Skocz do zawartości

1/48 Nichimo Kawasaki Ki-45 Toryu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki i miłej zabawy przy Hasegawie wink3

Napisano (edytowane)
7 minut temu, hlystek napisał:

Patrząc na Twoje tępo nie będe musiał długo czekać:D

Dziś po pracy planuję dopieścić  model i myślę że przed weekendem jeszcze pójdą kolory. Dam niezbyt ostry ciemnoszary preszajding, żółte pasy szybkiej identyfikacji i białe bandarze na skrzydłach i belce ogonowej. Pewnie w międzyczasie wymaluję godło jednostki na stateczniku pionowym. 

Kolory jakie chcę użyć to bodajże XF-14 IJA Grey na cały model. Półmatowa powierzchnia będzie ( mam nadzieję 😆 ) fajną baza pod plamy z zielonej Kawasaki Green C 130. 

Edytowane przez kapsel
  • Like 1
Napisano

No trzeba poszperać w dostępnej literaturze ale wydaje mi się że tu sytuacja jest sporo prostsza niż w przypadku Ki-100, gdzie niczego praktycznie nie można być pewnym.

Napisano

Cześć Koledzy :rozkaz:

Ostatnie popołudnia spędzałem przy usuwaniu wszelkich niedociągnięć które nie dawały mi spokoju, i dziś odważyłem się na poważniejszy krok naprzód. 

A więc preshading. Wykonany z pomocą ciemniej szarości, będzie łatwiejszy do przytłumienia jasnym kolorem. Garstka zdjęć. 

MAS8Uvx.jpg

cOxhoKh.jpg

Au5tfbw.jpg

Plan na jutro ? 

Zrobić w końcu te cholerne kołpaki jak należy :zly,

Wymalować białe bandaże na skrzydłach oraz belce ogonowej,

Wymalować pasy szybkiej identyfikacji i godło Sentai na stateczniku pionowym. 

Jak starczy sił, to zająć się drobiazgami jak koła itp. 

• Like 4
Napisano
23 minuty temu, barszczo napisał:

Bardzo ładnie. Kołpakom daj spokój :super:.

Dziękuję :piwo: A jednym kołpakiem muszę się zająć bo koniec końców wylądował w kieliszku ze zmywaczem wink3

• Haha 1
Napisano

Witajcie :pilot:

Meldunek z sobotniej roboty przy modelu . 

Tak jak planowałem, sporo udało się porobić. Wymalowałem te nieszczęsne kołpaczki oraz pasy szybkiej identyfikacji...

fbSnuyV.jpg

... i zamaskowałem je. Za wzór wykorzystałem oryginalne kalkomanie. 

CuW4VYA.jpg

Skompletowałem już zespoły śmigieł.

WEAR7RW.jpg

Zabrałem się za malowanie bandaży.

rf0pIiW.jpg

QrpKsNi.jpg

Obecnie wszystko sobie spokojnie schnie, i tak to zostawiam do jutra. W pierwszej kolejności wymaluję godło 53. Sentai, hinomaru i zamaskuję wszystko. Zamierzam już jutro położyć główny kolor kamufalżu, czyli XF-14 IJA Grey. 

:odlot:

• Like 5
Napisano
31 minut temu, kapsel napisał:

Wymalowałem te nieszczęsne kołpaczki

Filigranowa robota, bardzo ładne :super:. To żółte co jest poza maskami może lepiej podmalować podkładem? Może się przebijać spod szarego, no chyba że taki jest plan.

• Thanks 1
Napisano

Zastanawiałem się, i miałem w pierwszej chwili taki pomysł. Utwierdziłeś mnie by to podmalować podkładem właśnie :piwo:

• Like 1
Napisano

Miałem już dziś sobie odpuścić, ale  dwie godziny schnięcia i biała Hataka jest normalnie pancerna. Także przyszły maski na stateczniku. 

n5Wk6j0.jpg

• Like 1
Napisano

Za kołpaczki możesz sobie browarka otworzyć. Zasłużyłeś.

• Thanks 1
Napisano

Ok.. a więc takie podsumowanie obrazkowe tego jak Toryu ma się obecnie i już udaje się na zasłużony odpoczynek. 

Fb87yZz.jpg

rHAgAIh.jpg

0qcjhP4.jpg

mup8M8Q.jpg

snp7JCA.jpg

• Like 4
Napisano

Tak będzie 25. A co do kołpaków to chodzi pewnie o ten czarny pasek? Niestety nie udało mi się znaleźć żadnego dobrego zdjęcia z którego jednoznacznie będzie wynikać że ów pas tam faktycznie był.  Przejżę jeszcze materiały które mam, być może coś mi umknęło. 

Napisano

Marek K - że co kartonówka ma być dowodem na błąd?  Temat kołpaków ciągnął się prze prawie stronę, nie uważasz że trochę późno piszesz?

Napisano

Faktycznie mam trochę  opoźnienia , ale lepiej poźno niż wcale . Tu nie chodzi tylko o kolor, masz inny układ paskow. 

Do maskowania polecam taśmę hobby 2000 , robią rożnej grubości .