jmx62 Napisano 24 Lutego 2022 Share Napisano 24 Lutego 2022 Nie wiem czy już przypadkiem gdzieś nie było ale nie mogłem znaleźć jakiegoś konkretnego wątku zbiorowego. Niby lotnictwo to mój konik ale samoloty jako takie natomiast ze śmigłowcami trochę gorzej. A ponieważ ostatnio okazyjnie zakupiłem Mi-8 ze Zvezdy(jeszcze przed atakiem na Ukrainę) to sobie wymyśliłem taki mały priv projekcik pt. "Śmigłowce w barwach .pl" I teraz potrzebowałbym pomocy od kolegów forumowiczów. Chodzi mi o stworzenie najbardziej przyjaznej dla modelarza listy modeli śmiglaków lub może listy śmigłowców najbardziej przyjaznych dla modelarza. O tak to powinno brzmieć. Ponieważ mam zamiar kleić te modele jako sylwetkowe czyli bez specjalnej spinki a zależy mi na tym żeby jak najmniej trzeba by było przerabiać aby uzyskać wygląd polskiego śmigłowca. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Lutego 2022 Share Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) Lotnictwo wojskowe: Mi-1/Sm-1 - Amodel Mi-2 - Intech lub HB Mi-4 - HB Mi-6 - Amodel Mi-8/17 - Zvezda lub HB Mi-14 - TopGun Mi-24 - Zvezda lub HB Sm-2 - Broplan W-3 Sokół - TopGun SW-4 - Broplan (osobiście polecam też gotowca z Amercom do lekkiej przeróbki) Bell-206 - Italeri Bell-412 - Italeri Kaman SH-2G - Airfix (konieczna konwersja silników) SH-60 Black Hawk - ... Straż Graniczna: Robinson R-44 - KP EC-135 - Revell PZL Kania - konwersja Mi-2 Mi-2 - Intech lub HB W-3 Sokół - TopGun Lotnictwo policji: W-3 Sokół - TopGun Mi-2 - Intech lub HB PZL Kania - konwersja Mi-2 Mi-8 - Zvezda lub HB Bell-206 - Italeri Bell-412 - Italeri SH-60 Black Hawk - ... Edytowane 24 Lutego 2022 przez Grzes 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 24 Lutego 2022 Share Napisano 24 Lutego 2022 Nie sprecyzowałeś czy chodzi o wojskowe, czy ogólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Lutego 2022 Autor Share Napisano 24 Lutego 2022 Wszystke jak leci. Tzn najpierw muszę wiedzieć na czym stoję. Np. Mi-24 ze Zvezdy numer katalogowy xxxxx i co mu dolega w sensie co trzeba przerobic/dorobić zeby wyglądał jak nasz a nie jak jakiś z krajów trzeciego czy czwartego świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 24 Lutego 2022 Share Napisano 24 Lutego 2022 Sokoła i pochodne kiedyś robił AJ Model, formy obecnie ma Mirage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Lutego 2022 Share Napisano 24 Lutego 2022 6 minut temu, jmx62 napisał: Wszystke jak leci. To jeszcze uzupełnię moją listę o policję i SG. Cywilne niech inni opisują. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 25 Lutego 2022 Share Napisano 25 Lutego 2022 Takie coś chyba też się łapie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 25 Lutego 2022 Share Napisano 25 Lutego 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 25 Lutego 2022 Share Napisano 25 Lutego 2022 Mi-4 z kp/mistercraft. Są jeszcze śmigłowce LPR: - agusta 109 k-2 Rega - Revell, - sh-2g airfix/fujimi z konwersją broplan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 15 godzin temu, bart207skw napisał: Mi-4 z kp/mistercraft. Są jeszcze śmigłowce LPR: - agusta 109 k-2 Rega - Revell, - sh-2g airfix/fujimi z konwersją broplan. Agusta k-2 nie nadaje się na lekką konwersję na 109 power ( takiej używało LPR ) SH-2G - to chyba tylko WP (MW) używa. LPR ?! Nie wiem nic o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 6 minut temu, Kon_Bar napisał: SH-2G - to chyba tylko WP (MW) używa. Należy dodać jeszcze używa, bo to raczej muzealne egzemplarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Lutego 2022 Autor Share Napisano 26 Lutego 2022 Zacząłem ten wątek to powiem o co mi dalej chodzi. Lista mniej wiecej odpowiada moim wizjom. Ponieważ temat śmigłowców nie jest tak szeroki jak typowe lotnictwo, w sensie samolotów. Mnie interesują modele: Mi-1/Sm-1 (w dalszej perspwktywie byc może Sm-2) Mi-2 Mi-4 Mi-8 Mi-24 W-3 SW-4 Prawdopodobnie to tyle. I teraz chciałbym prosic o pomoc w wyborze. Który model i jakiego producenta wybrać żeby jak najmniej się nadłubać żeby uzyskać "średniej" klasy model przypominający oryginał. Np. który model Mi-24 i co tam trzeba wyrzucić czy dołożyć/dorobić/przerobić żeby to był Mi-24 uzywany przez nasze WP. Przypominam że nie chcę modeli na konkurs tylko na połkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 Uff... Powtórzę więc Mi-1/Sm-1 - Amodel Mi-2 - HB ale na półkę spokojnie może być Intech Mi-4 - HB ale na półkę spokojnie może być KP Mi-8/17 - Zvezda lub HB Mi-24 - Zvezda lub HB Sm-2 - Broplan W-3 Sokół - TopGun lub AJModel/Mirage, ale moim zdaniem szkoda na niego czasu i energii SW-4 - Broplan (osobiście polecam też gotowca z Amercom do lekkiej przeróbki) Wszystkie można zrobić z pudła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 Że tak się podepnę z pytaniem, mowa tu o konkretnej skali czy tylko "72"? Jeśli mógłbym prosić to można by zrobić dwa zestawy dla "72" i "48" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Lutego 2022 Autor Share Napisano 26 Lutego 2022 32 minuty temu, Grzes napisał: Uff... Powtórzę więc Mi-1/Sm-1 - Amodel Mi-2 - HB ale na półkę spokojnie może być Intech Mi-4 - HB ale na półkę spokojnie może być KP Mi-8/17 - Zvezda lub HB Mi-24 - Zvezda lub HB Sm-2 - Broplan W-3 Sokół - TopGun lub AJModel/Mirage, ale moim zdaniem szkoda na niego czasu i energii SW-4 - Broplan (osobiście polecam też gotowca z Amercom do lekkiej przeróbki) Wszystkie można zrobić z pudła. Grzes no co ufff, no co? Nie każdy jest Einsteinem i wie wszystko. np. Taki Mi-24: Zvezda 7315 Soviet Attack Helicopter MI-24P czy Zvezda 7293 Soviet attack helicopter MIL MI-24 V/VP Hind E? Który to będzie "polski"? Albo Mi-4 z HB, czy coś w nim trzeb aprzerabiać czy "na golasa" tylko dać mu szachownice i odpowiedni mundurek i będzie git? O takie podpowiedzi mi chodzi!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 5 godzin temu, Kon_Bar napisał: Agusta k-2 nie nadaje się na lekką konwersję na 109 power ( takiej używało LPR ) SH-2G - to chyba tylko WP (MW) używa. LPR ?! Nie wiem nic o tym Sh-2 to MW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 54 minuty temu, Grzes napisał: Uff... Powtórzę więc Mi-1/Sm-1 - Amodel Mi-2 - HB ale na półkę spokojnie może być Intech Mi-4 - HB ale na półkę spokojnie może być KP Mi-8/17 - Zvezda lub HB Mi-24 - Zvezda lub HB Sm-2 - Broplan W-3 Sokół - TopGun lub AJModel/Mirage, ale moim zdaniem szkoda na niego czasu i energii SW-4 - Broplan (osobiście polecam też gotowca z Amercom do lekkiej przeróbki) Wszystkie można zrobić z pudła. Mam pytanie o Mi 8, dlaczego skreśliłeś model od KP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micz Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 Jeszcze Merliny AW-101: 1/72 Italeri, 1/48 Airfix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 (edytowane) Odnośnie Mi-8/17 HB jest chyba jedyną właściwą bazą (coś w innych jest nie tak z oszkleniem przodu) TYLKO dla Mi-8 konieczne jest zastosowanie konwersji (osłona przekładni totalnie nie pasuje) - robi Pavla Edytowane 26 Lutego 2022 przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 54 minuty temu, jmx62 napisał: Grzes no co ufff, no co? Polska nie miała Mi-24P, tylko werskje D i W. Co do reszty modeli, jeśli na półkę, ja bym śmiało robił prosto z pudła. 39 minut temu, kopernik napisał: Mam pytanie o Mi 8, dlaczego skreśliłeś model od KP ? Nie skreśliłem. Po prostu te wymienione są od niego o niebo lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 Pytam, bo mam 3 szt, kupione ze 25 lat temu i ciągle czekają ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 Mój jedyny Mi-17 jest właśnie z KP. Ale robiłem go właśnie ze 25 lat temu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 10 godzin temu, jmx62 napisał: Grzes no co ufff, no co? Nie każdy jest Einsteinem i wie wszystko. np. Taki Mi-24: Zvezda 7315 Soviet Attack Helicopter MI-24P czy Zvezda 7293 Soviet attack helicopter MIL MI-24 V/VP Hind E? Który to będzie "polski"? Albo Mi-4 z HB, czy coś w nim trzeb aprzerabiać czy "na golasa" tylko dać mu szachownice i odpowiedni mundurek i będzie git? O takie podpowiedzi mi chodzi!!! Dość sporo wymagasz bo różnić w śmigłowcach będzie sporo, część z tych zestawów jest nienajlepszej jakości, albo wymaga sporej ilości przeróbek. A do tego część z tej wiedzy jest łatwa do zweryfikowania w internecie. Jak na przykład to, że w Polsce latały tylko Mi-24D (żeby takiego zrobić to musiałbyś polować po allegro i ebayu na zestaw eduarda) i Mi-24W - nigdy nie mieliśmy Mi-24P. Więc odpowiadając na to konkretne pytanie - Mi-24V/VP to model, którego potrzebujesz. Ale tu też nie ma łatwo bo większości maszyn i tak się nie da zrobić z pudła. Dla najłatwiejszej opcji warto dokupić kalki techmodu i zrobić Mi-24V z numerem 956 i dorobić ewentualne pojedyncze anteny na podstawie zdjęć - ten konkretny egzemplarz jest do wykonania praktycznie z pudła ze Zvezdy bo był dostarczony później i jest z takiej serii produkcyjnej jak model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Lutego 2022 Autor Share Napisano 27 Lutego 2022 I konkretnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Dzięki Matys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 Kurde, starałem się, ale mi nie wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi