BROK Napisano 9 Grudnia Share Napisano 9 Grudnia Krótki, najbardziej treściwy opis po polsku i angielsku. Natomiast szerokie rozwinięcie w formie pdf do pobrania dla bardziej dociekliwych. Ale to tylko moje zdanie. Właściciele firmy zrobią po swojemu i takie to ich prawo. 9 minut temu, caughtinthemiddle napisał: OK, zatem jakbyś to rozwiązał praktycznie? Dodatkowe strony z polskim tekstem odbiją się na końcowej cenie produktu (na którą i tak są narzekania) - druk jest drogi. Moim zdaniem rozwiązaniem byłaby (nawet i całkowicie - wtedy i w instrukcji składania byłoby mniej gęsto) polskojęzyczna instrukcja dostępna w formie pdfa na stronie producenta, z QR codem do niej prowadzącym umieszczonym w anglojęzycznej papierowej dołączanej do modelu. Komu potrzebne, mógłby skorzystać. Eduard kiedyś w podobny sposób załatwiał kwestię kolorowych instrukcji malowania w wydaniach weekendowych (drukując je po taniości czarno-białe). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 9 Grudnia Share Napisano 9 Grudnia 19 minut temu, socjo1 napisał: @Skawinski Michale, a czy już zostały ujawnione malowania z drugiego pudełka z rozpoznawczymi Spitami, tego, które jeszcze nie zostało wydane? Ewentualnie - kiedy to nastąpi? Chyba na FB jeszcze nie było, ale podejrzewam, że na dniach się pojawią. Nadal będzie kolorowo, choć powoli kolory się kończą 17 minut temu, caughtinthemiddle napisał: Moim zdaniem rozwiązaniem byłaby (nawet i całkowicie - wtedy i w instrukcji składania byłoby mniej gęsto) polskojęzyczna instrukcja dostępna w formie pdfa na stronie producenta, z QR codem do niej prowadzącym umieszczonym w anglojęzycznej papierowej dołączanej do modelu. Komu potrzebne, mógłby skorzystać. Eduard kiedyś w podobny sposób załatwiał kwestię kolorowych instrukcji malowania w wydaniach weekendowych (drukując je po taniości czarno-białe). Niby tak, ale czy wyciągnięcie telefonu, włączenie aparatu, najechanie na kod QR i kliknięcie to w zasadzie nie jest tyle samo roboty co wyciągnięcie telefonu, włączenie google translate, kliknięcie w tłumaczenie z aparatu i najechanie na instrukcję? No i całkowite wycięcie polskiego z instrukcji raczej spowodowałoby nerwowe reakcji u osób, które kodów kreskowych by nie dostrzegły... 2 minuty temu, BROK napisał: Krótki, najbardziej treściwy opis po polsku i angielsku. Natomiast szerokie rozwinięcie w formie pdf do pobrania dla bardziej dociekliwych. Ale to tylko moje zdanie. Właściciele firmy zrobią po swojemu i takie to ich prawo. Tak było z rumuńskimi PZLkami i to się raczej nie sprawdziło. No i robienie "szerokich rozwinięć" to nie jest niestety uniwersalne rozwiązanie - jest bardzo kosztowne czasowo / nie tylko czasowo. Miłego wieczoru, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 9 Grudnia Share Napisano 9 Grudnia (edytowane) 16 minut temu, Skawinski napisał: Niby tak, ale czy wyciągnięcie telefonu, włączenie aparatu, najechanie na kod QR i kliknięcie to w zasadzie nie jest tyle samo roboty co wyciągnięcie telefonu, włączenie google translate, kliknięcie w tłumaczenie z aparatu i najechanie na instrukcję? Można też po (dawnemu) edkowemu odsyłać po prostu na stronę internetową. Jakkolwiek tłumaczenia mechaniczne poprawiły się przez ostatnie lata, to jednak tłumaczenie opracowanie przez człowieka, który zna i rozumie treść, jeszcze długo będzie niedościgłe. Mnie osobiście wsio rawno, bo mój telefon i tak żadnej z w.w. opcji nie obsługuje, ale też polski tekst w instrukcji nie jest mi do niczego potrzebny. A swoją drogą innej dużej polskiej firmy za bodaj całkowity brak języka polskiego w instrukcjach jakoś nikt się chyba nie czepia... Edytowane 9 Grudnia przez caughtinthemiddle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Grudnia Share Napisano 10 Grudnia (edytowane) Nie no, bez kitu to są problemy modelarzy Eduard w instrukcjach jakoś ma wszystko po angielsku, wersja czeska jest też dostępna do pobrania z ich strony. I nie ma tutaj marudzenia, że na świat idzie zła, plugawa, anglosaska wersja @Skawinskifajną robotę zrobiliście, kto nie zna angielskiego i chce się zaznajomić z tekstem to sobie to ogarnie bez problemu, bo jest XXI wiek. Jak szło to powiedzenie z psami i karawaną... Edytowane 10 Grudnia przez jachud3 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 11 Grudnia Share Napisano 11 Grudnia (edytowane) Ktoś coś wie konkretnego w temacie Dromadera 1/48: żyje czy zdechł ? Edytowane 11 Grudnia przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 11 Grudnia Share Napisano 11 Grudnia 2 minuty temu, panmopsik napisał: Ktoś coś wie konkretnego w temacie Dromadera 1/48: żyje czy zdechł ? https://www.facebook.com/share/1C2VpnY6so/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 16 Grudnia Share Napisano 16 Grudnia drukowane w 3D dodatki Supermarine Spitfire Mk I Early (K and L series) Exterior Detail 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andzin Napisano Piątek o 16:28 Share Napisano Piątek o 16:28 @Skawinski Mam takie pytanie/sugestię, czy w jednym z nadchodzących pudełek Spitfire Vb dałoby się zamieścić malowanie nieśmiertelnego BM144, ale w wersji RF-H SqLdr Zygmunta Bieńkowskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Piątek o 20:38 Share Napisano Piątek o 20:38 (edytowane) 4 godziny temu, Andzin napisał: @Skawinski Mam takie pytanie/sugestię, czy w jednym z nadchodzących pudełek Spitfire Vb dałoby się zamieścić malowanie nieśmiertelnego BM144, ale w wersji RF-H SqLdr Zygmunta Bieńkowskiego? Lobbuję w IBG za wypuszczeniem pudełka "Mk Vb 303 Sqn Aces", i choć Bieńkowski się nie mieści w kategorii asów, być może da się małym wysiłkiem dać to jako malowanie bonusowe. Czy mi się uda przekonać i czy faktycznie tam będzie - zobaczymy. Póki co na pewno bardzo ciekawy będzie zbliżający się Black Box Mk Vb. O ile w przypadku Mk I/II (z racji zakresu czasowego) w pudle było tylko jedno polskie malowanie, to w Black Boxie Mk Vb malowań z polskim pilotem będzie aż pięć. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Michał Edytowane Piątek o 20:39 przez Skawinski 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andzin Napisano Piątek o 22:25 Share Napisano Piątek o 22:25 Black Box MkVb brzmi smakowicie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Sobota o 12:46 Share Napisano Sobota o 12:46 Na kiedy przewidywany jest Mk IIb? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Sobota o 15:32 Share Napisano Sobota o 15:32 18 godzin temu, Skawinski napisał: Lobbuję w IBG za wypuszczeniem pudełka "Mk Vb 303 Sqn Aces", i choć Bieńkowski się nie mieści w kategorii asów, być może da się małym wysiłkiem dać to jako malowanie bonusowe. Czy mi się uda przekonać i czy faktycznie tam będzie - zobaczymy. Póki co na pewno bardzo ciekawy będzie zbliżający się Black Box Mk Vb. O ile w przypadku Mk I/II (z racji zakresu czasowego) w pudle było tylko jedno polskie malowanie, to w Black Boxie Mk Vb malowań z polskim pilotem będzie aż pięć. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Michał Szczegóły już do obejrzenia na stronie producenta. Wyglada smakowicie. A kiedy malowanki do "Hestona" ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Sobota o 16:02 Share Napisano Sobota o 16:02 27 minut temu, martinello napisał: A kiedy malowanki do "Hestona" ? Już w sumie zaległe, bo model już jest w sklepach. Pewnie "bardzo wkrótce". 3 godziny temu, jachud3 napisał: Na kiedy przewidywany jest Mk IIb? To z kolei "nie aż tak bardzo wkrótce", bo to jednak dość niszowa wersja i musi czekać na swoją kolej. Ale będzie. Jeśli do tego czasu nie będziesz miał dość Spitfire'ów, to na pewno się nie zawiedziesz - jak zawsze będzie z absurdalną dbałością o detale. Michał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Sobota o 19:18 Share Napisano Sobota o 19:18 Super że będzie, bo to w zasadzie jedyna wersja na którą czekam, więc Złośnica mi się nie przeje bo innych po prostu nie kupuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Sobota o 19:34 Share Napisano Sobota o 19:34 14 minut temu, jachud3 napisał: Super że będzie, bo to w zasadzie jedyna wersja na którą czekam, więc Złośnica mi się nie przeje bo innych po prostu nie kupuję Z ciekawości zapytam - dlaczego akurat tylko ta wersja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Sobota o 19:40 Share Napisano Sobota o 19:40 Może to głupie, ale to sentyment z lat szczenięcych, gdy marnowałem życie grając w War Thunder - IIb był moim ulubieńcem do łojenia Emili w trybie symulacyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Sobota o 19:49 Share Napisano Sobota o 19:49 6 minut temu, jachud3 napisał: Może to głupie, ale to sentyment z lat szczenięcych, gdy marnowałem życie grając w War Thunder - IIb był moim ulubieńcem do łojenia Emili w trybie symulacyjnym Ok, to ma sens A i tak mam nadzieję, że po drodze pojawi się coś, co Cię przekona do kilku innych. W końcu wersje to nie jest najważniejsza sprawa Michał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano Niedziela o 13:12 Share Napisano Niedziela o 13:12 Jest zapowiedź z ceną. A miałem nie kupować 1/72. https://ksmodel.pl/sklep/szczegoly/ibg-72591-supermarine-spitfire-mk-vb-north-west-europe-1941-44-black-box-limited-edition-1-72-32630/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Niedziela o 15:29 Share Napisano Niedziela o 15:29 2 godziny temu, Marek K napisał: Jest zapowiedź z ceną. A miałem nie kupować 1/72. https://ksmodel.pl/sklep/szczegoly/ibg-72591-supermarine-spitfire-mk-vb-north-west-europe-1941-44-black-box-limited-edition-1-72-32630/ Coś pięknego, ciekawe ile Black Boxów powstanie w kontekście Spitów z Merlinem... A może i Griffonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano Poniedziałek o 16:18 Share Napisano Poniedziałek o 16:18 W dniu 21.12.2025 o 16:29, mirage3 napisał: Coś pięknego, ciekawe ile Black Boxów powstanie w kontekście Spitów z Merlinem... A może i Griffonem Na tą chwilę już więcej BB nie ma zaplanowanych - to są limitowane edycje wyprzedzające regularne wydania - i żadnych ich wznowień nie będzie. Pierwszy już się kończy (lub skończył? - nie sprawdzałem), drugi pewnie jeszcze szybciej się skończy bo wersje bardziej dla rynku atrakcyjne. Zostaną tylko regularne wydania, czy w pojedynczych, czy podwójnych pudłach. Na Griffony IBG namawiam - ale może najpierw może niech skończą te Merliny... To też nie będzie reguła z tymi BB - nie każdy typ samolotu (lub wersja - np PRki) uzasadnia opracowanie takich wypasów. Po prostu rózne maszyny mają różny potencjał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Poniedziałek o 16:33 Share Napisano Poniedziałek o 16:33 (edytowane) 14 minut temu, MarCorp napisał: Na tą chwilę już więcej BB nie ma zaplanowanych - to są limitowane edycje wyprzedzające regularne wydania - i żadnych ich wznowień nie będzie. Pierwszy już się kończy (lub skończył? - nie sprawdzałem), drugi pewnie jeszcze szybciej się skończy bo wersje bardziej dla rynku atrakcyjne. Zostaną tylko regularne wydania, czy w pojedynczych, czy podwójnych pudłach. Na Griffony IBG namawiam - ale może najpierw może niech skończą te Merliny... To też nie będzie reguła z tymi BB - nie każdy typ samolotu (lub wersja - np PRki) uzasadnia opracowanie takich wypasów. Po prostu rózne maszyny mają różny potencjał. Taki potencjał na BB pewnie pojawi się przy wersjach Mk.IX/XVI. Edytowane Poniedziałek o 16:33 przez mirage3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Poniedziałek o 17:16 Share Napisano Poniedziałek o 17:16 Dla tych, którzy chcieliby (z jakichś względów) poczytać o Spitfajerze w czasie Świąt, wrzuciłem na Britmodellerze dodatkowe materiały na temat drugiej opcji w pudełku 'Beginning of the Saga' - WZ-I K9851: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235149757-released-172-early-merlin-spitfire-family-ibg-guessing-game-round-2/page/39/#findComment-5395147 Miłego, Michał 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Poniedziałek o 17:37 Share Napisano Poniedziałek o 17:37 Świetna robota . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Poniedziałek o 18:28 Share Napisano Poniedziałek o 18:28 Post pod postem ale malowanki na Spitfire PR Type C - Heston Special 1940 - 41 się objawili: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano Poniedziałek o 20:56 Share Napisano Poniedziałek o 20:56 2 godziny temu, barszczo napisał: Post pod postem ale malowanki na Spitfire PR Type C - Heston Special 1940 - 41 się objawili: P9385 ma złą brode, powinna być standardowa - błąd ludzki na który nie mieliśmy z Michałem wpływu. Podmienią tą planszę na necie za jakiś czas. W instrukcji jest poprawnie, opis do planszy powyżej też jest poprawny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi