_OldMan_ Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 3 godziny temu, jmx62 napisał: No, kopernik, nareszcie pokazałeś swoje prawdziwe oblicze 8 godzin temu, kopernik napisał: Masz paskudny pępek . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 6 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2023 Postanowiłem jednak skleić w całość tego Jastrzębia. Nie będzie to model konkursowy, ale przynajmniej stanie na półce obok P.11G. Dodałem osłony tłoków na pierścieniu i użyłem dużej ilości szpachli i kilku płytek plastikowych, żeby nadbudować kadłub przed kabiną i teraz oszklenie pasuje prawie idealnie. Ale jeszcze trzeba trochę temu modelowi poświęcić czasu. Jak już przykleję oszklenie, to zabezpieczę je tasmą izolacyjną i zabieram się za garb za kabiną. Myślę, że do wakacji powstanie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 O Jeżu , chłopie , czy Ty masz jakąś fiksację z tą szpachlą . Po co tyle walisz . Sam sobie problemy przy modelu robisz . Poza tym pisałem to X razy , szpachla się kruszy i źle się na niej trasuje linie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 Godzinę temu, merlin_70 napisał: O Jeżu , chłopie , czy Ty masz jakąś fiksację z tą szpachlą . Trafiłeś w sedno. It's not his fault, it's his feature. (to nie jest jego wada, to jest jego cecha). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 A ja i tak będę podglądał. Kolekcjoner WP Jak śpiewał W.M.: "...Róbmy swoje. Może to coś da, kto wie..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Kwietnia 2023 Share Napisano 14 Kwietnia 2023 (edytowane) Na sąsiednim forum Pan Dmitruk zamieścił taką fotkę. Są na niej pokazane chyba wszystkie modele Jastrzębia, włącznie z najnowszym. Czasem i ja odpuszczam ... jak w przypadku PWS 10 z Broplanu, model RPM kupiłem, poleżał i jednak sprzedałem, Ardpol jakoś mi przeszedł bokiem. Teraz czekam na zapowiedziany 3D. Model Jastrzębia już jest i kosztuje chyba poniżej stówki. Jak dla mnie, jedyny mankament, to "oszklenie" bardzo nie lubię kabin vaku. Chyba jestem za słaby ... Edytowane 14 Kwietnia 2023 przez kopernik 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 14 Kwietnia 2023 Share Napisano 14 Kwietnia 2023 (edytowane) 4 godziny temu, kopernik napisał: Są na niej pokazane chyba wszystkie modele Jastrzębia Prawie wszystkie. Ta żywica to nie Ardpol, tylko Yellow Box. https://modelwork.pl/topic/17255-re-budowa-żywicznego-pzl-50-jastrząb/ Edytowane 14 Kwietnia 2023 przez Wymysl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Kwietnia 2023 Share Napisano 17 Kwietnia 2023 A takie wyobrażenie Jastrzębia funkcjonowało w 1969r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 17 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2023 27 minut temu, jmx62 napisał: A takie wyobrażenie Jastrzębia funkcjonowało w 1969r. Na okładce mix Jastrzębia A i B, bo mamy silnik z osłonami tłoków z wersji PZL-50/I (A) i wyprofilowane za kabiną jak w PZL-50B. Sama kabina przypomina mocno kabinę z Bf109 Ale co tu się dziwić, jak wtedy nie znano zdaje się zdjęć z wizyty ministra Ciano i zdjęć niedokończonych Jastrzębi z montowni Citroena, a o zdjęciu z hangaru Okęcia nie wspominając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 17 Kwietnia 2023 Share Napisano 17 Kwietnia 2023 Ale , że nie wpadli na to , że w takiej konfiguracji to pilot trzymał nogi prawie na silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasch Napisano 11 Października 2023 Share Napisano 11 Października 2023 Witam Aktualnie i ja podjąłem się tematu naszego Jastrzębia. W swojej pracy opieram się na tych oto materiałach : https://www.dws-xip.com/wojna/bron/polska/p351.html Model Ten sam czyli firma Akkura(na taka wskazują moje poszukiwania) ale z racji iż instrukcja przypomina już pożółkłą broszurkę sądzę że jest to jakiś starszy wypust i nie tej firmy tylko pierwotnego wydania. W zamysłach ma być przeryty na nowo i dane ma być mu nitowanie co wyjdzie okaże się. Na chwilę obecną model jest w takim oto stanie: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 12 Października 2023 Autor Share Napisano 12 Października 2023 @Raschkibicuję, zeby się udało z Jastrzębiem. Ja utknąłem na etapie łączenia zestawowego oszklenia z kadłubem, ale mam zamiar go dokończyć jak wróci mi wena na modelowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasch Napisano 5 Grudnia 2023 Share Napisano 5 Grudnia 2023 Koniec końców udało mi się zakończyć walkę z Jastrzębiem. Przyznam była to bardzo ciekawa "wycieczka". Modelowi do ideału brakuje bardzo dużo ale uważam że udało mi się sporo zrobić aby doprowadzić go do stanu który byłby nazwijmy to satysfakcjonujący. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 W dniu 5.12.2023 o 19:35, Rasch napisał: Koniec końców udało mi się zakończyć walkę z Jastrzębiem. Przyznam była to bardzo ciekawa "wycieczka". Modelowi do ideału brakuje bardzo dużo ale uważam że udało mi się sporo zrobić aby doprowadzić go do stanu który byłby nazwijmy to satysfakcjonujący. Zrobiłeś tyle na ile zestaw Ci pozwala. Na tym przykładzie doskonale widać jakie błędy popełnił producent. Niestety to karykatura i żeby ten zestaw wyglądał jak miał wyglądać Jastrząb musiałbyś robić cuda i cudeńka… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 Godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: musiałbyś robić cuda i cudeńka… albo zrobic Ardpola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 1 godzinę temu, BRAVO112 napisał: albo zrobic Ardpola Z pewnością lepszy od tego z Akury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasch Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 @BRAVO112 @Staryfajter1954 Ani Ardpol ani Akkura nie są porządnymi zestawami. Jedynym obecnie porządnym wydaniem jest Jastrząb Tomka W. zrobiony w technice druku 3D. Można było próbować poprawić wszelkie nieprawidłowości jakie są w zestawie ale wtedy szybciej byłoby robić cały model od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 10 godzin temu, Rasch napisał: Ani Ardpol ani Akkura nie są porządnymi zestawami. Co jest nie tak z Ardpolem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi