Skocz do zawartości

A6M2 Zero Type 21 - Eduard 1/48

piotr2498

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Chciałbym przedstawić Wam mój kolejny model. Tym razem po fokach 190 przyszedł czas na nowy zestaw Edka, czyli Zero. Zestaw ten składało się znakomicie, jednak posiada on kilka problemów natury technologicznej (zanikające nity na górze i dole kadłuba, lub bardzo płytkie nitowanie górnych powierzchni skrzydeł). W modelu wykorzystane zostały żywiczne karabiny, działka, koła, wydechy, a także dodatkowa blaszka fototrawiona Eduarda do A6M2 zawierająca między innymi fototrawione osłony podwozia.
Zapraszam do galerii :) 

IMG_20220329_143637_Easy-Resize.com (1).jpg

IMG_20220329_143604_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20220329_143533_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20220329_143514_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20220329_143457_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20220329_143435_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20220329_143400_Easy-Resize.com.jpg

Edytowane przez piotr2498
  • Like 17

10 minut temu, Marek K napisał:

Fajny podoba się , dziwi tylko fakt że ma mniej pozytywnych komentarzy niż banda kasztanow z innej galerii.  

Dziękuję. Cieszę się, że się podoba :piwo:

52 minuty temu, zaruk napisał:

Niełatwe malowanie wybrałeś, ale wyszło dobrze. Świetna zerówka.

Dziękuję :D Miałem problemy podczas malowania plamek z starą farbą Tamiya XF-13 (farba pomimo mocnego rozcieńczenia cały czas przytykała aero niezależnie od ustawionego ciśnienia, nie wiem czy to wina 5 letniej farby, czy tego iż była głęboko matowa), ale ostatecznie jakoś wyszło 😄

13 minut temu, Rafał B napisał:

Bardzo ładne wykonanie, ciekawe malowanie, brudzenie wyważone i ze smakiem 👍

Dziękuję. Odnośnie brudzenia, z tego wykonanego od dołu kadłuba za kołami akurat nie jestem zbytnio zadowolony. W następnym modelu wypróbuję inną metodę.

Łatwe byłoby malowanie jednokolorowe. Zarobienie dobrych plamek już tak łatwe nie jest. Chyba łatwe do zrozumienia.

• Like 1

Co do zwykłych plamek, to gdy ma się do dyspozycji dobry aerograf i dobrą farbę, to nie jest to szczególnie trudne do wykonania. Problem moim zdaniem powstaje gdy chce się zrobić takie malowanie, gdzie nie ma strikte jako takich plam, tylko zielony kolor jest mocno nieregularnie rozpylony po powierzchni samolotu. Malowanie piękne, lecz niestety nie na moje umiejętności, a szkoda, bo przytuliłbym takiego messera z afryki :)
eduard-82165-bf-109g-2-profipack-edition.jpg

Hej

Bardzo fajny model,Zero zawsze było u mnie na topie,

Natchnąłeś mnie i kupiłem ten sam model Eduarda.Bedzie wykonanie maszyny  na której latał Sakai Saburo.

Pamiętam początki swojego zafascynowania wojną na Pacyfiku,ksiązki Flisowskiego ale wcześniej "Samobójcy gineli daremnie"i jeszcze jedna tytułu nie pamiętam.

Ale ten sam autor,Ech..dawne czasy pierwsza połowa lat 80.

Pozdrawiam

Arek

• Thanks 1

5 minut temu, vilge napisał:

Hej

Bardzo fajny model,Zero zawsze było u mnie na topie,

Natchnąłeś mnie i kupiłem ten sam model Eduarda.Bedzie wykonanie maszyny  na której latał Sakai Saburo.

Pamiętam początki swojego zafascynowania wojną na Pacyfiku,ksiązki Flisowskiego ale wcześniej "Samobójcy gineli daremnie"i jeszcze jedna tytułu nie pamiętam.

Pozdrawiam

Arek

Dziękuję za miłe słowa, i powodzenia w budowie :piwo:

17 godzin temu, zaruk napisał:

Łatwe byłoby malowanie jednokolorowe. Zarobienie dobrych plamek już tak łatwe nie jest. Chyba łatwe do zrozumienia.

No to może dla Ciebie jest to wyzwanie, takie plamy..... Jakbyś tak napisał a nie uogólniał byłoby to bliższe prawdzie i nie prowokowało pytań.  Muszę Cię też rozczarować, malowanie jednokolorowe wcale nie jest takie łatwe jak się może wydawać. Fragment o zrozumieniu pominę milczeniem.

• Confused 1

4 godziny temu, RogerM napisał:

No to może dla Ciebie jest to wyzwanie, takie plamy....

Ciągle się uczę, więc chętnie zobaczę jak sobie radzisz. Jakieś fotki i parę słów we własnym temacie.

Zero ładne tylko fotki marne. :piwo:

Godzinę temu, marek d napisał:

Dziękuję :piwo: Co do fotek, do następnego modelu będę kupował jakiś namiot bezcieniowy, bo jak widać zresztą występuje u mnie problem z odpowiednim oświetleniem modelu.

1 godzinę temu, marek d napisał:

Ciągle się uczę, więc chętnie zobaczę jak sobie radzisz. Jakieś fotki i parę słów we własnym temacie.

Inspirujesz:piwo: a nie nauczasz:wpier:. Ciebie można tylko podglądać :wojo:

46 minut temu, piotr2498 napisał:

Co do fotek, do następnego modelu będę kupował jakiś namiot bezcieniowy,

Jak uważasz, ja sądzę że dobrze oświetlone miejsce przy oknie/ nie w pełnym słońcu/ na forumowe potrzeby wystarczy.

9 minut temu, Adamo722 napisał:

Inspirujesz:piwo: a nie nauczasz

Mylisz mnie z kimś, ja naprawdę staram się nauczyć czegoś nowego na każdym modelu. Podglądam kolegów forumowych by łapać patenty. :czytaj:

Edytowane przez marek d

6 minut temu, marek d napisał:

Mylisz mnie z kimś, ja naprawdę staram się nauczyć czegoś nowego na każdym modelu. Podglądam kolegów forumowych by łapać patenty. :czytaj:

Może Artura D. I Irka. M :hmmm:

No może przez te lata paru innych by się trafiło :jupi2: .

Ja twoich patentów nie kopiuję  bo twoje malunki:lama: ale coś tam zawsze mogę podpatrzeć :kawa:.

22 godziny temu, vilge napisał:

.. "Samobójcy gineli daremnie" i jeszcze jedna tytułu nie pamiętam.

Może to kogoś zmotywuje, natchnie czy coś tam...Zero to było zawsze Zero

Jak w piosence kabaretu Elita, niby nic nie znaczy a znaczy wiele...

Ż.Kamikadze 1.jpg

Watro poczytać, to tak jak "Dywizjon 303", jak go przeczytasz kolejny raz to od razu masz ochotę skleić kolejnego Hurriego.

Edytowane przez jmx62

2 godziny temu, marek d napisał:

Widzę, że lubisz Mustangi no to proszę, zrobiłem go kilka ładnych lat temu (przed epoką Eduarda) prawie prosto z pudła, dla znajomego. Tamiya, 1-48. Wiele się z tego zdjęcia nie nauczysz ale może oglądanie sprawi Ci przyjemność 😉

Mustang1.jpg