Stojkovic Posted June 14, 2022 Share Posted June 14, 2022 Witajcie. W zaciszu skończyłem Panzer IV ausf D prosto z pudla. Nie zakładałem warsztatu bo nagrywałem cały proces montażu i malowania do stanu widocznego na fotkach poniżej. Model ma kilka uproszczen ake generalnie idealny dla początkujących. Nie ma blach i dodatkow- w tym liny holowniczej . W najbliższym czasie zrobię lepsze fotki przy lepszych lampach. 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klapouch Posted June 14, 2022 Share Posted June 14, 2022 Podoba mi się. Trudno znaleźć jakiś słaby punkt. No może z jednym wyjątkiem - w porównaniu z plastycznym przodem i bokami, pokrywy silnika wyglądają jakby coś tam brakowało. Szczególnie zdjęcie 6 i 7. Może to wina kompozycji na zdjęciu, ale tył jest ładny - tłumik i wydech fajnie skorodowany, poniżej ładne brudzenie. Z przodu zapasowe ogniwa i dół wanny robią robotę. Z boków wiadomo - skrzynki, kalki, sprzęt, ziemia na błotnikach. To przykuwa wzrok i jest super. Natomiast te pokrywy są oczywiście zmodulowane itd, ale jakieś takie puste. Gdyby nie wspomniane wyżej zdjęcia może bym nawet nie zwrócił na to uwagi, no ale są. Nie masz takiego wrażenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted June 14, 2022 Share Posted June 14, 2022 Fajna robota. Moim zdaniem można było przytłumić nieco modulację - zwraca uwagę, zamiast stanowić niezauważalne uzupełnienie. Chciałbym też zapytać o kolor końcówki wyciora - jest szary. Czy taki był zamysł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stojkovic Posted June 14, 2022 Author Share Posted June 14, 2022 8 minut temu, zaruk napisał: Fajna robota. Moim zdaniem można było przytłumić nieco modulację - zwraca uwagę, zamiast stanowić niezauważalne uzupełnienie. Chciałbym też zapytać o kolor końcówki wyciora - jest szary. Czy taki był zamysł? Taki był zamysł by użyć szarego koloru w innym odcieniu niż szarości w kolorze kamuflażu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted June 16, 2022 Share Posted June 16, 2022 Ładnie rozjaśniony metodą panelową. Fachowcy stwierdzili, że to nienaturalne, to prawda, ale model malowany taką techniką nie jest płaski, tylko bardziej trójwymiarowy. Efektownie to wygląda i tego się trzymajmy. Brudzenie w sam raz- Tak trzymaj!!!! Fotki dla niedowiarków: http://wio.ru/tank/color/pz4.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stojkovic Posted June 17, 2022 Author Share Posted June 17, 2022 Bardziej modulacja klasyczna bo rozjaśnianie panelowe to było coś innego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted June 19, 2022 Share Posted June 19, 2022 21 minut temu, bulik58 napisał: Fotki ktore zamiesciles maja przekonac tych niedowiarkow do ...? efektu trojwymiarowki , czy brudzenia? Bardziej brudzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stojkovic Posted June 19, 2022 Author Share Posted June 19, 2022 3 godziny temu, bulik58 napisał: Fotki ktore zamiesciles maja przekonac tych niedowiarkow do ...? efektu trojwymiarowki , czy brudzenia? Mają się podobać przede wszystkim - nie mam zamiaru nikogo przekonywać do czegokolwiek. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stojkovic Posted June 19, 2022 Author Share Posted June 19, 2022 To źle zinterpretowałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MayonesEXG7 Posted June 22, 2022 Share Posted June 22, 2022 W dniu 19.06.2022 o 12:08, bulik58 napisał: Moje pytanie bylo skierowane do robertmodelarz i dotyczylo przytoczonej powyzej dwuznacznej wypowiedzi , i nie maja nic wspolnego z Twoim modelem. Również nie Twój model,wypowiadasz się. Inni też mogą. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stojkovic Posted August 14, 2022 Author Share Posted August 14, 2022 Nie wiem czy to ważne, ale donoszę, że właśnie zamieściłem 3 częściowy materiał dokumentujący proces budowy, malowania i weatheringu tego modelu. Gdyby ktoś potrzebował inspiracji lub zastanawiał się jak wyszło to co wyszło to można krok po kroku zobaczyć. Linki: budowa Malowanie: Weathering: Pozdrawiam 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cdarek Posted August 15, 2022 Share Posted August 15, 2022 jestem pod wrażeniem ......super robota.....gratuluję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwumaster Posted August 29, 2022 Share Posted August 29, 2022 (edited) Efektowna czwórka, gratulacje Korzystając z okazji zapytałbym o szczegół techniczny - do czego służył ten profil czy pałąk pod lufą? Pozdrawiam ww Edited August 29, 2022 by wuwumaster Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted August 30, 2022 Share Posted August 30, 2022 18 godzin temu, wuwumaster napisał: Korzystając z okazji zapytałbym o szczegół techniczny - do czego służył ten profil czy pałąk pod lufą? zgarniał antenę przy obrocie wieży Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwumaster Posted August 30, 2022 Share Posted August 30, 2022 2 godziny temu, enten napisał: zgarniał antenę przy obrocie wieży O, tego bym nie odgadł dzieki za wyjaśnienie Pozdr ww Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirek66 Posted September 25, 2022 Share Posted September 25, 2022 Podoba się bardzo . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stojkovic Posted September 28, 2022 Author Share Posted September 28, 2022 Dzięki wielkie. Cieszę się, że się podoba bo to to w tej zabawie chodzi (przynajmniej mnie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmal Posted October 15, 2022 Share Posted October 15, 2022 Hej, na mnie wrażenie najbardziej zrobiło brudzenie wanny. Bardzo fajnie wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts