wieslaw_ Napisano 2 Lipca 2023 Autor Share Napisano 2 Lipca 2023 Dzięki za odpowiedź, niestety z jakichś powodów rejestracja jest na razie wyłączona i nie jestem w stanie spytać człowieka o tą kwestię. Natomiast przyjęli mnie do grupy na FB więc tam spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 11 Lipca 2023 Share Napisano 11 Lipca 2023 jak ci idą prace nad yamashiro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 12 Lipca 2023 Autor Share Napisano 12 Lipca 2023 15 godzin temu, bsnt3k napisał: jak ci idą prace nad yamashiro? Yamashiro? Chyba Fuso. Na razie przerwa techniczna, jak zwykle przy tym modelu nic nie idzie jak powinno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 12 Lipca 2023 Share Napisano 12 Lipca 2023 no tak. a wiesz może że muzeum yamato zaczęło udostępniać online swoje zbiory zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 12 Lipca 2023 Share Napisano 12 Lipca 2023 A jak się do nich dobrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 12 Lipca 2023 Share Napisano 12 Lipca 2023 musisz wyszukiwać po nazwie własnej lub kategorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 12 Lipca 2023 Share Napisano 12 Lipca 2023 W dniu 8.02.2023 o 22:38, wieslaw_ napisał: No nie wiem. Mam materiały z monografii Waldemara Góralskiego IJN Hyuga i właśnie tam występuje to o czym pisałem wcześniej. Na samym końcu rufy jest kawałek pokładu ryflowego. Nie jest to zdjęcie ale w pełni ufam Waldkowi w tym zakresie. Swoją drogą niezła zorkmina logika logiką ale tej blachy na końcu rufy ja nie widzę, widać natomiast bardzo dobrze mocowania linoleum. jak można było przypuszczać mocowanie linoleum szło również po obwodzie szyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 20 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) Żeby nie było, że nic się nie dzieje, próbuję "zamknąć" pokład rufowy. @bsnt3k wszelkie sugestie mile widziane na tym etapie, zwłaszcza nie jestem pewny podstawy bo widziałem już różne warianty. Edytowane 20 Sierpnia 2023 przez wieslaw_ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 20 Sierpnia 2023 Share Napisano 20 Sierpnia 2023 zastanawia mnie tylko jak będzie wyglądało malowanie tej katapulty. sporo części jest wewnątrz konstrukcji. zamierzasz to drukować w kilku częściach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 20 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2023 Teraz, bsnt3k napisał: zastanawia mnie tylko jak będzie wyglądało malowanie tej katapulty. sporo części jest wewnątrz konstrukcji. zamierzasz to drukować w kilku częściach? Jeszcze się zastanawiam ale wiele przemawia za tym, żeby zrobić ją w częściach nawet z racji problemów czysto technologicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Sierpnia 2023 Share Napisano 20 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, wieslaw_ napisał: Jeszcze się zastanawiam ale wiele przemawia za tym, żeby zrobić ją w częściach nawet z racji problemów czysto technologicznych. w częściach będzie łatwiej drukować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 20 Sierpnia 2023 Share Napisano 20 Sierpnia 2023 W dniu 12.07.2023 o 19:51, Superbe napisał: A jak się do nich dobrać? wystarczy wejść na stronę poświęconą muzeum Yamato. frazy wpisujesz japońskim alfabetem więc do wyszukiwania przyda się lista statków np taka z wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ships_of_the_Imperial_Japanese_Navy przykładowy wynik dla Fuso 扶桑 https://jmapps.ne.jp/yamatomuseum/list.html?keywords=扶桑&kwd_and_or=and&f9=&f21=&f8=&f1=&list_type=LLA001&list_count=10&title_query=yes czy Yamashiro 山城 https://jmapps.ne.jp/yamatomuseum/list.html?keywords=山城&kwd_and_or=and&f9=&f21=&f8=&f1=&list_type=LLA001&list_count=10&title_query=yes 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 21 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2023 18 godzin temu, blacman napisał: w częściach będzie łatwiej drukować. Już mam podzielone, udało się ogarnąć w dziesięciu elementach w tym trzy to rolki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Sierpnia 2023 Share Napisano 21 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 4 Września 2023 Autor Share Napisano 4 Września 2023 (edytowane) Powolutku idzie do przodu... Edytowane 4 Września 2023 przez wieslaw_ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 5 Września 2023 Share Napisano 5 Września 2023 Powoli, ale ważne że idzie. Na wspaniałe rzeczy warto czekać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 5 Września 2023 Autor Share Napisano 5 Września 2023 (edytowane) Na miejscu i się nawet obraca, pierdoła ale cieszy Edytowane 5 Września 2023 przez wieslaw_ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 5 Września 2023 Share Napisano 5 Września 2023 Śruby masz odwrotnie założone, przynajmniej te na prawej burcie, no chyba że ten Fuso ma pływać do tyłu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 6 Września 2023 Autor Share Napisano 6 Września 2023 6 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Śruby masz odwrotnie założone, przynajmniej te na prawej burcie, no chyba że ten Fuso ma pływać do tyłu Dzięki za uwagę. Spróbuję odkleić i zamienić prawe na lewe ale jeśli się nie uda będę musiał z tym jakoś żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 7 Września 2023 Share Napisano 7 Września 2023 pięknie ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 21 Września 2023 Autor Share Napisano 21 Września 2023 (edytowane) Następny mały krok żeby zamknąć pokład rufowy. Edytowane 21 Września 2023 przez wieslaw_ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 21 Września 2023 Share Napisano 21 Września 2023 Niezły detal. Ciekawe jak to wyjdzie w druku w tej skali. Czy wózek na katapulcie miał jakieś podobne dodatkowe mocowanie w sytuacji transportu samolotów na katapulcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 21 Września 2023 Autor Share Napisano 21 Września 2023 (edytowane) 12 minut temu, bsnt3k napisał: Czy wózek na katapulcie miał jakieś podobne dodatkowe mocowanie w sytuacji transportu samolotów na katapulcie? Dzięki Co do wózka... Dolny obrazek prezentuje wózek z dodatkowym leżem dla wodnosamolotu. Z tego co rozumiem rysunki to samo leże było przesuwane na katapultę wraz z samolotem, wózek zostawał na torach za katapultą. Domyślam się tylko, że te dodatkowe pionowe pręty służyły za hamulec przed wystrzeleniem samolotu ale czy spełniało to także rolę solidniejszego mocowania całej konstrukcji do katapulty? Tego nie wiem. Edytowane 21 Września 2023 przez wieslaw_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Września 2023 Share Napisano 21 Września 2023 3 godziny temu, wieslaw_ napisał: Domyślam się tylko, że te dodatkowe pionowe pręty służyły za hamulec przed wystrzeleniem samolotu ale czy spełniało to także rolę solidniejszego mocowania całej konstrukcji do katapulty? Tego nie wiem. BHP - te łańcuchy to kotwy mocujące do pokładu wózek na sztywno kiedy nie był on używany (albo podczas przeglądu samolotu). Całość ważyło dobre 300kg i stało kółkami na szynach tylko siłą ciężkości. Gdy okręt szedł w przechyle albo mocno bujało to bez mocowania na sztywno taki wózek mógłby sponiewierać wyposażenie pokładowe raniąc przy okazji załogę zanim by go złapali albo zwyczajnie wypaść za burtę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 21 Września 2023 Autor Share Napisano 21 Września 2023 12 minut temu, M.A.V. napisał: BHP - te łańcuchy to kotwy mocujące do pokładu wózek na sztywno kiedy nie był on używany (albo podczas przeglądu samolotu). Całość ważyło dobre 300kg i stało kółkami na szynach tylko siłą ciężkości. Gdy okręt szedł w przechyle albo mocno bujało to bez mocowania na sztywno taki wózek mógłby sponiewierać wyposażenie pokładowe raniąc przy okazji załogę zanim by go złapali albo zwyczajnie wypaść za burtę... @M.A.V. wcześniej pisałem tylko o tej części, co do samego wózka to oczywiście racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi