kopernik Posted December 5, 2021 Share Posted December 5, 2021 Kiedyś był taki wątek na https://forum.odkrywca.pl/topic/203985-znaki-państwowe-na-samolotach-wojskowych/page/3/#comments. Całkiem ciekawie się zapowiadało, ale zdechło. Może powklejacie jakieś egzotyczne lub nieoczywiste oznaczenia, zarówno historyczne jak i współczesne ? Dla przykładu fragment z niemieckiej broszury z 1941r. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerd Posted December 10, 2021 Share Posted December 10, 2021 Pomysł świetny. Może służyć jako kopalnia wiedzy. Ja mam kłopot z tym zdjęciem: Ma niespotykane oznaczenie, odchodzące od schematu. Wydaje mi się że to Ju-87 A1 (lub V5) z I/StG 160 Insterburg CL+K41, nie mam pojęcia do jest godłem na osłonie koła. Wykonane wiosną 1939r. Liczę, że Koledzy pomogą. Potwierdza lub zaprzeczą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted December 10, 2021 Author Share Posted December 10, 2021 MIG 21 F z podwójnym oznaczeniem, są gwiazdy i szachownice Zdjęcie z nieocenionego pisma Aeroplan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted January 5 Author Share Posted January 5 Z filmu "Kandahar" Mig 21 w barwach Talibskiego Afganistanu. Prawdziwe, czy tylko filmowe ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted July 26 Share Posted July 26 (edited) W dniu 10.12.2021 o 22:33, kopernik napisał: MIG 21 F z podwójnym oznaczeniem, są gwiazdy i szachownice Zdjęcie z nieocenionego pisma Aeroplan. Z tego co mi wiadomo jest to jedyny w Polsce Mig-21F pozostawiony mieszkańcom jako podarunek i ustawiono go na pomniku. Edited July 26 by Staryfajter1954 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirage3 Posted July 26 Share Posted July 26 10 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Z tego co mi wiadomo jest to jedyny w Polsce Mig-22F pozostawiony mieszkańcom jako podarunek i ustawiono go na pomniku. No ba, pójdę dalej i stwierdzam, że jedyny na świecie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted July 26 Share Posted July 26 49 minut temu, mirage3 napisał: No ba, pójdę dalej i stwierdzam, że jedyny na świecie Temat tej konkretnej maszyny był poruszany kiedyś na jednej z grup facebookowych. Tam w dyskusji było podane, że nam go ruscy pozostawili jako pamiątkę dla mieszkańców. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted July 26 Share Posted July 26 11 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: to jedyny w Polsce Mig-22F Nie 22 tylko 21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted July 26 Share Posted July 26 3 minuty temu, abtb napisał: Nie 22 tylko 21 Literówka, już poprawiona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmx62 Posted Friday at 04:55 PM Share Posted Friday at 04:55 PM Ja mam taką fotkę naszego jedynego "F". Trochę z innej perspektywy i coś tam więcej widać. Na nosie jakieś godła? I zwróćcie uwagę na szachownicę na stateczniku pionowym, jakby cieniowana albo pół low visibility Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted Saturday at 07:02 PM Share Posted Saturday at 07:02 PM W dniu 12.08.2022 o 18:55, jmx62 napisał: zwróćcie uwagę na szachownicę na stateczniku pionowym, jakby cieniowana albo pół low visibility eee tam, po prostu wypłowiała. W dniu 12.08.2022 o 18:55, jmx62 napisał: Na nosie jakieś godła? To większe obstawiam godło LOK. Za to ta na skrzydle szachownica przemalowana na nowy wzór (na fotce powyżej u Kolegi @kopernik była tradycyjna). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts