Żukow Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Tak na szybko, ale jakby było mało, to się jeszcze trochę zdjęć znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 23 Listopada 2008 Autor Share Napisano 23 Listopada 2008 No, ale gdzie tu standard ? Fotki zrobione przeze mnie tego lata - odległość robienia zdjęć około 200m: Średnice i kształty....to też na szybko, wisi w sieci: Pomijając już fakty standardów, bądź ich brak. Dokupiłem juz inne średnice żwirku, zmieszam z tym który był dotąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żukow Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Toteż napisałem, że kilkadziesiąt lat temu mogło to wyglądać inaczej. Dodatkowo brak określenia choćby przybliżonego umiejscowienia całej sceny daje ci niemal pełną dowolność kształtowania wyglądu toru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 23 Listopada 2008 Autor Share Napisano 23 Listopada 2008 Czy to będzie początek w III Rzeszy, tory w Polsce, czy Rosji różnicy nie ma, wszędzie występuje różnorodność tego co pod nimi, jak i na nich(włączywszy czasy teraźniejsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viehu Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Ten tłuczeń na torach ma zasadnicze zadanie, ma równoważyć masę pociągu przejeżdżającego po torach. Drobniejszy tłuczeń, większa masa. Chodzi oto żeby skład na zakrętach lub w czasie hamowania nie przesuwał torowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Czy to będzie początek w III Rzeszy, tory w Polsce, czy Rosji różnicy nie ma no w Rosji jest inny rozstaw szyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 23 Listopada 2008 Autor Share Napisano 23 Listopada 2008 no w Rosji jest inny rozstaw szyn Cool A czy My rozmawiamy o rozstawie szyn, czy tym co jest pod belami podkładowymi ew. na nich ? Ten tłuczeń na torach ma zasadnicze zadanie, ma równoważyć masę pociągu przejeżdżającego po torach. Drobniejszy tłuczeń, większa masa. Chodzi oto żeby skład na zakrętach lub w czasie hamowania nie przesuwał torowiska. Dokładnie, tłumaczyłoby to moje spostrzeżenia, że na odcinku 200m tłuczeń zmieniał się w szuter. A tak mniej wiecej bedzie skalowo wyglądał mój "kamień"(który pomaluję) Gdzieniegdzie uwidocznie go bardziej,a gdzieniegdzie w ogóle zniknie pod syfkiem - taki misz /masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 no w Rosji jest inny rozstaw szyn Cool A czy My rozmawiamy o rozstawie szyn, czy tym co jest pod belami podkładowymi ew. na nich ? no w sumie racja że o belach, tak błysnąć wiedzą nie można :P joke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 23 Listopada 2008 Autor Share Napisano 23 Listopada 2008 Temat rozstawu szyn był już dawno temu poruszany błysnąć wiedzą nie można Oczywiście że można, nieraz dowie się człowiek czegoś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 Czy to będzie początek w III Rzeszy, tory w Polsce, czy Rosji różnicy nie ma, wszędzie występuje różnorodność tego co pod nimi, jak i na nich(włączywszy czasy teraźniejsze). Witaj Rafale nie iem jak to było te kilkadziesiąt lat temu w każdym razie, jeżeli chodzi o rosyjskie tory to ich rozstaw jest nieco większy niż w pozostałej części europy. Ale to nie ważne, bo już ktoś mnie wyprzedził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 24 Listopada 2008 Autor Share Napisano 24 Listopada 2008 Witaj Rafale nie iem jak to było te kilkadziesiąt lat temu w każdym razie, jeżeli chodzi o rosyjskie tory to ich rozstaw jest nieco większy niż w pozostałej części europy. Z tego co sie orientuję, jest tak do dziś. A tu, 2,40 tego samego..czyli tory,kamienie i deska: A tu mała częsć z tych 2,40. Przepraszam za jakość zdjęć, ale ciężko takie coś obfotografować przy świetle żarowym. Do tej pory jakoś to idzie. Zrezygnowałem z "podkładu" zestawowego w ogóle, wolałem skład widzieć na czymś niższym. Zakupiłem deskę, pomalowałem lakierobejcą, wymierzyłem środek, w/g niego zabezpieczyłem powierzchnie boczne, przykleiłem tory i tu zaczął się problem. Wikol nie chciał mi trzymać kamieni w takim stopniu, w jakim ja to widziałem.Jeśli dałbym za gęsto wyszłaby papka oblepionych kamieni - z kolei mocno rozrzedzony nie trzymał ich w ogóle. Rozpuściłem troche żywicy akrylowej i takim oto specyfikiem zapuszczałem kolejno "co belkę", na końcu psiknąłem całość kolorem wyjściowym - ciemnym brązem. Teraz odkleiłem taśmę zabezp. by dokleić nieco cieńsze paski(także po długości) i tu postaram sie umieścić ziemię - bądź coś, co ma ją imitować.Pewnie jak zawsze skorzystam z tego, co mam pod nosem i za darmo - ziemia z budowy. Niby niewiele, ale przy tej długości układania kamyczków,wymierzania,klejenia taśm, malowania nieco się schodzi, a efektów prawie brak.... pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 Powoli nie ma co komentować bo wypisywać same: to jest wspaniałe, rewelacja itd. nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 2,40? WOW, długie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 Powoli nie ma co komentować bo wypisywać same: to jest wspaniałe, rewelacja itd. nie ma sensu Dobrze, że Rafał wrzuci to potem do galerii (mam nadzieję) to się śpiewy w niebogłosy zaczną od nowa ;P Rafale - jesteś my hero ! : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 Rafal wiesz ze musisz zrobic jeszcze drugi taki sam tor dla platfromy z aparatem by ladnie i profesjonalnie foto zrobic jak w filmach robia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 25 Listopada 2008 Autor Share Napisano 25 Listopada 2008 Dzięki, co do galerii to będzie ciężko, bardzo ciężko. Zimno, często plucha więc z tą "dechą" na dworku niebardzo... Postaram sie, coby toto wszystko choćby poglądowo opstrykać. Jak mówiłem, tak uczyniłem - zamaskowałem kolejny pasek dla ziemi(wzdłużnie): Tu znów zdjęcie wyrywkowe(na etapie schnięcia): A tu przygotowania do powyższych czynności. Ziemia/glinka z budowy, rozpuszczona żywica akrylowa, bitum, farby akrylowe. A tu próbki testowe|: Zrezygnowałem z koloru ziemi "oklepanego" brązu, na rzecz bardziej oliwkowo szarawego - i taka baza będzie wyjściem do dalszych zabiegów, ale o tym następnym razem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 Rafał pytanko mam widziałem że kleiłes też drezyne Panzerjagerwagen i czy miałes jakieś problmy z dopasowaniem do siebie kadłuba z górna płytą czy musiałeś szpachlować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 25 Listopada 2008 Autor Share Napisano 25 Listopada 2008 Nie pasowało, górna część była za krótka(szpachlowałem), a wewnątrz, te osłony kół(podpora górnej płyty) była także przeze mnie pasowana(krojenie i szpachla) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 dzięki Rafał widze że to było nie tylko u Mnie to nie obejdzie sie bez szpachlowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 26 Listopada 2008 Share Napisano 26 Listopada 2008 Moze dwa słowa o malowaniu figurek? Bardzo ładne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradkur Napisano 26 Listopada 2008 Share Napisano 26 Listopada 2008 Co do platformy ja właśnie kleje drugą i za drugim razem lepiej sie nieskłada i tak niepasuje kurde szczerze to trumpek nie ma ostatnio pochlebnych opinii u mnie a u was???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Listopada 2008 Autor Share Napisano 26 Listopada 2008 Figurki - po prostu nieco zwolniłem, użyłem pędzli okrągłych i miękkich. Zdałem sobię sprawe, że nie uda mi się ich wykonać na wyższym poziomie w kilka dni nauki, więc podszedłem do tematu jak do czołgu i w ten sposób je malowałem. Wash scierałem nieco dokładniej tam, gdzie wpada więcej światła i to chyba tyle. Teraz skompletowałem sobie prawie całą potrzebną mi game kolorów Vallejo MC i popróbuje innych technik, za czas jakiś. Wracając do deski. Po wyschnięciu ziemi, zacząłem wpierw zalewać rdzą torowiska używając olei i pigmentów. Po tym etapie naniosłem inszych odcieni ziemi i zafixowałem. Gdzieniegdzie widać mocno ostrzejsze plamki, te zbledną gdyż powstały w procesie fixowania(sa mokre) Był u mnie Paweł, na konsultacji i.....dyskutowaliśmy o roślinności/trawie. Rzekł, by z niej w ogóle zrezygnować, ja natomiast obstawiam gdzieniegdzie kępki traw - a co Wy myślicie? Jeśli nic lepszego mi nie wpadnie do głowy biore się za wyślizganie powierzchni szyn na styku z kołami i....KONIEC !..uffffffffff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 26 Listopada 2008 Share Napisano 26 Listopada 2008 Ja bym zrobił taka martwą trawke, jak na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 26 Listopada 2008 Share Napisano 26 Listopada 2008 Oczywiście, że kepki trawek, te cholery potrafią wyrosnac w najbardziej nieprzyjazym roślinom miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 26 Listopada 2008 Share Napisano 26 Listopada 2008 ja to ma być kawałek Rosyji to bez śniegu chyba się nie obędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi