Zderzak Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Witam, przedstawiam skończony w listopadzie minionego roku model Humvee M1151A1w/B1 należący do gliwickiej Jednostki Wojskowej AGAT. Model bazuje na zestawie Academy 13415. Bazuje, bowiem część elementów została wymieniona bądź dodana. Wieżę O-GPK wymieniłem na GPK pochodzącą z zestawu Bronco CB35080, dodałem żywiczne koła DEF Model, dorobiłem od podstaw opancerzenie spodu pojazdu i klimatyzatory w nadkolach, a karabin M2 podebrałem z modelu M-ATV RFM, lekko go waloryzując. Poprawiłem kilka mniejszych lub większych błędów, dorobiłem trochę detali charakterystycznych dla naszych pojazdów, takich jak oznaczenia priorytetu drogowego, światła pozycyjne na masce, przednia osłona typu kangur, osłony reflektorów, wysoki chwyt powietrza itd. Przedni grill wraz z reflektorami oraz całą ramę przednich szyb wykorzystałem wcześniej w TYM modelu, więc koniecznym było zastąpienie tych elementów częściami z konwersji na M1151 od Legend Productions. Malowanie jak zawsze pędzlem, Humbrolem 102. Zdjęcia mogłyby być lepsze, ale w obecnych warunkach oświetleniowo-sprzętowych jest najlepiej jak się dało. Pozdrawiam! Konrad 14 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Czy oznaczenie "II" na osłonach gunera coś znaczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 klasyka gatunku, kolor idealnie dobrany z oryginałem. Wszystkie szczegóły masakrycznie dokładne. Wielkie brawa !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Świetnie się prezentuje. Czyścioch ale skoro bez podstawki to pasuje. Jestem jak zawsze pod wrażeniem opanowania pędzla. Zero smug, baranka czy innych farfocli. Master! No i jednostka skoszarowana kilometr ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 3 minuty temu, R_Mazzi napisał: No i jednostka skoszarowana kilometr ode mnie To już wiem kto będzie polował w okolicy na wyjeżdżający sprzęt . 3 godziny temu, piotrkur napisał: Czy oznaczenie "II" na osłonach gunera coś znaczą? Tak, to oznaczenie numeru pojazdu, przydatne dla załogi, która wracając np. po szturmie na budynek wie, w którym wozie zająć miejsce. 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: klasyka gatunku, kolor idealnie dobrany z oryginałem. Wszystkie szczegóły masakrycznie dokładne. Wielkie brawa !!!!! Dzięki, ten był robiony byle nie leżał dłużej w pudle. Ale za w przyszłości dostanie bardzo podobnego brata, tym razem na wypasie i z innej, wiadomej jednostki . Dzięki za pozytywny odbiór! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 8 minut temu, Zderzak napisał: Tak, to oznaczenie numeru pojazdu, przydatne dla załogi, która wracając np. po szturmie na budynek wie, w którym wozie zająć miejsce. Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 7 minut temu, bulik58 napisał: Oni sa na miejscu szkolnego pulku czolgow chyba? W sumie to na 100% nie wiem. Na pewno ich logo widnieje na bramie koszar przy Andersa. Stąd moje założenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 Panowie, dokładnie Andersa 47, dokładny adres jest podany bezpośrednio na stronie jednostki. W tym samym miejscu stacjonuje 6 batalion powietrznodesantowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 6 godzin temu, Zderzak napisał: Malowanie jak zawsze pędzlem, Humbrolem 102 Się chwali . Możesz napisać jaki lakier użyłeś na koniec ? Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 Jak zawsze perfekcja, jak zawsze ogromny szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 Bardzo ładnie. Trochę za czysty. No chyba, że na paradę się wybierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 19 godzin temu, bulik58 napisał: Na pierwszej czy na drugiej bramie jadac od miasta? Na pierwszej jest godło i tablica obok. Przy drugie tylko tablica a przy trzeciej (tej od parkingu) nie ma nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2022 18 godzin temu, Hello napisał: Się chwali . Możesz napisać jaki lakier użyłeś na koniec ? Pozdrawiam Hello Lakier daję od pewnego czasu w sprayu, wychodzi chyba najlepiej, chociaż dawno temu pod pędzel testowałem tylko Pactrę, która później dawała taki sam efekt co woda. Ten model zacząłem szprejować Gunze TopCoat Flat, jednak już na początku skończyła mi się puszka i model pokryłem do końca jakimś lakierem z Empiku, dokładniej Stamperia Matt Finish Spray. 7 godzin temu, patrykd napisał: Bardzo ładnie. Trochę za czysty. No chyba, że na paradę się wybierał Dzięki, nie lubię mocno brudzić każdego modelu, zwłaszcza, że docelowo Humvee stanie na zbiorczej podstawce i najwyżej wtedy będę brudził wszystkie na jedno kopyto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 Moja żona zagląda mi teraz przez ramię i powiedziała : " Fajny ten samochodzik , taki nie wypaćkany " . Gdy dodałem , że to Humbrol i pędzel , to usłyszałem ; " to po co Ci te nowe farby i aerografy ?" Od siebie dodam , że olejne farby , dobrze położone mają po prostu kolor . Prawdziwy samochód czy czołg też ma kolor . Tak z grubsza . W Twoim wykonaniu wyszło znakomicie . Pozdrawiam Hello 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 Imponujący model. Bardzo ładnie zbudowany - przeróbki siadły jak złoto a przynajmniej ja jako laik nie widzę co nie jest częścią zestawu. Bardzo fajnie prezentuje się też karabin a szczególnie skrzynka z amunicją. No i że zmalowany pędzlem to też szacun! Mimo, że czysty i bez gry świateł to bardzo mi się podoba. W dniu 7.01.2022 o 19:30, Hello napisał: Moja żona zagląda mi teraz przez ramię i powiedziała : " Fajny ten samochodzik , taki nie wypaćkany To już jest chyba taka nacja... Dla mojej żony mój samochód jest zawsze za brudny. Co ja poradzę, że lubię weathering 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi