RogerM Napisano 17 Grudnia 2022 Share Napisano 17 Grudnia 2022 Warto wspierać się dobrą dokumentacją, od "orginalnej" lepsza byłaby tylko oryginalna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2022 W przeróbkach bazuję na planach (przeskalowanych) : TopDrawings nr. 64 FW 190 A (linie podziałowe - niestety nitowania tutaj nie dali) oraz nr. 66 FW 190 F,G,S ( jest nitowanie i nawet od A-8). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2022 Druga strona zrobiona. Foka w podkładzie. Wyszło kilka błędów - parę nitów niezakrytych, kilka linii trzeba poprawić, wygładzić krawędzie innych. Obecnie uzupełniam dziurki szpachlą. Dopiero jak zostanie A-8 wyprowadzona na prostą to wezmę się za taką samą modyfikację F-8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 Tytaniczna praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 Godzinę temu, zaruk napisał: Tytaniczna praca. Taaaa..... No ale coś to zaczyna przypominać. Jest postęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 24 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2022 Powoli i systematycznie do przodu. Jedna strona kadłuba prawie gotowa. Kilka linii jeszcze trzeba dodać. Idealnie nie jest, ale dokładnie okaże się co i jak dopiero po zmyciu podkładu i położeniu nowego już pod zabawy kolorami Ps. Muszę kupić lepsze nitowadło do 1/72. Ktoś może polecić jakiś dobry, łatwo dostępny produkt, z wymiennymi kółkami/ostrzami? Kiedyś słyszałem opinię, że te chińskie nitowadła z Aliexpresu dają radę. Ktoś mógłby potwierdzić bądź zaprzeczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2022 Dziś wieczorem połączę skrzydła z kadłubem i dodam ostatnie nity. Będzie troszkę szpachlowania, ale niestety to minus FW od Eduarda, na który wszyscy narzekają (połączenie skrzydła-kadłub). Nad pokrywami KMów jest szpara na ok.0,25mm. Wkleiłem w to miejsce paski 0,2. Z jednej strony (lewej) pokrywa odstaje o jakieś 0,3-0,4 mm od kadłuba i trzeba ją zeszlifować. Teraz odtwarzam zawiasy - stąd wklejony tam nieobcięty pręcik. Na zdjęciach skrzydła wpasowane na sucho 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 26 Grudnia 2022 Share Napisano 26 Grudnia 2022 Męczysz tego zwierzaka (foczkę )okrutnie i wynajdujesz problemy gdzie ich nie ma. Sorki ale parę ich skleiłem i czasami trzeba coś dopasować zanim się przyklei. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2022 Marek K. Może trochę masz rację, ale też nie do końca. W trakcie budowy oglądałem jedną relację na Yt z budowy tego modelu. Gość miał identyczne problemy z tą foką jak ja ( kokpit nie chciał siedzieć - za szeroki, i później ta dziura nad pokrywą KMów. Być może kluczowa tutaj jest kwestia właśnie kokpitu. Tysiąckroć mierzony i kombinowany nijak nie chciał się mi ułożyć właściwie i teraz muszę to wyprowadzić na prostą. Tymczasem skrzydła wklejone i raczej obrobione połącznie. Jeszcze jutro popatrzę na to na świeżo i podejmę decyzję czy trzeba coś bardziej dopasować czy zostaje i idę dalej z budową Na pewno nie są to ostatnie moje foki od Edka, bo bardzo mi się podoba sama konstrukcja tego płatowca jak i budowa, z tych zestawów, jest bardzo przyjemna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 Jak będą następne to będziesz wiedział na co uważać. Chciałem tylko zwrocić uwagę że ten model nie jest taki straszny . Zapewne ktoś po obejrzeniu twojego warsztatu może ten model omijać z daleka. Dodam tylko że to z czym miałeś problemy ,u mnie nie miały miejsca. Mogę rozpakować jeszcze 1 model i pstryknąć zdjęcie. Moje ulepki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 27 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Nigdzie nie twierdziłem, że model jest zły To że w planach nie leży to insza inszość. Ale tak prosto z pudła jest bardzo fajnym i przyjemnym w budowie. Ps. Ładna kolekcja Fok. Tą z czerwonym nosem też katuję, ale z zestawu Mastercrafta ---------------------- Edit: Bryła prawie sklecona. Wklejone lotki, ster kierunku i stateczniki poziome. Śmigło obrobione. https://i.imgur.com/UPzhRnM.jpg Elementy śmigła: Pierścień w trakcie obróbki - nie jest wklejony. Ta szpara z przodu ma pozostać - sprawdzałem na zdjęciach oryginałów i jest tam taki uskok Jutro dalsza część obróbki i przygotowania do malowania podkładem Edytowane 28 Grudnia 2022 przez neptun1939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 Ta Foka Eduarda sprawia wrażenie upierdliwego szortrana... Najważniejsze, że gotowa pod malunki. No, prawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2023 Przez ostatnie dni czasu nie miałem na dłubanie z powodu remontu... W Sylwestra dopiero udało się wygospodarować od 20 czas więc podłubałem niewiele. Silnik pomalowany - za wiatrakiem prawie go nie widać. Zostało pomalować szczegóły na tym czarnym elemencie, co jest przed gwiazdą. Śmigło pomalowane pierwszymi warstwami żółtego i czerwonego. Kołpak śmigła tak samo. Dziś myślę je pomalować do końca. Śmigło powinno być w RLM 70? Jeśli tak to pytanie czy ten wiatraczek też powinien być w tym kolorze, czy czarny? https://i.imgur.com/4ikVMhz.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 1 Stycznia 2023 Share Napisano 1 Stycznia 2023 Łopaty śmigła RLM 70, piasta czarna lub jasny metal, wentylator czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 Dzięki za odpowiedź. Zmalowałem część detali i zamknąłem silnik. Po wklejeniu pierścienia jest mała szparka wymagająca szpachlowania: Przymiarka wiatraka i tyle widać z silnika: Żólty na kołpaku i śmigle. Na Kołpaku dodałem preshading Afirca Yellow i później Africa Yellow + Borwn G Jutro myślę zamknąć śmigło malarsko i poskładać go w całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 Skromnie naprzód... Śmigło pomalowane i połączone. Wygląda, że żółty jest pod skosem, ale to iluzja optyczna - tak samo widać w instrukcji, chociaż po przemierzeniu krawędzie żółtego i czerwonego są równoległe... Pierścień zaszpachlowany przed obróbką. Nie wiem czy szpachla się psuje, czy jak, ale ma konsystencję gumy do życia i tak się też ciągnie, przez co ciężko ją nakładać... Szpachlówka to Humbrol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 1 godzinę temu, neptun1939 napisał: Szpachlówka to Humbrol. Wyrzuć to do śmieci i kup sobie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 Tak jedno zło zastąp drugim. Tamiya jest zła? Do białej dodaj Extra Thin i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 21 minut temu, marek d napisał: Tak jedno zło zastąp drugim. Przynajmniej nie będzie musiał szlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 2 godziny temu, neptun1939 napisał: Tak szpachlówki się starzeją. Każdej firmy i każdego rodzaju. Zamiast sobie ułatwić życie, narobiłeś bałaganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 9 Stycznia 2023 Share Napisano 9 Stycznia 2023 12 godzin temu, _OldMan_ napisał: Przynajmniej nie będzie musiał szlifować Błąd, kolega szlifuje wszystko prawie. . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 15 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2023 Powoli do przodu. Foka dostała podkład. Kilka miejsc jeszcze wymaga lekkiej poprawy. https://i.imgur.com/lXPJB80.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 24 Stycznia 2023 Share Napisano 24 Stycznia 2023 On 12/25/2022 at 1:30 AM, neptun1939 said: Ps. Muszę kupić lepsze nitowadło do 1/72. Ktoś może polecić jakiś dobry, łatwo dostępny produkt, z wymiennymi kółkami/ostrzami? Kiedyś słyszałem opinię, że te chińskie nitowadła z Aliexpresu dają radę. Ktoś mógłby potwierdzić bądź zaprzeczyć? Dzień dobry! Może jest już za późno, przepraszam. Kupiłem sobie chińskiego revittera: w sumie cztery komplety i rączkę. Koła zębate o różnych średnicach i przekrojach kątowych. Trudno mi coś porównać i powiedzieć, czy jest dobre, czy złe. To mój pierwszy instrument. Ale co mogę powiedzieć na pewno: wygląda przyzwoicie i jest dwa razy tańszy od japońskiego. Pracuję również w 72. Na przykład nitowałem na wierzchu farby. Używam farb akrylowych, więc w przyszłości myślę o nitowaniu po podłożu. Budowa jest bardzo ciekawa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 29 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2023 Powoli do przodu. Ostatnie poprawki szpachlą wodozmywalną przed preshadingiem. Pozostało jeszcze zrobić nity od spodu kadłuba. Zacząłem robić golenie podwozia. Zestawowe po usunięciu lekkiej nadlewki miały tłoczysko lekko owalne więc postanowiłem wymienić go na pręcik plastikowy. Pozostało zrobić drugą i dodać przewody hydrauliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) Jestem zupełną lebiegą w temacie tych niemieckich Messerschmittów i do tego zupełnie mnie nie interesują, ale nawet ja widzę, że pomiędzy krawędzią spływu a owiewką skrzydło-kadłub coś jest nie tak. Tyle się już naßpachlowałeś i naßlifowałeś, że warto było było to poprawić. Chyba że to jednak tak powinno być Edytowane 30 Stycznia 2023 przez lord_karton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi