Skocz do zawartości

PS-289 uszczelka zaworu regulacji powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Juffre napisał:

Hej, uszkodziła mi się uszczelka od zaworka MAC. Wiecie gdzie taką można dostać albo jaki zamiennik zastosować? 

Pozostaje zakupić Iwaty .To samo raczej jest i w Proconach. .Zadzwoń do fine artu i popytaj.Nie musisz brać za te pieniądze można szukać i coś dobrać za grosze.Ale wiem z doświadczenia ,że droga okrężną bo taniej wiąże się z tym że, albo za małe albo za duże są i potem występują nieszczelności.Może się uda coś dobrać taniej sam się dowiem chętnie.

image.thumb.png.96441ac56fef77c2ab7cde609edb8dce.png

Edytowane przez push-up78
Napisano
22 minuty temu, push-up78 napisał:

Pozostaje zakupić Iwaty .

Żart? Przecież to zwykły oring o standardowym i łatwym do zmierzenia rozmiarze. Nie ma nic specjalnego w uszczelkach sprzedawanych przez Iwatę czy Gunze. Oprócz idiotycznej ceny oczywiście.

Napisano (edytowane)
14 minut temu, HKK napisał:

Żart? Przecież to zwykły oring o standardowym i łatwym do zmierzenia rozmiarze. Nie ma nic specjalnego w uszczelkach sprzedawanych przez Iwatę czy Gunze. Oprócz idiotycznej ceny oczywiście.

Być może nie zaprzeczam.Oring do zaworu powietrznego kupiłem w Mzone za 9zł.szt i do głowicy aerków z zaworkiem MAC tak na zapas i oryginały i za grosze.No nie grosze ale nie spore pieniądze.Myślę,że te do MAC też w Mzone można będzie dostać za mniej o wiele niż Iwaty.

Edytowane przez push-up78
Napisano (edytowane)
43 minuty temu, Juffre napisał:

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Uszczelka zmieniała swój rozmiar, tak ze nie uda mi się jej zmierzyć...

Nie masz mierzyć uszczelki bo oringi z zasady źle się mierzy,  tylko miejsce na którym jest osadzony.

Który oring ci zdechł?

Ten na  gwincie wkręcanym w korpus? 

Bez jaj...oring za 20 groszy, lub trochę teflonowej taśmy i po bólu.

9 zł + 12 przesyłka...niezła przebitka 😞 

Edytowane przez myszaty
Napisano
21 minut temu, myszaty napisał:

9 zł + 12 przesyłka...niezła przebitka 😞 

Zawsze to lepiej niż 42 zł plus przesyłka :)

• Haha 1
Napisano (edytowane)

To jest fotka z mojego adlera 7790

Tu jest oring na gwincie 6x1.

,, tylko" uszczelnia sam zaworek w korpusie. 

20220330_220732.thumb.jpg.4290ca77387c76b39925c2f705ec9ad5.jpg

Gdyby mi walną ( co i tak niedługo nastąpi bo już lekko zmurszał) to nawet patafixem da się uszczelnić albo kawałkiem taśmy teflonowej na gwint.

Edytowane przez myszaty
Napisano
18 hours ago, push-up78 said:

Pozostaje zakupić Iwaty .To samo raczej jest i w Proconach. .Zadzwoń do fine artu i popytaj.Nie musisz brać za te pieniądze można szukać i coś dobrać za grosze.Ale wiem z doświadczenia ,że droga okrężną bo taniej wiąże się z tym że, albo za małe albo za duże są i potem występują nieszczelności.Może się uda coś dobrać taniej sam się dowiem chętnie.

image.thumb.png.96441ac56fef77c2ab7cde609edb8dce.png

To jest cena za 100 sztuk?

Napisano

Zawsze pozostaje telefon do Mzone.😎.I tak tez uczynię jak zajdzie potrzeba.I nie będę błądzić szukając odpowiedniej uszczelki .Wymieniam i maluję dalej.Jak ktoś tam chce przyoszczędzić parę złotych i nie pisze o iwatach bo tam przebitki cenowe wszyscy znają to taniej to samo Procony oferują jeśli chodzi o części.Jak choćby dyszę.I tak taka wymiana jest jak się przydarzy raz na parę lat.I to nie zawsze.A te 100 czy 200 uszczelek to prędzej zmurszeją zanim je się kiedykolwiek wykorzysta.Aż w takim tempie to się nie niszczą.