IIQBAII Posted October 22, 2021 Share Posted October 22, 2021 Cześć!! (Czekając na kalkomanię do Scanii) Rozpoczynam kolejny projekt, padło na tygryska od Hobby Boss. Moim zdaniem model wykonany naprawdę świetnie. W zestawie otrzymujemy wykroje zimmeritu + elementy fototrawione. Dodatkowo dokupiłem lufę, również od Hobby Boss. Aktualnie model będzie robiony prosto z pudła, choć pewnie dodam coś od siebie. Troszkę fotek: (Biorąc pod uwagę Scanie mam nadzieję że pójdzie mi "trochę" szybciej) Pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek12 Posted October 22, 2021 Share Posted October 22, 2021 Popatrzę z pierwszego rzędu puki są miejsca .powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_X Posted October 22, 2021 Share Posted October 22, 2021 Bardzo fajny model i temat też. Pięknie odwzorowana np. faktura metalu, gąsienice chyba "pracujące". Biorąc pod uwagę cenę piękna sprawa. Natomiast zabawne, że producent nie daje żadnego opisu do proponowanych malowań. Te 233 to jest chyba wzorowany na czołgu z 503 batalionu czołgów ciężkich sfotografowanym w Budapeszcie w październiku 1944 r. Numer 224 to chyba ma być 501 b.cz.c. SS. Jeżeli tak to "4" ma ewidentnie błędną czcionkę a kolor niebieski (chyba z białym obrysem) jest mocno niepewny. No ale to są detale... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted October 22, 2021 Share Posted October 22, 2021 (edited) 10 minut temu, Mr_X napisał: … Natomiast zabawne, że producent nie daje żadnego opisu do proponowanych malowań. …. To jest charakterystyczne dla tego producenta - robiłem już kilka modeli od nich i w żadnym tego nie było. Edited October 22, 2021 by Thalgonis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IIQBAII Posted October 23, 2021 Author Share Posted October 23, 2021 Producent proponuje 8 różnych malowań tego pojazdu. Brak informacji co do malowań również mnie zdziwiła troszkę. Osobiście postawię na trójbarwne malowanie. Gąsienice są ruchome, lecz wydają się bardzo delikatne. Co do numeracji to jestem trochę zielony, będę musiał poszukać informacji na ten temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_X Posted October 23, 2021 Share Posted October 23, 2021 (edited) Ten numer taktyczny "104" to chyba ma być 101 b.cz.c. SS z sierpnia 1944 r., z Francji. Jeśli tak, to czcionka i kolorystyka trochę nawalają. Najbliższe prawdy w tym wypadku jest chyba to, co proponuje Star Decals. "100" to chyba 502 b.cz.c . SS w Berlinie (1945). A z rycerzem, to wiadomo 505 batalion. Niemniej parę zgrzytów w kalkomaniach nie zmienia faktu, że jest to bardzo udany model. Edited October 23, 2021 by Mr_X Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IIQBAII Posted October 23, 2021 Author Share Posted October 23, 2021 3 minuty temu, Mr_X napisał: ... że jest to bardzo udany model. Byle nic nie skopać. Zabrałem się za robotę i właśnie usuwam pudełkowe spawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał B Posted October 23, 2021 Share Posted October 23, 2021 1 godzinę temu, IIQBAII napisał: Zabrałem się za robotę i właśnie usuwam pudełkowe spawy. Z ciekawości spytam, co z nimi nie tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IIQBAII Posted October 23, 2021 Author Share Posted October 23, 2021 Są ok, tylko chce zrobić trochę większe aby były lepiej widoczne. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IIQBAII Posted October 23, 2021 Author Share Posted October 23, 2021 Pierwsze elementy, jeszcze trochę szpachli i mamy coś przyklejone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stojkovic Posted October 23, 2021 Share Posted October 23, 2021 Nie jestem pewien, czy te wycięcia na szekle miały spawy w taki sposób zrobione - moim zdaniem te poszarpane krawędzie to błąd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gustlik Posted October 23, 2021 Share Posted October 23, 2021 To nie błąd, tylko ślady po cięciu palnikiem, sęk w tym że powinny być bardziej delikatne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IIQBAII Posted October 23, 2021 Author Share Posted October 23, 2021 Spawów tam jeszcze niema. Przygotowałem same rowki. Co do śladów odpaleń to widziałam kilka różnych wersji ( na modelu) i zdecydowałem się na wyraźne ślady. Będą ładnie widoczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek12 Posted October 23, 2021 Share Posted October 23, 2021 Te ślady moim zdaniem są odpowiednie , przy cięciu palnikiem takiej grubości materiału palnik tnie dosyć nie równo. Wszystko zależy od ustawienia dyszy itp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał B Posted October 23, 2021 Share Posted October 23, 2021 Wystarczy rzucić okiem na zdjęcia oryginału, gdzie widać, że ślady cięcia palnikiem są delikatniejsze...nawet gdyby rekonstruktorzy usilnie starali się zalać je farbą Reszta tutaj https://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/kingtiger/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IIQBAII Posted October 23, 2021 Author Share Posted October 23, 2021 Producent w paru miejscach na modelu zastosował wersję bardziej zachowawczą, zbliżona do rzeczywistości. Tak jak pisałem wcześniej, wybrałem wersję pod oko. (Nie pierwszy raz prowadzona jest dyskusja na temat odpaleń) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tap-chan Posted October 23, 2021 Share Posted October 23, 2021 Ja dodałem od siebie, ale takie tylko cięcia nożykiem. Widać, ale delikatnie. Mam wersję bez zimmeritu i wyłącznie z malowaniami "what-if". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ManiekB Posted October 23, 2021 Share Posted October 23, 2021 Ale wiesz że większość spawów przykryje zimmerit Tu masz zdjęcia z muzeum z niebieskim numerem 104:) A tu zdjęcie z zimmeritem pod błotnikami. Pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IIQBAII Posted October 23, 2021 Author Share Posted October 23, 2021 19 minut temu, ManiekB napisał: Ale wiesz że większość spawów przykryje zimmerit Kto powiedział że będzie na całej powierzchni Będzie się ładnie komponować z ceglanym podkładem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evildead Posted October 24, 2021 Share Posted October 24, 2021 15 godzin temu, ManiekB napisał: Pozdrawiam I weź i weź teraz tak pięknie położony zimmerit odtwórz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IIQBAII Posted October 24, 2021 Author Share Posted October 24, 2021 Z zimmeritem własnej roboty będę się bawić w przyszłych modelach, teraz poleci "pedantyczny" z pudełka. Trochę go obkroję aby uzyskać jakiś efekt eksploatacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evildead Posted October 24, 2021 Share Posted October 24, 2021 (edited) 3 minuty temu, IIQBAII napisał: Z zimmeritem własnej roboty będę się bawić w przyszłych modelach, teraz poleci "pedantyczny" z pudełka. Trochę go obkroję aby uzyskać jakiś efekt eksploatacji. Czaję ok, pisałeś przecież w pierwszym poście, spoko, pisałem ogólnie teraz , tu widać jednak że to wolna amerykanka była Edited October 24, 2021 by Evildead Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IIQBAII Posted October 24, 2021 Author Share Posted October 24, 2021 Początek pracy z zawieszeniem. Jeszcze bez finalnych szlifów ale zarys jest widoczny. Zawieszenie będzie ruchome. (dopóki wytrzymają plastikowe wałki skrętne) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted October 24, 2021 Share Posted October 24, 2021 Widzę, że podnosisz wartość modelu... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IIQBAII Posted October 24, 2021 Author Share Posted October 24, 2021 55 minut temu, Thalgonis napisał: Widzę, że podnosisz wartość modelu... Do momentu jak wyrówna się zawieszenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts