Vieh_san Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 35 minut temu, zaruk napisał: Ja widzę astrolabium... Brnij Waćpan dalej . Też bardziej mi to przypomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 To pelengator. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 No to brnę, troszeczkę znowu biżuterii doszło. Ale ja głównie nie o tym dzisiaj, tylko o malowanie. Przyszła powoli pora żeby o tym zacząć myśleć. Nadbudówki mam właściwie wszystkie po kolei do tego stanu doprowadzone jak było przykazane w instrukcji. Następnie mam już do zrobienia maszty, potem działa i wyrzutnie torped, a na końcu instrukcji reszta małych pierdół- działka, szalupy, kotwice, etc. I teraz co budzi moje wątpliwości i jakbym mógł prosić o ich rozwianie. Czy mam dalej kontynuować składanie w sekcjach, czyli całkowicie ukończyć budowę bez sklejania nadbudówek/wyrzutni/dział do kadłuba (bo łatwiej mi je będzie w ten sposób malować)? Do wspomnianego kadłuba poprzyklejać też całą drobnicę. I z tak właściwie przygotowanym modelem, który jest kompletny (tyle, że w kawałkach) zabrać się do malowania? Czy jednak niektóre rzeczy wymagają innego podejścia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 Każdy robi jak lubi. Ja wszystko trzymam w kawałkach, nawet bez relingów, maluje osobno, a na koniec składam do kupy już zbrzydzone nawet. Reningi fukam sobie w ramkach i brzydzę, dopiero na koniec wycinam i lepie do już w pełni pomalowanych i zbrzydzonych części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 Godzinę temu, Szydercza Gała napisał: Reningi fukam sobie w ramkach i brzydzę, dopiero na koniec wycinam i lepie do już w pełni pomalowanych i zbrzydzonych części. no ale Królu Złoty chyba nie wyginasz pomalowanych? proste odcinki czy lekko potem dogięte to rozumiem fukać przed wycięciem ale inaczej to cieżko.... kiedyś trochę experymentowałem i zawsze jak gięcie było na 90 stopni to farba pękała na zgięciu i złoto blachy aż biło w gały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 Też jestem ciekawy jak to jest. Mnie powstrzymuje bardziej to, że bym musiał podmalowywać je w miejscu wycięcia z ramki, a jak jeszcze trzeba szlifować to już w ogóle 2x robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 (edytowane) Na załamaniach i punktach mocowania trzeba potem dotknąc pędzlem, ale to 5 sekund roboty. Jeżeli owiniesz pensete tamijuniowa taśmą, to nie będzie innych odprysków do podmalowywania, a jak masz AK-5 z nowym ostrzem to niczego też nie trzeba szlifować. Robię tak od lat, jakoś od czasu Złoma. Działa zarówno w 700 jak o 350. Edytowane 18 Października 2021 przez Szydercza Gała 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 3 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Jeżeli owiniesz pensete tamijuniowa taśmą..... aaaaa... tego tricku nie znałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 20 Października 2021 Autor Share Napisano 20 Października 2021 Na tę chwilę wygląda to tak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 30 Października 2021 Autor Share Napisano 30 Października 2021 Mała aktualizacja, został mi mostek po drugiej stronie do zrobienia, a potem właściwie tylko uzbrojenie i będę mógł zabierać się za malunki. Taki jest plan. Te okna na mostku to dałem z siebie wszystko, ale geometria tego elementu mnie trochę przerosła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 (edytowane) jak na pierwszy okręt "niepodwodny" to wg mnie wyszło całkiem przyzwoicie Tak naprawdę zabawa z blaszkami wymaga wprawy, a przez to i doświadczenia, więc nigdy na poczatku nie jest łatwo Z drobnych uwag to warto rozważyć wymianę tych rejek na jakieś cieńsze elementy: strasznie grubo wyglądają z tą średnicą porównywalną rurom trzonu masztu. Pocienić je mechanicznie (papierem ściernym) będzie ciężko żeby równe wyszły o okrągłym przekroju Edytowane 31 Października 2021 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 31 Października 2021 Autor Share Napisano 31 Października 2021 5 godzin temu, M.A.V. napisał: jak na pierwszy okręt "niepodwodny" to wg mnie wyszło całkiem przyzwoicie Tak naprawdę zabawa z blaszkami wymaga wprawy, a przez to i doświadczenia, więc nigdy na poczatku nie jest łatwo Z drobnych uwag to warto rozważyć wymianę tych rejek na jakieś cieńsze elementy: strasznie grubo wyglądają z tą średnicą porównywalną rurom trzonu masztu. Pocienić je mechanicznie (papierem ściernym) będzie ciężko żeby równe wyszły o okrągłym przekroju Dobrze, to albo znajdę jakis odpowiedni drucik, albo rozciągnę ramkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 3 Listopada 2021 Autor Share Napisano 3 Listopada 2021 Dobrze, tak więc wymieniłem to co miałem i trochę dodałem blaszek. Wyszło nieźle, czyli tak średnio ;D brnę dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 lepiej wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 No to popełniam dalej uzbrojenie, żeby było z czego szczelać Potem jeszcze trochę muszę oczyścić to z resztek kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Podoba się ale co z lufami?będziesz wymieniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 też obserwuję i jestem na tak ..czekam na finał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 3 godziny temu, slawekmalysek napisał: Podoba się ale co z lufami?będziesz wymieniał? Niee, lufy zostawię oryginalne, tylko je rozwiercam. Dzięki za miłe słowo. Trochę mi jeszcze do finału zejdzie. Samo działo dzisiaj robiłem jakieś 4h, co prawda z przerwami na jakieś filmiki Night Shifta itp. ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 37 minut temu, Vieh_san napisał: Niee, lufy zostawię oryginalne, tylko je rozwiercam. Szkoda.... naprawdę blachy na artylerii wyszły świetnie a wymiana luf na metalowe jeszcze wszystko bardziej podkreśli , wiesz rozwiercaniem nie osiągniesz ideału lufy metalowej ... Przemyśl to ,bo koszt niewielki a efekt gwarantowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Bardzo dobrze to wygląda. Podglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 2 godziny temu, slawekmalysek napisał: Szkoda.... naprawdę blachy na artylerii wyszły świetnie a wymiana luf na metalowe jeszcze wszystko bardziej podkreśli , wiesz rozwiercaniem nie osiągniesz ideału lufy metalowej ... Przemyśl to ,bo koszt niewielki a efekt gwarantowany No wiem, ale lufy są dostępne tylko dla Yukikaze i brakowałoby mi jednej pary dla artylerii głównej, a kupować specjalnie drugi zestaw dla dwóch luf to dla mnie trochę za dużo, bo to już by wyszła 100zł. Z drugiej strony zostawić jeden zestaw plastikowy... To wolę żeby były wszystkie równe. Chociaż teraz przeglądam to może do tego zestawu luf Yukikaze mógłbym dokupić to: https://www.mojehobby.pl/products/Lufy-japonskich-dzial-IJN-12-7cm-50-5in-3rd-Year-Type-dla-wiez-z-oslona-podmuchowa-8-szt.-uzywane-na-wiekszosci-niszczycieli-IJN-w-latach-1930-1945.html Będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 8 Listopada 2021 Share Napisano 8 Listopada 2021 21 godzin temu, Vieh_san napisał: No wiem, ale lufy są dostępne tylko dla Yukikaze i brakowałoby mi jednej pary dla artylerii głównej, a kupować specjalnie drugi zestaw dla dwóch luf to dla mnie trochę za dużo, bo to już by wyszła 100zł. Z drugiej strony zostawić jeden zestaw plastikowy... To wolę żeby były wszystkie równe. Chociaż teraz przeglądam to może do tego zestawu luf Yukikaze mógłbym dokupić to: https://www.mojehobby.pl/products/Lufy-japonskich-dzial-IJN-12-7cm-50-5in-3rd-Year-Type-dla-wiez-z-oslona-podmuchowa-8-szt.-uzywane-na-wiekszosci-niszczycieli-IJN-w-latach-1930-1945.html Będzie dobrze? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Listopada 2021 Autor Share Napisano 10 Listopada 2021 No to wymieniam pukawki. Troche mam problem z tymi 25mm bo za bardzo nie mam czym dla nich otworów wywiercać. Najmniejsze wiertło mam 0,5mm, ale staram się różnymi sposobami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 10 Listopada 2021 Share Napisano 10 Listopada 2021 (edytowane) Godzinę temu, Vieh_san napisał: No to wymieniam pukawki. Troche mam problem z tymi 25mm bo za bardzo nie mam czym dla nich otworów wywiercać. Najmniejsze wiertło mam 0,5mm, ale staram się różnymi sposobami. No proszę Teraz sam widzisz różnicę szczególnie na "pelotkach' W kwestii nawiercania to polecam na początek igły z apteki Edytowane 10 Listopada 2021 przez slawekmalysek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Listopada 2021 Autor Share Napisano 10 Listopada 2021 No właśnie mi się przypomniało czym się zajmuje na co dzień i że trochę ich mam ;D Problem rozwiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi