Skocz do zawartości

P-47 D Thunderbolt, Revell 1/72

panDespota

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, HKK napisał:

Fajne i czyste detale któych nie będzie widać, za to celownik jak wyciosany siekierą (zestawowy?). A on akurat widoczny będzie. Nie dało by rady go poprawic?

Tak, celownik zestawowy. Na szczęście dostęp do niego jest cały czas. Całkiem możliwe, że coś będę jeszcze przy nim dłubał. Jak piszesz, będzie dosyć widoczny. 

• 8 months later...

W dniu 18.05.2022 o 16:10, greatgonzo napisał:

Układ plam jest błędny, ale nie ma nawet co oczekiwać, że schemat nakładania kalkomanii będzie tu prawidłowy. To i tak trzeba po zdjęciach. ewidentnym błędem jest tu brak czarnych D-day stripes.

I zostaje kwestia spodu, nie wiem co Techmod tam sugeruje, ale ostatecznie temat i tak jest nie do rozstrzygnięcia.

Układ plam sobie pewnie rozkminię. Co do kalek to chciałem zrobić malowanie bez pasów od góry. Malowanie chwilę przed  ostatnim lotem, kiedy Gabreski został zestrzelony- widać 28 fragów. 

Foty po awaryjnym lądowaniu

image.png.1784e9d3978afcf43102725e6b9434ad.png

image.thumb.png.94ac769b6992452847a1da49c208ff20.png

i przybajerowane 

image.thumb.png.fa7865b8f0909f5df10546c519971a41.png

Techmod proponuje coś takiego 

https://www.mojehobby.pl/zdjecia/9/2/2/20222_2_tch72103_2.jpg

Na całym modelu pasy tylko na spodniej sekcji kadłuba i skrzydeł. Dodatkowo na kadłubie to co pominęli w kalkomaniach- czarne pasy od spodu nanoszone pistoletem nie do końca kryjące kamo przy białych pasach. Białe pasy bez tych tasiemek. Tasiemki widniały gdy na samolocie były górne pasy. Ubytki farby na statecznikach przyjmuję że powstały podczas przymusowego lądowania 

image.png.6ca1fd1eaa3c9363d48cb7a00b050532.png

Na spodzie skrzydła gwiazda nie powinna być tylko po jednej stronie- na przeciwnym skrzydle niż u góry? 

W dniu 8.06.2022 o 23:59, HKK napisał:

Fajne i czyste detale któych nie będzie widać, za to celownik jak wyciosany siekierą (zestawowy?). A on akurat widoczny będzie. Nie dało by rady go poprawic?

W dniu 10.06.2022 o 06:33, zaruk napisał:

Popracowałeś nad wnętrzem, to widać. Powalcz z tym celownikiem, żeby nie było kontrastu.

Zastanawiam się nad zakupem żywicy. Jaki celownik w tej wersji będzie ok?

https://www.mojehobby.pl/products/American-gunsights-K-14-6x-1738535.html

https://www.mojehobby.pl/products/American-gunsights-N-3A-B-6x-1738538.html

https://www.mojehobby.pl/products/American-gunsights-Mk.8-6x.html

Pytanie też o śmigło.

image.thumb.png.c8f4dba5e2a541f99950665e6494b700.png

image.png.da78c9f44fa7e9b36f6a96f13855adbf.png

image.png.12c30e94cf9de34e65d55102f522ad6f.png

Hamilton Standard jak w linku poniżej?

https://www.mojehobby.pl/products/P-47-Hamilton-smiglo.html

Żeby nie było, że nic się nie dzieje. Kończę nitowanie i podłubałem coś przy silniku

Kzlrv3ab o

Na chwilę obecną planuję jeszcze wymienić żaluzje na osłonie silnika. Zestawowe mają straszne szpary. 

Edytowane przez panDespota
  • Like 3

Popatrzę z ciekawością mimo, że skala nie moja. Kolejny Tunderbolt i kolejny raz 56 FG, choć "tylko" 61 FS. wink4

7 minut temu, panDespota napisał:

Układ plam sobie pewnie rozkminię.

Ty masz przynajmniej z czego rozkminiać. Ja do swojego mam po dwa zdjęcie (jeszcze nie zdecydowałem jak będę malował), na których niewiele widać. 

:cool:

44 minuty temu, panDespota napisał:

czarne pasy od spodu nanoszone pistoletem nie do końca kryjące kamo przy białych pasach

Ciekawe zdanie. Ni w ząb nie rozumiem!

Śmigło HS.

Celownik brytyjski MkIII.

Gwiazdy na spodzie na obu skrzydłach - specyfika czasu i miejsca.

Silnik, niestety, do wymiany, zupełnie nie ta wersja.

Linki nie działają.

Plakietkę na dwudzieste ósme zwycięstwo naklejono jeszcze w pełnym oznakowaniu inwazyjnym samolotu, także tu jest wybór.

Edytowane przez greatgonzo

Dwie sprawy:

1. Jak mają się tutaj zestawy Hasegawy i Academy? Wiem że to nie są dokładnie te wersje co Revell. 

O HobbyBosa nie pytam bo to dla mnie zabawka.

2. W magazynie ModelHobby wyd. Mirage niestety nie pamiętam numeru był artykuł o Gabreskim i jego T-boltach z dogłębną analizą ich malowań, warto poszukać i przeanalizować. Trochę ciekawych zdjęć było.

Edytowane przez jmx62
  • Thanks 1

13 godzin temu, jmx62 napisał:

Jak mają się tutaj zestawy Hasegawy i Academy? Wiem że to nie są dokładnie te wersje co Revell. 

Pytasz ogólnie o jakość, zgodność z oryginałem?   Ze wszystkich wymienionych w wątku producentów P-47 nie polecałbym żadnego. Skupiłbym się na modelach Tamiyi, zapominając o reszcie. Ponoć Revell ma lepszy kształt odsuwanej części osłony kabiny ale jakość tej części pozostawia dużo do życzenia.

• Like 1

17 godzin temu, jmx62 napisał:

2. W magazynie ModelHobby wyd. Mirage niestety nie pamiętam numeru był artykuł o Gabreskim i jego T-boltach z dogłębną analizą ich malowań, warto poszukać i przeanalizować. Trochę ciekawych zdjęć było.

13 godzin temu, greatgonzo napisał:

MH 3/2003

Z tego co patrzę nie do dostania. Nie ma ktoś poratować skanami artykułu? 

W dniu 26.02.2023 o 22:21, greatgonzo napisał:

Gwiazdy na spodzie na obu skrzydłach - specyfika czasu i miejsca.

Faktycznie. Na filmiku widać od spodu na każdym skrzydle

https://youtu.be/msRVkwGTg1w

Celownik brytyjski MkIII.

Czemu tak że brytyjski? Historia coś jak z silnikiem w Mustangu? Tu go ładnie widać. Obstawiam że film jest Ci znany. Widoczne szkiełko jak i cześć przed wiatrochronem. Nie wiem tylko czemu celownik- ta część okręgu przed szkiełkiem celownika refleksyjnego na jednym zdjęciu jest widoczna na innym nie? Była składana? 

IMG_20230228_064919.thumb.jpg.0fc7e43de3ca13a394b0f63a203191ec.jpg

IMG_20230228_065031.thumb.jpg.8fbebd35bf8d764b840e420a38583357.jpg

IMG_20230228_065115.thumb.jpg.8c2db41e8d8c5163953d2429e22b61f8.jpg

9 minut temu, panDespota napisał:

ta część okręgu przed szkiełkiem celownika refleksyjnego

Znów nie wiem o czym piszesz. :)

Skan, czemu nie?

We wszystkich amerykańskich myśliwcach w Anglii na pniu wstawiano brytyjskie celowniki. Pewnie były lepsze?

Wyjątków nie wyklucza się, ale tu celownik na zdjęciach wyraźnie widać.

W załączeniu celownik w Spitfire, ale wciąż MkIII.

02n_15_037.jpg

02n_15_038.jpg

• Thanks 1

To jest backupowy celownik tradycyjny, a konkretnie szczerbinka. Na masce przed kabiną widać muszkę. W P-47 na ogół  obecny przed i po wymianie celownika refleksyjnego. W Mustangu nie kojarzę. Tylko ta szczerbinka nie jest przed, a obok refleksyjnego i potrafi zniknąć za ramą wiatrochronu. Muszka też nie w osi kadłuba. Po cholerę to zostawiono nie mam pojęcia. Chyba, żeby piloci mogli przechwalać się przed pannami w barach, że oni tych nowoczesnych nie używają, że prawdziwy myśliwiec potrafi lepiej 'na oko'... .

• Thanks 1

No popatrz. Nie pamiętałem. Dzięki za poprawkę. A faktycznie można to spotkać na różnych wersjach Mustangów. Choć na D chyba już nie? Ale nie sprawdzałem jakoś dokładnie. Ciekawostka, że montowano to ustrojstwo po obu stronach kolimatora. Nie naraz, oczywiście :).

8 godzin temu, greatgonzo napisał:

Znów nie wiem o czym piszesz. :)

Moje niejasne opisy uniemożliwią ukończenie modelu 😆 ale chyba nie jest źle, @marek dodgadł. 

Ciekawe zdanie. Ni w ząb nie rozumiem!

Co do czarnych pasów od spodu chodziło mi o to co na zdjęciu poniżej. Na jednym z forum gdzie relacjonowana była budowa pojawiła się teoria, że pasy zostały naniesione za pomocą pistoletu i malujący nie dojeżdżał do białego przez co przy białych prześwitywało kamo. Ma to sens?

image.png.fa1e54a902c8451f00abf86ee2826e9e.png

na tym to w miarę dobrze widać

image.thumb.png.3773aad83f119c5147238cdeef3fe7c9.png

image.png.5fb1f80819ca4fedd2fe8ef75f0a0040.png

Silnik, niestety, do wymiany, zupełnie nie ta wersja.

Można prosić o jakieś foto ewentualnie hasło pod jakim mogę szukać ewentualnych zdjęć

8 godzin temu, greatgonzo napisał:

Skan, czemu nie?

Jeśli jest taka możliwość byłbym wielce wdzięczny. Nie ukrywam, że chciałbym zgłębić wiedze, zwłaszcza że na półce chciałbym jeszcze postawić dwa dodatkowe Thunderbolty. 

Edytowane przez panDespota

Mail by pomógł.

Dla mnie zawsze to był odkurz białej farby zachodzący na czarne pasy i na kamuflaż. Dlatego naklejono czarne taśmy, żeby uporządnić to malowanie, bo Francis lubił porządne samoloty.

Można dyskutować, czy zamalowanie góry pasów wiązało się z z poprawkami na dole i usunięciem taśmy. Moim zdaniem zdjęcia nie rozstrzygają.

Silnik R-2800 - 59. To silniki z serii B. Twój to już seria C. Na zdjęciu masz właściwy silnik, tylko governor jest do śmigła CE.

Groundcrewmenofthe354thfighter-bombergroupoftheNinthAirforcerepairaRepublicP-47Thunderboltengineintheopenairatafrontlineairf_zps95bf6b72.jpg

Marek, mnie bardziej chodziło o frapującą informację, że na drugim zdjęciu jest Mustang D ;).

• Like 1

Jak na moje kaprawe oko to raczej odcięcie przy użyciu pędzla ew. nawet taśmy. Ewidentnie widać jasny odkurz jakby od białej farby poza tą ostrą linia i to moim zdaniem eliminuje możliwość niedomalowania przy użyciu natrysku czarnej farby.

• Like 1

Zbliżam się coraz bardziej do odpalenia aerografu. Przenitowałem model i zacząłem poprawiać osłonę silnika. Bardzo słaby detal w porównaniu z tą i tak słabą z drugiego modelu. Musiałem poprawiać linie i wszystkie zapinki. Części w ogóle nie było. Postanowiłem też wymienić żaluzję. Nie wiem czemu, ale w porównaniu z tą na zdjęciu miała szpary po prawi pół mm. Dramat to wyglądało. Poniżej wrzucam fotki gdyby się ktoś też za to zabierał, a nie miał weny jak to zrobić. Sam się chwilę zastanawiałem. Nakleiłem taśmę i odrysowałem, wyszedł lekki łuk. Przy prostym pasku nie wychodziło. Dla mnie jest do przyjęcia 😀

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak lubię Mastera to tym razem nie dałem mu zarobić 😉

Obrazek

• Like 7

Ja u siebie dorabiałem każdą żaluzję osobno z blaszki, ale Twój sposób też jest dobry :)

Szkoda że nie pokusiłeś się o powiększenie samej osłony, bo Revellowa jest za mała, widać to dobrze na Twojej przedostatniej fotce. Powinna zgrywać się z linią kadłuba.

https://wingstracksguns.com/wp-content/uploads/2018/01/p-47d-thunderbolt-hairless-joe-nose-art-42-26641-685x1024.jpg

image.png.f0d6bf8b0540a1c3518e1428bbc73647.png

image.png

• Thanks 1

8 minut temu, jachud3 napisał:

zkoda że nie pokusiłeś się o powiększenie samej osłony, bo Revellowa jest za mała, widać to dobrze na Twojej przedostatniej fotce. Powinna zgrywać się z linią kadłuba.

Łooo Panie... To już nie na moje umiejętności i nerwy 😀

PS. Poszukuję i chętnie przytulę/kupie jak komuś został dodatkowy zbiornik 200gal np. z Tamki

Obrazek

10 minut temu, panDespota napisał:
19 minut temu, jachud3 napisał:

zkoda że nie pokusiłeś się o powiększenie samej osłony, bo Revellowa jest za mała, widać to dobrze na Twojej przedostatniej fotce. Powinna zgrywać się z linią kadłuba.

Łooo Panie... To już nie na moje umiejętności i nerwy 😀

E tam, wystarczy ciachnąć na jednej wysokości, wkleić pasek polistyrenu, skleić, wyszpachlować wyszlifować i już 😉 Moim zdaniem wtedy znacznie lepiej to wygląda. Zresztą sam oceń tutaj ;)

10 minut temu, panDespota napisał:

PS. Poszukuję i chętnie przytulę/kupie jak komuś został dodatkowy zbiornik 200gal np. z Tamki

Sprawdzę czy mi został po którymś z Revellowskich dzbanów, bo trochę ich sklejałem 😉

EDIT: Niestety, znalazłem tylko 75gal 😞

Edytowane przez jachud3
  • Like 1