Napisano 16 Września 2021 (edytowane) 19 godzin temu, enten napisał: Grille haulera warto zakupić. I pewnie bym kupił gdyby był dostępny od ręki ale e chciałem czekać by somua nie stała się kolejnym półkowym projektem…. Wczoraj pomalowałem podkładem zawieszenie a ze mi go rozrobionego zostało to postanowiłem sprawdzić jak wyszła faktura bo pierwszy raz robiłem ja za pomocą płynnej szpachli mrhobby p119 i muszę przyznać ze mnie zaskoczyła pozytywnie. przymiarki na sucho i na koniec taki detal Edytowane 16 Września 2021 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Września 2021 Share Napisano 16 Września 2021 No proszę, będzie z niego czołg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 16 Września 2021 Share Napisano 16 Września 2021 https://trackstory.fr/351-thickbox_default/trackstory-n-11-somua-s35.jpg W dniu 15.09.2021 o 09:54, skikut87 napisał: Co do malowań to planowałem schemat zawarty w instrukcji i opisany jako 13 regiment Dragoon czyli takie: Niestety... grzebiąc po necie dopatrzyłem się nieścisłość w wzorze na wieży... Problem natomiast polega na tym, że jedyne zdjęcia jakie udało mi się namierzyć i też schemat tego malowania znajduje się w książce Trackstory No 11 która jest już niedostępna ... a to co z niej zostało w internetach to mikre miniatury i tak o to sam już nie wiem co zrobić z tym malowaniem... W Trackstory nr 11 jest błąd. Dwa razy wydrukowali na stronie kamuflaż dla pojazdu nr 54. Kształt plam na wieży jest poprawny w schemacie Tamiyi - tu masz zdjęcia. Niestety trudno stwierdzić jak kamuflaż był na kadłubie i jaka była kolejność kolorów. Np. na tej (zwłaszcza okolice wizjera kierowcy,) i na tej to wygląda jakby cały pojazd miał "amebę" taką podobną do tej na wieży (ciemne linie konturowe wokół plam kamuflażu, generalnie pionowy wzór coś bardziej jak te, zdarzało się na Somuach) - ale wzrok może mnie zawodzić. Jest strasznie zakurzony, pewnie błędnie interpretuję przypadkowe zabrudzenia. Ale pewny jestem, że dokładny kształt kamuflażu kadłuba to intuicyjna rekonstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 16 Września 2021 Share Napisano 16 Września 2021 Znaczy się, okolice wizjera ładowniczego/radiooperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 16 Września 2021 Autor Share Napisano 16 Września 2021 3 godziny temu, AchtungCancer napisał: https://trackstory.fr/351-thickbox_default/trackstory-n-11-somua-s35.jpg W Trackstory nr 11 jest błąd. Dwa razy wydrukowali na stronie kamuflaż dla pojazdu nr 54. Kształt plam na wieży jest poprawny w schemacie Tamiyi - tu masz zdjęcia. Niestety trudno stwierdzić jak kamuflaż był na kadłubie i jaka była kolejność kolorów. Np. na tej (zwłaszcza okolice wizjera kierowcy,) i na tej to wygląda jakby cały pojazd miał "amebę" taką podobną do tej na wieży (ciemne linie konturowe wokół plam kamuflażu, generalnie pionowy wzór coś bardziej jak te, zdarzało się na Somuach) - ale wzrok może mnie zawodzić. Jest strasznie zakurzony, pewnie błędnie interpretuję przypadkowe zabrudzenia. Ale pewny jestem, że dokładny kształt kamuflażu kadłuba to intuicyjna rekonstrukcja. WOW! niesamowita strona - dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 18 Września 2021 Autor Share Napisano 18 Września 2021 Niby model miał być relaksacyjny no ale.... niedawana mi spokoju ta faktura na wieży w odniesieniu do oryginału no i trochę ja poprawiłem, teraz mnie cieszy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 18 Września 2021 Share Napisano 18 Września 2021 Mógłbyś powiedzieć jak uzyskiwałeś tą fakturę. Wygląda bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 18 Września 2021 Autor Share Napisano 18 Września 2021 44 minuty temu, patrykd napisał: Mógłbyś powiedzieć jak uzyskiwałeś tą fakturę. Wygląda bardzo fajnie. Szpachle mr hobby p119 ( taka w słoiczku jak surface) nakładam starym miękkim pędzlem na powierzchnię. Potem delikatnie uderzam w nią pędzlem pionowo i tak w koło do uzyskania jak by ziarna czyli takiego efektu jak na pierwszych zdjęciach. Gdy wszystko zaschnie przy pomocy gąbek ściernych szlifuje całość. Potem nakładam wspomnień już szpachle w miejsca gdzie mnie interesuje, aby wygładzić delikatnie fakturę rozcieńczam szpachlę thinerem. By zrobić nadlewki ( jak na rogach wieży) używam już zgęstniałej szpachli którą nakładam cienkim pędzlem. I tak w koło aż uzyskasz to co ci się podoba. Minus tej szpachli jest taki, że nie do końca widać efekt bez pomalowania. Poniżej zdjęcia z czwartku 9 etapu pośredniego) może coś rozjaśnią 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 19 Września 2021 Autor Share Napisano 19 Września 2021 No i doszedłem do etapu zawieszenia gdzie należy je pomalować bo potem może być to trudne... i tak mnie naszło przed wymuszaniem wskazanej w instrukcji xf 58, że może wypróbować jakieś inne farby i ty znalazłem zestaw do francuzów z AMig... No właśnie - nie ma opcji bym nimi coś kombinował bo po prostu... ciężko się nimi maluje. Wertując internet w poszukiwaniu farb natknąłem się na zestawy Hataki z lini pomarańczowej ( do Aero) i pytanie czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie z tą nową Hataką? Pamiętam, że stara była nie za dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Września 2021 Share Napisano 19 Września 2021 Hataka Orange - eleganckie farby, łatwość malowania jak Tamiya czy Mr hobby. Dobrze idą z MLT lub jego tańszą wersją Level High Thinner od Wamodu. Wydaje mi się tylko, że słabiej kryją od wyżej wymienionych choć to też często zaleta. Ogólnie po pierwszym kontakcie bardzo mi podeszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 19 Września 2021 Autor Share Napisano 19 Września 2021 A jak z drapaniem tej Hataki? Mnie interesuje jak coś ta seria i ten zestaw https://www.mojehobby.pl/products/HTK-CS21-Early-WW2-French-Army-paint-set.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Września 2021 Share Napisano 19 Września 2021 4 minuty temu, skikut87 napisał: A jak z drapaniem tej Hataki? Tzn na lakier albo chipping fluid? Jakby o to chodziło to nie wiem bo nie męczyłem tych farb tylko po pomalowaniu prawilnie poszedł GX 100. 7 minut temu, skikut87 napisał: Mnie interesuje jak coś ta seria i ten zestaw Prawdopodobnie nie trzeba kupować całego zestawu. Polecam poszukać poszczególnych kolorów po nazwach z zestawu bo sprzedają w pojedynczych buteleczkach. Przynajmniej tak miałem z kolorami do współczesnej polskiej pancerki - potrzebowałem dwa i kupiłem tylko dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 19 Września 2021 Autor Share Napisano 19 Września 2021 18 minut temu, TAW napisał: Tzn na lakier albo chipping fluid? Jakby o to chodziło to nie wiem bo nie męczyłem tych farb tylko po pomalowaniu prawilnie poszedł GX 100. Prawdopodobnie nie trzeba kupować całego zestawu. Polecam poszukać poszczególnych kolorów po nazwach z zestawu bo sprzedają w pojedynczych buteleczkach. Przynajmniej tak miałem z kolorami do współczesnej polskiej pancerki - potrzebowałem dwa i kupiłem tylko dwa. Tak można kupić pojedyncze farby ale ze względu zapasy czołgów francuskich w piwnicy raczej zainwestowałbym w pełną paletę Tak chodzi mi o drapanie to na fluidy czy lakiery do włosów. Niestety jeśli jest to farba na bazie lakieru jak np LP tamki lub gurze seri C obawiam się, że może być ciężko... no chyba, że się bawić przez maczanie igły w laquier thinerze czy czymś ale to niesie ryzyko za głębokiej rysy, zniszczenia wykonanej faktury lub po prostu zmycia za dużej ilości farby. A co powiecie o akrylach z Hataki + dedykowany rozcieńczalnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 23 Września 2021 Autor Share Napisano 23 Września 2021 (edytowane) Cześć, Wczoraj dotarł do mnie zestaw farb Hataka do Francuzów o numerku HATAKA AS21 Early WW2 French Army, dziś zrobię testy malowania. Natomiast nasuwa mi się tutaj pytanie do znawców tematu francuskich tanków, której zieleni użyć...?? W pudełku ( zestawie) znajdziemy ich aż 3 A063 Vert Fonce A099 Gris Vert A094 – Vert Olive Edytowane 23 Września 2021 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 23 Września 2021 Share Napisano 23 Września 2021 14 minut temu, skikut87 napisał: Cześć, Wczoraj dotarł do mnie zestaw farb Hataka do Francuzów o numerku HATAKA AS21 Early WW2 French Army, dziś zrobię testy malowania. Natomiast nasuwa mi się tutaj pytanie do znawców tematu francuskich tanków, której zieleni użyć...?? W pudełku ( zestawie) znajdziemy ich aż 3 A063 Vert Fonce A099 Gris Vert A094 – Vert Olive Zawsze można się sugerować opisem na pudełku HTK-A094 – Vert Olive – Standard colour of army vehicles from 1918 till early 1930s (except for Renault FTs), also base in some 1930s camo schemes HTK-A063 – Vert Foncé – One of „shadow” shades as stipulated by March 1937 instruction. Earlier used on Renault FT, B1 bis, D1 and AMR 33 tanks HTK-A099 – Gris Vert – Used from August 1938, together with Terre d’ombre, in the last pre-war camouflage pattern of French AFV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 23 Września 2021 Autor Share Napisano 23 Września 2021 (edytowane) 5 minut temu, Evildead napisał: Zawsze można się sugerować opisem na pudełku HTK-A094 – Vert Olive – Standard colour of army vehicles from 1918 till early 1930s (except for Renault FTs), also base in some 1930s camo schemes HTK-A063 – Vert Foncé – One of „shadow” shades as stipulated by March 1937 instruction. Earlier used on Renault FT, B1 bis, D1 and AMR 33 tanks HTK-A099 – Gris Vert – Used from August 1938, together with Terre d’ombre, in the last pre-war camouflage pattern of French AFV no właśnie nie do końca jestem przekonany co do opisu i odcienia tych farb - może dlatego, że gdzieś sugeruję się wskazą tamką XF 58 oraz wykonami modelami w necie gdzie ów zielony jest albo ciemny albo hmm żabio jasno zielony I to samo tyczy się kolorów sugerowanych jako "Sky" kontra Sku tamki ( xf 21) - całkiem inne kolory jak dla mnie Edytowane 23 Września 2021 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 23 Września 2021 Autor Share Napisano 23 Września 2021 (edytowane) No i po testach ja wiem ze to Francja a ja na modzie może się nie znam ale te kolory jakieś hmmmm dziwne… Edytowane 23 Września 2021 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 23 Września 2021 Share Napisano 23 Września 2021 (edytowane) Kolory sprzed 1940 (wprowadzenie kamuflażu gris vert-terre d'ombre) są rekonstruowane, bo rozkaz z 1937 się nie zachował w oryginale. Wstawiam to co proponował Danjou w Peintures de guerre czy jak tam się to nazywa. Danjou zawsze zaznaczał, ze to tylko jego interpretacja i w innych publikacjach odcienie się różnią, np mauve pale jest bardziej jasno-różowy. No i w Trackstory dawał te kolory we wzorach kamuflażu bardziej blade (np tu). Do tego Francuzi nie mieli ujednoliconego wzorca kolorów i np. w rozkazie wprowadzającym kamuflaż gris vert-terre d'ombre wyszli z założenia, że i tak każda firma ma inne pigmenty, więc zamiast jednego dopuszczalnego wzorca dali dla obu warianty claire i fonce. Masz pole do manewru a brudzenie je przytłumi. Może poszukaj zdjęć kolorowych i zobaczyć co ci pasuje - to jedno z bardziej znanych, tu beznadziejna jakość ale widać na FCM-ie żywość barw. Edit: reupload zdjęć. Edytowane 3 Października 2021 przez AchtungCancer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 23 Września 2021 Share Napisano 23 Września 2021 Przepis na mieszankę kolorów, lub może jakiś gotowy zestaw farb do francuzów, do mnie trafia i tego bym się trzymał. Dobieranie koloru na podstawie zdjęcia to już ryzyko. Cała droga od filmu wywołania go, papier wywołanie zdjęcia, scan, może wydruk, może kolejne skanowanie w końcu monitor, za każdym razem jest ryzyko błędu, zmiany koloru lub odcienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi