chudyhunter Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 Postanowiłem zrobić kolejnego niszczyciela. Jakoś w ostatnim czasie te małe stateczki przypadły mi do gystu. Tym razem wypadło na Fletchera Tamki. Model swoje lata ma i detalem nie grzeszy, ale z blachami Fve stara coś z niego będzie. Oczywiście model jest w mojej znienawidzonej wersji waterline, ale na szczęście mam zestaw Pit Roada w którym do doku dodali dwa dna. Niestety za cholere nie pasują do Tamki i mają niewiele wspólnego z dnem Fletchera. No ale od czego jest szpachla, skalpel i papier scierny Co do blach Five Stara, to jestem terochę zawiedziny. Instrukcja jest mało czytelna i części elementów w ogóle w niej nie ma. Zestaw blach pozwala zrobić także inne jednostki typu fletcher, ale na ten temat instrukcja także milczy. Robiąc zestaw japońskich ciężarówek Five Stara byłem zachwycony. Niczym nie odstawał on jakościowo i posiadał podobne rozwiązania w składaniu, co Rainbow. Tutaj niestety jestem także zawiedzony. Zestaw do Fletchera jest strasznie delikatny i trzeba bardzo uważać przy pracy z tymi blachami. Czasami odnoszę wrazenie, że blachy się gną od samego patrzenia na nie Jesli chodzi o malowanie, to początkowo chciałem go zrobić na rok 42 w kamo, ale chyba ostatecznie zdecyduje się na rok43, gdzie malowanie było jednolite. Poniżej wrzucam fotki z tego co udało się zrobić w 3 wieczory 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 Trzy wieczory.... powiadasz,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 21 Września 2021 Autor Share Napisano 21 Września 2021 Trzy długie wieczory Trzeba robić ile sie da, bo przy tym projekcie będzie jeszcze dużo do zrobienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 Najładniejszy niszczyciel z ll wojny Grile na kominach masz odwrócone o 90st i trochę odstają wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 4 godziny temu, chudyhunter napisał: Jesli chodzi o malowanie, to początkowo chciałem go zrobić na rok 42 w kamo, ale chyba ostatecznie zdecyduje się na rok43, gdzie malowanie było jednolite. Hej, może jednak kamo, będzie ciekawiej się prezentował... Będzie sama niszczara, czy jakaś dioramka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 21 Września 2021 Autor Share Napisano 21 Września 2021 12 minut temu, unicaunica napisał: Najładniejszy niszczyciel z ll wojny Grile na kominach masz odwrócone o 90st i trochę odstają wysoko. Masz 100% racji. Przyznam że nie przeglądałem fotek i zaufałem instrukcji. Dzięki Grille i tak przyciąłem, bo były jeszcze wyższe, ale zdecydowanie są do przycięcia 3 minuty temu, taltos1 napisał: Hej, może jednak kamo, będzie ciekawiej się prezentował... Będzie sama niszczara, czy jakaś dioramka? Przyznam, że kamo bardziej mi się podoba, ale chce robić diorame i rok 43 będzie bardziej pasować. Tak więc będzie jednokolorowy, ale za jakoś czas wyciągnę z szafy San Diego i on będzie już w kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 4 godziny temu, chudyhunter napisał: Przyznam, że kamo bardziej mi się podoba, ale chce robić diorame i rok 43 będzie bardziej pasować. Tak więc będzie jednokolorowy Oki, to kibicujemy 4 godziny temu, chudyhunter napisał: ale za jakoś czas wyciągnę z szafy San Diego i on będzie już w kamo Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 22 Września 2021 Share Napisano 22 Września 2021 Masz, chłopie, tempo. O jakości nie wspominam, bo to "oczywista oczywistość". Czym kleisz te duże blaszki (podkład Tamki?) Będziesz szpachlował tę szczelinę na przedniej krawędzi nadbudówki? San Diego - bardzo chętnie kiedyś popatrzę, bardzo mi się podobają krążowniki Atlanta (prawie jak brytyjskie Dido). