Merten Napisano 11 Kwietnia 2022 Share Napisano 11 Kwietnia 2022 Cytat W miejscu mocowania łopaty masz łom - to pomyłka Zdecydowanie pomyłka, bo źle odczytałem w instrukcji. Muszę poprawić. Swoją drogą czy kogoś jeszcze wkurzają instrukcje DasWerk? Ja wiem, że modelarz musi mieć dobry wzrok, ale wolałbym go "zużywać" do klejenia modelu, a nie wgapiania się w nieczytelną instrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 11 Kwietnia 2022 Share Napisano 11 Kwietnia 2022 2 minuty temu, Merten napisał: Zdecydowanie pomyłka, bo źle odczytałem w instrukcji. Muszę poprawić. Swoją drogą czy kogoś jeszcze wkurzają instrukcje DasWerk? Ja wiem, że modelarz musi mieć dobry wzrok, ale wolałbym go "zużywać" do klejenia modelu, a nie wgapiania się w nieczytelną instrukcję. Takom też ma słabe, malutkie rysunki, często do góry nogami, schematy malowań to przez lupę trzeba oglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 14 Kwietnia 2022 Share Napisano 14 Kwietnia 2022 Lekki zastój, bo się rozchorowałem i ciężko się klei model jak kapie z nosa. Psiknięty Surfacerem 500 i wstępnie pomalowane gąsienice. Fajny jest ten patent składania ich na specjalnym "prawidle". Trochę się tego obawiałem, a to fajnie poszło. Tak się zastanawiam po co robiono to zagięcie osłon z przodu? Pocisk z rusznicy wlatujący od przodu pod takim kątem i tak niewiele by popsuł, a tu specjalnie wygięcie osłony i wycięcie na gąsienicę? Poza wszystkim zastanawiam się czy to robić. Na zdjęciu z prawego boku słabo widać czy takowe jest, a poza tym po być może te osłony nawet i parę razy wymieniono? Tym bardziej, że do transportu kolejowego i tak były zdejmowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 18 Kwietnia 2022 Share Napisano 18 Kwietnia 2022 (edytowane) Początki malowania i wreszcie złożone podwozie. W sumie bez sensacji, ale żeby wątek nie "usechł", to wrzucam. Edytowane 18 Kwietnia 2022 przez Merten 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 (edytowane) Na tym etapie zapomniałem o osłonach (Schurzen), ale będą oczywiście. Zamierzam nie robić tych wcięć w pierwszych płytach nad kołami napędowymi ale myślę, że za to zrobię je w jakimś malowaniu innym niż resztę, żeby wyglądało, że są podmienione. A poza tym coraz bardziej żółto... Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez Merten 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Panthera 321 dostała kolory. Lewa strona widoczna była na zdjęciach, a reszta wzorowana na instrukcji Takom, czyli raczej nieprawdziwa, ale... cóż zrobić? Nie odważyłem się "z ręki" i najpierw pojechałem wzdłuż taśmy malarskiej, a potem poprawiałem z ręki, żeby trochę rozmyć brzegi. Z tyłu rury wydechowe pomalowane farbą imitującą w dioramach beton jako podkład do dalszego malowania. Teraz schnie i do domalowania bambetle, łopaty, młotki, liny, itd. Na zdjęciach wyłapałem, że jeszcze srebrne muszą być zęby koła napędowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Jeśli nie jest jeszcze za późno to zasobniki "sobie wiszą" za nisko. Masz możliwość to jeszcze poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Dzięki Enten. Nie wiem jak to przegapiłem. Po prostu zamontowałem żywiczne skrzynki Ataku, a wypustki w nich były tak zrobione, że... wyszły za nisko. Poprawione. Przy okazji pokolorowane tłumiki. Tylko ten "betonowy" podkład i suche pastele i kredki i przyznam, że jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Rozważyłbym rozwiercanie rur wydechowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 25 Kwietnia 2022 Share Napisano 25 Kwietnia 2022 8 godzin temu, patrykd napisał: Rozważyłbym rozwiercanie rur wydechowych Zgadzam się z przedmówcą, no chyba, że to jeszcze nie koniec prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 25 Kwietnia 2022 Share Napisano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) Zasobniki były dobrze. Wystarczy się cofnąć do poprzedniej strony wątku i jest piękne zdjęcie od d**y strony na którym wszystko widać. Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez produdi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 25 Kwietnia 2022 Share Napisano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) Cytat Zasobniki były dobrze. No tak... Poniosła mnie chęć zrobienia szybko i nie zweryfikowałem. Rury oczywiście nawiercone. Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez Merten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 25 Kwietnia 2022 Share Napisano 25 Kwietnia 2022 8 godzin temu, Merten napisał: No tak... Poniosła mnie chęć zrobienia szybko i nie zweryfikowałem. Popatrz na fotki zanim zamieszasz. Dobrze że obyło się bez zniszczeń. Ponownie wklejam tą samą fotkę - Dobrze widać wieszaki, ale również dobrze widać brak stopki pod pionowy lewarek. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 Dzięki Messer. Nie wiedziałem, że to służyło podparciu lewarka. Jakoś to wydłubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 5 Listopada 2022 Autor Share Napisano 5 Listopada 2022 wertując internet znalazłem takie zdjęcie i nagle mnie coś wzięło, zszedłem do piwnicy wygrzebałem z jej głębi porzucony projekt przeczytałem jeszcze raz ten wątek i z nastawieniem podejściem Mertena (u mnie mając w d czy to DB czy MNH) zacząłem jak szalony kończyć model (5h klejenia - żona delikatnie się podirytowała bo wiecie, sobota to się sprząta ) No i mam na dzień dziś tyle: W kontekście powyższego kolorowanego zdjęcia zaczynam się zastanawiać czy ten podnośnik jednak nie był w pionie bo na foto widać niby wajchę. Tak czy siak zostało przykleić narzędzia, przerobić tubę na wycior i chyba tyle... A jeszcze dorobić zima nad włazem na wieży. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 5 Listopada 2022 Share Napisano 5 Listopada 2022 To była bardzo dobra decyzja! Jestem z Ciebie dumny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 zostało do zrobienia koło napinające, liny, zeszlifować wyrzutnik na dachu wieży i chyba koniec. No chyba, że się komuś coś jeszcze nasuwa? Dziś sporo namęczyłem się nad poprawieniem tylu w kwestii podnośnika i przy tej zabawie urwałem pół z jednych z wieszaków bocznych osłon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gren Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 O ile pamiętam Zimmerit to szpachla celulozowa .i nanoszona była recznie a nie do szablonu i wzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Troche za głęboko osadzone są te boczne stelaże narzędziowe w tym zimmericie. Trzeba było go mocnie że szlifować. Teraz już po ptokach niestety. Czy lampy przednie nie wymagają dorobienia przewodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 24 minuty temu, patrykd napisał: Troche za głęboko osadzone są te boczne stelaże narzędziowe w tym zimmericie. Trzeba było go mocnie że szlifować. Teraz już po ptokach niestety. Czy lampy przednie nie wymagają dorobienia przewodów? hej Listwy nie są aż tak głęboko, poza tym zobacz sobie na drugiej stronie tego tematu jest foto na którym się starałem wzorować. Co do lampy nie wiem ale jeśli ktoś ma foto jak to było to dorobię - nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) Tutaj masz pokazana jak mocno wystają te stelaże. U ciebie w niektórych miejscach prawie licują. Zimmerit nie był tak gebo kładzony jaku producenta twojego zimmeritu. Ale ok. Twój model. O przewód tylko pytałem z ciekawości, ale chyba był ukryty wewnątrz nogi lampy. Edytowane 6 Listopada 2022 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 Czy są tak płytko, nie wydaje mi się. Bardziej to perspektywa zdjęć, fakt zauważyłem teraz, że w dwóch miejscach klej nie złapał i trochę to odstawało więc to poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) Ja sobie kabel od lampy darowałem bo wchodzi praktycznie odrazu w kadłub. W G to idzie od stopki po błotniku i wchodzi pod kadłub za kołem napędowym. Edytowane 6 Listopada 2022 przez produdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 6 minut temu, produdi napisał: ... kabel od lampy darowałem bo wchodzi praktycznie odrazu w kadłub. Dokładnie tak. Fotka tylko w celach dyskusji. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 No faktycznie teraz po podklejeniu wygląda to lepiej. Tak trzymać. Mały pierdół a rzucało się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi