Evildead Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 Witam, powoli będę się zabierał za następny model, wybór padł na Elefanta ze Zvezdy, w sumie to głównie ze względu na dostepność, producent daje dwie opcje wyboru kalek 124 i 102, skłaniam się bardziej ku numerze 102. Zvezda dodaje co prawda zimmerit ,ale będę próbował go zrobić samemu, będę się też posiłkował zestawem voyager 351084 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 Kolejny „Rudy” na forum OK. Podpatruję, żeby zobaczyć co w swoim sp...m 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 16 Października 2021 Autor Share Napisano 16 Października 2021 3 minuty temu, Thalgonis napisał: Kolejny „Rudy” na forum OK. Podpatruję, żeby zobaczyć co w swoim sp...m No i ja chęci nabrałem na niego Twój oglądając 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 16 Października 2021 Autor Share Napisano 16 Października 2021 (edytowane) 6 minut temu, Thalgonis napisał: . Edytowane 16 Października 2021 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 (edytowane) Będę zaglądał i patrzył jak sobie radzisz z PE . Ostatni twój model bardzo mi się podobał. Edytowane 16 Października 2021 przez patrykd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 19 Października 2021 Autor Share Napisano 19 Października 2021 Trochę podziałałem z tym zimmeritem, te paski boczne tylko przyłożone do kadłuba, wydaję mi się że chyba i tak lepiej będzie niż ta naklejka, kalkomania czy co to wogóle jest .. , właz radiooperatora od wewnątrz tylko sprężyna przyłożona ,element niedoklejony do włazu, całosć będzie bardziej w środku, w sumie jeszcze nie wiem czy będzie otwarty czy zamknięty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 20 Października 2021 Share Napisano 20 Października 2021 Specem nie jestem ale bardzo podoba mi się ten zimmerit. Gdzie nie gdzie niezbyt doskonały gdzie indziej trochę wytarty ale przez to taki bardzo realny w odbiorze. Dla mojego laickiego oka poprostu lux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 20 Października 2021 Autor Share Napisano 20 Października 2021 17 minut temu, TAW napisał: Specem nie jestem ale bardzo podoba mi się ten zimmerit. Gdzie nie gdzie niezbyt doskonały gdzie indziej trochę wytarty ale przez to taki bardzo realny w odbiorze. Dla mojego laickiego oka poprostu lux. No i git, o to mi mniej więcej chodziło, żeby był taki nierówny, i możliwie najcieńszy co do skali, w rzeczywistości miał podobno trochę ponad 5 mm grubości, też lepiej mi się to widzi niż ta równa śmieszna naklejka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 20 Października 2021 Share Napisano 20 Października 2021 Popraw go natychmiast! Teraz wygląda źle, a po pomalowaniu będzie wyglądał jeszcze gorzej. Nie trzyma poziomu, pionu... Co tutaj komentować. Czym i z czego zrobiłeś ten zimmerit? Pozdrawiam Marek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 21 Października 2021 Share Napisano 21 Października 2021 (edytowane) Słaby ten zimmerit. Elefant ma to do siebie, że przed te nity ciężko jest manewrować po płytach. Jak już chcesz korzystać z tej masy to daj więcej materiału , pewna ręka żeby nie wychodziły fale i trzymaj pion. Fajnie jakby było widać odcinające się "paski". Robisz grzebieniem czy wałkiem ? Gotowce moim zdaniem mają za dużą fakture. Kiedyś lepiłem czwórkę w zimmie od Dragona i ten zimmerit był ledwo widoczny po pomalowaniu, ale odpowiadał skali. Edytowane 21 Października 2021 przez produdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 21 Października 2021 Autor Share Napisano 21 Października 2021 Godzinę temu, produdi napisał: Słaby ten zimmerit. Elefant ma to do siebie, że przed te nity ciężko jest manewrować po płytach. Jak już chcesz korzystać z tej masy to daj więcej materiału , pewna ręka żeby nie wychodziły fale i trzymaj pion. Fajnie jakby było widać odcinające się "paski". Robisz grzebieniem czy wałkiem ? Gotowce moim zdaniem mają za dużą fakture. Kiedyś lepiłem czwórkę w zimmie od Dragona i ten zimmerit był ledwo widoczny po pomalowaniu, ale odpowiadał skali. Grzebień się powyginał szybko i przez to zjeżdżał i nieròwno lecial , ta masa w sumie twarda na grzebień nawet jak taka cieńka, ale może i fakt widocznie trzeba grubiej , później może i lepiej ta faktura się odznaczy , wałkiem najmniejszym robiłem bo większy się wydawał za duży jednak , mały ma 3.5 mm, ten większy 5 mm , to którym lepiej ? przemyślę to , zrobię drugie podejście najwyżej do tego itp, mam jeszcze ta żółtą quick time masę choć to prawie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 21 Października 2021 Autor Share Napisano 21 Października 2021 5 godzin temu, Pan_na_Zulawach napisał: Popraw go natychmiast! Teraz wygląda źle, a po pomalowaniu będzie wyglądał jeszcze gorzej. Nie trzyma poziomu, pionu... Co tutaj komentować. Czym i z czego zrobiłeś ten zimmerit? Pozdrawiam Marek Śmiej się śmiej teraz masz okazję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 21 Października 2021 Share Napisano 21 Października 2021 @Evildead daleki jestem od tego, ale to naprawdę nie wygląda dobrze. Z drugiej strony wiem, że położenie zimmeritu to niełatwa sprawa i potrzeba sporo cierpliwości. Położyłem trzy, kilka razy drapałem i nadal nie wychodzi mi tak, jakbym chciał. Szpachlą Tamiya robiłeś? Epoxy Putty Quick chyba lepiej się kładzie, ale masz mniej czasu na poprawki. Masę rozprowadź równomiernie, grubość sam dobierz, ale odradzał bym grubo, jak ma to być wałek, tam gdzie to możliwe podziel prace na mniejsze segmenty. Najlepiej potrenować i samemu sprawdzić. Powodzenia. Marek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 21 Października 2021 Autor Share Napisano 21 Października 2021 7 minut temu, Pan_na_Zulawach napisał: @Evildead Szpachlą Tamiya robiłeś? Epoxy Putty Quick chyba lepiej się kładzie, ale masz mniej czasu na poprawki. Epoxy putty bez quicka , zetrę to, pokminie z tym od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 21 Października 2021 Share Napisano 21 Października 2021 Na moje to te wszystkie masy są nic nie warte. Ciężko się rozprowadza, lubi się odklejać, ciężko w tym coś wyrzeźbić. Wałki nie trzymają wymiarów pozatym trzeba sporo nakitować żeby cokolwiek się odcisneło. Mnie znajomy polecił szpachle do jachtów i robi się elegancko. A jak ciut podeschnie to bardzo fajnie się kruszy. Odpryski wychodzą Prymasort. Trochę brudzi, tam gdzie nie chcesz zimmu oklejasz taśmą, nakładasz, ściągasz grzebieniem, po 15 min robisz odpryski i na drugi dzień jest kamień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 21 Października 2021 Autor Share Napisano 21 Października 2021 (edytowane) 4 godziny temu, produdi napisał: Ciężko się rozprowadza, lubi się odklejać, ciężko w tym coś wyrzeźbić. Wałki nie trzymają wymiarów pozatym trzeba sporo nakitować żeby cokolwiek się odcisneło. Dokładnie tak się zachowywała przy cienkiej warstwie, dzięki za radę , jak to gdzieś znajdę to kupię i spróbuję Edytowane 21 Października 2021 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 21 Października 2021 Share Napisano 21 Października 2021 @Evildead spróbuj ew. grzebieniem tamiyi i szpachlą dwuskładnikową, samochodową, taką np z castoramy. Śmierdzi, ale efekt całkiem fajny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 21 Października 2021 Autor Share Napisano 21 Października 2021 (edytowane) 26 minut temu, knoor napisał: @Evildead spróbuj ew. grzebieniem tamiyi i szpachlą dwuskładnikową, samochodową, taką np z castoramy. Śmierdzi, ale efekt całkiem fajny No fajnie wygląda, dzięki za podpowiedź, ciekawe tylko czy ten grzebień tamiya choć troszkę grubszy od dodanego do setu blaszek , ten się przegina, choć może to być wina tej twardej masy, ciężko po niej było jechać tym grzebieniem powyginał się deko, dzięki jeszcze raz za wszelkie porady, na pewno coś z tym pokombinuje Edytowane 21 Października 2021 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 22 Października 2021 Share Napisano 22 Października 2021 Grzebienie Tamki są lepiej wykonane. Nie wyginają się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 31 Października 2021 Autor Share Napisano 31 Października 2021 I jak teraz, lepiej to wygląda ? Może być ? Ten zimmerit nie był jakos specjalnie równy co widać też na poniższym zdjęciu, pomimo że to nie pojazd o nr 102 .Moim zdaniem jest ok. Robione tamiya quick type, gdyż najlepiej mi się się jednak tym pracowało , próbowałem też tej szpachli combi epifanes jednak nie specjalnie mi odpowiadała,ma strasznie klejącą mazistą konsystencję, problematyczne było jej rozprowadzenie do odpowiedniej grubości po całości, też to nie jest jakas tam strata kasy , sama szpachla widać że jest dobra, w moim odczuciu lepiej się nadaje jednak do innych celów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 Po mojemu jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 31 Października 2021 Autor Share Napisano 31 Października 2021 2 godziny temu, halset napisał: Po mojemu jest ok Po mojemu także , to i w tym kierunku będę szedł dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) Hans Zimmerit Orchestra Edytowane 2 Listopada 2021 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 2 Listopada 2021 Autor Share Napisano 2 Listopada 2021 23 minuty temu, MayonesEXG7 napisał: Hans Zimmerit Orchestra Hannes Zimmerit Grossmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 Mam takie szybkie pytanie do znawców, czy ten mg34 panzerlauf jest odpowiedni ? mogę go wykorzystać ? Akurat mam taka jedna sztukę , wydaje mi się że tu by pasował , porównanie z zestawowym, wyglądają bardzo podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi