johnrambo Napisano 14 Listopada 2021 Share Napisano 14 Listopada 2021 (edytowane) A więc Goździk, co z tego wyjdzie nie mam pojęcia, bo ostatnio się cofam zamiast iść do przodu z modelami . Miał być zielony, ale będzie w kamuflażu, model prosto z pudła - jak dla mnie bardzo dobrze odwzorowany, dużo szczegółów, dobre spasowanie poza duetem wanna-kadłub, w ogóle to polecam zacząć od tego sklejanie tego modelu. Trzeba sobie tylko dopasować do konkretnego egzemplarza umiejscowienie uchwytów na wieży i kadłubie, bo co goździk to inaczej jest . Dorobiłem tylko kilka spawów i nawierciłem trochę drobnych dziurek w różnych miejscach. Malowanie planuję z kolorami: XF-67 nato green lub Mr.Hobby H303, XF-69 nato black, XF-52 flat earth. Wg mnie nie są to kolory jak w prawdziwym, ale na modelach u innych wyglądają całkiem OK. Gąsienice dokładam ATL-56 Friulmodel, bo ładnie się ułożą. Jedyna kicha to doczepiane z tyłu elementy do sterowania w wodzie - są z blaszki, ale jakieś niewygodne do złożenia, z tego co zauważyłem, to nikt tego nie złożył ... Teraz lecę z czarnym podkładem. A model to oczywiście Trumpeter, dołożyłem zdjęcie docelowego egzemplarza wykonane przez Pana Tomasza Mroczkowskiego Edytowane 14 Listopada 2021 przez johnrambo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 14 Listopada 2021 Share Napisano 14 Listopada 2021 (edytowane) No i super, kolejny warsztat we współczesnych polskich barwach. Bardzo dobra decyzja z Friulami - grawitacja zrobi swoje. Mam tylko uwagę co do farby, którą zamierzasz użyć bo chcesz robić konkretny egzemplarz. Tak wygląda czysta Tamka flat earth na modelu (przy czarno-białej bazie). Jak widzisz barwa jest bardziej nasycona a po bezbarwnym jeszcze ściemnieje. Mógłbyś ją trochę przełamać np Buffem albo iść od razu w coś podobnego do tego: Ten odcień byłoby łatwiej skorygować do tego malowania, które planujesz. Aha, i na lufie masz chyba widoczne łączenia połówek. Edytowane 14 Listopada 2021 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 14 Listopada 2021 Autor Share Napisano 14 Listopada 2021 Dzięki za wskazówki, lufę po podkładzie jeszcze raz przeszlifuję. Co do koloru, no to lipa w takim razie jest z XF-52. TAW - myślisz, że zdjęcia prawdziwego oddają w miarę dobre kolory i można się na nich wzorować ? Przyznam się, nie widziałem żadnego pojazdu na żywo w nowym kamuflażu - więc nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 14 Listopada 2021 Share Napisano 14 Listopada 2021 (edytowane) Kolory na oryginale wyglądają chyba tak samo jak na tym Rosomaku, nieprawdaż? Edytowane 14 Listopada 2021 przez Grzegorz Grabowski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Listopada 2021 Share Napisano 14 Listopada 2021 Miód na moje serce gdy widzę że moje wypociny zdjęciowe się przydają i są natchnieniem na nowe projekty. Kibicuje! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 14 Listopada 2021 Autor Share Napisano 14 Listopada 2021 (edytowane) Grzegorz Grabowski - takie same teoretycznie więc na twardych i t-72 w nowszym malowaniu też takie same powinny być, a ludzie stosują XF-52 - dlatego tym się zasugerowałem . Zdradzisz tajemnicę jakie kolory na wieży Rosomaka zastosowałeś ? Ja na próbę zrobiłem tak i tylko czarny wyszedł OK . Dopiero teraz widzę, że ten goździk ma inne koła niż w zestawie są... Edytowane 14 Listopada 2021 przez johnrambo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 14 Listopada 2021 Share Napisano 14 Listopada 2021 (edytowane) Do wieży Rosomaka, użyłem Hataki z serii Orange. Zielony to Hataka C260 Greyish Green, Brąz to Hataka C261 Greyish Sand, Będzie jeszcze NATO BLACK, też z serii Orange, bodajże Hataka C125. Edytowane 14 Listopada 2021 przez Grzegorz Grabowski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 14 Listopada 2021 Share Napisano 14 Listopada 2021 31 minut temu, johnrambo napisał: Dopiero teraz widzę, że ten goździk ma inne koła niż w zestawie są... Zgadza się. Koła były już z wypukłym przetłoczeniem. Poniżej koła z wypukłym przetłoczeniem w 1/35, uszykowane pod transporter TRI i do ISM Kroton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 14 Listopada 2021 Share Napisano 14 Listopada 2021 No to już masz odpowiedź w kwestii farb. Można śmiało iść w te co podał Grzesiek. Pod warunkiem, że nie będziesz się bawił w jakiś preshading itp. bo u mnie ta greyish sand przy transparentnych warstwach poszła w bardziej beżowy odcień. 1 godzinę temu, Tomek Mroczkowski napisał: Miód na moje serce gdy widzę że moje wypociny zdjęciowe się przydają i są natchnieniem na nowe projekty. Twoje zdjęcia zbudowały mi już drugi model. Myślę, że jest nas takich tu na forum o wiele więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 20 Listopada 2021 Autor Share Napisano 20 Listopada 2021 Pojazd pomalowany czarnym podkładem, w tygodniu zakupiłem farby Hataka : C261 sand oraz C260 green - ale chyba pomaluję całość XF67 i dopiero na to popsikam zieloną hataki, bo coś słabo kryje - coś jak kiedyś Aster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 22 Listopada 2021 Autor Share Napisano 22 Listopada 2021 (edytowane) Kolor wyszedł niepodobny do oryginalnego ze zdjęcia. Pozostaje nanieść kamuflaż, wycieniować i tyle będzie w uproszczeniu, bo sam pojazd ze zdjęcia jest świeżo po malowaniu. Cieniować już teraz zielony i później pozostałe kolory czy wszystko razem ? Edytowane 22 Listopada 2021 przez johnrambo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 22 Listopada 2021 Share Napisano 22 Listopada 2021 Ciężko ocenić kolor ze względu na światło. Jeśli chcesz cieniować to cieniuj każdy kolor osobno i maskuj. Co do maskowania czy na ostro czy na obło, to trudno powiedzieć bo na zdjęciu to niektóre plamy z ostrymi przejściami a inne z rozmytymi. Więc tutaj raczej masz dowolność. Choć moim zdaniem cieniowanie trójkolorowego kamuflażu, jeśli można malować z ręki (miękkie przejścia) najłatwiej i najszybciej wycieniować sobie wcześniej w czerni i bieli. Ewentualne odchyły w kolorach można załatwić potem olejami. Ale w sumie jak rozjaśnisz farbe bazową to też będziesz miał odchyły. 15 minut temu, johnrambo napisał: Hatakę można zmieszać z Tamiyą lub Vallejo Co prawda nie mieszałem ale razem z Tamiya idą na MLT więc nie powinno być problemów. Za to z Vallejo nie powinno być nawet szansy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 22 Listopada 2021 Autor Share Napisano 22 Listopada 2021 (edytowane) Farby już sprawdziłem - z Tamiyą można, z Vallejo ścięła się od razu. A malowanie jak zawsze to wyzwanie, a nie zawsze się udaje . Piaskowy kolor położony, nie wiem tylko jaki jest układ plamy z tyłu nad wejściem. Jeszcze oczywiście wyostrzę trochę brzegi zielonym na końcu, jutro pomaluję NATO black resztę,a na końcu będę lekko cieniował całość. Edytowane 22 Listopada 2021 przez johnrambo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 25 Listopada 2021 Autor Share Napisano 25 Listopada 2021 Kamuflaż nałożony, zostają poprawki w układzie plam ( wyostrzenie krawędzi mocniej) i jakieś cieniowanie w zakamarkach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 25 Listopada 2021 Share Napisano 25 Listopada 2021 Rewelacja. Kolorki jak w oryginale. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 Powoli coś tam maluję 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 No i w tym świetle te kolorki wyglądają tak jak powinny. Bardzo fajnie to już wygląda, podoba mi się i będę podpatrywał dalej. Pod wpływem tego tematu sam zacząłem myśleć o jakimś Goździku dla siebie na przyszłość i obszukałem się różnych zdjęć po kątem tych kół nieszczęsnych i znalazłem tylko jedno z takimi kołami jak w zestawie Trumpetera. Wiem, że Tobie już na tym etapie to raczej nie pomoże ale ktoś mógłby skorzystać. Tylko skąd wziąć takie duże szachownice? *Zdjęcie jedynie w celu dyskusji. Swoją drogą ktoś orientuje się kiedy zaczęli wprowadzać do użytku te nasze koła z wypukłymi przetłoczeniami? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 Sam model bardzo fajny i dość szczegółowy, nie wykluczam, że zrobię jeszcze jednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 27.11.2021 o 20:03, TAW napisał: No i w tym świetle te kolorki wyglądają tak jak powinny. Bardzo fajnie to już wygląda, podoba mi się i będę podpatrywał dalej. Pod wpływem tego tematu sam zacząłem myśleć o jakimś Goździku dla siebie na przyszłość i obszukałem się różnych zdjęć po kątem tych kół nieszczęsnych i znalazłem tylko jedno z takimi kołami jak w zestawie Trumpetera. Wiem, że Tobie już na tym etapie to raczej nie pomoże ale ktoś mógłby skorzystać. Tylko skąd wziąć takie duże szachownice? *Zdjęcie jedynie w celu dyskusji. Swoją drogą ktoś orientuje się kiedy zaczęli wprowadzać do użytku te nasze koła z wypukłymi przetłoczeniami? No problem Mister. TECHMOD 48007S 1/48 Szachownice PL - ( National Insignia - Poland). Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 Godzinę temu, TAW napisał: Swoją drogą ktoś orientuje się kiedy zaczęli wprowadzać do użytku te nasze koła z wypukłymi przetłoczeniami? W Polsce działa te produkowane były w zakładach Huta Stalowa Wola, gdzie w latach 1983–1991 wyprodukowano 602 egzemplarze. Do polskiej armii pierwszych dwanaście haubic 2S1 Goździk trafiło w 1974 roku. Kolejnych egzemplarzy nie zamawiano w związku z planowaną produkcją w kraju. Z tego wynika. że te 12 było oryginalne rosyjskie czyli na takich kołach jak w modelu Trumpetera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 (edytowane) Sprawa nie jest do końca stracona poszukaj tego zestawu: Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 30 minut temu, robertmodelarz napisał: Z tego wynika. że te 12 było oryginalne rosyjskie czyli na takich kołach jak w modelu Trumpetera. Z tego wynika, że jak na tą chwilę można zrobić tylko jeden z tych dwunastu unikatów. Za to niestety te szachownice Techmodu mają kąty proste, a do tego ze zdjęcia potrzeba bardziej romboidalnych. Zestaw kół od Armo też nie rozwiązuje problemu bo to są rosyjskie oryginały. Także ani go kijem ani pałą tego obywatela Goździka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 27.11.2021 o 23:33, bulik58 napisał: Mister jest problem , porownaj ta fotke jeszcze raz , ja widze romby a nie szachwnice , i z tego nic nie zrobisz no chyba ze o tej godzie 23.28 widze podwojnie? chcesz romby są romby: http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d74e.htm Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 10 godzin temu, robertmodelarz napisał: Sprawa nie jest do końca stracona poszukaj tego zestawu: No niestety te koła się do niczego nie nadają, też są wklęsłe, a w dodatku są beznadziejnej jakości jak na dzisiejsze standardy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 Który zestaw to baza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi