marek d Napisano 25 Lipca 2022 Autor Share Napisano 25 Lipca 2022 W dniu 22.07.2022 o 23:53, barszczo napisał: Wal dalej Ok. Jako że nie mam kwitów na te zielone plamy, namalowałem je bez maskowania jak mi się widziało. Następny etap : kalkowanie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Lipca 2022 Share Napisano 25 Lipca 2022 Bardzo ładnie. Te srebrne przetarcia to subtelny efekt niedomalowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 25 Lipca 2022 Autor Share Napisano 25 Lipca 2022 5 minut temu, barszczo napisał: przetarcia to subtelny efekt niedomalowania? + przecieranie delikatne papierem 2000, znowu malowane, znów przecierane ... aż byłem zadowolony. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 31 Lipca 2022 Autor Share Napisano 31 Lipca 2022 Obrazki nalepione, obiekt w trakcie brzydzenia. Brudzenie jest jeszcze odwracalne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 Aua! Te błękitne obwódki znaków..., nie po oczach! Producent kalkomanii w szczytowej formie ;). Post ku przestrodze potomnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 Błękit ma podobno właściwości relaksujące, skąd taka bolesna reakcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 31 Lipca 2022 Autor Share Napisano 31 Lipca 2022 2 godziny temu, greatgonzo napisał: Producent kalkomanii w szczytowej formie ;). Powielił to co zrobił w dużej N w wydaniu limitowanym Eduarda. Jakoś mnie to nie boli, kiedyś bardziej bym przeżywał . 2 godziny temu, zaruk napisał: Błękit ma podobno właściwości relaksujące Wolę zieleń. Ps. Cóż tak rozbawiło pana Xmena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 (edytowane) 9 minut temu, marek d napisał: Ps. Cóż tak rozbawiło pana Xmena? Wpis pana Greatgonzo. Model mi się podoba.Czekam na efekt końcowy. P-40 to jeden z moich ulubionych samolotów . Ps.Już znikam.Idę robić moje kiepskie modele. Edytowane 31 Lipca 2022 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 5 godzin temu, zaruk napisał: skąd taka bolesna reakcja? To jakby szachownica na P-11c z września 1939 miała jakąś żółtą, czy choćby taką błękitną obwódkę. Może i relaksujące , ale jednak w oczy szczypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2022 W dniu 31.07.2022 o 18:17, greatgonzo napisał: Aua! Te błękitne obwódki znaków..., nie po oczach! Coś jest nie tak z tymi obwódkami. Na innych maszynach też to widać. Jeżeli nie niebieski to jaki? Pytanie o tyle ważne że noszę się z zamiarem zeszlifowania tych kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Mało znam się na insygniach US nie wiem też, z którego okresu jest zdjęcie, ale z tego co kojarzę to w 1943 przez chwilę były malowane czerwone obwódki, z których zrezygnowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Historia znaku amerykańskiego lotnictwa (jak pewnie każdego) wychodzi poza ramy aktualnie określonych w przepisach form. Znak z czerwoną obwódką okazał się rodzić problemy na dalekowschodnich TO. O ile w tej kwestii sytuacja w rejonach pacyficznych jest dość jasna, to CBI stanowi inną parę kaloszy. Jak front chińsko indyjsko birmański traktowany był po macoszemu osiem dekad temu, tak i do dziś pełni drugorzędna rolę w opracowaniach historycznych. Toteż nie sposób ustalić zasad i ram czasowych w kwestii korekt znaku USAAF. Wiadomo, że je czyniono i podobnie jak jeszcze dalej na wschód i tu usuwano czerwoną obwódkę. Po weliminowaniu 'meatballa' Wright Field mogło uznawać dodanie czerwonego akcentu za znakomity pomysł, ale w miejscach gdzie ścierano się z Japończykami czerwień na znakach miała jednoznacznego bana. Dlatego obwódkę, jaka widniała na świeżo dostarczonych samolotach po prostu zamalowywano, używając do tego na ogół koloru kamuflażu. Świeżo położona farba zwykle odcinała się od oryginalnego tła i też inaczej się zużywała, więc obwódka pozostawała widoczna. Szczególnie na samolotach Navy i MC, gdzie, bywało, że tło stanowiły trzy odcienie niebieskiego z łagodnymi przejściami. Tam na czarno białych zdjęciach z obwódkami dzieją się ciekawe rzeczy :). Znam autora, który twierdzi, że na Pacyfiku żaden samolot nie latał z czerwoną obwódką, ale ten autor potrafił twierdzić nie takie rzeczy! Tego po prostu nie sposób ustalić, ale jest sporo zdjęć samolotów, gdzie zasadnie można argumentować za czerwoną ramką. Na CBI jest jeszcze trudniej. Liczne opracowania przedstawiają tamtejsze samoloty z tą nieszczęsną czerwienią na znakach, ale przez długi czas tak samo było i często nadal jest w opracowaniach o lotnictwie działającym na Oceanie Spokojnym. Moim zdaniem w przypadku Lulubelle, nomen omen spokojnie można argumentować za czerwoną obwódką (bo zamalowanie na ogół było nieidealne, a niedoskonałości wyraźnie zauważalne). Ale i za obwódką OD (bo zdjęcia wciąż są czarno białe, a nie sposób stwierdzić na pewno, że wszystkie korekty były niestaranne) jak i, o ile ramy czasowe stykną, za jakąś formą ciemnoniebieskiego , jak na jednym, dość powszechnie znanym, koloryzowanym zdjęciu innej N-ki z rejonu ( bo życie znaku z czerwoną obwódką było krótkie, i szybko zmieniono ją na Insygnia Blue - takie domalowanie mogło pojawić się zarówno na czerwonej, jak i zielonej obwódce). To ostatnie wprawdzie rodzi pewne problemy, ale dla chcącego... . Jednak taka gustowna, jasnoniebieska ramka nie ma sensownego uzasadnienia. Pewnie, zdjęcie jest czarno białe i można interpretować i tak, ale wtedy nie ma koloru, który nie mógłby się tu znaleźć. Dlaczego dostępna miała być jakaś modra farbka niepotrzebna do malowania czegokolwiek, a kompletnie nie do zdobycia miałaby być regulaminowa emalia do malowania znaków? Jeśli miałbym zgadywać, to autorzy bezrefleksyjnie przenieśli zwyczaje panujące w pacyficznych jednostkach Navy, a raczej ordynarnie zerżnęli obwódki z zestawów produkowanych do Hellcatów i Korsarzy i przypisali je do durnych Curtissów na CBI, nie dbając o to, czy użycie farby w stylu Intermediate Blue ma tu jakiś sens. Oczywiście możliwe jest, że ktoś jednak znakomicie opracował dzieje amerykańskiego znaku na tym TO, tylko ja tego nie znalazłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 10 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2022 Tu ładnie widać te obwódki: Malowanie na naklejonej kalkomanii to proszenie się o kłopoty, nawet na zalakierowanej. Nie znam kalkomanii które uwzględniają te podmalówki. Jeżeli się zdecyduję to raczej jakiś odcień niebieskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 Na tych zdjęciach to rzeczywiście wygląda na podmalówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 10 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2022 8 godzin temu, greatgonzo napisał: Dlaczego dostępna miała być jakaś modra farbka niepotrzebna do malowania czegokolwiek, a kompletnie nie do zdobycia miałaby być regulaminowa emalia do malowania znaków? Sądzisz że regulaminowy kolor był pod ręką w Indiach/ Birmie? Prędzej jakieś lokalne farby były od ręki. Skłaniał bym się do brytyjskiego IB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 Sądzę, że był. Niekoniecznie w ilościach pozwalających na kompleksowe remonty samolotów (choć nie wiem, gdzie znajdowały się bazy remontowe, z których korzystała XIVth AF), ale na serwis już tak. Szczególnie, że standardy malowania w USAAF różniły się od brytyjskich i nie było powodu by RAFowskie składy dysponowały farbami zgodnymi z amerykańskim regulaminem. O chemii mowa, nie o kolorach. Ale to jest tylko sądzenie i pewnie powinienem w tym przypadku zachować się jak Kloss, o którym powszechnie wiadomo, że nawet zagadnięty przez Brunnera: Jak sądzisz Hans? - nie sądził; od sądzenia byli inni. Dlatego, jeżeli MAPowski IB ma być reprezentantem jakichś lokalnych farb, to pomysłowi nie da się nic zarzucić. Uzasadnienie da się sensownie skonstruować, a przy braku wiedzy na nic więcej nie można liczyć. Tylko ramy czasowe muszą zagrać, bo granatowa obwódka w okresie, kiedy nikt jeszcze o niej nie słyszał, może budzić pewne wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 10 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2022 10 minut temu, greatgonzo napisał: nie było powodu by RAFowskie składy dysponowały farbami zgodnymi z amerykańskim regulaminem. O chemii mowa, nie o kolorach. Tego nie powiedziałem i nie twierdzę. Kombinuję tylko że farba do zamalowania czerwonych obwódek / bo chyba o tym mówimy/ mogła być ,,pożyczona" od brytyjczyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 Ja z kolei argumentuję za utrzymaniem bazowych dostaw własnych farb do remontowych komórek amerykańskich jednostek. Posiadanie własnego IB raczej kładzie ideę użycia brytyjskiej wersji. Ale, nawet pomijając wartość sądzenia, to są rozważania ogólne i nie muszą mieć zastosowania w konkretnych przypadkach. Dlatego, jeżeli MAPowski IB ma być reprezentantem jakichś lokalnych farb, to pomysłowi nie da się nic zarzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 14 godzin temu, marek d napisał: Malowanie na naklejonej kalkomanii to proszenie się o kłopoty, Zakładki indeksujące, mają słaby klej, ale w sam raz dają radę przy maskowaniu na kalkomanii. Mam z nimi dobre doświadczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2022 17 godzin temu, greatgonzo napisał: Ja z kolei argumentuję za utrzymaniem bazowych dostaw własnych farb do remontowych komórek amerykańskich jednostek. Posiadanie własnego IB raczej kładzie ideę użycia brytyjskiej wersji. Jak wytłumaczyć różnicę w odcieniu koloru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) 7 godzin temu, marek d napisał: Jak wytłumaczyć różnicę w odcieniu koloru. Czas, słońce, piach... Później malowane, być może różnice powierzchni, jedna nieco bardziej satynowa / błyszcząca, druga już dobrze zmatowiała, inaczej gra światło. Tak bym kombinował. Gdybym to ja malował (a nawet mam ten model, tylko nie wiem czy jest sens rozgrzebywać trzydzieste pudełko), lekko bym oznaczenia przykurzył, zamaskowałbym, prysnął obwódki amerykańskim IB i tak zostawił, z lekko satynowym finiszem tychże. Nie wiem, czy to kolorowe, czy kolorowane, ale coś takiego znalazłem. Edycja: A tu jeszcze jedna ciekawa fotka: I tak jakby brak obwódki, czyli może jednak OD? I te kołpaczki Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez Hubert Kendziorek Edycja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2022 Dziękuję Hubert. Fajna fota, obwódka prawie taka jak mój błękitek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) W dniu 10.08.2022 o 01:54, greatgonzo napisał: Świeżo położona farba zwykle odcinała się od oryginalnego tła i też inaczej się zużywała, więc obwódka pozostawała widoczna. To dotyczy także Insignia Blue, zresztą Hubert już to rozwinął. O powyższym zdjęciu wspominałem. Ale ostatnio oglądałem program o VMF-114 i tam, w tle do dyskusji, pojawiła się taka fota - stopklatka z kolorowego filmu. Mówimy o kampanii na Peleliu, więc o brytyjskich farbach nie może być mowy i obwódka jest niewątpliwie oryginalną farbą Insignia Blue. Zrobiłem dodatkowo wersję czarno białą. Warto zwrócić uwagę jak kontrastuje się obwódka w stosunku do tła gwiazdy na górze i na dole znaku. Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2022 11 godzin temu, Hubert Kendziorek napisał: jakby brak obwódki, czyli może jednak OD? I te kołpaczki Hubert edytował posta po moim wpisie. Kilka postów wyżej jest Lulu którą robię i tam kołpaczki są inne, bo i maszyna inna. 1 OD ? 2 coś zbliżonego do IB ? / zbliżonego żeby się odcinało/ 3 nie robię nic, idę dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, marek d napisał: 2 coś zbliżonego do IB ? / zbliżonego żeby się odcinało/ +1 głos za tą opcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi