Adamsky Napisano 14 Marca 2023 Share Napisano 14 Marca 2023 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Marca 2023 Share Napisano 14 Marca 2023 W dniu 12.03.2023 o 10:35, tomekk napisał: Znalazłem jeszcze do kupna worki, paletę i wielbłąda. Podzielisz się źródłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 14 Marca 2023 Autor Share Napisano 14 Marca 2023 17 minut temu, kopernik napisał: Podzielisz się źródłem ? https://allegro.pl/oferta/worki-z-piaskiem-plaskie-6-sztuk-1-72-12641352249 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 W dniu 10.03.2023 o 13:23, tomekk napisał: Zacząłem przygotowywać podstawkę - winietę pod model. Z tego co przejrzałem to środowisko Etopii jest raczej ziemno-piaszczyste, z suchą ziemią. Zieleń od suchych traw do dużych drzew. Jak ktoś ma sugestie jakieś to zapraszam. Nadal czekamy na odpowiedź - co ma być pod spodem, krzyż, szachownica, jak duża...? Cześc, W jaki sposób przytwierdzić taka ilość piasku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 16 Marca 2023 Autor Share Napisano 16 Marca 2023 1 godzinę temu, GTiStyle napisał: Cześc, W jaki sposób przytwierdzić taka ilość piasku? Zastosowałem klej wikolopodobny, trochę rozcieńczony. Ziemie/piasek (suchy) sypałem przez drobne siteczko. Pochyliłem podstawkę i to co nie przykleiło się zsypałem. Zaczekałem do wyschnięcia. czynność powtórzyłem jeszcze dwa razy. Wszystko podejrzałem na YT. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 Łopaty poprawione po całości. Wielbłąd się tuczy. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Marca 2023 Autor Share Napisano 19 Marca 2023 Prace nad winietką. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Marca 2023 Autor Share Napisano 19 Marca 2023 Przymiarka. Jakieś sugestie, uwagi ? Tomek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 Może piasek pod helikopterem trochę koliście pograbić aby wzglądało jakby został roydmuchany przez wirnik? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 25 Marca 2023 Autor Share Napisano 25 Marca 2023 Godzinę temu, AnatolPigwa napisał: Może piasek pod helikopterem trochę koliście pograbić aby wzglądało jakby został roydmuchany przez wirnik? Próbowałem z sypaniem piasku na klej, ale nic nie wyszło. Czy mógłbyś coś podpowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Marca 2023 Autor Share Napisano 26 Marca 2023 Dodałem po brzegach lądowiska więcej piasku i pocieniowałem promieniście od środka. Wygląda to trochę lepiej. W centrum jest jakby gładsza ziemia, niż na brzegach. Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Marca 2023 Autor Share Napisano 26 Marca 2023 Co do szachownicy na spodzie. Zapytałem jednego z uczestników misji w Etiopii. Według Niego po zamalowaniu czerwonego krzyża, nie było namalowanej szachownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Marca 2023 Share Napisano 26 Marca 2023 19 minut temu, tomekk napisał: po zamalowaniu czerwonego krzyża, nie było namalowanej szachownicy. a pisałem W dniu 5.03.2023 o 23:52, Grzes napisał: Zostaw na razie bez szachownic. Ale super, że się wyjaśniło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Marca 2023 Autor Share Napisano 26 Marca 2023 29 minut temu, Grzes napisał: a pisałem Ale super, że się wyjaśniło Grzesiek jedziemy w takim razie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 Świetny temat i świetna robota Czekam na efekt końcowy - myślę że mojemu 'sąsiadowi' z pobliskiego osiedla się baaaardzo spodoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Marca 2023 Autor Share Napisano 30 Marca 2023 2 godziny temu, stakor1 napisał: Świetny temat i świetna robota Czekam na efekt końcowy - myślę że mojemu 'sąsiadowi' z pobliskiego osiedla się baaaardzo spodoba Może to to samo Osiedle, które było także moim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, tomekk napisał: Może to to samo Osiedle, które było także moim ? Jeśli to był Rembertów to możliwe Przesłałem zdjęcia Twojego modelu do płk. Pogorzelskiego (on organizował PLEPE i dowodził I turze) i rzeczywiście się bardzo ucieszył. Przy okazji zapytałem o szachownicę - mówi, że nie widział, ale inżynier mu powiedział, że ponieważ nie można było tam wleźć to zostawili czerwony krzyż . No ale nie ma to jak jednak sprawdzić u źródeł - widziałem, że sprawdzałeś z panem Zbyszkiem, który mówił, że tylko zamalowali na biało. Mi się udało dotrzeć do tych co to robili czyli panów Czarnika i Świątkowskiego - mówią że gąbką namalowali na brzuchu wielką szachownice. Przejrzałem też niepublikowane zdjęcia - ale niestety nie ma tam spodu po przemalowaniu krzyży. Jedno źródło które może mieć takie ujęcia to film ekipy polskiej (pewnie w archiwum TVP jest) i materiały BBC i RAF (trochę na sieci jest i na YT ale też bez brzucha). A! Przeglądając zdjęcia - wielbłądów to tam nie było - ale za to mnóstwo osłów Edytowane 30 Marca 2023 przez stakor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Marca 2023 Autor Share Napisano 30 Marca 2023 51 minut temu, stakor1 napisał: Jeśli to był Rembertów to możliwe Przesłałem zdjęcia Twojego modelu do płk. Pogorzelskiego (on organizował PLEPE i dowodził I turze) i rzeczywiście się bardzo ucieszył. Przy okazji zapytałem o szachownicę - mówi, że nie widział, ale inżynier mu powiedział, że ponieważ nie można było tam wleźć to zostawili czerwony krzyż . No ale nie ma to jak jednak sprawdzić u źródeł - widziałem, że sprawdzałeś z panem Zbyszkiem, który mówił, że tylko zamalowali na biało. Mi się udało dotrzeć do tych co to robili czyli panów Czarnika i Świątkowskiego - mówią że gąbką namalowali na brzuchu wielką szachownice. Przejrzałem też niepublikowane zdjęcia - ale niestety nie ma tam spodu po przemalowaniu krzyży. Jedno źródło które może mieć takie ujęcia to film ekipy polskiej (pewnie w archiwum TVP jest) i materiały BBC i RAF (trochę na sieci jest i na YT ale też bez brzucha). A! Przeglądając zdjęcia - wielbłądów to tam nie było - ale za to mnóstwo osłów To była Leźnica, byłem dzieciakiem. Dzięki za informacje. Zostaje jednak bez szachownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 31 Marca 2023 Autor Share Napisano 31 Marca 2023 Tak to teraz wygląda. Trzeba będzie co nie co podmalować, kabinę w środku wyczyścić z kurzu. Nakleić wycieraczki. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 Szczerze powiedziawszy, okopcenia wyszły słabo... Mało naturalnie. Jakbyś spróbował kolor rozprowadzić bardziej równomiernie. Da się jeszcze? A co się stało, że napis z prawej nie trzyma poziomu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 31 Marca 2023 Autor Share Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Tu się z Tobą zgadzam. Patrzyłem na zdjęcia i fukałem. Tego najbardziej się bałem. Spróbuję lekkość zjechać gąbką czerń. Zobaczymy co wyjdzie. Zakładam że inaczej niż z wolnej ręki nie da się pomalować. Zawsze mogę odtworzyć bazę. Dzięki za uwagę. Tak sobie myślę że Forum daję możliwość innego spojrzenia na swoją pracę, a jednocześnie jest doping. Jeszcze raz dzięki za uwagę. Co do napisu, to wzięło i uciekło. Muszę się zastanowić co zrobić. Edytowane 31 Marca 2023 przez tomekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 11 godzin temu, tomekk napisał: Tu się z Tobą zgadzam. Patrzyłem na zdjęcia i fukałem. Tego najbardziej się bałem. Spróbuję lekkość zjechać gąbką czerń. Zobaczymy co wyjdzie. Zakładam że inaczej niż z wolnej ręki nie da się pomalować. Zawsze mogę odtworzyć bazę. Dzięki za uwagę. Tak sobie myślę że Forum daję możliwość innego spojrzenia na swoją pracę, a jednocześnie jest doping. Jeszcze raz dzięki za uwagę. Co do napisu, to wzięło i uciekło. Muszę się zastanowić co zrobić. Bo okopcenia robione aero to nie jest najlepszy pomysł. Farby olejne i pigmenty dają lepszy efekt i lepszą kontrolę. 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 Teraz tak patrzę, na porównanie model-oryginał i widzę, że szachownica z zestawu jest całkiem sporo za duża. Nie jest to oczywiście żaden problem. Bardziej uwaga w kierunku producenta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 1 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2023 Godzinę temu, Matys napisał: Bo okopcenia robione aero to nie jest najlepszy pomysł. Farby olejne i pigmenty dają lepszy efekt i lepszą kontrolę. Farby olejne jak nakładasz? Możesz coś więcej opisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 2 godziny temu, tomekk napisał: Farby olejne jak nakładasz? Możesz coś więcej opisać? Pędzelkiem, potem się to fajnie 'blenduje' też pędzlem zwilżonym w rozcieńczalniku. I poprawia efekt dodając odrobinę pigmentu. Przewaga tego jest taka, że farbę olejną praktycznie całkowicie możesz usunąć przy pomocy rozcieńczalnika bez szkody dla farby pod spodem i do tego fajnie można uzyskać różną intensywność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi