abtb Napisano 15 Grudnia 2021 Napisano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Zacząłem po sąsiedzku (stąd "koty" na fotkach) to i tu wrzucę dla zainteresowanych (tyle tytułem informacji, teraz wstęp) Wstęp: Będę lepił małą Ważkę z Academy. Model wywodzi się chyba z modelu Hasegawy, aczkolwiek Koreańce go przeryli (dość delikatnie) i być może coś do niego dorzucili ale nie wnikam za bardzo. (tyle tytułem wstępu) Artbox: und inbox: Pora na zawartość pudła w szczegółach. - ramki: i bez ramki: - kalki pewnikiem niezła cerata jak to stare Academy ale może chemia pomoże Dodatki czyli: - maski: i blaszki oraz alternatywny "vyzbroy" czyli: - Mk.83 z dłuuugim wytykiem detonacji - Mk. 117 - LAU-3 - LAU-10 i jeszcze chyba Mk.82 z HB ale to akurat do niczego się nie nadaje (no chyba że do szpachli "tradycyjnej" (kto siedzi w modelarstwie od czasów PRL, ten wie o co kaman)) Oo, i jakoś tak. Bedę lepił w tzw "międzyczasie" ale, że modelik raczej mały i prosty to nie przewiduję jakiegoś rozciągania w czasie (dedlaijn 29.02. 2022) Edytowane 15 Grudnia 2021 przez abtb 2 Cytuj
rudy0007 Napisano 15 Grudnia 2021 Napisano 15 Grudnia 2021 Z tego co pamiętam to już dawno był w planach Cytuj
pmroczko Napisano 15 Grudnia 2021 Napisano 15 Grudnia 2021 I już tak dawno po deadlinie! Jak ten model się ukazywał to ja osobiście byłem w szoku, że z Hasegawy tyle się dało wyciągnąć! Jeśli chodzi o uzbrojenie to uważaj, żeby nie przekroczyć maksymalnej masy startowej - no i weź pod uwagę, że chopaki lubili mieć uzbrojenie "wielokrotnego użytku" - czyli takie, które umożliwia wielokrotny atak na cel. W tej roli zestawowe wyrzutnie rakiet sprawdzają się całkiem dobrze. To życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam! Paweł Cytuj
Matys Napisano 15 Grudnia 2021 Napisano 15 Grudnia 2021 U mnie też czeka w składziku na swoją kolej Ale ja to bym z tymi zestawowymi kalkami nie ryzykował - jak widzę Printed in Korea to odruchowo do śmieci wyrzucam Cytuj
Moses Napisano 15 Grudnia 2021 Napisano 15 Grudnia 2021 Kalkomanie potraktuj 3 Bilmodelu, tak przed położeniem jak i po położeniu, i będzie git. Cytuj
abtb Napisano 15 Grudnia 2021 Autor Napisano 15 Grudnia 2021 33 minuty temu, rudy0007 napisał: Z tego co pamiętam to już dawno był w planach Plany właśnie wchodzą w etap realizacji 24 minuty temu, pmroczko napisał: I już tak dawno po deadlinie! A nieprawda! Już poprawiłem 20 minut temu, Matys napisał: Ale ja to bym z tymi zestawowymi kalkami nie ryzykował Ryzyko to moje drugie imię Jak dojdę do etapu lepienia kalek to zobaczymy co z tego będzie 15 minut temu, Moses napisał: Kalkomanie potraktuj 3 Bilmodelu A nie zeżre to kalki razem z farbą i plastikiem Cytuj
rudy0007 Napisano 15 Grudnia 2021 Napisano 15 Grudnia 2021 O co w ogóle chodzi z tymi drewnianymi kotami? Chciałeś nam pokazać że masz, że zbierasz czy może chciałeś zareklamować swoje drugie hobby które będzie wystawione na sprzedaż w najbliższym jarmarku bożonarodzeniowym tam u Ciebie w Bielsku? Cytuj
abtb Napisano 15 Grudnia 2021 Autor Napisano 15 Grudnia 2021 Już koledze wyjaśniam: Koty należą i są kolekcjonowane przez moja córkę. Każdy kot był nabywany w innym mieście w czasie wakacji (przez kilka lat oczywiście) A koty na zdjęciu są po prostu "fantem", który należy dołączyć do zdjęć "startowych" w konkursie "Animals planet" na sąsiednim forum. To taki dowód, że model nie został rozgrzebany przed "odpaleniem" konkursu. "Fant" jest ogłaszany przez Administrację w momencie startu konkursu. Stąd też pluszowy tygrysek na fotkach Miecznika, Tu 160, Trzmiela i Drakena. Oczywiście nie musi to być kot gdyż fant ogólnie był nazwany "kociak" więc fanty były różne - od kotów po kociaki Wszystko jasne czy jeszcze doprecyzować poprzez wklejenie regulaminu Cytuj
rudy0007 Napisano 15 Grudnia 2021 Napisano 15 Grudnia 2021 11 minut temu, abtb napisał: Już koledze wyjaśniam: Koty należą i są kolekcjonowane przez moja córkę. Każdy kot był nabywany w innym mieście w czasie wakacji (przez kilka lat oczywiście) To już wiem o co chodzi, moja mama zbiera ceramiczne dzwoneczki 12 minut temu, abtb napisał: Wszystko jasne czy jeszcze doprecyzować poprzez wklejenie regulaminu Dobra dobra już wystarczy, Ci urzędnicy i ich regulaminy Cytuj
abtb Napisano 11 Lutego 2022 Autor Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) W "miedzyczasie" Poszły blachy i odrobina hipsu trochę koloru i kleju: Trochę to szparowate, miejscami linie mdłe jak mydło i trzeba będzie pojeździć rysikiem i czeską piłką: Szpachla i CA to podstawa Może do końca lutego uda się ogarnąć całość Edytowane 7 Czerwca 2022 przez abtb 2 Cytuj
abtb Napisano 11 Lutego 2022 Autor Napisano 11 Lutego 2022 5 minut temu, rudy0007 napisał: Noooo Ooo, jak widzę dzieci spać nie dają 5 minut temu, rudy0007 napisał: nie mów że już się nie chciało W pewnym wieku już się nie chce Ale specjalnie dla ciebie poprawię Cytuj
rudy0007 Napisano 11 Lutego 2022 Napisano 11 Lutego 2022 6 minut temu, abtb napisał: Ooo, jak widzę dzieci spać nie dają Dzidzia dawno śpi, i tak do 7-8 rano Normalnie skarb 7 minut temu, abtb napisał: W pewnym wieku już się nie chce Takie rzeczy u inżyniera modelarstwa, nie do wiary 8 minut temu, abtb napisał: Ale specjalnie dla ciebie poprawię Teraz to będę Cię pilnował Zagadaj jutro z paczkomistrzem to może będziesz miał co robić przez weekend, chociaż jak widać na brak zajęcia nie narzekasz. 1 Cytuj
Moses Napisano 11 Lutego 2022 Napisano 11 Lutego 2022 38 minut temu, rudy0007 napisał: Dzidzia dawno śpi, i tak do 7-8 rano Normalnie skarb Zweryfikuj to u żony. Jak ja kiedyś wypaliłem ze moje to skarb bo spi do rana i mozna się w spokoju wyspać, to moja mnie obsmiała i rzuciła staropolskim "chyba Ty" 1 4 Cytuj
abtb Napisano 13 Lutego 2022 Autor Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) No dobra - dość trzodzenia. Trzeba trochę popracować Tak więc wziąłem się w garść i w obliczu totalnego lenistwa podziałałem trochę papierem ściernym. Efekty szlifowania poniżej: Zaprawdę powiadam wam - model do zrobienia w jeden dzień. Ewentualnie dwa - jak się smoczy browara i czyta na forum myśli warszawskich cyklistów Problemów z montażem żadnych, ilość zużytej szpachli - 0 gram, ilość zużytego CA - tak na oko 0,1-0,2 grama (kilka kropli). Całość drobnicy pasuje zdecydowanie dobrze. Blachy edkowe jak widać dodają dużo kolorytu latawcowi. Jutro podkład kontrolny. Jak będzie dobrze to jadę z maziajami i kolorem Edytowane 7 Czerwca 2022 przez abtb 2 Cytuj
Moses Napisano 13 Lutego 2022 Napisano 13 Lutego 2022 Nie obawiasz się że te wszystkie antenki zrobią papą? Cytuj
abtb Napisano 13 Lutego 2022 Autor Napisano 13 Lutego 2022 1 godzinę temu, Moses napisał: Nie obawiasz się że te wszystkie antenki zrobią papą? Anteny z tyłu to drut 0,3mm zamontowany na "przewiertkę" w plastikowych dzyndzlach więc raczej da radę się utrzymać, chyba, że będę szarpał, natomiast antena w kadłubie to drut 0,2mm na tyle elastyczny, że można bez obaw kłaść model na plecach. Także mam nadzieję, że jakoś to będzie 1 Cytuj
abtb Napisano 13 Lutego 2022 Autor Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 13.02.2022 o 21:39, BHmodels napisał: najbardziej podoba mi się niecodzienne ułożenie krat Edytowane 7 Czerwca 2022 przez abtb Cytuj
giberes Napisano 13 Lutego 2022 Napisano 13 Lutego 2022 33 minuty temu, abtb napisał: Zrób takiego, świetnie wygląda ta cysterna. 1 Cytuj
Moses Napisano 13 Lutego 2022 Napisano 13 Lutego 2022 39 minut temu, abtb napisał: Anteny z tyłu to drut 0,3mm zamontowany na "przewiertkę" w plastikowych dzyndzlach więc raczej da radę się utrzymać, chyba, że będę szarpał, natomiast antena w kadłubie to drut 0,2mm na tyle elastyczny, że można bez obaw kłaść model na plecach. Także mam nadzieję, że jakoś to będzie Wiedzialem że z Ciebie fachura 1 Cytuj
abtb Napisano 13 Lutego 2022 Autor Napisano 13 Lutego 2022 2 minuty temu, giberes napisał: Zrób takiego, Nie ma szans - zestawowe baniaki przerobiłem na bomby napalmowe do "śledzia" 1 Cytuj
abtb Napisano 14 Lutego 2022 Autor Napisano 14 Lutego 2022 Poszedł podkład: Zasadniczo nie jest źle Ale podkład wykazał: Żeby żaden domorosły geolog ( ) mi nie wmawiał, ze skoro z jednej strony "weszło" to z drugiej powinno "wyjść" : Czyli trzeba garbik zjechać z dwóch stron - do popołudniowej kawy robota jak znalazł Dygresja- patrząc na fotki oryginału potwierdziłem swoje przypuszczenia (dłuuugo się broniłem przed tym porównaniem ) że Academy spieprzyło sondę do tankowania. Zatem urżnąłem zestawowego gwoździa i wkleiłem w jego miejsce odrobinę grubszy kawałek okrąglaka z Plastructa i zamówię w najbliższym czasie toczonkę Mastera pod postacią sondy do tankowania wg standardu NATO. A żeby koszty wysyłki jakoś rozłożyć to chyba szarpnę się na żywiczne FOD-y z QB żeby zasłonić te dziury po silnikach. A poza tym czerwień FOD- ów powinna bardzo ładnie przełamać to nudne kamo SEA 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi