kopernik Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Kiedyś był taki wątek na https://forum.odkrywca.pl/topic/203985-znaki-państwowe-na-samolotach-wojskowych/page/3/#comments. Całkiem ciekawie się zapowiadało, ale zdechło. Może powklejacie jakieś egzotyczne lub nieoczywiste oznaczenia, zarówno historyczne jak i współczesne ? Dla przykładu fragment z niemieckiej broszury z 1941r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 Pomysł świetny. Może służyć jako kopalnia wiedzy. Ja mam kłopot z tym zdjęciem: Ma niespotykane oznaczenie, odchodzące od schematu. Wydaje mi się że to Ju-87 A1 (lub V5) z I/StG 160 Insterburg CL+K41, nie mam pojęcia do jest godłem na osłonie koła. Wykonane wiosną 1939r. Liczę, że Koledzy pomogą. Potwierdza lub zaprzeczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 10 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2021 MIG 21 F z podwójnym oznaczeniem, są gwiazdy i szachownice Zdjęcie z nieocenionego pisma Aeroplan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 Z filmu "Kandahar" Mig 21 w barwach Talibskiego Afganistanu. Prawdziwe, czy tylko filmowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 26 Lipca 2022 Share Napisano 26 Lipca 2022 (edytowane) W dniu 10.12.2021 o 22:33, kopernik napisał: MIG 21 F z podwójnym oznaczeniem, są gwiazdy i szachownice Zdjęcie z nieocenionego pisma Aeroplan. Z tego co mi wiadomo jest to jedyny w Polsce Mig-21F pozostawiony mieszkańcom jako podarunek i ustawiono go na pomniku. Edytowane 26 Lipca 2022 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 26 Lipca 2022 Share Napisano 26 Lipca 2022 10 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Z tego co mi wiadomo jest to jedyny w Polsce Mig-22F pozostawiony mieszkańcom jako podarunek i ustawiono go na pomniku. No ba, pójdę dalej i stwierdzam, że jedyny na świecie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 26 Lipca 2022 Share Napisano 26 Lipca 2022 49 minut temu, mirage3 napisał: No ba, pójdę dalej i stwierdzam, że jedyny na świecie Temat tej konkretnej maszyny był poruszany kiedyś na jednej z grup facebookowych. Tam w dyskusji było podane, że nam go ruscy pozostawili jako pamiątkę dla mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Lipca 2022 Share Napisano 26 Lipca 2022 11 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: to jedyny w Polsce Mig-22F Nie 22 tylko 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 26 Lipca 2022 Share Napisano 26 Lipca 2022 3 minuty temu, abtb napisał: Nie 22 tylko 21 Literówka, już poprawiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Sierpnia 2022 Share Napisano 12 Sierpnia 2022 Ja mam taką fotkę naszego jedynego "F". Trochę z innej perspektywy i coś tam więcej widać. Na nosie jakieś godła? I zwróćcie uwagę na szachownicę na stateczniku pionowym, jakby cieniowana albo pół low visibility Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Sierpnia 2022 Share Napisano 13 Sierpnia 2022 W dniu 12.08.2022 o 18:55, jmx62 napisał: zwróćcie uwagę na szachownicę na stateczniku pionowym, jakby cieniowana albo pół low visibility eee tam, po prostu wypłowiała. W dniu 12.08.2022 o 18:55, jmx62 napisał: Na nosie jakieś godła? To większe obstawiam godło LOK. Za to ta na skrzydle szachownica przemalowana na nowy wzór (na fotce powyżej u Kolegi @kopernik była tradycyjna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 14 Września 2022 Share Napisano 14 Września 2022 (edytowane) W dniu 6.01.2022 o 02:22, kopernik napisał: Z filmu "Kandahar" Mig 21 w barwach Talibskiego Afganistanu. Prawdziwe, czy tylko filmowe ? A ja w tej sprawie. Wydaje się, że na tych znakach jest arabski napis "Allah". Najbardziej zbliżona do tych znaków byłaby obecna flaga Emiratu Afganistanu, na której napis jest na białym tle i zawiera całe wyznanie wiary. Tak, że to chyba fikcja, albo proroctwo, bo film swoje lata ma Afganistan (foto tylko do celów dyskusji na forum): Edytowane 14 Września 2022 przez Wachmistrz zdjęcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Września 2022 Autor Share Napisano 14 Września 2022 5 godzin temu, Wachmistrz napisał: A ja w tej sprawie. Wydaje się, że na tych znakach jest arabski napis "Allah". Najbardziej zbliżona do tych znaków byłaby obecna flaga Emiratu Afganistanu, na której napis jest na białym tle i zawiera całe wyznanie wiary. Tak, że to chyba fikcja, albo proroctwo, bo film swoje lata ma Afganistan (foto tylko do celów dyskusji na forum): O ! Proszę, napisz z jakiej księgi jest wklejony fragment ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 15 Września 2022 Share Napisano 15 Września 2022 Obrazek wygooglowałem hasłem "Afganistan roundels". Tą samą metodą namierzyłem książkę, z której pochodzi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 11 Września 2023 Share Napisano 11 Września 2023 Myślę, że mieści się w temacie (jak nie to moderacja jest proszona o przeniesienie do właściwego tematu): O literkach u Amerykanów słów kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi