myszaty Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Jeżeli administracja nie będzie miała nic przeciwko, chciałbym założyć warsztat ,,zbiorczy" samolotów RWD, tzn: 5, 5 bis, 6, 9 ( tu będzie kombinowanie) dwie 8 (pzpr) i nieśmiertelnej 14 czyli Czapli. Może dołączy do tej gromadki jeszcze 13? Mam do dyspozycji zestawy ZTS i IBG. Kolega @KayFranzwyraził wstępnie zainteresowanie wykonaniem kalek na egzemplarz RWD 9 J. Bajana tzn. SP-DRD ( może też ABC? ) pod warunkiem oczywiście że zbierzemy odpowiednią ilość chętnych. Projekt o tyle ambitny że wykonawca trochę niezrównoważony pod tym względem. Czas na wykonanie? Chciałbym do końca roku pańskiego 2022... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 15 minut temu, myszaty napisał: wykonawca trochę niezrównoważony Takich nam potrzeba! A jak stan wyprasek tych RWD-6? Starsze wypusty praktycznie są nieosiągalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 1 minutę temu, Grzes napisał: A jak stan wyprasek tych RWD-6? Szaro bure, ale o dziwo proste! Może ze względu na grubość? Bo w realu były by jak płyta pancerna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Takie porównanie sobie zrobiłem Rwd-6(blue) z 9(red), skala 1/72. Poniżej rzuty z góry. Jak widać, masę przeróbek z modelu Rwd 6 na Rwd 9 w samej bryle nie licząc szczegółów. Ja chyba poczekam na ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Pan grafik elegancko to pokazał 1 minutę temu, sianko napisał: Ja chyba poczekam na ... no weź napisz coś więcej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Oj, czyżby ktoś się znowu odważył pójść w polskie konstrukcje..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 39 minut temu, Grzes napisał: 43 minuty temu, sianko napisał: Ja chyba poczekam na ... no weź napisz coś więcej Cicho... O niczym nie pisz. Ci, co zrobią teraz, z tego co jest, będą już mieli zaklepany Expert Level. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 (edytowane) Nie ma ciśnienia...doświadczę czegoś nowego, a jak coś gdzieś kiedyś....to kto wie. Edytowane 31 Stycznia 2022 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 41 minut temu, KayFranz napisał: Cicho... O niczym nie pisz. Ci, co zrobią teraz, z tego co jest, będą już mieli zaklepany Expert Level. Otóż to, najwyżej zaopatrzą się jeszcze w junior set do składzika. A co by było gdyby tak kartonówkę przeskalować do 72, istotne elementy utwardzić w żywicy i zespolić z nieśmiertelnym zestawem ZTS Plastyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Godzinę temu, arhtus napisał: Oj, czyżby ktoś się znowu odważył pójść w polskie konstrukcje..? Z mojej strony też planuję kilka polskich konstrukcji na ten rok m.in RWD-6, Sokoła, czy PZL-42. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 5 minut temu, sianko napisał: A co by było gdyby tak kartonówkę przeskalować do 72, istotne elementy utwardzić w żywicy i zespolić z nieśmiertelnym zestawem ZTS Plastyk Coś podobnego chodziło mi po głowie przy czapli, z tym że chciałem wręgi powycinać na cnc w hipsie i okleić, ale orurowanie z pręcików okazało się zbyt wiotkie by utrzymać poszycie. I utknęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 9 minut temu, sianko napisał: najwyżej zaopatrzą się jeszcze w junior set do składzika. Ja mi to jako tako wyjdzie to już niestety stracę zainteresowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Ta żywica to nawet nie jest konieczna. Można nasączyć karton cyjanoakrylem i robi się z niego twardy surowiec. Jakiś czas temu popełniłem Bydgoszczankę w 72 - z kartonowych listewek 0,4 × 0,4 nasączonych CA, tak samo też wykonałem stójki i kratownica była całkiem sztywna. Chociaż nie na tyle, żeby przeżyć inteligencję ekipy przeprowadzkowej... Żebro centralne też było z kartonu nasączonego CA: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 5 minut temu, myszaty napisał: Coś podobnego chodziło mi po głowie przy czapli Chciałeś czaple na mewę przerabiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 Nie umiałem dostać w miarę prostego kadłuba, same kije hokejowe...:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 4 minuty temu, KayFranz napisał: Ta żywica to nawet nie jest konieczna. Można nasączyć karton cyjanoakrylem i robi się z niego twardy surowiec. Jakiś czas temu popełniłem Bydgoszczankę w 72 - z kartonowych listewek 0,4 × 0,4 nasączonych CA, tak samo też wykonałem stójki i kratownica była całkiem sztywna. Chociaż nie na tyle, żeby przeżyć inteligencję ekipy przeprowadzkowej... Żebro centralne też było z kartonu nasączonego CA: No i masz babo placek, a myślałem, że na coś genialnego wpadłem. Co do CA to mi już uszami wyłazi...nie ma jeszcze czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 4 minuty temu, sianko napisał: Co do CA to mi już uszami wyłazi...nie ma jeszcze czegoś innego? Lakier bezbarwny mocniej rozcieńczony? Może jakiś parkietowy? Żywice akrylowe typu ,,paraloid" ??? Ale CA chyba najwygodniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Jak do końca roku, to ja bym może RWD-8 spróbował - ale jeżeli można to poprosiłbym o podpowiedzi co by tu w sprawie skrzydła zrobić, żeby nie wyglądało głupio... Ta krawędź lotki pomiędzy żeberkami... A może ktoś ma żywiczne skrzydło na sprzedaż? Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 29 minut temu, pmroczko napisał: podpowiedzi co by tu w sprawie skrzydła zrobić, Jest Karaya... https://www.mojehobby.pl/products/Correct-resin-wing-for-IBG-RWD-8-model.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 Kurde, niedawno sprawdzałem i nie było! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 1 Lutego 2022 Autor Share Napisano 1 Lutego 2022 Na poczatek wziąłem coś prostego, prosto z pudła, bez udziwnień 8 niepotrzebnych stresów: RWD 8 DWL z IBG malowanie zestawowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 Zapowiada się ciekawie. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 1 Lutego 2022 Autor Share Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) Zapraszam! Jako że mam jeszcze 2 dni urlopu to działamy... Edytowane 1 Lutego 2022 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 A z RWD 6 dasz radę na jesień? Okrągła rocznica Challenge 1932 dużymi krokami się zbliża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 1 Lutego 2022 Autor Share Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) @sianko - bez problemu, jestem co najwyżej początkujący amator sporo wybaczam swoim ???hmmm wytworom?? fun przede wszystkim... A 6 zacznę zaraz po tej 8, bo muszę przemyśleć zaczętą 5, starsza wypraska okazała się mieć lekko zwichrowany kadłub. Od początku coś mi nie grało z oszkleniem teraz wiem co.... Edytowane 1 Lutego 2022 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi