Skocz do zawartości

Ciekawe znaki rozpoznawcze .

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś był taki wątek na https://forum.odkrywca.pl/topic/203985-znaki-państwowe-na-samolotach-wojskowych/page/3/#comments. Całkiem ciekawie się zapowiadało, ale zdechło. Może powklejacie jakieś egzotyczne lub nieoczywiste oznaczenia, zarówno historyczne jak i współczesne ? Dla przykładu fragment z niemieckiej broszury z 1941r.

znaki.jpg

Pomysł świetny. Może służyć jako kopalnia wiedzy. 

Ja mam kłopot z tym zdjęciem: 

Ma niespotykane oznaczenie, odchodzące od schematu. Wydaje mi się że to Ju-87 A1 (lub V5) z I/StG 160  Insterburg  CL+K41, nie mam pojęcia do jest godłem na osłonie koła. Wykonane wiosną 1939r. Liczę, że Koledzy pomogą. Potwierdza lub zaprzeczą. 

227a4a2b6cf43a61b37142820ccaad84.jpg

• 4 weeks later...
  • 6 months later...
W dniu 10.12.2021 o 22:33, kopernik napisał:

MIG 21 F z podwójnym oznaczeniem, są gwiazdy i szachownice 🤣 Zdjęcie z nieocenionego pisma Aeroplan.

mig 21.jpg

Z tego co mi wiadomo jest to jedyny w Polsce Mig-21F pozostawiony mieszkańcom jako podarunek i ustawiono go na pomniku.

Edytowane przez Staryfajter1954

10 godzin temu, Staryfajter1954 napisał:

Z tego co mi wiadomo jest to jedyny w Polsce Mig-22F pozostawiony mieszkańcom jako podarunek i ustawiono go na pomniku.

No ba, pójdę dalej i stwierdzam, że jedyny na świecie 😁

• Haha 1

• 3 weeks later...

Ja mam taką fotkę naszego jedynego "F".

Trochę z innej perspektywy i coś tam więcej widać.

Na nosie jakieś godła?

I zwróćcie uwagę na szachownicę na stateczniku pionowym, jakby cieniowana albo pół low visibility😃

MiG-21F(izd.72).XXXX(ZSRR)SZPROTAWA.jpg

W dniu 12.08.2022 o 18:55, jmx62 napisał:

zwróćcie uwagę na szachownicę na stateczniku pionowym, jakby cieniowana albo pół low visibility

eee tam, po prostu wypłowiała.

W dniu 12.08.2022 o 18:55, jmx62 napisał:

Na nosie jakieś godła?

To większe obstawiam godło LOK.

Za to ta na skrzydle szachownica przemalowana na nowy wzór (na fotce powyżej u Kolegi @kopernik była tradycyjna).

• 1 month later...
W dniu 6.01.2022 o 02:22, kopernik napisał:

Z filmu "Kandahar" Mig 21 w barwach Talibskiego Afganistanu. Prawdziwe, czy tylko filmowe ?

kandahar 1.jpg

kandahar.jpg

A ja w tej sprawie. Wydaje się, że na tych znakach jest arabski napis "Allah". Najbardziej zbliżona do tych znaków byłaby obecna flaga Emiratu Afganistanu, na której napis jest na białym tle i zawiera całe wyznanie wiary.  Tak, że to chyba fikcja, albo proroctwo, bo film swoje lata ma 🥴

Afganistan (foto tylko do celów dyskusji na forum):

utmz49tl6lh71.jpg?width=1536&format=pjpg

Edytowane przez Wachmistrz
zdjęcia
  • Like 1

5 godzin temu, Wachmistrz napisał:

A ja w tej sprawie. Wydaje się, że na tych znakach jest arabski napis "Allah". Najbardziej zbliżona do tych znaków byłaby obecna flaga Emiratu Afganistanu, na której napis jest na białym tle i zawiera całe wyznanie wiary.  Tak, że to chyba fikcja, albo proroctwo, bo film swoje lata ma 🥴

Afganistan (foto tylko do celów dyskusji na forum):

utmz49tl6lh71.jpg?width=1536&format=pjpg

O ! Proszę, napisz z jakiej księgi jest wklejony fragment ? 

• 11 months later...
  • 1 year later...

Armia Dońska. Czarny trójkąt na białym tle. Trójkolorówka na ogonie chyba francuska.  Carskie były zazwyczaj biały-niebieski-czerwony ale jakby mieli przemalować na dońskie, to by raczej nie zostawili numeru.

Crcclch.jpeg

1.png

uqObqSq.jpeg

flzdXjs.jpeg

kgqQnIi.jpeg

Edytowane przez AchtungCancer