Jump to content

Panzer IV ausf D - Dragon Platz 1:35

Stojkovic
 Share

Recommended Posts

Witajcie. 

W zaciszu skończyłem Panzer IV ausf D prosto z pudla. Nie zakładałem warsztatu bo nagrywałem cały proces montażu i malowania do stanu widocznego na fotkach poniżej. Model ma kilka uproszczen ake generalnie idealny dla początkujących. Nie ma blach i dodatkow- w tym liny holowniczej . W najbliższym czasie zrobię lepsze fotki przy lepszych lampach. 

20220614_075942.jpg

20220614_080012.jpg

20220614_074751.jpg

20220614_074939.jpg

20220614_075526.jpg

20220614_075543.jpg

20220614_075602.jpg

20220614_075640.jpg

20220614_074436.jpg

20220614_074926.jpg

20220614_074954.jpg

• Like 12

Podoba mi się. Trudno znaleźć jakiś słaby punkt. No może z jednym wyjątkiem - w porównaniu z plastycznym przodem i bokami, pokrywy silnika wyglądają jakby coś tam brakowało. Szczególnie zdjęcie 6 i 7. Może to wina kompozycji na zdjęciu, ale tył jest ładny - tłumik i wydech fajnie skorodowany, poniżej ładne brudzenie. Z przodu zapasowe ogniwa i dół wanny robią robotę. Z boków wiadomo - skrzynki, kalki, sprzęt, ziemia na błotnikach. To przykuwa wzrok i jest super. Natomiast te pokrywy są oczywiście zmodulowane itd, ale jakieś takie puste. Gdyby nie wspomniane wyżej zdjęcia może bym nawet nie zwrócił na to uwagi, no ale są. Nie masz takiego wrażenia?

Fajna robota. Moim zdaniem można było przytłumić nieco modulację - zwraca uwagę, zamiast stanowić niezauważalne uzupełnienie. Chciałbym też zapytać o kolor końcówki wyciora - jest szary. Czy taki był zamysł?

8 minut temu, zaruk napisał:

Fajna robota. Moim zdaniem można było przytłumić nieco modulację - zwraca uwagę, zamiast stanowić niezauważalne uzupełnienie. Chciałbym też zapytać o kolor końcówki wyciora - jest szary. Czy taki był zamysł?

Taki był zamysł by użyć szarego koloru w innym odcieniu niż szarości w kolorze kamuflażu. 

Ładnie rozjaśniony metodą panelową. Fachowcy stwierdzili, że to nienaturalne, to prawda, ale model malowany taką techniką nie jest płaski, tylko bardziej trójwymiarowy.  Efektownie to wygląda i tego się trzymajmy.  Brudzenie w sam raz- Tak trzymaj!!!!

Fotki dla niedowiarków:

http://wio.ru/tank/color/pz4.htm

3 godziny temu, bulik58 napisał:

Fotki ktore zamiesciles maja przekonac tych niedowiarkow do ...? efektu trojwymiarowki , czy brudzenia?

Mają się podobać przede wszystkim - nie mam zamiaru nikogo przekonywać do czegokolwiek.

• Like 1

W dniu 19.06.2022 o 12:08, bulik58 napisał:

Moje pytanie bylo skierowane do robertmodelarz i dotyczylo przytoczonej powyzej dwuznacznej wypowiedzi , i nie maja nic wspolnego z Twoim modelem. 

Również nie Twój  model,wypowiadasz się. Inni też mogą. Pozdrawiam.

• 1 month later...

Nie wiem czy to ważne, ale donoszę, że właśnie zamieściłem 3 częściowy materiał dokumentujący proces budowy, malowania i weatheringu tego modelu.

Gdyby ktoś potrzebował inspiracji lub zastanawiał się jak wyszło to co wyszło to można krok po kroku zobaczyć.

Linki:

budowa

Malowanie:

Weathering:

Pozdrawiam

• Like 4

• 2 weeks later...

Efektowna czwórka, gratulacje 👍

Korzystając z okazji zapytałbym o szczegół techniczny - do czego służył ten profil czy pałąk pod lufą?

Pozdrawiam

ww

Edited by wuwumaster

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...