zaruk Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 Jaki szablon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 1 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2021 Radu Brinzan (RB Production?) nr 1 i 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2021 (edytowane) To chyba będzie to...podkład: tamiya lp 30, na to szablon i plamki lp 59, mocno rozrzedzony clear orange, i ostatnia warstewka lakierobejca teak...bardzo fajnie zgasiła połysk cleara i przybrązowIła całość. Może bardziej jeszcze rozjaśnię i pójdę w żółcie, ale chciałbym to powtórzyć już na albatrosie. Edytowane 3 Grudnia 2021 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 Ten szablon bardziej pasuje na deski s nie na sklejkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2021 Trudno...muszę z tym żyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 Moim zdaniem za mocny ten pomarańczowy. Spróbuj stonować. Sklejka wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2021 15 minut temu, zaruk napisał: Moim zdaniem za mocny ten pomarańczowy. To też mi się rzuciło w oczy, zrobię sobie jeszcze próbę z mniejszym kontrastem bazy i plam... Na ekranie kompa niektóre modele wpadają nawet w wiśnię.. 1 godzinę temu, myszaty napisał: Może bardziej jeszcze rozjaśnię i pójdę w żółcie dlatego to napisałem. mam arkusz sklejki w domu , sporo w drewnie dłubie, z tym że zależy z jakiego drewna jest sklejka zrobiona...iglasta ma bardzo wyraźny rysunek, liściaste jak brzoza jest prawie bez, może być olcha/ jesion/ buk ( choć ta akurat jest ciężka więc raczej nie na samoloty) .... Trochę się naoglądałem w wytwórni obłogów i sklejki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 7 minut temu, myszaty napisał: mam arkusz sklejki w domu , sporo w drewnie dłubie, z tym że zależy z jakiego drewna jest sklejka zrobiona...iglasta ma bardzo wyraźny rysunek, liściaste jak brzoza jest prawie bez, może być olcha/ jesion/ buk ( choć ta akurat jest ciężka więc raczej nie na samoloty) .... Trochę się naoglądałem w wytwórni obłogów i sklejki... Masz rację. Ja malowałem wg. starego przepisu na forum https://modelwork.pl/topic/4884-tutorial-wykonywanie-imitacji-pokryć-sklejkowych/ I tak to wyszło: https://modelwork.pl/topic/7428-mig-3-icm-148-s-f/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2021 (edytowane) 8 minut temu, marek d napisał: Masz rację. Ja malowałem wg. starego przepisu na forum Dziękiiii, znam ten tutek, ale do tej pory wyświetlał mi się bez fotek, dlatego zacząłem kombinować...a teraz są!!! dzięki wielkie za przypomnienie tej metody . Wyszlifuje tego Jaka i zrobię odrzutowca na drewniano... Edytowane 3 Grudnia 2021 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 Jasne, przepraszam za oczywistą oczywistość. Efekt końcowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2021 19 minut temu, zaruk napisał: Jasne, przepraszam za oczywistą oczywistość. jestem wdzięczny za każdą pomoc A teraz próbka: Jako podkład chyba bardziej xf 57 z żółtym bo jest duża szansa że jeszcze ściemnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 Myślę, że możesz dać ten żółty, na koniec można pociągnąć mieszanka Tamiya Clear Yellow + Orange, nada ładnej i ciepłej barwy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 1 godzinę temu, myszaty napisał: Wyszlifuje tego Jaka Zawsze możesz go całego zeszlifować na płasko i zrobić z niego model sylwetkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 Położyłem podkład i wypolerowałem. na 1 warstwę poszedł x 57, zrobiłem kreski orange clearem, potem na całość poszedł yellow clear, i jeszcze mieszanka orange i yellow by zrobić połysk. Teraz musi porządnie wyschnąć i zrobimy maziunki orangiem by krawędzie podziału rozjechać. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym czegoś nie sp..ł : za głęboki linie zryte, dwa okapotowanie silnika miało bardzo gładką blachę, roden zrobił wypukłą i to odtworzyłem, niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Kolorek trafiony. Jeśli chodzi o linie podziału to możesz nie wlewać w nie łosza, albo dać jasny kolor, żeby się tak nie odcinały. Edytowane 5 Grudnia 2021 przez zaruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Łosza już nie będe wlewał bo zrobi krechy na kadłubie, s tego chciałbym uniknąć, raczej po całości matem... Powoli próbuje uzyskać kolorek na kadłubie i skrzydłach. Muszę kupić jeszcze jaśniejsze brązy i beże bo kolejne warstwy skutecznie ściemniają powierzchnie. Fotka troszkę za jasna, szczególnie skrzydła. Edytowane 5 Grudnia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 Dwa pierwsze kawałki dywanu położone. Nie jestem zachwycony tymi kalkami z Techmodu - albo są zleżałe albo taki ich urok, ale kruszą się na krawędziach, pękają, chciałem dociąć ( nożyczkami bo olfa też kruszy linię cięcia) na wymiar ale du...a, musiałem klapnąć większy kawałek, jak obeschnie będziemy SOL- ić, może siądą krawędzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 Nie siadają, musze zabezpieczyć kalkę jakimś fixem, nie da się położyć na stateczniku, rozpadają się, zero elastyczności, techmod psia mać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 8 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2021 Powoli kładą się kalki z dywanem, niestety tragedia, muszę je najpierw zabezpeczać akrylowym bezbarwnym bo pękają jak MC, z tym że usztywniają się...microskale set i sol nie bardzo działaj, mark fit też...nawet nierozcieńczony ocet ich nie zmiękczył. A układam na rozwodniony bezbarwny bo też nie chcą się trzymać...ani chybi jakieś stare/zleżałe badziewie - warto będzie pytać przed zakupem ile to u nich leży. Mam z Techmodu lozengę...jak będzie taka sama to wystawie im opinie na MH... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Ale w sumie wyszedłeś z tej walki z tarcza. Podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2021 Kleimy nadal. Górne skrzydełko zmalowane od spodu, trochę za brązowe chyba...choć księgi mówią że te aeroplany złachane były. Obudowę na osiołka trzeba było poszerzyć bo za wąska była, a na fotkach maszynki je mają. Może się uda zrobić zdejmowaną? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 Fajnie się robi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2021 Pierwsze naciągi, nitka krawiecka ariadna 250 rozpleciona o 50%, poliestrowa więc nie zmechaci się ( zbytnio), rozciągnięty uchodłub na imitację rzymskich śrub, pętelki standard - pojedynczy drut z linki do plombowania liczników, wyżażony nad zapalniczką ( miękknie). Po naciągnięciu dotknięty CA. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 Zawsze jestem pełen podziwu dla każdego kto bierze sie szmatopłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 Chyba trzeba trochę dociąć uciętą nitkę. Poza tym ślicznie. Jeśli chodzi o linki to - pewnie trudno uwierzyć - jeden z moich ulubionych etapów. Męki i masakra to zdecydowanie mit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi