Dorotka Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Jest jak jest. Albo zostawiasz albo wydajesz pieniądze. Tak to działa niestety... Koło z przodu powinno mieć "dziury"... Całość fajnie i czysto sklejona Cytuj
Bengal Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Wygląda ok - pamiętam, że w swojej Merkavie miałem duży problem z złączeniem końców gąsienicy, pomógł zszczywacz i po 2 zszywki na stronę Cytuj
LuckyStrike Napisano 2 Czerwca 2022 Autor Napisano 2 Czerwca 2022 Jeszcze pytanie techniczne z jednej strony wanny tam gdzie zaznaczyłem powinny być w teorii dwa otwory na montaż koła ale ich nie ma. Z drugiej strony instrukcja pokazuje to koło tylko po jednej stronie kadłuba. I teraz tak w instrukcji jest ok i to koło jest tylko z jednej strony czy w modelu brak otworu i trzeba nawiercić? Na większości zdjęć w tzw. realu albo nie widać albo fartuchy zasłaniają te koła i nie potrafię tego rozkminić Cytuj
Dorotka Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 (edytowane) Jest ok. Przednie koło do poprawki... Edytowane 2 Czerwca 2022 przez Dorotka Cytuj
robertmodelarz Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 4 godziny temu, Dorotka napisał: Jest ok. Przednie koło do poprawki... zgadza się -tak jak w Panzer-art. RE35-011 Wheels for Merkava I Tank Cytuj
Grzegorz Grabowski Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 (edytowane) 7 godzin temu, Dorotka napisał: Przednie koło do poprawki... Tylne (napinające), niestety też. Edytowane 2 Czerwca 2022 przez Grzegorz Grabowski 1 Cytuj
LuckyStrike Napisano 2 Czerwca 2022 Autor Napisano 2 Czerwca 2022 17 minut temu, bulik58 napisał: Z tego co widac juz na fotce instrukcji to mozna poznac czemu lewa ma 5 a prawa 4 kola. Na lewej stronie w w miejscu ktore zaznaczyles widac wyciecie na te otwory , a prawa nie ma tego wyciecia. Na jednej fotce ktora mam , nie zbyt wyraznej , widac 4 kola po prawej stronie. Zgadza się. Ale pytanie czy w rzeczywistości też z jednej strony jest o jedno koło więcej? Cytuj
Dorotka Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 (edytowane) 24 minuty temu, LuckyStrike napisał: Zgadza się. Ale pytanie czy w rzeczywistości też z jednej strony jest o jedno koło więcej? Po jednej stronie 5, po drugiej cztery rolki... W instrukcji "I" od Takoma zamieścili nawet specjalny rysunek, bo pewnie wielu miało wątpliwości takie jak Ty. Edytowane 2 Czerwca 2022 przez Dorotka Cytuj
LuckyStrike Napisano 9 Czerwca 2022 Autor Napisano 9 Czerwca 2022 Kadłub juz praktycznie skończony. Pozostaje tylko czekać na dostawę z odpowiednimi kołami. W tzw. międzyczasie pora wziąć się za kosz od wieży. I teraz mam pytanie czym przykleić tą dziwną siateczkę z zestawu? Super glutem się boję, że wyżre tą siatkę a z drugiej strony chyba standardowy klej tTamiyi nie chwyci bo to nie plastik tylko jakieś inne tworzywo... Cytuj
LuckyStrike Napisano 9 Czerwca 2022 Autor Napisano 9 Czerwca 2022 6 minut temu, Evildead napisał: Klej na super glue ,ca, nic nie zeżre Dzięki Cytuj
LuckyStrike Napisano 9 Czerwca 2022 Autor Napisano 9 Czerwca 2022 Przy okazji czy jest do takiego kosza jakis zestaw bambetli, który pasowałby do MK 1? Chciałbym dodać coś co chociaż trochę wzbogaci ten model. Cytuj
LuckyStrike Napisano 9 Czerwca 2022 Autor Napisano 9 Czerwca 2022 Czy poniższy zestaw byłby odpowiedni? https://www.mojehobby.pl/products/IDF-Tank-Accessory-set.html Cytuj
piotrkur Napisano 9 Czerwca 2022 Napisano 9 Czerwca 2022 Godzinę temu, bulik58 napisał: ... czy wszystkie zuzyjesz do tego modelu? .... Jeśli nie ,to ja z chęcią odkupię za "psie pieniądze" pozostałości! Cytuj
Dorotka Napisano 9 Czerwca 2022 Napisano 9 Czerwca 2022 Ale wiesz, że ta tamiyowska siatka i kształt oczek nie ma nic wspólnego z tymi wykorzystywanymi w Mk I... Cytuj
LuckyStrike Napisano 9 Czerwca 2022 Autor Napisano 9 Czerwca 2022 4 minuty temu, Dorotka napisał: Ale wiesz, że ta tamiyowska siatka i kształt oczek nie ma nic wspólnego z tymi wykorzystywanymi w Mk I... Aż się boję zapytać czym to zastąpić Cytuj
Dorotka Napisano 9 Czerwca 2022 Napisano 9 Czerwca 2022 (edytowane) 20 minut temu, LuckyStrike napisał: Aż się boję zapytać czym to zastąpić Siatką metalową o odpowiednim kształcie oczek.... I jeżeli ma wyglądać to zamontować od góry, a nie tak jak w instrukcji... Edytowane 9 Czerwca 2022 przez Dorotka Cytuj
LuckyStrike Napisano 10 Czerwca 2022 Autor Napisano 10 Czerwca 2022 Mam też pytanie takie stricte techniczne. Przymierzam się też do klejenia części przezroczystych w moim modelu. Kiedyś miałem z tym problem taki, że po przyklejeniu ich powierzchnia jakby była zaparowana od kleju. Czy jest jakiś trick na to? Cytuj
robertmodelarz Napisano 10 Czerwca 2022 Napisano 10 Czerwca 2022 https://www.mojehobby.pl/products/Humbrol-Clearfix.html Cytuj
_OldMan_ Napisano 10 Czerwca 2022 Napisano 10 Czerwca 2022 19 minut temu, LuckyStrike napisał: Czy jest jakiś trick na to? 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 10 Czerwca 2022 Napisano 10 Czerwca 2022 9 godzin temu, Dorotka napisał: Siatką metalową o odpowiednim kształcie oczek.... I jeżeli ma wyglądać to zamontować od góry, a nie tak jak w instrukcji... https://www.eduard.com/Eduard/Merkava-Mk-I-1-35.html?listtype=search&searchparam=merkava Cytuj
Dorotka Napisano 10 Czerwca 2022 Napisano 10 Czerwca 2022 (edytowane) A na marginesie, to co z anty-poślizgiem? Na zdjęciach z fabryki i na pierwszych 11 czołgach Mk I dostarczonych 29 października 1979 r. do 1 kompanii 7. Brygady Pancernej jest anty-poślizg (brak "łańcuszków" przy koszach). Trzeba by więc przyjąć, że był on fabrycznie od początku, choć zupełnie inny niż w późniejszym czasie (mniejsze ziarno) i mniej trwały. Stąd zapewne teoria, że go w ogóle nie było... Potwierdzają to także zdjęcia czołgów ze wzgórz Golan z wczesnych lat 80-tych. Później przy modernizacji kładziono już nową "pastę"... Edytowane 10 Czerwca 2022 przez Dorotka Cytuj
LuckyStrike Napisano 10 Czerwca 2022 Autor Napisano 10 Czerwca 2022 1 minutę temu, Dorotka napisał: A na marginesie, to co z anty-poślizgiem? Na zdjęciach z fabryki i na pierwszych 11 czołgach Mk I dostarczonych 29 października 1979 r. do 1 kompanii 7. Brygady Pancernej jest anty-poślizg (brak łańcuszków przy koszach). Trzeba by więc przyjąć, że był on fabrycznie od początku, choć zupełnie inny niż w późniejszym czasie (mniejsze ziarno) i mniej trwały. Stąd zapewne teoria, że go w ogóle nie było... Potwierdzają to także zdjęcia czołgów ze wzgórz Golan z wczesnych lat 80-tych. Później przy modernizacji kładziono już nową pastę... Hmmm...zakładałem, że chyba nie ale jak teraz przeczytałem twój komentarz to się zastanawiam... Koszt tej pasty jest żaden w sumie więc może spróbuje. Oglądałem sporo filmów na YT z tutorialami jak to kłaść ale nigdy się wcześniej czymś takim nie bawiłem. Musiałbym poćwiczyć najpierw na jakimś kawałku plastiku i zobaczyć jak mi to wyjdzie. Cytuj
Dorotka Napisano 10 Czerwca 2022 Napisano 10 Czerwca 2022 2 minuty temu, LuckyStrike napisał: .... To naprawdę nic trudnego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi