Skocz do zawartości

Cessna A-37B "Ważka", Academy, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, giberes napisał:

A mię wydaje się, że abtb..........................

Zostałem "rozgryziony" :proca:

Pora iść do domu na michę i malować spód na deser.

Edytowane przez abtb

Pomalowałem dół:

DSCF5344.thumb.JPG.7364ad89924c1ed724ef9b9e1811ffc6.JPG

I kuchnia coś mnie nie pykło przy jednej dyszy i klapie  :mrgreen:. Chyba małe chińskie rączki dały ciut za dużo kleju na taśmę ewentualnie  jak odłuszczałem to konsumowałem boczusia i trochę tłuszczyku zostało :haha:. Jutro (a właściwie to już dziś)  "szczeli" się reasumpcję i powinno być git

Chlapłem też górę. Ot tak, bez maskowania,  z ręki :wink:

DSCF5348.thumb.JPG.f3223e48b9b65545d45a54cc076d8de9.JPG

DSCF5350.thumb.JPG.be11ef06a62fd00b992eb928a8216645.JPG

Kolorki odrobinę sponiewierałem gdyż wierzę słowom uzbrojeńca/ mechanika z Wietnamu, który w wypowiedzi odnośnie malowania F-100 stwierdził, że "Farby te miały tendencję do wyraźnego blaknięcia w warunkach wietnamskich" 

I to jakby tyle w temacie :mrgreen:

More info w kwietniu

:odlot:

Edytowane przez abtb
  • Like 6

2 minuty temu, mirage3 napisał:

ale, że w kwietniu dalej?

1 minutę temu, giberes napisał:

Leo, why, warum, porque, po czemu? 

Skoro nalegacie to może w marcu (albo i w lutym 🤔. W końcu do 29 muszę wlepić do galerii na sąsiednim forum :haha:)

Przyszła sonda do tankowania:

DSCF5354.thumb.JPG.745e2b7809b05507eae1e3f2204ab95c.JPG

"Kij" może trochę za słabo wystrugany ale nie będę już przy nim grzebał :mrgreen:

Poszedł też połysk na całość oraz kalki:

DSCF5351.thumb.JPG.5f619ccc6c2ec924b7470d7878103569.JPG

DSCF5353.thumb.JPG.f35fec124dd28bd02a69d16384e0070c.JPG

Jakiejś tam wielkiej tragedii nie było. Nawet mogę powiedzieć że całkiem, całkiem - w liniach "siadły", nie rwały się i nawet przyzwoicie zareagowały na SOL-a. 

Ciekawe jak to będzie się prezentować po chemii i lakierze końcowym 🤔

Edytowane przez abtb
  • Like 3

Jak ta cerata, gruba? Będziesz szlifował?

Nie, zdecydowanie cieńsza niż Hasa czy Tamka. Taka, rzekłbym standardowa grubość. Myślałem, że będzie lipa a tu i klej dobrze łapie i w linie włazi samo. Tradycyjnie jak to u mnie - wszyscy mówią że będzie źle, a wyszło dobrze.

9 minut temu, Moses napisał:

Będziesz szlifował?

A ja wiem :hmmm: Sie psiknie lakierem to się zobaczy co wyszło. Raczej nie przewiduję.

Masz rację 🤣, nie przemęczaj się. I tak za szybko robisz te modele. 

Rury paliwowe to widzę, że producent dał w postaci okrągłej. Na jednym ze zdjęć wyglądają na okryte spłaszczoną owiewką. Kurcze, fajny ten robal. Taki niepozorny, a jednak "rura". Szkoda, że nie cysterna🥺

2 minuty temu, giberes napisał:

I tak za szybko robisz te modele.

Chyba masz rację. Pora na jakiś urlop albo przynajmniej ostre naciśnięcie na hamulec :mrgreen:

3 minuty temu, giberes napisał:

Rury paliwowe to widzę, że producent dał w postaci okrągłej. Na jednym ze zdjęć wyglądają na okryte spłaszczoną owiewką.

Jakoś mi to w ogóle nie przeszkadza. Ciekawe dla czego 🤔

Może dla tego że jestem frajdolarzem i nie będę tym samolotem latał nad okolicznymi wsiami 🤔

4 minuty temu, giberes napisał:

Kurcze, fajny ten robal.

To fakt. Trochę taki dziwak i patrząc na niego aż mnie przez chwilę wzięło na Bronco z Academy.

5 minut temu, giberes napisał:

Szkoda, że nie cysterna

Ale za to "śledź" na bogato :haha:

DSCF2443.thumb.JPG.0964016ac2a9e92dd79c8d54c60ef219.JPG.b07ea19b2405e2d149abc45947c3b69e.JPG

Cztery zbiorniki poszły na zrobienie dwóch bomb napalmowych - na fotce dwa pierwsze srebrne cygara z lewej strony ( z usterzeniem leży sobie BLU-27)

Tak więc "to se ne vrati"

Przewiduję 6x LAU-3 i 2xSUU-14 :wink:

• Like 2

Gdybyś niebyl frajdolarzem, to bym Ci podpowiedział że warto wyposażyć w żywice CMK. W szczególności kokpit, i zrywane są wloty powietrza do silnika, które też CMK poprawia

3 minuty temu, lesio-69 napisał:

Jestem jak najbardziej za.

🤔

Blachy, maski, toczonka  i model - ok 100 z przecinkiem

Trzeba by sponsora poszukać, kwiecień idzie :wink:

1 minutę temu, Moses napisał:

Gdybyś niebyl frajdolarzem,

Wiem, że model Academy to raczej koło planów leży a nie na nich ale, jak zauważyłeś delikatny wrodzony  tumiwisizm pozwala mi na to patrzeć ze spokojem grabarza

13 minut temu, abtb napisał:

Wiem, że model Academy to raczej koło planów leży a nie na nich ale, jak zauważyłeś delikatny wrodzony  tumiwisizm pozwala mi na to patrzeć ze spokojem grabarza

A to są jakieś plany? :D

Raczej To jest kwestia tego że szklarnia w modelu jest duża, a to co dało academy.... żal. Nie ma co strzępić klawiatury

12 minut temu, abtb napisał:

Moses, czy ty aby mnie nie molestujesz? Czuję się delikatnie zmuszany do pewnych czynności :haha:

Oh nie! Skądże, niechce aby moja małżonka była zazdrosna bo będę wtedy nieszczęśliwy:D

I tak oto nastał dzień w którym "międzyczas" się skończył i trzeba wrócić do "śledzi"

Efekty uzyskane w "międzyczasie " prezentują się tak:

DSCF5355.thumb.JPG.d00d135aeee7bb57259f63b5b0c43183.JPG

DSCF5356.thumb.JPG.2d7d8872e3466568cb5f136fcdc4aa0c.JPG

DSCF5357.thumb.JPG.8315e6ffca90dbe90da34b23eacffa46.JPG

DSCF5358.thumb.JPG.4a160e707714868408ea81b7a03e7a58.JPG

Pozostało zrobić  i podwiesić uzbrojenie. Ale to już poza konkursem fotograficznym  :cool:

W związku z tym, że wracam do "śledzi" chlapnę na zakończenie odrobinę zmienionym cytatem z poważnej trylogii:

"Wypatrujcie ważki za siedem dni w porze kawowej"

:odlot:

Edytowane przez abtb
  • Like 5

Cześć!

Wygląda super i nie wiem, czy to był żart, ale dla mnie to malowanie jakoś nigdy się nie nudzi...

Nie myślałeś o założeniu osłon aerodynamicznych na przody wyrzutni?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł