tomekk Napisano 28 Czerwca 2022 Autor Napisano 28 Czerwca 2022 2 godziny temu, Adamsky napisał: Hej, jeśli mogę coś napisać to Mi-8T , a Mi-8MT (Mi-17) to 2 różne śmigłowce i nie chodzi tylko o śmigło ogonowe. 641 fajna maszyna nawet kilka razy ja macałem musisz pamiętać ze 641 ma małe zbiorniki, a model HB ma duże zbiorniki. Jak cos to pytaj bede tu zaglądał , bo cos tam chyba wiem o śmigłowcach :) póki co pełna obserwacja. W kalce chochlik zamiast błękitnego tła zrobił zielone Dzięki bardzo. Dzisiaj mi na profilu EPLY odpisał Pan Zbyszek, który był pilotem w misji etiopskiej. Zarzuciłem też kilka pytań odnośnie tamtych lat poprzez Piotrka, emerytowanego pilota i szkoleniowca. Tak czy siak sprawa jest dość prestiżowa. Cytuj
Grzes Napisano 28 Czerwca 2022 Napisano 28 Czerwca 2022 Pozwolę sobie pokazać jeden drobiazg jaki mam w kolekcji naszywek lotniczych 3 Cytuj
Adamsky Napisano 28 Czerwca 2022 Napisano 28 Czerwca 2022 2 godziny temu, Mitrandir napisał: Nie chwal się Adam, nie chwal ... Tylko pomagaj nie chwale się @Mitrandir dlatego włączyłem Taktycznego Janka 1 Cytuj
kopernik Napisano 28 Czerwca 2022 Napisano 28 Czerwca 2022 37 minut temu, Grzes napisał: Pozwolę sobie pokazać jeden drobiazg jaki mam w kolekcji naszywek lotniczych Piękna sztuka ! Pytanie które trzeba zadać : oryginał czy ... dodruk Cytuj
Grzes Napisano 28 Czerwca 2022 Napisano 28 Czerwca 2022 1 minutę temu, kopernik napisał: Pytanie które trzeba zadać : oryginał czy ... dodruk Nigdy nie interesowały mnie podróbki 1 Cytuj
tomekk Napisano 1 Lipca 2022 Autor Napisano 1 Lipca 2022 (edytowane) Sytuacja wygląda następująco. Zbiorniki boczne skróciłem o fragment z tylnej części, zostawiając końcówkę. Mam gotowy surowiec do dalszej obróbki. Osłony silnika, jeden odciąłem i przymierzyłem do kadłuba, jest jakieś 1 mm różnicy w wymiarze. Muszę zrobić obie osłony i zobaczę jak się będą schodzić u góry. Edytowane 1 Lipca 2022 przez tomekk 1 Cytuj
jmx62 Napisano 2 Lipca 2022 Napisano 2 Lipca 2022 A te plany/rysunki to z jakiego wydawnictwa? Wgl są jakieś monografie Mi-8? Cytuj
Grzes Napisano 3 Lipca 2022 Napisano 3 Lipca 2022 Trochę dobrych rysunków (planów znaczy się) było w Lotnictwie z Szachownicą oraz Mini Replice 1 Cytuj
jmx62 Napisano 5 Lipca 2022 Napisano 5 Lipca 2022 W dniu 26.06.2022 o 20:03, Mitrandir napisał: Nie zastanawiałeś się nad zmianą modelu... Dość powszechnie znany jest błąd zvezdy jeżeli chodzi o kabinę pilotów... Ten sam błąd występował w modelach KP i italeri oraz kopro. Polecam jednak HB. Zaoszczędzisz trochę zmagań i nerwów. A temat zaiste zacny. A nie da się np. zrobić przeszczepu do Zvezdy pyska z KP? Cytuj
tomekk Napisano 6 Lipca 2022 Autor Napisano 6 Lipca 2022 Obudowę silników wkleiłem na zwymiarowaną płytkę plastiku pod kątem wymiaru kadłuba. Łatwiej będzie to obrobić i skleić. Szczeliny w zbiornikach wypełniłem plastikiem do obrobienia - były przesadnie za duże. To miejsce gdzie przebiega górny zastrzał podwozia głównego, nie wiem czy użyłem prawidłowej nazwy. Cytuj
kopernik Napisano 6 Lipca 2022 Napisano 6 Lipca 2022 W dniu 2.07.2022 o 17:23, jmx62 napisał: Wgl są jakieś monografie Mi-8? Ja mam coś takiego. Masa zdjęć, sporo planów i przykładów malowania. Niestety, po anglijsku 1 Cytuj
Endrju Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 19 godzin temu, tomekk napisał: górny zastrzał podwozia głównego To jest amortyzator. 1 Cytuj
kret69 Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 Piękny temat. Skąd kalkomanie na Etiopię? Oglądam. Cytuj
Mitrandir Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 Godzinę temu, kret69 napisał: Piękny temat. Skąd kalkomanie na Etiopię? Oglądam. Z tego co pamiętam to chyba techmod wydał 1 Cytuj
jmx62 Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 Pozwolę sobie przywołać kolegę Mitrandir do tablicy i zaśmiecić wątek tomekk ale czy na prawdę jest tak tragicznie z "ósemką" Zvezdy? Kurczę mam ten model a za bardzo nie uśmiecha mi się wywalać kasę na kolejny HB. Cytuj
tomekk Napisano 7 Lipca 2022 Autor Napisano 7 Lipca 2022 1 godzinę temu, kret69 napisał: Piękny temat. Skąd kalkomanie na Etiopię? Oglądam. W Zvezdzie była kalka do wersji etiopskiej. Cytuj
jmx62 Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 No raczej Zvezda nie dawała Etiopii. Sprawdzałem, chyba że może były jakieś edycje specjalne? Cytuj
tomekk Napisano 7 Lipca 2022 Autor Napisano 7 Lipca 2022 Ano właśnie, pewnie zwietrzyli interes i dodali takie kalki, jak na zdjęciu w pierwszym poście. Cytuj
kopernik Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 Akkura zwietrzyła ten interes . Jeszcze miesiąc temu można było kupić w dedykowanym pudełku, teraz już tylko z kalką. 1 1 Cytuj
Grzes Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 7 godzin temu, Mitrandir napisał: 8 godzin temu, kret69 napisał: Piękny temat. Skąd kalkomanie na Etiopię? Oglądam. Z tego co pamiętam to chyba techmod wydał W pierwszym poście macie odpowiedź - kalkomania z Lima Oscar Detals pochodzi 1 1 Cytuj
Sławekb Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 W dniu 7.07.2022 o 12:32, jmx62 napisał: Pozwolę sobie przywołać kolegę Mitrandir do tablicy i zaśmiecić wątek tomekk ale czy na prawdę jest tak tragicznie z "ósemką" Zvezdy? Kurczę mam ten model a za bardzo nie uśmiecha mi się wywalać kasę na kolejny HB. Cytuj
Sławekb Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Z lewej prawidłowo HB....z prawej nieprawidłowo ZVEZDA. 1 1 Cytuj
jmx62 Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 A może ktoś gdzieś na jakimś forum pokazywał próbę przeróbki=poprawki tej Zvezdy? No jakoś nie mogę uwierzyć że ruskie tak skopali model bardzo ważnego śmiglaka. Mam też zvezdowego Mi-24W, mam nadzieję że nie ma takich baboli. Jeszcze raz tomekk sorki za zaśmiecanie wątku. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi