Roland_Sebastian Napisano 6 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2022 (edytowane) Dzisiaj niewielka aktualizacji, wrzucam zdjęcie przyklejonych na swoje miejsce pokryw komory podwozia. Kolejne zdjęcia polskiego Łosia już w galerii. Tymczasem zabieram się za malowanie drugiego bombowca. Edytowane 6 Czerwca 2022 przez Roland_Sebastian 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2022 Zwrócono mi słusznie uwagę, że zapomniałem o przewodach hamulcowych, dlatego dorobiłem je korzystając z drutu cynowego. Nie było to łatwe, ale na szczęście udało się przykleić bez strat. Tym samym zapraszam do galerii ukończonego Łosia: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 15 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2022 Pogoda wybitnie nie sprzyja modelarstwu, jednak coś tam działam w temacie. Zabrałem się, za malowanie spodu i przesadziłem z warstwą blendującą, także biorę się za postshading. Do tego na lewej lotce wyszły jakies babole po szpachlowaniu jamek skurczowych, które muszę poprawić. Użyłem koloru C234 Sky Grey-Green z palety hataki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Czerwca 2022 Share Napisano 15 Czerwca 2022 Czyściutko, fajnie. (Choć w życiu codziennym wielkim fanem sprzątania nie jestem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Czerwca 2022 Share Napisano 15 Czerwca 2022 10 godzin temu, Roland_Sebastian napisał: Użyłem koloru C234 Sky Grey-Green z palety hataki. Nie za "japoński" ten kolor? Pytam, bo bardziej bym go widział na "Zerach", ewentualnie na spodzie wczesnego anglika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Czerwca 2022 Share Napisano 15 Czerwca 2022 1 godzinę temu, Baas ArK napisał: ewentualnie na spodzie wczesnego anglika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Czerwca 2022 Share Napisano 15 Czerwca 2022 (edytowane) Wydaje się taki trochę podobny (tylko jakby ciemniejszy) do tego ichniego "nieba typu S" czy jak tam się ten kolor zwał. Ale może to tylko takie moje wrażenie. Edytowane 15 Czerwca 2022 przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 16 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2022 Kolor zaczerpnięty z instrukcji do rumuńskiego łosia od IBG. Z tym niebem typu S masz rację, bo to jest amerykański odpowiednik angielskiego nieba typu S. Docelowy kolor miał być pomiędzy Sky type S a wspomnianym na początku wątku włoskim grigio mimetico. Przy czym wyszło bardziej zielono niż turkusowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 28 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2022 Mimo panujących upałów coś tam udało się popsikać. Zaznaczyłem przebieg plam i położyłem pierwsza warstwę brązu. W międzyczasie też poprawiłem kolor spodu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 29 Czerwca 2022 Share Napisano 29 Czerwca 2022 15 godzin temu, Roland_Sebastian napisał: W międzyczasie też poprawiłem kolor spodu Przedtem wyszło bardziej zielono niż turkusowo, a teraz jest całkiem szaro. Zmieniłeś koncepcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 29 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2022 Tak, okazuje się, że w ogóle coś pomieszałem na początku, docelowy kolor powinien być taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 29 Lipca 2022 Autor Share Napisano 29 Lipca 2022 Malowanie trwa. Teraz czas na drugi kolor. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 29 Lipca 2022 Share Napisano 29 Lipca 2022 Cudnie wygląda ten pierwszy kolor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 22 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2022 Malowanie ukończone. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) Nałożyłem kalki po czym przyszła pora na wash, tak samo jak poprzednio użyłem farb olejnych dla plastyków. Przy okazji zacząłem nanosić też ślady eksploatacyjne na spód samolotu. Specjalnie dla @zaruknagrałem filmik z nakładania washa na satynową powierzchnię modelu. W pierwszej kolejności zwilżam powierzchnię za pomocą white spirit co sprawia, że wash dobrze rozpływa się po liniach podziału. Dodatkowo ponowne zwilżanie powierzchni w trakcie pracy pomaga zblendować wash z powierzchnią modelu. Dopiero co wrzucone więc póki co jest w beznadziejnej jakości, mam nadzieję, że YT szybko ogarnie wersję HD. Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez Roland_Sebastian 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 Oj podoba się, żółty pas i znaki dodają mu życia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Roland_Sebastian napisał: Specjalnie dla @zaruknagrałem filmik z nakładania washa na satynową powierzchnię modelu. Za niewiernego Tomasza zaczynam tu robić... Niech będzie, uczę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) Godzinę temu, barszczo napisał: Oj podoba się, żółty pas i znaki dodają mu życia . Uwielbiam wszelkie tego rodzaju akcenty, jak tylko mogę zbudować model z dodatkowymi oznaczeniami to nie zastanawiam się długo. 35 minut temu, zaruk napisał: Za niewiernego Tomasza zaczynam tu robić... Niech będzie, uczę się Niestety na razie to kupę widać, mam nadzieję, że do rana będzie już dostępny w normalnej jakości. Jeszcze nagrałem takie coś z washowania góry. Warto zmienić w ustawieniach jakość na 4K, bo mi domyślnie ustawia 360... Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez Roland_Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 1 Grudnia 2022 Share Napisano 1 Grudnia 2022 Przepraszam, że po tylu miesiącach piszę, ale zapomniałem wspomnieć, że w instrukcji rumuńskiego Łosia IBG zabrakło żółtych końcówek skrzydeł od dołu (w malowaniach od czerwca 1941). Przez zwykłe przeoczenie. Na FB było potem umieszczone sprostowanie, ale nie potrafię wygrzebać. W każdym razie wyglądało to tak (mam nadzieję, że nie obrazisz się za użycie Twojego zdjęcia): Oczywiście tylko na spodzie skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2022 Łoś został ukończony, odnośnik do galerii poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi