p2288 Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 Witam. Budowę zacząłem od sklejenia wszystkiego do "kupy". Liny holownicze wykonałem z linek z zestawu. Gdy złożyłem wszystko model wzbogaciłem o dwa uchwyty z drutu oraz zestaw elementów fototrawionych Cytuj
p2288 Napisano 7 Lipca 2022 Autor Napisano 7 Lipca 2022 Model następnie pomalowałem farbami tamiya oraz nałożyłem kalkomanie Cytuj
p2288 Napisano 7 Lipca 2022 Autor Napisano 7 Lipca 2022 Teraz brudzenie xD. Obicia wykonałem brązową farbą. Najlepiej wyszły te na włazie i z tyłu Cytuj
p2288 Napisano 7 Lipca 2022 Autor Napisano 7 Lipca 2022 użyłem gotowego błota od valleyo. między koła dałem trochę trawy i ennych podobnych elementów trawiastych. Na gąsienicach użyłem pigmentów od mig'a oraz końcówki gąsienic przejechałem pigmentem gun metal Cytuj
TAW Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 Bardzo szybki ten warsztat czy też raczej relacja z budowy, a trzeba by trochę zwolnić i cofnąć się do dokładniejszej obróbki części jak choćby ten wielki szew na gaśnicy. 2 Cytuj
Bengal Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 te kępki trawy kojarzą mi się z crittersami nie wiem czemu hehe 1 Cytuj
kryspacz Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 Przekoszone krzyże to błąd przy kładzeniu kalek, czy zamierzony efekt na podstawie jakiejś ikonografii? Szew na gaśnicy strasznie bije po oczach, a łatwy do poprawienia. Dodatkowo - czy na pewno były malowane w kolorze pancerza? Cytuj
Evildead Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 W sumie to nie wiadomo czy autor chce opinii ,pochwał, porad itd , w sumie to nie wiadomo o co tu biega w tym wątku , jak do tego się odnieść Cytuj
enten Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 3 godziny temu, kryspacz napisał: Szew na gaśnicy strasznie bije po oczach, a łatwy do poprawienia. Dodatkowo - czy na pewno były malowane w kolorze pancerza? Zauważ, że leży poprawne czyste sklejenie modelu ale blaszki są ad. malowania gaśnicy : tak. 1 Cytuj
Mr_X Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 Kiedyś się germanistki z Instytutu Goethego (G-uuuuu-eeeee-tt-hhhhh-eeee) spytałem, co to znaczy "Jungs holt fast!" wymalowane na tyłku "czołgu" i nie potrafiła mi odpowiedzieć. Z tego co wyszukałem to "Trzymajcie się chłopaki!". Cytuj
pmroczko Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 Literówki na kalkomaniach są częstsze niż się wydaje... "fast" po niemiecku znaczy "prawie", więc pewnie powinno być "fest" - mocno. "holt" też jest mocno podejrzane. holen - znaczy przynieść, załatwić, bardziej pasowało by halten - trzymać, ale ten czasownik się inaczej odmienia... Więc jestem ciekaw co z tym napisem jest grane... Cytuj
Endrju Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) 6 godzin temu, pmroczko napisał: Literówki na kalkomaniach są częstsze niż się wydaje... "fast" po niemiecku znaczy "prawie", więc pewnie powinno być "fest" - mocno. "holt" też jest mocno podejrzane. holen - znaczy przynieść, załatwić, bardziej pasowało by halten - trzymać, ale ten czasownik się inaczej odmienia... Więc jestem ciekaw co z tym napisem jest grane... Napis jest poprawny. "Jungs, holt fast" to dialekt Plattdeutsch (lub Niederdeutsch), pochodzi z języka marynarskiego i oznacza po prostu "Chłopaki, trzymajcie się mocno" lub "Chłopaki, zostańcie na posterunkach". Historycznie zostało użyte jako hasło agitacyjne w okres plebiscytu w landzie Schleswig-Holstein w 1920. Prawdopodobnie napisy na pojazdach niemieckich wiążą się z tym wydarzeniem. Edytowane 8 Lipca 2022 przez Endrju 2 1 Cytuj
pmroczko Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Proszę, proszę - więc warto się nad detalami pochylić i zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć... Dzięki za podpowiedź! Pozdrawiam Paweł Cytuj
p2288 Napisano 8 Lipca 2022 Autor Napisano 8 Lipca 2022 11 godzin temu, mic43 napisał: Hmm no mnie to błoto nie przekonuje... dlaczego? Jeśli można spytać Cytuj
Mr_X Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 12 godzin temu, Endrju napisał: Napis jest poprawny. "Jungs, holt fast" to dialekt Plattdeutsch (lub Niederdeutsch), pochodzi z języka marynarskiego i oznacza po prostu "Chłopaki, trzymajcie się mocno" lub "Chłopaki, zostańcie na posterunkach". Historycznie zostało użyte jako hasło agitacyjne w okres plebiscytu w landzie Schleswig-Holstein w 1920. Prawdopodobnie napisy na pojazdach niemieckich wiążą się z tym wydarzeniem. A może chodzi o genialną taktykę współpracy piechoty z bronią pancerną, kiedy to pojazd jedzie przodem a piechurzy tłoczą się za nim pod jego osłoną? Cytuj
Endrju Napisano 9 Lipca 2022 Napisano 9 Lipca 2022 Jest to bardzo prawdopodobne, że taka była koncepcja. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi