zoltan1 Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 (edytowane) Śledzę druk 3d i jest coraz lepiej. Brawo . Edytowane 2 Września 2022 przez zoltan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 No i zacząło się dziać,,,Więc niech się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 Firmy modelarskie to powoli wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 3 Września 2022 Autor Share Napisano 3 Września 2022 Pokombinowałem coś jeszcze z tłem,ale dni w którym to miejsce jest ładnie oświetlone w tym roku się już kończą. Tutaj z lampkami. Nie mam już pojęcia co zmieniać. Jest jeszcze niebieska zasłona, ale jej nie starczy na obie ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 Z tym zawsze jest problem. Albo pewne koszty dodatkowe do sztucznego oświetenia i jakiegoś "mini studia" albo oświetlenie naturalne i jakieś białe płotno/karton. Przy sztucznym zawsze będziesz miał fotki jednakowo naswietlone, ale wg mnie, fotografem nie jestem, naturalne jest ...no, naturalne, prawdziwe. Problem z tym, że raz jest lepsze, raz gorsze ale nie robisz fotek na konkurs fotograficzny... Dla '"niby modelarza", jak ja, jak to mawia "taltos" , wystarcza jakiś kąt oświetlony blaskiem słońca i kawałek "tła" Kiedyś ktoś na forum opisywał, jak stworzyc takie "mini studio" na potrzeby modelarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 3 Września 2022 Autor Share Napisano 3 Września 2022 2 godziny temu, Superbe napisał: Kiedyś ktoś na forum opisywał, jak stworzyc takie "mini studio" na potrzeby modelarza No właśnie mnini, a nie na coś co teraz mam metr długości a później półtora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 Musisz zmienić skalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 4 Września 2022 Autor Share Napisano 4 Września 2022 Coś jednak udało mi się zrobić Dziobnica jest wykonana z jednego kawałku, w którym wyciąłem nożykiem linie imitujące poszczególne elementy. Zrobiłem tylko te, które będą widoczne. Czy je zobaczymy niestety zależy od kąta patrzenia nie jest to tak dobre jak składanie każdej części po kolei, ale to niestety nie dla mnie zabawa. Udało mi się też zacząć budowę kliu. Próbuję również inne tło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 No i fajnie się spasowało Żadna zmiana skali, to forum modelarskie nie fotograficzne najważniejsze że czarne nie na czarnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 9 hours ago, unicaunica said: Żadna zmiana skali, to forum modelarskie nie fotograficzne To był tylko żart, tak dla jasności. Jest bardzo dobrze. A te nacięcia możesz jeszcze pogrubić jakims skrobaczkiem i naprawdę trudno się będzie połapać, że to z jednego kawałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 5 Września 2022 Autor Share Napisano 5 Września 2022 Pogrubiania nie będzie. Jest to co jest i nie zamierzam nic zmieniać. Żeby było widać z daleka to musi być brązowe albo w jakimś innym jasnym kolorze. A tu nie ma takiej potrzeby. Dolna część będzie zasłonięta płytami miedzianymi a to co będzie widoczne już wyskrobałem. Z tym spasowaniem to nie do końca się udało, ale od czego jest aparat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 To duży model nie wszystko musi być widoczne z daleka. Takie subtelne elementy skłonią widownię do przyjrzenia się bliżej, a i w oryginale też starali się zrobić to jak najmniej widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 6 Września 2022 Autor Share Napisano 6 Września 2022 Może w czymś miększym od gruszy bardziej byłoby to widać i tak nawet jeśli bym tego nie zrobił to jest naprawdę mały detal przy tym wszystkim co będzie. Szczerze mówiąc naprawdę się zastanawiam czy powinienem go robić mając zero doświadczenia. Może jednak sobie odpuścić i zacząć od czegoś mniejszego. Tylko czy za parę lat w ogóle będzie chciało mi się go robić. Nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 Wycofuję się z poprzedniego zdania. Macie rację i przekonaliście mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 19 Października 2022 Autor Share Napisano 19 Października 2022 Witam Dawno nic nie pokazywałem. Nie za bardzo był czas i nie wszystko wychodziło tak jak bym tego chciał, ale nie ważne. Póki nie nauczę się robić powtarzalnych desek(i kiedy będę miał czym je ciąć ) trzeba się wziąć za coś innego. Pierwszy wybór padł na działa. Jeszcze nie wiem jak mi pójdzie z innymi metodami więc na razie jest tylko wzornik z drewna pomalowany farbą akrylową Tutaj taka mała układanka z lawety. Chciałem zrobić coś pomiędzy maksymalnym uproszczeniem i realizmem. Nie wyszło idealnie bo przy klejeniu tylna część poszła za bardzo do góry. Wiem,że nie jest to najpiękniejsza laweta na świecie,ale parę rzeczy sprawdziłem, kilku się dowiedziałem, a żeby temat nie był martwy błędy też trzeba pokazywać Także jak widzisz @Forestdłubię cuś większego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 43 minuty temu, CH123 napisał: Także jak widzisz @Forestdłubię cuś większego Widzę, widzę Co do desek, możesz zamówić gotowe arkusze z deskami z Artwoxa, mają różne rozmiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 20 Października 2022 Autor Share Napisano 20 Października 2022 Z tego co widziałem to oni robią gotowe pokłady a to mi się nie za bardzo przyda,ale dzięki za podpowiedź Materiał mam, tylko nie mam CZYM go pociąć. Duża piła jest za duża i nie utnę deski poniżej 3mm. A mała nie trzyma wymiarów cięcia i ma problem z fornirem nie mówiąc już nic o desce z prawdziwego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 Tylko spokój może Cię uratować... Zaczyna to się powoli układać w jakąś logiczną całość. Lufa wyszła bardzo ładna (nie mówię o kolorze, bo to na pewno zmienisz). Ale jeśli nie masz czym ciąć, to jest chyba duży problem...Nie znam się na tym ale może jakieś wypożyczenie czy kupno właściwego narzędzia, bo bez tego przecież nic nie poradzisz. Wiem,pieniążki, ale może to warte poważnego rozważenia tym bardziej, jeśli w perspektywie są inne "drewniaki", a generalnie jak widać masz smykałkę do tego i wychodzi Ci to naprawdę dobrze... Ale to tylko moje zdanie.Może koledzy coś podpowiedzą bardziej rozsądnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 15 godzin temu, Forest napisał: Co do desek, możesz zamówić gotowe arkusze z deskami z Artwoxa, mają różne rozmiary 7 godzin temu, CH123 napisał: Z tego co widziałem to oni robią gotowe pokłady a to mi się nie za bardzo przyda, ale dzięki za podpowiedź Myślę, ż e to miał Forest na myśli. Mają kilka zestawów o różnej szerokości desek. Grubość około 0,21 mm, samoprzylepne. http://artwox.com/?document_srl=11710&listStyle=webzine&ckattempt=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 20 Października 2022 Autor Share Napisano 20 Października 2022 2 godziny temu, lesio-69 napisał: Myślę, ż e to miał Forest na myśli. Mają kilka zestawów o różnej szerokości desek. Grubość około 0,21 mm, samoprzylepne. http://artwox.com/?document_srl=11710&listStyle=webzine&ckattempt=1 Dzięki, ale to i tak nic nie zmienia. Materiały mam nie mam tylko jak ich wykorzystać 9 godzin temu, Superbe napisał: (nie mówię o kolorze, bo to na pewno zmienisz) Nie nie będę zmieniał. I tak - wiem o co Ci chodzi 9 godzin temu, Superbe napisał: ie znam się na tym ale może jakieś wypożyczenie czy kupno właściwego narzędzia, bo bez tego przecież nic nie poradzisz. Wiem,pieniążki, ale może to warte poważnego rozważenia tym bardziej, jeśli w perspektywie są inne "drewniaki Tak piła jest w planach,ale trzeba trochę poczekać dlatego wziąłem się za działa. Nawet materiał na lawety trzeba przygotować. Tu jest tylko taka próbka. Czy będą widoczne koła lawet na dolnych pokładach. No i nie będą lub będą ledwo widoczne a to otwiera mi drogę do robienia maksymalnie uproszczonych lawet - co zaoszczędzi mi mnóstwo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 A gotowe listewki? Działa masz różnych rozmiarów na różnych pokładach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 20 Października 2022 Autor Share Napisano 20 Października 2022 Mam deski i fornir- grusza,klon. Fornir pójdzie na niższe pokłady bo jakościowo wypada znacznie słabiej Tak przy liniowcu inaczej się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 Ależ tu się dzieje, jak mogła mi taka relacją umknąć? Super robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 23 Października 2022 Autor Share Napisano 23 Października 2022 Dzięki. Trochę się dzieje, ale to robota długoterminowa. Sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie i czy w ogóle wyjdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 Coś wyjdzie... to na 100% i mam nadzieję, że coś dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi