Skocz do zawartości

Messerschmitt Bf-109 E-3 - Werner Molders 1/72 Tamiya

Bercik

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

Messer 109 nr 15. Kalkomanie z zestawu Special Hobby, bardzo wdzięczne malowanie. 

Robert

IMG_7605.JPG

IMG_7606.JPG

IMG_7607.JPG

IMG_7608.JPG

IMG_7610.JPG

IMG_7612.JPG

• Like 24

• 4 weeks later...

Kolejny PIĘKNY Mesiek do kolekcji :super:  Gratuluję jak zwykle świetnego wykonania, a dół wymalowany  smakowicie  :piwo:

Mam dwa pytania

- techniczne - jaki lakier stosujesz do końcowego wykończenia?

- tendencyjne - a co to się stało, że po sąsiedzku nie ma galerii?  (tu możesz nie odpowiadać :wink:)

Model bardzo mi się podoba, ale mam dysonans przy oglądaniu góry i dołu. Dół pobrudzony bardzo ładnie, dyskretnie a bardzo (BARDZO!) wiarygodnie, a góra - jakaś taka za czysta, die-castowa... Choć, od razu zaznaczam, staranność bez zarzutu!

Cześć Panowie,

Dziękuję za wszystkie opinie :)

W dniu 27.07.2022 o 11:35, abtb napisał:

Kolejny PIĘKNY Mesiek do kolekcji :super:  Gratuluję jak zwykle świetnego wykonania, a dół wymalowany  smakowicie  :piwo:

Mam dwa pytania

- techniczne - jaki lakier stosujesz do końcowego wykończenia?

- tendencyjne - a co to się stało, że po sąsiedzku nie ma galerii?  (tu możesz nie odpowiadać :wink:)

Ad1) To jest satynowa celulozowa Hataka zmieszana ze środkiem matującym Gunze. Jak mi się ta mieszanka skończy, to w zasadzie identyczne satynowe wykończenie daje Mr Paint SemiMatt (które jako farby cenię sobie wyżej).

Ad2) Po sąsiedzku nie ma już kolejnej galerii... Chyba zmęczenie materiałem, podejściem do komentowania i ogólnie brakiem pomysłu tamtego miejsca na siebie...

W dniu 27.07.2022 o 12:02, Helmut napisał:

Model bardzo mi się podoba, ale mam dysonans przy oglądaniu góry i dołu. Dół pobrudzony bardzo ładnie, dyskretnie a bardzo (BARDZO!) wiarygodnie, a góra - jakaś taka za czysta, die-castowa... Choć, od razu zaznaczam, staranność bez zarzutu!

Góra jest zdecydowanie czystsza, trochę efektów zginęło niestety z uwagi na konieczność podmalówek kamuflażu (no nie chciał wyjść od razu 😉 ). Ale do die-cast to jeszcze chyba trochę brakuje :) podrzucam kilka zdjęć na których starałem się uchwycić niejednorodność RLM 02 i inne smaczki.   

IMG_7613.JPG

IMG_7614.JPG

Edytowane przez Bercik
  • Like 4
  • Thanks 1

Podobają mi się te dyskretne otarcia farby, bardzo realistyczne! Ale chyba już wiem, co mi nie pasuje (przy czym, od razu zaznaczam, że to nie pasuje MI i w związku z tym masz pełne prawo się tum niepasowaniem nie przejmować!) - linie podziału są zbyt intensywne, zbyt ciemne. Zastanawiam się, jak by to wyglądało gdyby były  w kolorze kamuflaży, tylko o parę odcieni ciemniejsze...

Podobają mi się te dyskretne otarcia farby, bardzo realistyczne! Ale chyba już wiem, co mi nie pasuje (przy czym, od razu zaznaczam, że to nie pasuje MI i w związku z tym masz pełne prawo się tum niepasowaniem nie przejmować!) - linie podziału są zbyt intensywne, zbyt ciemne. Zastanawiam się, jak by to wyglądało gdyby były  w kolorze kamuflaży, tylko o parę odcieni ciemniejsze...

Point taken 😉 Ale powiem Wam z ciekawości, że tutaj jest brązowy wash, wcale nie bardzo ciemny. W połączeniu z kamuflażem jest taki kontrast, że wydaje się czarny. Na przyszłość pokombinuję z czymś innym :)