Evildead Napisano 2 Lipca 2022 Autor Share Napisano 2 Lipca 2022 (edytowane) Tak sobie przeglądam filmiki i eureka Stug III wersja D z Muzeum szwedzkiego nowy filmik, wersja z dodatkowymi filtrami powietrza w sumie ciekawa bo i z zimmeritem :), i tu widać te elementy do ścięcia na moim , może to jakaś modyfikacja powojenna była, przyspawali je jak testowali go po wojnie, to wygląda może na jakieś zaczepy pod schurzeny na wieży ale to może wymyślam widocznie bronco robiąc formy kadłuba wzorowało się na tym konkretnym egzemplarzu , patrzyłem w instrukcji i tam są te elementy i nic nie napisali co z tym itp , takie to te instrukcje ... ,może zapomnieli, ale to w sumie taka ciekawostka bo w moim już to usunąłem. Edytowane 2 Lipca 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 18 godzin temu, Evildead napisał: Stug III wersja D z Muzeum szwedzkiego nowy filmik, wersja z dodatkowymi filtrami powietrza w sumie ciekawa bo i z zimmeritem :), i tu widać te elementy do ścięcia na moim , może to jakaś modyfikacja powojenna była, Stawiam na modernizację jeszcze niemiecką - przed wprowadzeniem bocznych osłon. Z tyłu na boku też ma takową część. To zapewne jeden z wielu pojazdów testowych. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 31 Lipca 2022 Autor Share Napisano 31 Lipca 2022 Stug na razie nieruszany, w sumie to rozebrany , w międzyczasie robię jakąś podstawkę do niego, plan jest taki żeby zagrzebać go w błocie i brudzie , figurki co prawda z Master Box ale kiedyś kupiłem a tu fajnie mi pasują, pod kładką będzie jeszcze trochę płytkiej wody, tylko muszę pomyśleć jak ją zrobić , może jeszcze jakaś drobna roślinność będzie, ale to już na późniejszym etapie jak wyjdzie, jeszcze sporo tu roboty a co z tego wyjdzie to się okaże 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 Jak dla mnie to się zapowiada bardzo ciekawie . Na dodatek wiem, że podstawki to ty potrafisz... Będzie śnieg czy rasputica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 31 Lipca 2022 Autor Share Napisano 31 Lipca 2022 3 minuty temu, TAW napisał: Jak dla mnie to się zapowiada bardzo ciekawie . Na dodatek wiem, że podstawki to ty potrafisz... Będzie śnieg czy rasputica? Dzięki , będzie błoto i trochę śniegu miejscami, taki brzydki listopad np, zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 Fajnie się zapowiada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Stug po trzech etapach, od góry czarny podkład, dalej panzer grey, dalej moja warjacja panzer grey , chyba już tak zostawię, może jeszcze jakie uwypuklenia, zawiasy etc czymś jaśniejszym przelecę później dla większego kontrastu 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Bardzo udane malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2022 1 minutę temu, MaciejW napisał: Bardzo udane malowanie Dzięki :), chyba po raz pierwszy odkładając aerograf czułem że to jest wreszcie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) Coś z tym jeszcze zrobić ? jakieś mniejsze detale coś gra, albo nie pasi ? jak myślicie ? , można mówić śmiało jeszcze przed lakierem etap wciąż Edytowane 15 Sierpnia 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) Fajnie, fajnie, jest dosyć jasny i wszelkie dorabiane detale dobrze widoczne. Kolorek natomiast odbiega od tego co zwykle ogląda się na modelach - jest bardziej siwy podczas gdy wiele modeli idzie trochę w niebieski. Nie jestem ekspertem od tego koloru ale wygląda ciekawie bo trochę inaczej. Obawiałbym się tylko żeby podczas weatheringu kontrasty się nie zatarły bo już teraz wydają mi się takie na styk do gotowego modelu, a weathering penie będzie dosyć mocny ze względu na planowaną porę roku na podstawce. W tym momencie wygada bardzo dobrze ale chyba bym mu jeszcze zrobił cos a'la postshading żeby zwiększyć kontrast na górnych panelach, chyba, że będziesz się mocno kontrolował z olejami albo to właśnie olejami sobie te kontrasty jeszcze wyciągniesz. Edytowane 15 Sierpnia 2022 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) Dobrze mówisz, sam na teraz nie wiem jak to ugryźć, ale racje masz , będzie minimalna biedronka, oleje do minimum ty razem, kolorek mi się podoba,a niebieskiego nie uznaje w panzer grey jakoś mi nie pasuje dzięki za porady Edytowane 15 Sierpnia 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) ammo robi filtr niebieskawy do panzergray. Może warto coś takiego zapodać. TAW ma rację za szary ten model. Trochę w niebieski mógłby pójść Edytowane 15 Sierpnia 2022 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) 5 minut temu, patrykd napisał: ammo robi filtr niebieskawy do panzergray. Może warto coś takiego zapodać. Mam taki ale skisł , mam też ze trzy oleje , blue patina , intense blue, łatwy filtr może zrobić z tego , może i zarzuce na te panele górne dla zróżnicowania Edytowane 15 Sierpnia 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 1 minutę temu, Evildead napisał: Mam taki ale skisł , mam też ze trzy oleje , blue patina , intense blue, łatwy filtr może zrobić z tego , może i zarzuce na te panele górne dla zróżnicowania Postaraj się ten niebieski umieszać tak by był zbliżony do tego co ammo sprzedaje. A przed filtrami zapodaj trochę większe kontrasty z zajebiście rozcieńczonej farby w kolorze ciemno szarym. Taki postshading. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2022 5 minut temu, patrykd napisał: Postaraj się ten niebieski umieszać tak by był zbliżony do tego co ammo sprzedaje. A przed filtrami zapodaj trochę większe kontrasty z zajebiście rozcieńczonej farby w kolorze ciemno szarym. Taki postshading. Pokminie jeszcze z filtrem , na post shading mam iny patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Jeśli już zamierzasz dorzucić niebieskiego odcienia i robić też biedronkę to na dobrą sprawę możesz pominąć klasyczny filtr i poprostu do biedronki dorzucić też niebieskie lub granatowe kropki. To może fajnie ożywić powierzchnię na zasadzie kontrastu samych olejnych mazów i wypłowień powierzchni. Klasyczny filtr też byłby ok ale w przypadku dot filter to może być poprostu niepotrzebna ceregiela. No ale jeśli już biedronka to na pewno na tym etapie trzeba podbić kontrasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2022 9 minut temu, TAW napisał: Jeśli już zamierzasz dorzucić niebieskiego odcienia i robić też biedronkę to na dobrą sprawę możesz pominąć klasyczny filtr i poprostu do biedronki dorzucić też niebieskie lub granatowe kropki. To może fajnie ożywić powierzchnię na zasadzie kontrastu samych olejnych mazów i wypłowień powierzchni. Klasyczny filtr też byłby ok ale w przypadku dot filter to może być poprostu niepotrzebna ceregiela. No ale jeśli już biedronka to na pewno na tym etapie trzeba podbić kontrasty. Tak dokładnie , zawsze opieram się na olejach tak mi zostało od czasów malowania pędzlem, czy to biedronka czy blendowanie kolorow ,,zależy jak to się widzi ,ale spróbuję dać jeszcze filtr deko niebieski , ale co jeszcze podbić postshading ?,jak to już mi się widzi herezja będzie , choć i tak plan taki zabłocony ma być to można poszaleć , dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 18 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Po niebieskim filtrze w zasadzie dwóch odcieniach według waszych porad , fakt deko się ożywił teraz, chyba i lepiej, teraz lakier, kalki itp 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 18 Sierpnia 2022 Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Zmiana na zdecydowany plus. Jaki kolor użyłeś do filtra dokładnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 18 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Wilder blue patina ls37, Abteilung intense blue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Sierpnia 2022 Share Napisano 19 Sierpnia 2022 Bardzo fajnie, też myślę, że na plus ale pilnuj się z olejami na górnych panelach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 19 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2022 6 godzin temu, TAW napisał: Bardzo fajnie, też myślę, że na plus ale pilnuj się z olejami na górnych panelach. Dzięki Gwoli ścisłości pytam dla pewności chyba błędu nie będzie jak kolor wewnętrznej pokrywy włazu zostawię na bazowy? , przejrzałem sporo fotek z tego teatru działań i tak na moje oko wygląda 50/50, wynika z tego że z fabryki szło na kremowo , na polu walki przemalowywali je na kolor bazowy, w Afryce to już raczej na pewno było na bazowy , także ku temu się skłaniam, ale jak źle myślę to poprawcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 25 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2022 Narzędzia na miejscu, doszły kalki i lakier, na połysku też więcej widać, to i parę paprochów osiadło, dobrze że to nie samolot 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 25 Sierpnia 2022 Share Napisano 25 Sierpnia 2022 Wow! Dużo zyskał po lakierze - bardzo podoba mi się ta kolorystyka. I teraz Ci powiem szczerze, że ten pomysł na dioramkę mi już trochę nie pasuje bo model wygląda super i szkoda go mocno brudzić a tam będzie rasputica 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi