Skocz do zawartości

Dewoitine D-520, Wzdusznite Wojski Carstwa Bułgarii, Hasegawa, 1:72

GreGG24

Rekomendowane odpowiedzi

Ten dość stary już model Hasegawy kupiłem jakiś czas temu na giełdzie, okazało się, że sprzedający zaopatrzył go również w elementy fototrawione Eduarda, które wykorzystałem.

Podczas budowy okazało się, że kalkomanie Smera, które posiadałem, były błędne, konieczne okazało się samodzielne wykonanie kalkomanii znaków rozpoznawczych.

Model przedstawia moją interpretację dostępnych zdjęć tego egzemplarza z pewną dozą "licentia poetica". Malowany farbami Mr Hobby. Nie jestem z niego do końca zadowolony, zaliczyłem parę wpadek, więc raczej cieszę się, że wylądował już w gablocie.

D520_FL.thumb.jpg.8d5b84efa9e864f420ba27ff0178865e.jpg

D520_FL1.thumb.jpg.5d755afe77f81b7a3af06af7531d8ebe.jpg

D520_RL.thumb.jpg.c9ef1201f8d10434c06ad4e0313d21cb.jpg

D520_RR.thumb.jpg.374fdd5a512b706ed97ee84854bc3462.jpg

• Like 8

Bardzo ładny.Mimo pary wątpliwości co do malowania to się podoba.Duży plus za tematykę.

Za jakiś tydzień też będę zaczynał model w bułgarskim malowaniu ale w moim przypadku to będzie Strieła.

• Thanks 1

Bardzo ładna robota, tym bardziej że dość rzadki temat.  Podoba mi się :super:

• Thanks 1

17 minut temu, gajowy z wąsami napisał:

Emil czy Gustaw?
1/72 czy 1/48?
AZ czy Hase?

Gustaw

AZ Model

Kalkomanie Kora Decals.

Ale spokojnie. Relacji z budowy nie przewiduje się.

Edytowane przez Xmen
  • Like 1

1 godzinę temu, Xmen napisał:

Gustaw

Kalkomanie Kora Decals.

Kalki Kory wydają się być poprawnie opracowane - malowania też niezbyt kontrowersyjne - do lata 1944 roku,
Typowa niemiecka kolorystyka z tego okresu (RLM 74/75/76) z żółtymi elementami identyfikacyjnymi. - jeśli byś potrzebował jakichś obrazków, pisz na PW

Edytowane przez gajowy z wąsami
  • Like 1

3 godziny temu, gajowy z wąsami napisał:

Emil czy Gustaw?
1/72 czy 1/48?
AZ czy Hase?

A model GreGG'a - modelarsko fajny, choć mam wrażenie że kalki (X) nie wszędzie wlazły w linie...

Faktycznie nie do końca - trochę nie najlepszy moment na eksperymenty. Za cienkie te czarne marginesy zrobiłem. Mogły być grubsze, wtedy by się łatwiej docinało. Kalkomanie bardzo źle reagowały na płyny zmiękczające, nawet Micro Sol je zwijał. Ostatecznie najlepiej kładły się na czystym occie z Bilmodelu.