Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest jak jest. Albo zostawiasz albo wydajesz pieniądze. Tak to działa niestety... Koło z przodu powinno mieć "dziury"... :cool:  Całość fajnie i czysto sklejona :super:

Napisano

Wygląda ok - pamiętam, że w swojej Merkavie miałem duży problem z złączeniem końców gąsienicy, pomógł zszczywacz i po 2 zszywki na stronę :)

Napisano

Jeszcze pytanie techniczne z jednej strony wanny tam gdzie zaznaczyłem powinny być w teorii dwa otwory na montaż koła ale ich nie ma. Z drugiej strony instrukcja pokazuje to koło tylko po jednej stronie kadłuba. I teraz tak w instrukcji jest ok i to koło jest tylko z jednej strony czy w modelu brak otworu i trzeba nawiercić? Na większości zdjęć w tzw. realu albo nie widać albo fartuchy zasłaniają te koła i nie potrafię tego rozkminić

IMG_20220602_102142.jpg

IMG20220602102510.jpg

IMG_20220602_102706.jpg

Napisano
4 godziny temu, Dorotka napisał:

Jest ok.

Przednie koło do poprawki...

PleFBAF.jpg

zgadza się -tak jak w Panzer-art. RE35-011 Wheels for Merkava I Tank

https://panzerart.pl/wp-content/uploads/2020/11/P2130106-Large.jpg

Napisano
17 minut temu, bulik58 napisał:

Z tego co widac juz na fotce instrukcji to mozna poznac czemu lewa ma 5 a prawa 4 kola. Na lewej stronie w w miejscu ktore zaznaczyles widac wyciecie na te otwory , a prawa nie ma tego wyciecia. Na jednej fotce ktora mam , nie zbyt wyraznej  , widac 4 kola po prawej stronie.

Zgadza się. Ale pytanie czy w rzeczywistości też z jednej strony jest o jedno koło więcej?

Napisano (edytowane)
24 minuty temu, LuckyStrike napisał:

Zgadza się. Ale pytanie czy w rzeczywistości też z jednej strony jest o jedno koło więcej?

Po jednej stronie 5, po drugiej cztery rolki... 

KF9JCTS.png

SDYn3Lq.jpg

W instrukcji "I" od Takoma zamieścili nawet specjalny rysunek, bo pewnie wielu miało wątpliwości takie jak Ty. 

x5Eqy8E.jpg

Edytowane przez Dorotka
Napisano

Kadłub juz praktycznie skończony. Pozostaje tylko czekać na dostawę z odpowiednimi kołami. W tzw. międzyczasie pora wziąć się za kosz od wieży. I teraz mam pytanie czym przykleić tą dziwną siateczkę z zestawu? Super glutem się boję, że wyżre tą siatkę a z drugiej strony chyba standardowy klej tTamiyi nie chwyci bo to nie plastik tylko jakieś inne tworzywo...

IMG_20220609_190709.jpg

IMG20220609190720.jpg

Napisano
Godzinę temu, bulik58 napisał:

... czy wszystkie zuzyjesz do tego modelu?  ....

Jeśli nie ,to ja z chęcią odkupię za "psie pieniądze" pozostałości!:szczerbol:

Napisano
4 minuty temu, Dorotka napisał:

Ale wiesz, że ta tamiyowska siatka i kształt oczek nie ma nic wspólnego z tymi wykorzystywanymi w Mk I...  :cool: 

Aż się boję zapytać czym to zastąpić😁

Napisano (edytowane)
20 minut temu, LuckyStrike napisał:

Aż się boję zapytać czym to zastąpić😁

Siatką metalową o odpowiednim kształcie oczek.... I jeżeli ma wyglądać to zamontować od góry, a nie tak jak w instrukcji...

BPIBKuF.jpg

Edytowane przez Dorotka
Napisano

Mam też pytanie takie stricte techniczne. Przymierzam się też do klejenia części przezroczystych w moim modelu. Kiedyś miałem z tym problem taki, że po przyklejeniu ich powierzchnia jakby była zaparowana od kleju. Czy jest jakiś trick na to?

Napisano (edytowane)

A na marginesie, to co z anty-poślizgiem? Na zdjęciach  z fabryki i na pierwszych 11 czołgach Mk I dostarczonych 29 października 1979 r. do 1 kompanii  7. Brygady Pancernej jest anty-poślizg (brak "łańcuszków" przy koszach). Trzeba by więc przyjąć, że był on fabrycznie od początku, choć zupełnie inny niż w późniejszym czasie (mniejsze ziarno) i mniej trwały. Stąd zapewne teoria, że go w ogóle nie było... Potwierdzają to także zdjęcia czołgów ze wzgórz Golan z wczesnych lat 80-tych. Później przy modernizacji kładziono już nową "pastę"... :cool:

XUmZd0b.jpg

Edytowane przez Dorotka
Napisano
1 minutę temu, Dorotka napisał:

A na marginesie, to co z anty-poślizgiem? Na zdjęciach  z fabryki i na pierwszych 11 czołgach Mk I dostarczonych 29 października 1979 r. do 1 kompanii  7. Brygady Pancernej jest anty-poślizg (brak łańcuszków przy koszach). Trzeba by więc przyjąć, że był on fabrycznie od początku, choć zupełnie inny niż w późniejszym czasie (mniejsze ziarno) i mniej trwały. Stąd zapewne teoria, że go w ogóle nie było... Potwierdzają to także zdjęcia czołgów ze wzgórz Golan z wczesnych lat 80-tych. Później przy modernizacji kładziono już nową pastę...

XUmZd0b.jpg

Hmmm...zakładałem, że chyba nie ale jak teraz przeczytałem twój komentarz to się zastanawiam... Koszt tej pasty jest żaden w sumie więc może spróbuje. Oglądałem sporo filmów na YT z tutorialami jak to kłaść ale nigdy się wcześniej czymś takim nie bawiłem. Musiałbym poćwiczyć najpierw na jakimś kawałku plastiku i zobaczyć jak mi to wyjdzie.