Abominus Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Witam witam witam po srogiej przerwie!!!! Wreszcie życie uprzejmie pozwoliło mi wrzucić na forum fotografie mojej ostatniej pracy. Pracy, którą w sumie zrobiłem już kilka miesięcy temu, dawno obfotografowaną ale teraz znalazł się czas by się owym ulepem pochwalić po tej długiej nieobecności. Może ktoś z forum moją ksywkę kojarzy bardziej z modeli samolotów drugowojennych bo właściwie w tym obszarze modelarsko się poruszam ale tym razem coś zupełnie z poza tego tematu. Historia jest taka, że zawsze podobał mi się kształt i bryła Miga dwudziestego trzeciego i pewnego razu w Olsztynie na festiwalu modelarskim w 2019 r. przyuważyłem sobie, że ktoś w swoim kramie modelarskim miał na sprzedaż ten model. Bez namysłu, zachęcony tanią ceną zestawu bo aż 20 zł, nabyłem owe pudełko z zawartością. Wówczas z produktami firmy Zvezda miałem dobre relacje modelarskie. Po otwarciu pudełeczka oczywiście nie zdziwił mnie widok jakości wyprasek, sprawdziłem sobie w necie, że jest to wypust z 1996 roku. No cóż, wiedziałem, że będę musiał z tych kawałków plastiku złożyć MiG'a na tyle na ile moje umiejętności pozwalają, do tego wgl. nie jestem znawcą i specem od statków powietrznych z tej epoki. Wiadomo, stary, prosty model, wypukłe linie, detaling wnętrza kokpitu rzecz jasna nie istniał, konstrukcja podwozia głównego to jakiś dramat ale tak naprawdę jedyna rzecz, która wyprowadzała mnie z równowagi to instrukcja, której równocześnie mogło by nie być!!! Ona nie mówiła nic!!!! Czy to w temacie budowy czy w temacie malowania!! Model złożyłem metodą domysłu, że teraz należy skleić to z tym i wkleić/dokleić tu i tam. W doborze kolorów pomógł mi oczywiście internet. Jak wspominałem wyżej, nie jestem znawcą samolotów z tego okresu, także jakiś wash, brudzenia i efekty eksploatacji są jakie są. W necie są oczywiście dostępne zdjęcia oryginalnej maszyny, które rzecz jasna podpatrywałem ale jak zawsze mam świadomość, że nie ustrzegłem się błędów, o których sobie uświadomił, gdy model stał już na półce: - pewnie zły kolor dyszy, który zresztą powinien nachodzić troszkę dalej na kadłub; - ta płetwa dolna czy jak to się tam zwie, powinna być w pozycji złożonej na postoju; - nie pomalowane na czarno dysze wylotowe rakiet; - "rekinie szczęki" winny być nieco niżej; - w porównaniu do zdjęć archiwalnych brak gwiazdek nad "rekinimi szczękami" ale to akurat jakieś nieporozumienie, gdyż zwyczajnie ich w kalkach nie było (jakiś wybrakowany zestaw ???????) Tak właśnie powstał MiG-23 MLD Nr "64" z 120 Pułku Myśliwskiego stacjonującemu w Bagram, Afganistan, 1988 rok. Nie mniej jednak cieszę się, że mogłem zmierzyć się z tym modelikiem, który wyróżnia się wśród mojej kolekcji. Jestem zadowolony i o to przecież w tym naszym hobby chodzi !!! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Podoba mi się ale płetwa pod kadłubowa powinna być złożona. W momencie wypuszczania podwozia płetwa składała się na prawo. Co to są za szare "grzebienie" na kadłubie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 32 minuty temu, mig napisał: Podoba mi się ale płetwa pod kadłubowa powinna być złożona. W momencie wypuszczania podwozia płetwa składała się na prawo. Co to są za szare "grzebienie" na kadłubie? No cóż, z tą płetwą dałem ciała ale powyżej uwzględniłem tę wtopę. Zaburza to odbiór modelu. Te szare kawałki plastiku mają imitować jakiś element tego samolotu. Na pytanie cóż to takiego było w oryginale musieli by odpowiedzieć Tobie znawcy i uczeni w piśmie na temat MiG'a-23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 MiG-23 z Afganu - nieczęsty temat zestaw faktycznie nie rozpieszcza ale model, zwłaszcza malowanie b mi się podoba - wyszedł b fajny modelik . Co do tych szarych listew to obstawiam mocno niedoskonałe imitacje wyrzutników flar / pułapek termicznych Pozdrawiam! ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 1 godzinę temu, Abominus napisał: Te szare kawałki plastiku mają imitować jakiś element tego samolotu. To jest to: https://www.mojehobby.pl/products/MiG-23MLD-chaff-flare-dispenser-loaded.html A modelik prezentuje się świetnie. Malowanie góry przyciąga wzrok. Popraw tylko płetwę pod ogonem i git Daję dużego plusa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Mnie tez sie podoba Plus za malowanie I jeszcze jeden za zrobienie konkretnego egzemplarza z historią 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Nie masz powodów aby być niezadowolony, model prezntuje się ok. Przy okazji, w 23 pylony pod skrzydłami są lekko odchylone od osi ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 Qrcze, jak czytałem wstęp, to pomyślałem co to za kaszalot co wyszedł A tu proszę, bardzo ładny model samolotu. Podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 Model "siedzi" na ogonie jak wcześniejsze wersje. Wersje ML i MLD miały zmodyfikowane podwozie i kadłub był niemal równolegle do podłoża. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 17 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2022 Dziękuję Panowie za póki co pochlebne opinie Spodziewałem się raczej orki bezlitosnej haha. 3 godziny temu, Jacek Kryszak napisał: Model "siedzi" na ogonie jak wcześniejsze wersje. Wersje ML i MLD miały zmodyfikowane podwozie i kadłub był niemal równolegle do podłoża. Rzeczywiście. Nie miałem pojęcia o tych różnicach pomiędzy wersjami, sprawdziłem w necie i potwierdzam. Na swoją obronę mogę tylko winę zwalić na producenta, który w tamtych czasach chyba nie zadbał o ten szczegół i odlał w formach coś co miało być elementami goleni nie martwiąc się czy wymiarowo do skali będzie ok czy nie 19 godzin temu, Moses napisał: Nie masz powodów aby być niezadowolony, model prezntuje się ok. Przy okazji, w 23 pylony pod skrzydłami są lekko odchylone od osi ? Hmmm no tak się pylony układały i patrząc przykładowo na poniższy rysunek lekki kąt odchylenia jest dostrzegalny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi