Skocz do zawartości

IBG - zapowiedzi i nowości lotnicze

Kolekcjoner WP

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, Skawinski napisał:

Hmmm... a co mam wspólnego z kalkami wielkopowierzchniowymi, jeśli mogę dopytać?

W każdym razie sądzę, że na tym forum są osoby ogarniające ten temat dużo lepiej ode mnie.

Michał

Jakoś skojarzyłem ciebie z tym tematem. Najwyraźniej był to ktoś inny.

Przepraszam

• Like 1

Na wypadek, gdyby komuś umknęło, z profilu FB IBG:

Od premiery naszych najnowszych modeli Spitfire otrzymujemy sugestie, że wielu modelarzy woli malować niektóre oznaczenia zamiast nakładać kalkomanie. Postanowiliśmy stworzyć szablon do samodzielnego wycinania masek dla wszystkich schematów malowań zawartych w pudełku Spitfire Mk.I & Mk.II w Black Box. W podziękowaniu za ogromne zainteresowanie zestawami i wiele miłych słów, które otrzymaliśmy od modelarzy po premierze Spitfire'ów, udostępniamy go do bezpłatnego pobrania z sekcji „Resources” na naszej stronie ibgmodels.com.
Dajcie znać, czy  ten szablon jest przydatny i czy powinniśmy stworzyć podobne dla przyszłych modeli!

Bezpośredni link: http://www.ibgmodels.com/resources-2/

Michał

• Thanks 1

Widzę że polskie firmy uważają że każdy modelarz ma mieć w domu ploter , drukarkę 3d . Tylko jest 1 problem gdzie to wszystko trzymać nie wspominają o kosztach zakupu. 

Może lepiej rozwinąć ofertę o coś takiego , nie tylko do tego modelu . Litery kodowe, szachownice zapewne szły by jak ciepłe bułeczki. 

Co do Black box to się nie dziwię że ma wzięcie , same dodatki kosztują więcej niż polowa modelu.  Szkoda że w wersji rozpoznawczej tak nie zrobili. 

8 minut temu, Marek K napisał:

Widzę że polskie firmy uważają że każdy modelarz ma mieć w domu ploter , drukarkę 3d . Tylko jest 1 problem gdzie to wszystko trzymać nie wspominają o kosztach zakupu. 

Przecież takie rzeczy można sobie zamówić. Jak wydawnictwo chce wydrukować książkę, to nie stawia w firmie maszyny drukarskiej, tylko zwraca się do drukarni.

W Białymstoku masz usługi cięcia ploterem:

https://cyfrowybialystok.pl/naklejki-wycinane-ploterowo-z-folii-jednokolorowej

https://nadruki.podlasie.pl/wycinanie-liter/

Pewnie jest tego więcej, ale to już Google pomoże.

Możesz też zapytać na forum, czy ktoś nie ma dostępu do plotera i Ci nie pomoże. Znam takich co mają, sam będę ich prosił o pomoc. Bo oczywiście sam plotera nie mam.

To było pomyślane jako gratis, ukłon w stronę modelarzy, którzy wolą malować kokardy, niż nanosić kalkomanie. Kto ogarnia takie rzeczy, ten ogarnie. Kto woli kalki, użyje kalek.

Tak czy siak, IBG raczej nie zamierza stawać się Montexem, więc niestety nie liczyłbym, że wprowadzi do oferty handlowej maski do oznaczeń sprzedawanych w zestawach.

Michał

• Like 4
  • Sad 1

Jak nie masz kolegi ze sprzętem to możesz sobie pomarzyć że ktoś wytnie 1 szt.  w rozsądnej cenie. 

Z twojego linku 

Nakład
Cena netto
Cena brutto
1szt.
56,16 
69,08 
2szt.
112,32 
138,15 
3szt.
168,48 
207,23 
4szt.
224,64 
276,31 
5szt.
280,80 
345,38 

20 minut temu, Marek K napisał:

Jak nie masz kolegi ze sprzętem to możesz sobie pomarzyć że ktoś wytnie 1 szt.  w rozsądnej cenie. 

Z twojego linku 

Nakład
Cena netto
Cena brutto
1szt.
56,16 
69,08 
2szt.
112,32 
138,15 
3szt.
168,48 
207,23 
4szt.
224,64 
276,31 
5szt.
280,80 
345,38 

Nic tylko brać.wink3

Podejrzewam, że Marek się trochę rozpędził. Jednak tego rodzaju postawa roszczeniowa pojawia się  niejako z automatu w wątkach o nowych zestawach. Gorzej, że jest to rzecz, wg mnie, w ogóle obecna w dzisiejszym życiu, co również wg mnie, czyni je wyraźnie gorszym.

Stare hasło płacę, więc wymagam  utraciło swoje pierwotne znaczenie i funkcjonuje tak dosłownie, że bardziej się nie da. Nie zazdroszczę Ci... ;).

• Like 1

6 minut temu, greatgonzo napisał:

Podejrzewam, że Marek się trochę rozpędził.

Też tak pomyślałem w pierwszym momencie, ale przeczytałem drugi raz. Marek nie ma postawy roszczeniowej, nie wymaga żeby dorzucać to do pudełka, zwyczajnie proponuje żeby zamiast udostępniać pliki zrobić kolejny produkt do sprzedaży. Czy ma to sens z punktu widzenia firmy, to już inna sprawa.

4 godziny temu, Skawinski napisał:

Przecież takie rzeczy można sobie zamówić. Jak wydawnictwo chce wydrukować książkę, to nie stawia w firmie maszyny drukarskiej, tylko zwraca się do drukarni.

Tylko w kwestii formalnej. Analogia kompletnie bez sensu. Wydawnictwo nie daje plików żeby sobie wydrukować okładkę. Klient nie jest wydawnictwem, analogicznie to jest IBG. 

13 minut temu, TM48 napisał:

. Analogia kompletnie bez sensu. Wydawnictwo nie daje plików żeby sobie wydrukować okładkę. 

Tylko w kwestii formalnej. Analogia kompletnie bez sensu. Model przecież jest kompletny bez masek - ma  wszystkie części, kalkomanie, ba - nawet pudełko (z ładną ilustracją, kto by pomyślał...). Maski to bonus, dodatek - tutaj faktycznie prezent. 

Edytowane przez socjo1

5 minut temu, socjo1 napisał:

Tylko w kwestii formalnej. Analogia kompletnie bez sensu. Model przecież jest kompletny bez masek - ma  wszystkie części, kalkomanie, ba - nawet pudełko (z ładną ilustracją, kto by pomyślał...). Maski to bonus, dodatek - tutaj faktycznie prezent. 

A jak napiszę, że to ma być okładka okolicznościowa to nabierze sensu? To chyba nie jest skomplikowane o co chodziło, a chodziło o porównanie dwóch różnych miejsc w łańcuchu pokarmowym. 

Co do modelu, nikt nie neguje, że ma wszystko. Nawet Marek nie sugerował żeby tam coś dokładać.