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 22 Września 2021 Autor Share Napisano 22 Września 2021 3 minuty temu, socjo1 napisał: Masz, chłopie, tempo. O jakości nie wspominam, bo to "oczywista oczywistość". Czym kleisz te duże blaszki (podkład Tamki?) Będziesz szpachlował tę szczelinę na przedniej krawędzi nadbudówki? San Diego - bardzo chętnie kiedyś popatrzę, bardzo mi się podobają krążowniki Atlanta (prawie jak brytyjskie Dido). Gała używa podkładu tamki, ja stosuje widoczny na zdjęciu metal primer. Podobnie jak podkład tamki daje on mnóstwo czasu na odpowiednie ułożenie blachy. Dodatkowo gdy wyschnie podklejam krawędzie cyjanoakrylem. Co do szpary na dziobowej nadbudówce, to oczywista oczywistość. Wszystkie krawędzie będę łatać cyjanoakrylem i podkładem tamki. Niewiele brakowało, a w tym miejscu byłby San Diego, ale wyciągnąłem oba z pudła, zrobiłem pomiary ( San diego 7 cm dłuższy od Fletchera) i musiałem odpuścić. Gdybym zabrał się za San Diego i chciał zrobić diorame o której myślę, musiałbym ją powiększyć, a to już byłby problem. Przy użyciu Fletchera i tak będzie dość duża i nie wiem czy nie za duża. No ale fakt, Atlanty są fajne, zwłaszcza w kamo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 22 Września 2021 Share Napisano 22 Września 2021 N 40 minut temu, socjo1 napisał: Czym kleisz te duże blaszki (podkład Tamki?) 28 minut temu, chudyhunter napisał: Gała używa podkładu tamki, ja stosuje widoczny na zdjęciu metal primer. Nie wiedziałem, że tym można kleić blaszki. Bo tak naprawdę to jest primer na blaszki, aby lepiej trzymała się farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 22 Września 2021 Autor Share Napisano 22 Września 2021 1 minutę temu, lesio-69 napisał: Nie wiedziałem, że tym można kleić blaszki. Bo tak naprawdę to jest primer na blaszki, aby lepiej trzymała się farba. Takie jest jego zastosowanie, którego niestety od półtorej roku nie miałem okazji sprawdzi Do aero jest zdecydowanie za gesty, a nie zastanawiałem się jeszcze czym go rozcieńczać. Do malowania 700ki pędzlem moim zdaniem kompletnie się nie nadaje. Z resztą od kiedy myje blachy benzyną ekstrakcyjną w myjce ultradźwiękowej i następnie maluje podkładem tamki nie mam problemu z odpryskami. Przy fuyuzuki maskowałem całe metalowe pokłady i nawet odrobina farby nie odeszła. Tak więc nie widzę potrzeby używania primera do blach. Oczywiście jak się mocniej chwyci gołą pęseta, to zawsze coś odprysnie, ale na to nic nie pomoże. Jedynie pęseta oklejona taśma może ograniczyć odpryski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 22 Września 2021 Share Napisano 22 Września 2021 3 minuty temu, chudyhunter napisał: Z resztą od kiedy myje blachy benzyną ekstrakcyjną w myjce ultradźwiękowej No patrz, znów się człowiek czegoś nauczy. Jakiej myjki używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 22 Września 2021 Autor Share Napisano 22 Września 2021 23 minuty temu, lesio-69 napisał: No patrz, znów się człowiek czegoś nauczy. Jakiej myjki używasz? Mam takie coś i jestem zadowolony https://allegro.pl/oferta/myjka-ultradzwiekowa-500ml-do-stali-bizuterii-itp-10665738299?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_narzedzia_pla_ss&ev_adgr=Narzedzia&ev_campaign_id=14474247596&gclid=Cj0KCQjwqKuKBhCxARIsACf4XuHwg8436uPHAc03hXBSxDhV8ZANwd70HqltC7uB4Qh2KZN8lRvKjZ4aAq62EALw_wcB Można zawsze zamoczyć blachy w zwykłym pojemniku z benzyną ekstrakcyjną i przeleciec jakimś delikatnym pędzelkiem, ale ja wolę opcje dla leniwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 22 Września 2021 Autor Share Napisano 22 Września 2021 (edytowane) Do wykonania masztu użyłem drutu 1,2mm Drut umieszczam w szlifierce i przy użyciu pilnik, na kawałku drewna zaczynam szlifowanie Po uzyskaniu odpowiedniego kształtu wygładzam go przy użyciu papieru 1000 Edytowane 22 Września 2021 przez chudyhunter 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Września 2021 Share Napisano 23 Września 2021 6 godzin temu, chudyhunter napisał: do takiej obróbki jak ulał pasuje określenie że "robota pali się w rękach" a tak na serio maszcik pierwszorzędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 25 Września 2021 Autor Share Napisano 25 Września 2021 (edytowane) Po skończonym maszcie zabrałem się za wały. Jeszcze trochę do zrobienia pozostało (dorabiania, szpachlowania, szlifowania), ale powoli zaczyna to wyglądać. Edytowane 25 Września 2021 przez chudyhunter 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Września 2021 Share Napisano 25 Września 2021 (edytowane) TAK ! EDIT --------------------- trochę fotek wydokowanego Fletchera co może będą pomocne przy śrubkach i wałach foty niestety powojenne ale może będą pomocne no i jeszcze kopułka sonaru pod dziobem : a tu takie klasyczne "stoczniowe" podczas wymiany śrub : Edytowane 25 Września 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 25 Września 2021 Autor Share Napisano 25 Września 2021 18 minut temu, M.A.V. napisał: TAK ! Też tak myślę Całkiem przyjemnie się pracuje nad tym dnem. Jak skończę z wałami, zabiorę się za ster i pozostaną śruby do wykonania, a następnie pasowanie kadłuba Wielkie dzięki Zbuchu za foty. Będą bardzo pomocne. Muszę jakieś śruby znaleźć, więc dobrze widzieć jak one wyglądały A ten sonar to kiedy zamontowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Września 2021 Share Napisano 25 Września 2021 7 minut temu, chudyhunter napisał: A ten sonar to kiedy zamontowali? nie mam pojęcia.... musiałbym zagrzebać za info ale wielce prawdopodobne że to już czasy powojenne Tu kopułka widoczna na zachowanym jako muzeum USS Kidd : a tak w ogóle to skoro diorama na morzu to czemu taka arcyrzeźba przy śrubunku? Zmiana koncepcji czy "sztuka dla sztuki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 25 Września 2021 Autor Share Napisano 25 Września 2021 Coś mi się wydaje, że do 43 roku, sonaru nie było, ale nie chce gadać głupot. Sprawdzę i jak coś to się dorobi, nie bedzie problemu. 6 minut temu, M.A.V. napisał: a tak w ogóle to skoro diorama na morzu to czemu taka arcyrzeźba przy śrubunku? Zmiana koncepcji czy "sztuka dla sztuki" Koncepcja nadal bez zmian, będzie na wodzie Na razie nie będę wdawać się w szczegóły W tym przypadku, nie jest to sztuka dla sztuki, przynajmniej tak mi się wydaje Z resztą już powinieneś wiedzieć Zbychu, że dno jest częścią modelu, którą zawsze wykonuje bez względu czy będzie widoczne, czy nie Nawet jeśli nie będzie widoczne, to jest to doskonała okazja do podszlifowania umiejętności malarskich. Wykonanie fajnie wyglądającego dna nie jest łatwe i uważam, że trzeba nad tym pracować ile się tylko da. „Kto nie idzie do przodu, ten się cofa” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Września 2021 Share Napisano 25 Września 2021 Godzinę temu, chudyhunter napisał: ....że dno jest częścią modelu, którą zawsze wykonuje bez względu czy będzie widoczne, czy nie Nawet jeśli nie będzie widoczne, to jest to doskonała okazja do podszlifowania umiejętności malarskich..... no i taką postawę to ja szanuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 25 Września 2021 Share Napisano 25 Września 2021 TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 28 Września 2021 Autor Share Napisano 28 Września 2021 (edytowane) Pasowanie kadłuba zakończone. Jak zawsze taśma, podkład Tamki i jechane Powoli zaczyna to wyglądać jak okręt Edytowane 28 Września 2021 przez chudyhunter 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 Dno i czarny pas wymalowane. Jako koloru bazowego do pomalowania dna użyłem mieszanki Tamiyi xf7: 10, xf68: 4, xf2: 4, xf3: 4 ( taka moja wersja wypłowiałego hull reda). Tej samej mieszanki użyłem przy malowaniu fuyuzuki, więc w tych proporcjach spokojnie wystarcza na 3 niszczyciele w 700ce. Kolejne kolory nałożyłem aerografem przez gąbkę (xf9, xf4, xf49, xf60, xf14) kolejność zupełnie dowolna. Teraz na to pójdą emalie AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi