Kolekcjoner WP Napisano 12 Lutego 2022 Share Napisano 12 Lutego 2022 (edytowane) Udało się, czyli Mistercraft nie jest taki zły A tak na poważnie, to przedstawiam Tempesta, rocznik 1978 Heller. Hawker Tempest Mk.V 3 Sqdr RAF F/Sgt Stanisław Domański JF-S JN752 Jako pierwszy polak zestrzelił V-1 w locie dnia 06.06.1944 Na tym samolocie zginął zestrzelony przez własną artylerię plot 03.07.1944 Parę słów o modelu. Plastik był przyjemny w obróbce. Nie specjalnie potrzebował szpachlowania. Elementy pasowały w miarę ok, jedynie podwozie musiałem lekko przeszlifować, żeby się wpasowało. Malowany Hatakami i Pactrą. Pasy pomalowane z użyciem taśmy malarskiej. Kalkomania... kokardy ok, a litery S się rozpadły w trakcie nakładania, więc był dodatkowe puzzle do ułożenia. Ale podsumowując, za 25 zł otrzymujemy model, który da się zbudować i ładnie się prezentuje, a że w zestawie są odpowiednie litery do wykonania polonika, to wielki plus. Polecam A teraz kilka fotek: W towarzystwie z P-51C również z mistercrafta Warsztat: Edytowane 18 Lutego 2022 przez Kolekcjoner WP 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 12 Lutego 2022 Share Napisano 12 Lutego 2022 Widzę, że kolega niewiele sobie robi z sugestii dotyczących zdjęć. Na tych widać, że zbudowałeś model. Jaki? Ciężko powiedzieć. Z tego co mi się rzuciło w oczy to chyba niedomalowany kołpak. Spod farby miejscami przebija plastik albo podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 13 Lutego 2022 Share Napisano 13 Lutego 2022 To co mnie się z kolei rzuca w (niewprawne) oko to chyba wypukłe linie podziału (ale to jak rozumiem w pakiecie za 25 złotych) oraz spore prześwity pod wiatrochronem. Czy rury wydechowe były rzeczywiście w kolorze srebrnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 17 Lutego 2022 Autor Share Napisano 17 Lutego 2022 W dniu 13.02.2022 o 09:02, zaruk napisał: To co mnie się z kolei rzuca w (niewprawne) oko to chyba wypukłe linie podziału (ale to jak rozumiem w pakiecie za 25 złotych) oraz spore prześwity pod wiatrochronem. Czy rury wydechowe były rzeczywiście w kolorze srebrnym? Tak, linie wypukłe, bo model jest z 1978 roku. Prześwity pod wiatrochronem z powodu tego, że nie jestem przekonany do barwienia szpachli. A rury wydechowe to mieszanka gunmetal z rust. W dniu 12.02.2022 o 13:02, Roland_Sebastian napisał: Widzę, że kolega niewiele sobie robi z sugestii dotyczących zdjęć. Na tych widać, że zbudowałeś model. Jaki? Ciężko powiedzieć. Z tego co mi się rzuciło w oczy to chyba niedomalowany kołpak. Spod farby miejscami przebija plastik albo podkład. Nie posiadam namiotu bezcieniowego, a zdjęcia robię telefonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 Wszystko wytłumaczyłeś, super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 34 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: nie jestem przekonany do barwienia szpachli. A to bardzo intrygujące. Co to za technika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 1 minutę temu, socjo1 napisał: 37 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: nie jestem przekonany do barwienia szpachli. A to bardzo intrygujące. Co to za technika? Dokładnie o tym samym pomyślałem... Trzeba jeszcze poprawić duet Hispano na prawym skrzydle bo jeden celuje swoje a drugi swoje. No i przebija też drewniany kolor na prawym działku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Nie posiadam namiotu bezcieniowego, a zdjęcia robię telefonem. Pingwin się zdziwił, bo on też. To znaczy - ja jego zdjęcie też zrobiłem telefonem. Ale pingwin zgadza się z Tobą w jednym: jako gatunek będący w stanie zaadaptować się do ekstremalnych warunków, również z pogardą patrzy na namiot. Edytowane 17 Lutego 2022 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 Bristol i dwa źródła światła i można zrobić bieda - studio fotograficzne. Zdjęcia też telefonem - najbiedniejszym z oferty Oppo sprzed trzech lat. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) 19 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Nie posiadam namiotu bezcieniowego, a zdjęcia robię telefonem. Odezwało się już kilku kolegów i chociaż normalnie robię zdjęcia aparatem fotograficznym tu, specjalnie dla Ciebie również pokażę, że da się zrobić dobre zdjęcia telefonem. Nadmienię, że Xiaomi Redmi 6 do najnowszych nie należy. Do tego korekta jasności, którą umożliwia nawet program domyślny program do przeglądania zdjęć dostępny w windowsie. Jak widaćzdjęcie na białym tle rozjaśniłem, a na ciemnym przyciemniłem. Dwie lampki raczej się znajdą, ostatnio w papierniczym uzupełniałem "zapas" tła, kupiłem 4 arkusze brystolu za 8 zł. Także nie jest to majątek. Tymi nieudolnymi tłumaczeniami pokazujesz po prostu swoje podejście do tego co robisz i brak szacunku dla oglądających. Tak samo jak budujesz modele tak samo robisz zdjęcia. Bylejak, bo napisać trzeba, że momentami ciężko tu nawet o poprawność wykonania. Do uwag odnosisz się lub nie, zależy czy jest to dla Ciebie wygodne. Zasłaniasz się jakością budowanych modeli. Bo to wypraski stare, albo akurat Tobie się trafiły niedopracowane części. Zamiast dopasować elementy na sucho niedoróbki bezrefleksyjnie przykrywasz szpachlą, lub swój brak staranności tłumaczysz realizmem, tak jak z dyskusją odnośnie pasów inwazyjnych. Pokazałeś zdjęcie jak je malowano, niechlujnie i pędzlem, to prawda. Jednak nawet tak malowane pasy na samolocie w skali 1:72 powinny być pomalowane równo. Bo odchylenie rzędu 1mm na modelu to już ponad 7 cm na samolocie. Pokaż mi takie zdjęcie pasa inwazyjnego. Edytowane 18 Lutego 2022 przez Roland_Sebastian 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) U mnie Xiaomi 8, tryb pro. Lampa z Ikei za 50zk z żarówka ze światłem zimnym Edytowane 18 Lutego 2022 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) Godzinę temu, Roland_Sebastian napisał: Tymi nieudolnymi tłumaczeniami pokazujesz po prostu swoje podejście do tego co robisz i brak szacunku dla oglądających. Tak samo jak budujesz modele tak samo robisz zdjęcia. Bylejak, bo napisać trzeba, że monetami ciężko tu nawet o poprawność wykonania. Do uwag odnosisz się lub nie, zależy czy jest to dla Ciebie wygodne. Zasłaniasz się jakością budowanych modeli. Bo to wypraski stare, albo akurat Tobie się trafiły niedopracowane części. Zamiast dopasować elementy na sucho niedoróbki bezrefleksyjnie przykrywasz szpachlą, lub swój brak staranności tłumaczysz realizmem, tak jak z dyskusją odnośnie pasów inwazyjnych. Pokazałeś zdjęcie jak je malowano, niechlujnie i pędzlem, to prawda. Jednak nawet tak malowane pasy na samolocie w skali 1:72 powinny być pomalowane równo. Bo odchylenie rzędu 1mm na modelu to już ponad 7 cm na samolocie. Pokaż mi takie zdjęcie pasa inwazyjnego. Ja nie mam problemu z tym jak Kolega robi modele i zdjęcia. Robi jak chce i to jest jego prawo, podobnie jak Jego prawem jest tu je pokazywać. Wiadomo jaka jest konwencja jego prac, nie ma też chyba na Forum obowiązku dążenia do doskonałości, każdy ma jakieś tam swoje ograniczenia i uwarukowania. Myślę, że gdybyśmy wszyscy prezentowali takie samo podejście pt. "pociskacze do modelarskiej doskonałości" - to byłby strasznie nudno. Patent z wykałaczkami szczerze mnie rozbawił - nie przyszło by mi to do głowy ;-). To z czym się natomiast bardzo nie zgadzam, to hmmm... przedstawienie rzeczy innymi niż są. Stawiamy na szybkość i składamy nonszalancko - ok, tylko nie piszmy potem, że zestaw jest kiepski. Ktoś przeczyta i uwierzy. Robimy zdjęcia jak Chuck Norris, z biodra? W porządku, tylko nie piszmy że to wina sprzętu, bo tak nie jest. Bo można inaczej, trzeba tylko troszkę chcieć. A jak się nie chce, to trudno -też spoko, tylko niech się nie pisze nieprawdy. M. PS. @Kolekcjoner WP Polak, a nie polak. Tu akurat nie ma dyskusji. W tytule wątku to kłuje w oczy. Edytowane 18 Lutego 2022 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 18 Lutego 2022 Autor Share Napisano 18 Lutego 2022 Odnosząc się do powyższych, Modele buduję w ramach relaksu, na tyle na ile pozwala mi czas wolny. Aktualnie zdjęcia robię telefonem, bo zwyczajnie jest wygodniej dodać zdjęcia zaraz po ich wykonaniu. Modele wykonuję na tyle na ile potrafię i na ile pozwala mi malowanie pędzlem. Gdybym do każdego modelu miał wsadzać elementy fototrawione, żywiczne czy toczone, to poszedł bym z torbami, a rocznie budowałbym może dwa modele. A tak, bez stresu i budując prosto z pudła mogę skleić i 30 modeli rocznie, co bardzo mi odpowiada jeśli chodzi o powiększanie kolekcji poloników. Skleiłem tego konkretnego Tempesta, TYLKO z powodu kalkomanii i tego, że latał na nim Polak. Wróciłem na forum, bo z facebooka nie da się już normalnie korzystać, a w grupach modelarskich są sami eksperci, a głównie przez to, że cokolwiek się wrzuci na fb to znika na następny dzień przysypane postami. Przyszedłem na modelworka, bo mój antywirus blokuje mi PWM. Chyba skończę prowadzić warsztaty i będę wrzucał gotowe modele prosto do portfolio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 @Kolekcjoner WP absolutnie nie mam żadnego problemu z tym jak robisz modele i jak je prezentujesz, żeby to było jasne. Świetnie, że sprawia Ci to przyjemność. Z jednym tylko i wyłącznie nie mogę się zgodzić, napisałeś, że budujesz "tyle na ile pozwala mi czas wolny", no myślę, że to się każdego z nas tyczy, ale mogę tylko za siebie mówić. Nie mam zamiaru się ani chwalić, ani żalić, tylko pokazać, że można. Pracuję około 300h w miesiącu, praktycznie pełne 2 etaty, modelarstwo jest czasochłonne, a czasem po 24h w pracy, 20 wyjazdach, w tym 2 reanimacjach i znoszeniu 3 pacjentów z 4 piętra nie chce mi już się po prostu, więc no niestety słabo mam to hobby spasowane z życiem zawodowym Ale można, buduję w wolnych chwilach, są plusy i minusy tego. Zbuduję mniej modeli, dłużej zajmuje mi zrobienie jednego z nich, ale dzięki temu, że praca jest rozłożona w czasie to mam dużo czasu żeby się zastanowić jak do czegoś podejść, czy faktycznie powinienem zrobić tak, a nie inaczej? Potem siadam z świeżą głową w następnej wolnej chwili i często zauważam błąd, którego wcześniej nie widziałem. Nie czuję się absolutnie upoważniony, żeby kogokolwiek tutaj pouczać, bo sam jeszcze mam modelarskie mleko pod nosem, ale chciałem się podzielić po prostu swoimi spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Nie mysl ze Twoje rozterki są inne niz innych Kazdy ma tyle czasu ile sobie wygospodaruje. Nikt tez nie kaze Ci abys stawiał profesjonalne studio graficzne. 3/4 ludzi obecnie jedzie na komórkach, bo wygodniejsze i robią bardzo dobre zdjecia. Wywalenie brystolu na biurko z lampą biurkową to serio nie duże mecyje. A nam bedzie przyjemniej oglądać model, i punktowac niedoskonałosci hehe Pamietaj mozna byc modelarzem, a mozna byc i frajdolarzem, obydwa podejscia są subiektywnie dobre poki cieszą sklejającego. Focha nie strzelaj, jedziesz dalej z warsztatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 7 minut temu, Moses napisał: 3/4 ludzi obecnie jedzie na komórkach, bo wygodniejsze i robią bardzo dobre zdjecia. Wywalenie brystolu na biurko z lampą biurkową to serio nie duże mecyje. A nam bedzie przyjemniej oglądać model, i punktowac niedoskonałosci hehe Dokładnie tak. Czy chcemy czy nie, ale cała ta nasza forumowa/ internetowa zabawa opiera się na przyzwoitych / dobrych / świetnych fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi