kozborn Napisano 15 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2022 37 minut temu, barszczo napisał: Wygląda to dużo lepiej niż pierwsze próby, a niedoróbki popraw póki się da. Szkoda żeby taka pierdoła psuła efekt końcowy na fajnym modelu w który włożyłeś tyle pracy. Pisząc niedoróbki masz na myśli to zaszpachlowane na kadłubie czy dalsze dłubanie przy chippingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Poprawka na kadłubie, czasem szpara wychodzi po jakimś czasie jak szpachla siądzie. Malowanie ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 15 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2022 Uff serio cieszę się, że jest ogólna 'akceptacja' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 I mi podobają się te przecierki. Wyglądają bardziej naturalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 15 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) 11 minut temu, kapsel napisał: I mi podobają się te przecierki. Wyglądają bardziej naturalnie Mega. Bardzo się cieszę. Duża ulga stwierdzam natomiast że ten lakier to fajna sprawa. Przy następnym skorzystam na bank. Edytowane 15 Stycznia 2022 przez kozborn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 Bilans z wczoraj. Bez fajerwerków, ale do przodu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Ładny motorek, dobrze wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 38 minut temu, barszczo napisał: Ładny motorek, dobrze wygląda . Osłona silnika niestety wymaga trochę szpachli. Dziś się tym zajmę + pewnie dojdzie jakieś delikatne odymienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 17 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2022 Tył kadłuba zaszpachlowany, podobnie statecznik. Ale dziś koncentrowałem się na drobnym poprawieniu malowania osłony silnika, oraz na dole, przy podwoziu. Dodałem też na silniku błękitny wash i trochę okopceń przy KM i za silnikiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 (edytowane) 5 godzin temu, kozborn napisał: Tył kadłuba zaszpachlowany, podobnie statecznik. Świetnie. Kolorek też wydaje się być akuratny. Natomiast źle wygląda to: Podobne rzeczy wytknięto Ci już w galerii poprzedniego projektu. Może da się poprawić? Edytowane 17 Stycznia 2022 przez zaruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 17 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2022 Tak. Zdjęcia zostały zrobione przed nałożeniem szpachli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 18 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2022 Kolejna porcja nowin - dzisiaj, nie licząc szpachlowania krawędzi skrzydeł, zabrałem się za koła. Wewnętrzna felga oczywiście fototrawiona. Z kolei te dwie maleńkie obręcze... ...lądują na oście oraz tuż przy feldze Stwierdzam, że generalnie roboty z podwoziem Dauntlessa jest rozczarowująco mało. Akurat lubię co nieco podłubać przy goleniach i różnych siłownikach czy osłonach - w tym samolocie natomiast dzieje się generalnie niewiele. Wizualnie jest to moim zdaniem najsłabszy element całej konstrukcji. W mojej opinii podwozie bardzo zdobi samolot - tutaj trudno mi jest tego się doszukać... Wywrócony na plecy wygląda jakby miał dwa martwe ogołocone kikuty. Szkoda. Natomiast możliwe, że już jutro będę zabierał się za owiewkę - będzie otwarta. Może niektórzy pamiętają, że robię ją z tego https://www.kfs-miniatures.com/1-72-sbd-dauntless-open-closed-canopy-rob-taurus/ I teraz mam pytanie: czy lepiej pomalować to najpierw, czy najpierw wycinać? Czy wnętrze owiewki też powinno być w kolorze Interior Green? Jeśli tak, to rozumiem, że po prostu wystarczy prysnąć IG a potem normalnie na to nałożyć blue gray? Dzięki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Stycznia 2022 Share Napisano 18 Stycznia 2022 Rama w IG oprócz wiatrochronu, który powinien być czarny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Stycznia 2022 Share Napisano 18 Stycznia 2022 Godzinę temu, kozborn napisał: I teraz mam pytanie: czy lepiej pomalować to najpierw, czy najpierw wycinać? - tak. Czy wnętrze owiewki też powinno być w kolorze Interior Green? Jeśli tak, to rozumiem, że po prostu wystarczy prysnąć IG a potem normalnie na to nałożyć blue gray? - tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 18 Stycznia 2022 Share Napisano 18 Stycznia 2022 Jakiego kleju będziesz używał do wklejenia tej owiewki vacu? Rzadko wybieram te rozwiązanie i zastanawiam się czy jest jakaś alternatywa dla CA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 18 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2022 (edytowane) @sjr Szczerze mówiąc nie myślałem jeszcze o tym, sądzę, że zejdzie mi ze dwa dni zanim to odpowiednio przygotuję. Ale moje pierwsze skojarzenie to CA a eventualne szczelinki extra thinem. Edytowane 18 Stycznia 2022 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 18 Stycznia 2022 Share Napisano 18 Stycznia 2022 Ja na ten przykład vacu kleję na odparowane CA. Nalewam sobie trochę na kapsel i czekam tak ze dwie minuty. Po tym czasie bez obaw o parowanie kleju montuję kabinkę. Można jeszcze przed tym zanurzyć wytłoczkę w sidoluxie co zabezpieczy ja przed zaparowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 18 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2022 7 minut temu, kapsel napisał: Ja na ten przykład vacu kleję na odparowane CA. Nalewam sobie trochę na kapsel i czekam tak ze dwie minuty. Po tym czasie bez obaw o parowanie kleju montuję kabinkę. Można jeszcze przed tym zanurzyć wytłoczkę w sidoluxie co zabezpieczy ja przed zaparowaniem. Jakoś szczęśliwie nie miałem problemów z parowaniem CA, ale może do czasu - dzięki za tę uwagę. Jakby co ja kleję na CA w żelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 19 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2022 No to robimy. Pierwszy raz pracuję z vacu. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w ruch poszły najpierw nożyczki. Gdzie owiewki rąbią... Czyli rąbanie-muskanie skalpelem do w miarę pożądanego rezultatu... Mogłoby być lepiej - ale nie jest źle. Próba generalna Sądzę, że jest to na tyle elastyczne, że podczas mocowania na kadłubie będzie OK. Jak się popieści, to się zmieści. A tutaj pozdrowienia od dawno niewidzianego znajomego. Doszły mu kolorki i dwa fajne kolczyki - spadek po waloryzacji Razorbacka. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 (edytowane) Bardzo ładnie. Sikawki świetne, takie foto jeszcze znalazłem: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 21 godzin temu, kozborn napisał: Próba generalna Sądzę, że jest to na tyle elastyczne, że podczas mocowania na kadłubie będzie OK. Jak się popieści, to się zmieści. Przerabiałem ten temat u siebie i myślę, że powinieneś lekko zmniejszyć wysokość poszczególnych sekcji, tak aby wstępnie równo leżały. Później i tak będzie trzeba sprawdzać i korygować ich wysokość na kadłubie. Bo wbrew pozorom będą odstawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 19 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2022 Godzinę temu, Baas ArK napisał: Przerabiałem ten temat u siebie i myślę, że powinieneś lekko zmniejszyć wysokość poszczególnych sekcji, tak aby wstępnie równo leżały. Później i tak będzie trzeba sprawdzać i korygować ich wysokość na kadłubie. Bo wbrew pozorom będą odstawać. Dzięki - tak też zrobię, zwłaszcza, że zależy mi, żeby elementy gładko leżały na kadłubie, a nie jest jeszcze idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 20 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2022 W przerwie od zabaw z owiewką postanowiłem przygotować śmigło Tu przygotowania do pokrycia czerwienią I voila Złożona całość, bez weatheringu A tak wygląda to po przymiarce z resztą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Śledzę relację - fajnie to wygląda. Szacunek za cierpliwość do blacharki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi