tomekk Napisano 28 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2022 2 godziny temu, Adamsky napisał: Hej, jeśli mogę coś napisać to Mi-8T , a Mi-8MT (Mi-17) to 2 różne śmigłowce i nie chodzi tylko o śmigło ogonowe. 641 fajna maszyna nawet kilka razy ja macałem musisz pamiętać ze 641 ma małe zbiorniki, a model HB ma duże zbiorniki. Jak cos to pytaj bede tu zaglądał , bo cos tam chyba wiem o śmigłowcach :) póki co pełna obserwacja. W kalce chochlik zamiast błękitnego tła zrobił zielone Dzięki bardzo. Dzisiaj mi na profilu EPLY odpisał Pan Zbyszek, który był pilotem w misji etiopskiej. Zarzuciłem też kilka pytań odnośnie tamtych lat poprzez Piotrka, emerytowanego pilota i szkoleniowca. Tak czy siak sprawa jest dość prestiżowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Czerwca 2022 Share Napisano 28 Czerwca 2022 Pozwolę sobie pokazać jeden drobiazg jaki mam w kolekcji naszywek lotniczych 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 28 Czerwca 2022 Share Napisano 28 Czerwca 2022 2 godziny temu, Mitrandir napisał: Nie chwal się Adam, nie chwal ... Tylko pomagaj nie chwale się @Mitrandir dlatego włączyłem Taktycznego Janka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Czerwca 2022 Share Napisano 28 Czerwca 2022 37 minut temu, Grzes napisał: Pozwolę sobie pokazać jeden drobiazg jaki mam w kolekcji naszywek lotniczych Piękna sztuka ! Pytanie które trzeba zadać : oryginał czy ... dodruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Czerwca 2022 Share Napisano 28 Czerwca 2022 1 minutę temu, kopernik napisał: Pytanie które trzeba zadać : oryginał czy ... dodruk Nigdy nie interesowały mnie podróbki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 1 Lipca 2022 Autor Share Napisano 1 Lipca 2022 (edytowane) Sytuacja wygląda następująco. Zbiorniki boczne skróciłem o fragment z tylnej części, zostawiając końcówkę. Mam gotowy surowiec do dalszej obróbki. Osłony silnika, jeden odciąłem i przymierzyłem do kadłuba, jest jakieś 1 mm różnicy w wymiarze. Muszę zrobić obie osłony i zobaczę jak się będą schodzić u góry. Edytowane 1 Lipca 2022 przez tomekk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Lipca 2022 Share Napisano 2 Lipca 2022 A te plany/rysunki to z jakiego wydawnictwa? Wgl są jakieś monografie Mi-8? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 2 Lipca 2022 Autor Share Napisano 2 Lipca 2022 To są pojedyncze plany z internetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 Trochę dobrych rysunków (planów znaczy się) było w Lotnictwie z Szachownicą oraz Mini Replice 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Lipca 2022 Share Napisano 5 Lipca 2022 W dniu 26.06.2022 o 20:03, Mitrandir napisał: Nie zastanawiałeś się nad zmianą modelu... Dość powszechnie znany jest błąd zvezdy jeżeli chodzi o kabinę pilotów... Ten sam błąd występował w modelach KP i italeri oraz kopro. Polecam jednak HB. Zaoszczędzisz trochę zmagań i nerwów. A temat zaiste zacny. A nie da się np. zrobić przeszczepu do Zvezdy pyska z KP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 6 Lipca 2022 Autor Share Napisano 6 Lipca 2022 Obudowę silników wkleiłem na zwymiarowaną płytkę plastiku pod kątem wymiaru kadłuba. Łatwiej będzie to obrobić i skleić. Szczeliny w zbiornikach wypełniłem plastikiem do obrobienia - były przesadnie za duże. To miejsce gdzie przebiega górny zastrzał podwozia głównego, nie wiem czy użyłem prawidłowej nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Lipca 2022 Share Napisano 6 Lipca 2022 W dniu 2.07.2022 o 17:23, jmx62 napisał: Wgl są jakieś monografie Mi-8? Ja mam coś takiego. Masa zdjęć, sporo planów i przykładów malowania. Niestety, po anglijsku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 7 Lipca 2022 Share Napisano 7 Lipca 2022 19 godzin temu, tomekk napisał: górny zastrzał podwozia głównego To jest amortyzator. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 7 Lipca 2022 Share Napisano 7 Lipca 2022 Piękny temat. Skąd kalkomanie na Etiopię? Oglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Lipca 2022 Share Napisano 7 Lipca 2022 Godzinę temu, kret69 napisał: Piękny temat. Skąd kalkomanie na Etiopię? Oglądam. Z tego co pamiętam to chyba techmod wydał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Lipca 2022 Share Napisano 7 Lipca 2022 Pozwolę sobie przywołać kolegę Mitrandir do tablicy i zaśmiecić wątek tomekk ale czy na prawdę jest tak tragicznie z "ósemką" Zvezdy? Kurczę mam ten model a za bardzo nie uśmiecha mi się wywalać kasę na kolejny HB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 7 Lipca 2022 Autor Share Napisano 7 Lipca 2022 1 godzinę temu, kret69 napisał: Piękny temat. Skąd kalkomanie na Etiopię? Oglądam. W Zvezdzie była kalka do wersji etiopskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Lipca 2022 Share Napisano 7 Lipca 2022 No raczej Zvezda nie dawała Etiopii. Sprawdzałem, chyba że może były jakieś edycje specjalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 7 Lipca 2022 Autor Share Napisano 7 Lipca 2022 Ano właśnie, pewnie zwietrzyli interes i dodali takie kalki, jak na zdjęciu w pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Lipca 2022 Share Napisano 7 Lipca 2022 Akkura zwietrzyła ten interes . Jeszcze miesiąc temu można było kupić w dedykowanym pudełku, teraz już tylko z kalką. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Lipca 2022 Share Napisano 7 Lipca 2022 7 godzin temu, Mitrandir napisał: 8 godzin temu, kret69 napisał: Piękny temat. Skąd kalkomanie na Etiopię? Oglądam. Z tego co pamiętam to chyba techmod wydał W pierwszym poście macie odpowiedź - kalkomania z Lima Oscar Detals pochodzi 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 8 Lipca 2022 Share Napisano 8 Lipca 2022 W dniu 7.07.2022 o 12:32, jmx62 napisał: Pozwolę sobie przywołać kolegę Mitrandir do tablicy i zaśmiecić wątek tomekk ale czy na prawdę jest tak tragicznie z "ósemką" Zvezdy? Kurczę mam ten model a za bardzo nie uśmiecha mi się wywalać kasę na kolejny HB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 8 Lipca 2022 Share Napisano 8 Lipca 2022 Teraz, Sławekb napisał: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 8 Lipca 2022 Share Napisano 8 Lipca 2022 Z lewej prawidłowo HB....z prawej nieprawidłowo ZVEZDA. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Lipca 2022 Share Napisano 8 Lipca 2022 A może ktoś gdzieś na jakimś forum pokazywał próbę przeróbki=poprawki tej Zvezdy? No jakoś nie mogę uwierzyć że ruskie tak skopali model bardzo ważnego śmiglaka. Mam też zvezdowego Mi-24W, mam nadzieję że nie ma takich baboli. Jeszcze raz tomekk sorki za zaśmiecanie wątku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi