abtb Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Zacząłem po sąsiedzku (stąd "koty" na fotkach) to i tu wrzucę dla zainteresowanych (tyle tytułem informacji, teraz wstęp) Wstęp: Będę lepił małą Ważkę z Academy. Model wywodzi się chyba z modelu Hasegawy, aczkolwiek Koreańce go przeryli (dość delikatnie) i być może coś do niego dorzucili ale nie wnikam za bardzo. (tyle tytułem wstępu) Artbox: und inbox: Pora na zawartość pudła w szczegółach. - ramki: i bez ramki: - kalki pewnikiem niezła cerata jak to stare Academy ale może chemia pomoże Dodatki czyli: - maski: i blaszki oraz alternatywny "vyzbroy" czyli: - Mk.83 z dłuuugim wytykiem detonacji - Mk. 117 - LAU-3 - LAU-10 i jeszcze chyba Mk.82 z HB ale to akurat do niczego się nie nadaje (no chyba że do szpachli "tradycyjnej" (kto siedzi w modelarstwie od czasów PRL, ten wie o co kaman)) Oo, i jakoś tak. Bedę lepił w tzw "międzyczasie" ale, że modelik raczej mały i prosty to nie przewiduję jakiegoś rozciągania w czasie (dedlaijn 29.02. 2022) Edytowane 15 Grudnia 2021 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Z tego co pamiętam to już dawno był w planach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Ładne kotki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 I już tak dawno po deadlinie! Jak ten model się ukazywał to ja osobiście byłem w szoku, że z Hasegawy tyle się dało wyciągnąć! Jeśli chodzi o uzbrojenie to uważaj, żeby nie przekroczyć maksymalnej masy startowej - no i weź pod uwagę, że chopaki lubili mieć uzbrojenie "wielokrotnego użytku" - czyli takie, które umożliwia wielokrotny atak na cel. W tej roli zestawowe wyrzutnie rakiet sprawdzają się całkiem dobrze. To życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 U mnie też czeka w składziku na swoją kolej Ale ja to bym z tymi zestawowymi kalkami nie ryzykował - jak widzę Printed in Korea to odruchowo do śmieci wyrzucam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Kalkomanie potraktuj 3 Bilmodelu, tak przed położeniem jak i po położeniu, i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2021 33 minuty temu, rudy0007 napisał: Z tego co pamiętam to już dawno był w planach Plany właśnie wchodzą w etap realizacji 24 minuty temu, pmroczko napisał: I już tak dawno po deadlinie! A nieprawda! Już poprawiłem 20 minut temu, Matys napisał: Ale ja to bym z tymi zestawowymi kalkami nie ryzykował Ryzyko to moje drugie imię Jak dojdę do etapu lepienia kalek to zobaczymy co z tego będzie 15 minut temu, Moses napisał: Kalkomanie potraktuj 3 Bilmodelu A nie zeżre to kalki razem z farbą i plastikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Trza z wyczuciem i delikatnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 O co w ogóle chodzi z tymi drewnianymi kotami? Chciałeś nam pokazać że masz, że zbierasz czy może chciałeś zareklamować swoje drugie hobby które będzie wystawione na sprzedaż w najbliższym jarmarku bożonarodzeniowym tam u Ciebie w Bielsku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2021 Już koledze wyjaśniam: Koty należą i są kolekcjonowane przez moja córkę. Każdy kot był nabywany w innym mieście w czasie wakacji (przez kilka lat oczywiście) A koty na zdjęciu są po prostu "fantem", który należy dołączyć do zdjęć "startowych" w konkursie "Animals planet" na sąsiednim forum. To taki dowód, że model nie został rozgrzebany przed "odpaleniem" konkursu. "Fant" jest ogłaszany przez Administrację w momencie startu konkursu. Stąd też pluszowy tygrysek na fotkach Miecznika, Tu 160, Trzmiela i Drakena. Oczywiście nie musi to być kot gdyż fant ogólnie był nazwany "kociak" więc fanty były różne - od kotów po kociaki Wszystko jasne czy jeszcze doprecyzować poprzez wklejenie regulaminu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 11 minut temu, abtb napisał: Już koledze wyjaśniam: Koty należą i są kolekcjonowane przez moja córkę. Każdy kot był nabywany w innym mieście w czasie wakacji (przez kilka lat oczywiście) To już wiem o co chodzi, moja mama zbiera ceramiczne dzwoneczki 12 minut temu, abtb napisał: Wszystko jasne czy jeszcze doprecyzować poprzez wklejenie regulaminu Dobra dobra już wystarczy, Ci urzędnicy i ich regulaminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Lutego 2022 Autor Share Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) W "miedzyczasie" Poszły blachy i odrobina hipsu trochę koloru i kleju: Trochę to szparowate, miejscami linie mdłe jak mydło i trzeba będzie pojeździć rysikiem i czeską piłką: Szpachla i CA to podstawa Może do końca lutego uda się ogarnąć całość Edytowane 7 Czerwca 2022 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Noooo nie mów że już się nie chciało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Lutego 2022 Autor Share Napisano 11 Lutego 2022 5 minut temu, rudy0007 napisał: Noooo Ooo, jak widzę dzieci spać nie dają 5 minut temu, rudy0007 napisał: nie mów że już się nie chciało W pewnym wieku już się nie chce Ale specjalnie dla ciebie poprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 6 minut temu, abtb napisał: Ooo, jak widzę dzieci spać nie dają Dzidzia dawno śpi, i tak do 7-8 rano Normalnie skarb 7 minut temu, abtb napisał: W pewnym wieku już się nie chce Takie rzeczy u inżyniera modelarstwa, nie do wiary 8 minut temu, abtb napisał: Ale specjalnie dla ciebie poprawię Teraz to będę Cię pilnował Zagadaj jutro z paczkomistrzem to może będziesz miał co robić przez weekend, chociaż jak widać na brak zajęcia nie narzekasz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 38 minut temu, rudy0007 napisał: Dzidzia dawno śpi, i tak do 7-8 rano Normalnie skarb Zweryfikuj to u żony. Jak ja kiedyś wypaliłem ze moje to skarb bo spi do rana i mozna się w spokoju wyspać, to moja mnie obsmiała i rzuciła staropolskim "chyba Ty" 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) No dobra - dość trzodzenia. Trzeba trochę popracować Tak więc wziąłem się w garść i w obliczu totalnego lenistwa podziałałem trochę papierem ściernym. Efekty szlifowania poniżej: Zaprawdę powiadam wam - model do zrobienia w jeden dzień. Ewentualnie dwa - jak się smoczy browara i czyta na forum myśli warszawskich cyklistów Problemów z montażem żadnych, ilość zużytej szpachli - 0 gram, ilość zużytego CA - tak na oko 0,1-0,2 grama (kilka kropli). Całość drobnicy pasuje zdecydowanie dobrze. Blachy edkowe jak widać dodają dużo kolorytu latawcowi. Jutro podkład kontrolny. Jak będzie dobrze to jadę z maziajami i kolorem Edytowane 7 Czerwca 2022 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Lutego 2022 Share Napisano 13 Lutego 2022 Nie obawiasz się że te wszystkie antenki zrobią papą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 1 godzinę temu, Moses napisał: Nie obawiasz się że te wszystkie antenki zrobią papą? Anteny z tyłu to drut 0,3mm zamontowany na "przewiertkę" w plastikowych dzyndzlach więc raczej da radę się utrzymać, chyba, że będę szarpał, natomiast antena w kadłubie to drut 0,2mm na tyle elastyczny, że można bez obaw kłaść model na plecach. Także mam nadzieję, że jakoś to będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 13.02.2022 o 21:39, BHmodels napisał: najbardziej podoba mi się niecodzienne ułożenie krat Edytowane 7 Czerwca 2022 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 13 Lutego 2022 Share Napisano 13 Lutego 2022 33 minuty temu, abtb napisał: Zrób takiego, świetnie wygląda ta cysterna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Lutego 2022 Share Napisano 13 Lutego 2022 39 minut temu, abtb napisał: Anteny z tyłu to drut 0,3mm zamontowany na "przewiertkę" w plastikowych dzyndzlach więc raczej da radę się utrzymać, chyba, że będę szarpał, natomiast antena w kadłubie to drut 0,2mm na tyle elastyczny, że można bez obaw kłaść model na plecach. Także mam nadzieję, że jakoś to będzie Wiedzialem że z Ciebie fachura 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 13 Lutego 2022 Share Napisano 13 Lutego 2022 Kawał ważki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 2 minuty temu, giberes napisał: Zrób takiego, Nie ma szans - zestawowe baniaki przerobiłem na bomby napalmowe do "śledzia" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Lutego 2022 Autor Share Napisano 14 Lutego 2022 Poszedł podkład: Zasadniczo nie jest źle Ale podkład wykazał: Żeby żaden domorosły geolog ( ) mi nie wmawiał, ze skoro z jednej strony "weszło" to z drugiej powinno "wyjść" : Czyli trzeba garbik zjechać z dwóch stron - do popołudniowej kawy robota jak znalazł Dygresja- patrząc na fotki oryginału potwierdziłem swoje przypuszczenia (dłuuugo się broniłem przed tym porównaniem ) że Academy spieprzyło sondę do tankowania. Zatem urżnąłem zestawowego gwoździa i wkleiłem w jego miejsce odrobinę grubszy kawałek okrąglaka z Plastructa i zamówię w najbliższym czasie toczonkę Mastera pod postacią sondy do tankowania wg standardu NATO. A żeby koszty wysyłki jakoś rozłożyć to chyba szarpnę się na żywiczne FOD-y z QB żeby zasłonić te dziury po silnikach. A poza tym czerwień FOD- ów powinna bardzo ładnie przełamać to nudne kamo SEA 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi