Skocz do zawartości

Su-24 Italeri/Dragon 1/72 Krzywa 1992

Psar77

Rekomendowane odpowiedzi

A niech tam - będę chyba forumowym rekordzistą w liczbie zaczętych modeli, ale tak już mam, że kilka srok na raz za ogon ciągnę - ważne, że nie porzucam, tego co zacząłem, tylko jak dobrnę do jakiegoś irytującego momentu to skaczę odetchnąć na inny model.
Tą sukę zacząłem robić jakiś czas temu - wpadła mi w ręce publikacja Aeromaxa z płytą CD ze zdjęciami Su-24 z Krzywej z początku lat 90tych, potem w piwnicy wygrzebałem model, a potem ktoś na giełdę wrzucił archaiczne blaszki Edka do tego modelu z 93 roku 🙂 Uznałem, że taka kumulacja to nie przypadek ... 😉

Wiem, że model Trumpka przedstawiający wersję M lub MR to kilka leveli wyżej, ale co tam - ten w sumie jak na swoje lata jest całkiem niezły, składa się całkiem przyjemnie a o detal postaram się w jakiś tam sposób wzbogacić go samodzielnie. Co z tego wyjdzie zobaczymy 🙂

5dFbJp3.jpg?1

Wyciąłem z ramek, złożyłem testowo i stwierdziłem - fajnaś. Biorę Cię na warsztat. Natychmiast 😄

No więc z tej blaszki to za wiele nie skorzystam, ale zawsze coś. Czekałem na kokpit Pavli z żywicy, ale oczywiście w sklepie się pojawił jak już zamknąłem kabinę. Udało mi się za to nabyć 2 fotele więc one razem z blaszkami urozmaicą zestawowy kokpit. Kila fotekk z tego etapu:

HZ8zTNc.jpg?1

6jZpnev.jpg?1mWhQB7S.jpg?1

n6nN5L6.jpg?1

Całkiem zgrabnie się to zmieściło pod owiewkę 🙂

c06wCWF.jpg?1

Potem się zabrałem za tył. Tam trzeba się było pozbyć elementu, który jest właściwy dla późniejszych serii Su-24:

NqsJPmf.jpg?1

Wstawiłem tam łatę z polistyrenu oraz przymierzyłem dysze wylotowe wzbogacone o blaszki. Jako, że projekt jest budżetowy więc dysze żywiczne za miliony sobie darowałem 🙂

Z0F2uKb.jpg?1

Trochę krawędzie za grube, więc zeszlifowałem, pomalowałem i wkleiłem. Wygląda to tak:

4eKy9dQ.jpg?1

Na razie tyle z tego odcinka modelarskiego frontu robót 🙂

Edytowane przez Psar77
  • Like 8

8 godzin temu, Psar77 napisał:

będę chyba forumowym rekordzistą w liczbie zaczętych modeli

Oho, ktoś zaczyna mi pod tronem królewskim kopać :mrgreen: Trzeba swoją pozycję ustabilizować i dodać ze dwa warsztaty :haha:

Mam obie wersje M i "czyste" 24, tyle, że ze Zvezdy. Z chęcią popatrzę co się tu ulepi z tej kupy plastiku :D

• Haha 2

6 godzin temu, abtb napisał:

Oho, ktoś zaczyna mi pod tronem królewskim kopać :mrgreen:

Jak sobie prześledziłem, to na razie Twoja pozycja @abtb jest niezagrożona 😄  niemniej milo, ze będziesz zaglądał, podobnie jak reszta kolegów.
Tak mi się jeszcze przypomniało, ze mimo, ze projekt budżetowy to jednak ja bez dodatków nie umiem 😛 Ale jeśli chodzi o koła, to przypadkiem się na nie natknąłem w Jadarze i wziąłem ostatnią parę za pól ceny 🙂 A zacne to kola bo obejmują felgi do wszystkich typów i wcześniejszych i późniejszych 🙂 No i detal baaardzo przyzwoity, a wiadomo, ze buty się w samolotach liczą i wpływają bardzo na efekt końcowy 🙂

xMZ7TYh.jpg?2

DaojiFQ.jpg?1

Edytowane przez Psar77
  • Like 1

Heh..  fajna nazwa na etykiecie. Taka iście prosto z armii. Zip... na wszelkie dodatkowe czy zapasowe podzespoły dla sprzętów tak się mawia do tej pory. Pakiecik naprawdę świetny i bardzo okazały. 

5 godzin temu, Psar77 napisał:

Jak sobie prześledziłem, to na razie Twoja pozycja @abtb jest niezagrożona

Aż sobie policzyłem:

1) Potez 540

2) Ił-14T

3) Avro Schackleton

4) A-7

5) An-12

6) Draken

7) Cmelak

8.  Mi 10K

Wychodzi, że jeszcze poniżej 10-ciu :mrgreen:

Czyli można coś jeszcze rozgrzebać :wink:

• Haha 1

2 godziny temu, abtb napisał:

Aż sobie policzyłem:

1) Potez 540

2) Ił-14T

3) Avro Schackleton

4) A-7

5) An-12

6) Draken

7) Cmelak

8.  Mi 10K

Wychodzi, że jeszcze poniżej 10-ciu :mrgreen:

Czyli można coś jeszcze rozgrzebać :wink:

Ja nie chcę nic sugerować, ale ja już prawie na abstynencję przeszedłem bo nie ma czym zakąszać 😉 

• Haha 2

54 minuty temu, Matys napisał:

nie ma czym zakąszać

Orzesz ty.

Coś będziem radzić :mrgreen:

Ale czy jest sens odpalać warsztat :hmmm:

Chyba walnę coś z partyzanta :pomysl:

Czyli to skrot od Nose Landing Gear ? 🙂  OK - sprawdzę jak z pasowaniem 👍

Tymczasem nadszedł czas najżmudniejszej roboty czyli rycie linii i paneli inspekcyjnych plus szpachlowanie/szlifowanie wszelkich niedoróbek na łączeniach.

XuzYT9s.jpg?1

Edytowane przez Psar77
  • Like 5

• 2 weeks later...

Dziś pytanie - dziś odpowiedź 🙂
Tak sobie myślę, ze może ten projekt wyewoluuje w dioramke fragmentu lotniska w Krzywej z Su-24, Migiem 25RBT
i Agregatem APA na Uralu tylko teraz pytanie którym: 375D czy 4320 ? 🤔

1282836303_03-24.jpg.04165b8ec05b0d80906ed853267f89a8.jpg

Edytowane przez Psar77
  • Like 1

• 3 weeks later...
2 godziny temu, rudy0007 napisał:

Może widziałeś :wink:

Widziałem dzisiaj 🙂 W sumie to mnie zmotywowało, żeby się wziąć do roboty bo ostatnio jakoś tak nie mogłem konkretnie przysiąść 😆

Znow poszlifowałem trochę, bo mi rycie paneli cienko wyszło...

Edytowane przez Psar77

Tak od dłuższego czasu obserwuję ten warsztat i tak zastanawiam się jakie ZUO  kazało zrobić akurat tą pokrakę z Dragona ? :haha: Miałem takiego kosztował z 4 dychy kupiony w gdyńskiej walentynce lata temu, początkowo szpan na wiosce ale jak go porównałem z rysunkami to go spakowałem wywiozłem do Gdańska  i szybka wymianka na Revellowskiego Tornado IDS  :mrgreen: