R_Mazzi Napisano 13 Września 2008 Autor Share Napisano 13 Września 2008 Skromne postępy, założone kapcie... Gąsienice oczywiście jeszcze do dopracowania w sensie malarsko-dewastacyjnym, ale to dużo później. Zwisów brak, oryginał też ich nie miał. Szkoda, że wcześniej nie przyuważyłem uwagi kolegi Termira o przedniej belce... Teraz już raczej nie będe tanka demolował... Wieża złożona na ślinę, jak widać mam już też zarys podstawki... W takim tempie to skończę na święta... wielkanocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 13 Września 2008 Share Napisano 13 Września 2008 Witaj. Mam pytanie odnośnie tego błotka. Czy mógłbyś napisać jakich pigmentów MiG'a użyłeś, z czym je rozmieszałeś i w jakich proporcjach? Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 13 Września 2008 Share Napisano 13 Września 2008 Witam! Szkoda, że wcześniej nie przyuważyłem uwagi kolegi Termira o przedniej belce... Nie przejmuj się - poprostu nie zrobisz błotników i wtedy nie będzie to tak kłuło w oczy . Cała reszta miód z boczkiem . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 13 Września 2008 Autor Share Napisano 13 Września 2008 Czy mógłbyś napisać jakich pigmentów MiG'a użyłeś, z czym je rozmieszałeś i w jakich proporcjach? Jasne. Błoto to same pigmenty plus fixer. Pigmenty nanoszone pędzlem, więcej na dole i trochę mniej na górze. Na to nakładałem fixer, dużym pędzlem (takim do malowania ścian, płaski, 1.5cm szerokości) przykładając bokiem do modelu tak aby fixer nie rozmazywał pigmentów. Po namoczeniu dodatkowo strzepywałem pigmenty z pędzla (coś jak popiół z papierosków). Operację powtórzyłem trzy, cztery razy, za każdym razem czekając na wyschnięcie fixera. Kolory to ciemne i jasne błoto, jasny kurz, trochę betonu (concrete), trochę piasku (beach sand). Właściwie to zastosowałem wszystkie jasne ziemisto błotne jakie miałem, z przewagą dry mud'a. Żywicy nie stosowałem, bo same pigmenty wydały mi się wystarczająco obfite. Co innego pewnie w 35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Dzięki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 18 Września 2008 Autor Share Napisano 18 Września 2008 nie ma to jak mobilizacja... wyrwałem chwasta znaczy się przednią belkę skrócona o połowę wygląda tak Z błotnikami na swoim miejscu: Mogła by być w sumie jeszcze o milimetr krótsza, ale zostawie już tak jak jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Witam! wyrwałem chwasta znaczy się przednią belkę za ofirność i odwagę . Teraz prezentuje się zdeydowanie lepiej . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 Wyciągnąłem pudełkowca Rzuciłem na niego dokładniej okiem i od razu (nooo po dłuższej chwili tak na prawdę) nasunęło mi się takie jedno pytanko: Czy widoczna na zdjęciach wieża Magnuski - Wozy Bojowe LWP a tu w zbliżeniu Lalak - Broń Pancerna LWP posiada wybrzuszenie na elektrykę z lewej strony, czy tak sobie wmówiłem? Cały czas wydawało mi się, że tak, ale teraz sobie troszkę pogooglałem i wyszło mi, że razem z wybrzuszeniem powinien być pojedyńczy właz dowódcy a tu jest podwójny ... W sumie wybrzuszenie powinno być dokładnie pod numerem. Cyferki nie powinny być wtedy bardziej "pofalowane"? Tiaa wiem, jak wykle, że nic nie wiem i muszę odwiedzić okulistę Help me Edit Pół godziny i talerz rosołu później: Ok, poszperałem głębiej... dwuczęściowy właz dowódcy nie wyklucza wcale "pryszcza" na wieży... Tiaaa... chyba go jednak dorobię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 8 Maja 2009 Autor Share Napisano 8 Maja 2009 Założyłem, że wybrzuszenie było Tak przedstawia się moja wizja "obszytej" wieży: użyłem szpachlówki pana hobbysty a tu pietnaście minut później: po potraktowaniu surfacerem sobie schnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 No bardzo ładnie Ci to idzie Faktura wieży - miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Fajniuśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Model "jak ta lala" xD (Sz)Czekam na malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 To jest to. piękny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 heh dopiero zauważyłem ,że to 1:72. Też bym tak chciał umieć. Pikny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 No fakturka i spawy pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 9 Maja 2009 Share Napisano 9 Maja 2009 Rafał, a czy spawy trzymają skalę? bo wyglądają całkiem okazale... bardzo apetyczny teciak zaczyna powstawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 10 Maja 2009 Autor Share Napisano 10 Maja 2009 Rafał, a czy spawy trzymają skalę? Eeee, no ten tego Spaw dookoła stropu w niektórych egzemplarzach widocznych na fotkach był rzeczywiście dość potężny ale czy miał aż 72 milimetry to szczerze wątpię. Tak między nami to troszkę pośpieszyłem należało przed przyklejeniem stropu wieży "skasować" dragonowską imitację spawów. Jak to mówią, następny teciak będzie lepsiejszy, a przynajmniej cała góra będzie "pospawana" jak front stropu... Szew dookoła podstawy wieży subtelniejszy już nie chciał wyjść. Niemniej zapewne też jest przeskalowany. Inna sprawa, że troszkę się obawiałem utraty szczegółów pod moim panzer pędzlowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 10 Maja 2009 Share Napisano 10 Maja 2009 Rafał, wygląda to bardzo fajnie. Faktura powierzchni świetna. Spawy, może i przeskalowane, też ok. Kibicuję dalej i pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 28 Maja 2009 Autor Share Napisano 28 Maja 2009 Kroczek w stronę celu. Prawie skończona wieża (jeszcze jakieś drobne poprawki zostały do zrobienia). Włazy miały być z zestawu dragona, były już wycięte, obrobione i spokojnie sobie leżały luzem na półce ... i się zleżały, gdzieś je diabli wzieli. Blaszane jakies takie płaskie się wydają ale cóź, takie już zostaną. Teraz trzeba się zebrać w sobie i wziąść się za kadłub Ale to kiedy indziej, jak się nie rozpada to idę popołudniu pierwszy raz w życiu popykać a paintball'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2009 Step by step. Coś mnie na razie odpycha od klejenia, jakoś nie mam weny na zabawy z CA. Inna sprawa, że młody coraz krócej w dzień śpi, a wieczorami za bardzo mi się nie chce rozkładać z warsztatem. Letnie przesilenie najwyraźniej mnie dopadło... Za to wzięło mnie na pędzlowanie. Pomaziałem sobie bazowo wieżę i podstawkę: Wieża jak widać... Pędzlowana life colorkiem. Coś koło 4 warstw. Z maziaków nawet jestem zadowolony, przynajmniej na tyle, że nie musiałem dawać ostatniej warstwy "tapowaniem" jak to zwykle u mnie bywało dotychczas. Aczkolwiek oczywiście mogło być lepiej. Faktura na wieży mimo wszystko chyba powinna być mocniejsza, czyli jednak sprawdzona tamka a nie surfacer ;) Podstawka - na razie baza z czterech kolorków humbrola. Nie przewiduję żadnych wodotrysków, po prostu, aby było za co czołg złapać Zastanawia mnie jedno. Jak malowałem modele humbrolkami to powierzchnia była lekko chropowata, dzięki czemu bardzo fajnie wcierało się w nią na żywca oleje. Po Lifecolorze wyszła na pierwszy rzut oka dużo lepsza, "gładsza" powłoka. Coś mi mówi, że się oleje mogą ślizgać... potrenuję na jakimś złomie najpierw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 modele humbrolkami to powierzchnia była lekko chropowata O to, to to to.... Też to mam i mnie to jednak w tej skali nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 26 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2009 Mały update Pojawiły się w końcu beczki na kadłubie... Jakoś nie mogłem się do nich zabrać ale w końcu się przemogłem i są. Zdjęcia tak na szybko... Żeby Zbyszka nie zostawiać samego z taką ilością teciaków Do zrobienia niby już mało, lampa gotowa, grill gotowy... parę łatwych blaszek do przyklejenia. Na koniec zostawiam sobie te piiii piii piiii uszka z błotników i kadłuba, jak ja nie cierpię ich kleić.... Zawsze połowa mi gdzieś ginie w boju.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 26 Sierpnia 2009 Share Napisano 26 Sierpnia 2009 Zdjęcia tak na szybko... Żeby Zbyszka nie zostawiać samego z taką ilością teciaków Dzięki Do zrobienia niby już mało, lampa gotowa, grill gotowy... parę łatwych blaszek do przyklejenia. Na koniec zostawiam sobie te piiii piii piiii uszka z błotników i kadłuba, jak ja nie cierpię ich kleić.... Zawsze połowa mi gdzieś ginie w boju.... Ja też tych uszek nie cierpię. Jeszcze jeden komplet do przyklejenia mi został . Zbiorniki pierwsza klasa. Dawaj dalej! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2009 No i koniec sklejania Przynajmniej w teorii bo jak znam życie to na pewno coś odpadnie ;) Rzucę, co prawda, jeszcze jutro okiem w papiery czy o czymś nie zapomniałem ale raczej większość gratów jest już na miejscu. Ot i moja skromna maszynka: Całość będzie mniej więcej taka: Czołguś będzie raczej bez gratów, podstawka też prościutka, tam gdzie teraz jest brązowo będzie trawa, a po drugiej stronie pewnie chodnik. (to że nie ma płotka nie znaczy, że mi się deski skończyły, o nie, nie ) Teraz pora na krytyczne spojrzenie, jakieś poprawki tu i tam i będzie mógł nabierać mocy prawnej leżakując przed malowankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 4 Października 2009 Autor Share Napisano 4 Października 2009 Minął ponad miesiąc od ostatniego wpisu... W tak zwanym międzyczasie udało pomaziać się model na kolor bazowy i lekko tu i tam rozjaśnić co nieco. W rezultacie teciak wygląda tak: i nieco bardziej rozjaśniona fotka: Kolor bazowy to olive drab lifecolor'a, rozjaśnienie również lifecolor, olive drab faded. Czyli nie wysiliłem się specjalnie Aczkolwiek co by nie było, był to mój pierwszy raz z takim cieniowaniem. Do tej pory rozjaśnienia robiłem olejami ale te jakoś nie specjalnie "wchodzą" w bazę lifecolor'a. Teraz kalki, nie za dużo, dwa orzełki i dwa numery. Cały czas się zastanawiam czy użyć jakiegoś filtru. Cieniowanie jest dość spokojne bez większych mocno odcinających się "placków". Nie ma specjalnie co wyrównywać hmmmmm. Po filtrze może być za ciemno a ten kolorek co jest teraz wydaje mi się w sam raz Trzeba się będzie z tym przespać parę nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi