Skocz do zawartości

Ki-43II

Damian1978

Rekomendowane odpowiedzi

Wpisany w tło warsztatowego śmietnika model prezentuje się jak jego nierozerwalny fragment. Poplamiona mata, poplamiony Oscar, jakaś przeżuta guma, złachana gąbka - jeden pies. Zdjęcia są spójne, ale czy impresjonistyczny w formie efekt ma ukrywać wady modelu, czy podkreślać skromność autora trudno się domyślić. Widać tylko, że czego jak czego, ale modelu nie widać.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1

W dniu 18.07.2022 o 14:45, greatgonzo napisał:

Wpisany w tło warsztatowego śmietnika model prezentuje się jak jego nierozerwalny fragment. (...) Widać tylko, że czego jak czego, ale modelu nie widać.

Się dołączam. Model zapowiada się ciekawie, otarcia i złachanie przejapońskie, tylko szkoda, że trzeba się tego domyślać i dopatrywać. Wydaje mi się, że "Galeria" powinna się koncentrować na modelu jako takim, a nie anturażu. Zwłaszcza że po tym, co widać spodziewam się naprawdę ładnie zrobionego modelu!

Te zdjęcia które wstawiasz są dobre ale do wątku warsztatowego .

Obejrzyj inne galerie jak to powinno wyglądać.

Na początek wystarczy arkusz brystolu w kolorze białym lub szarym.Chodzi o jednolite tło a nie ten bałagan w tle.

• 2 weeks later...

Podoba mi się wykonanie techniczne. No i objekt - to mój ulubiony samolot )i nawt zrobiłem właśnie ten sam egzemplarz w 1/72🙂). Mam zaś dwie uwagi: powierzchnie są wg. mnie zbyt błyszczące hak na ten kamuflaż polowy, oraz skrzydłowe Hinomaru prawie(!) na pewno nie miało białej obwódki (lecz dowodów na to nie ma)

D9F62B08-B0EF-4186-A32C-DA4F497E433C.jpeg

70507A67-F564-45DE-88EA-3FCC746EE066.jpeg

Przyłączam się do zdania Xmena, jeśli chodzi o zdjęcia. Sam model wygląda nieźle, ale jednolite tło pozwoli lepiej ocenić.

markkaiser, aparat za blisko i przez to nie łapie Ci ostrości. Widać natomiast pewną niekonsekwencję zużycia powierzchni. Na kadłubie powierzchnie (krawędzie) natarcia, na płatach - spływu.

13 hours ago, Baas ArK said:

markkaiser, aparat za blisko i przez to nie łapie Ci ostrości. Widać natomiast pewną niekonsekwencję zużycia powierzchni. Na kadłubie powierzchnie (krawędzie) natarcia, na płatach - spływu.

Co do strości jest dokladnie tamgdzie chciałem. Co do starć jest to skutkiem historii malowania tego samolotu podczas eksploatacji. Nie wszystko malowano od razu. Opiszę to gdy zaprezentuje ten model -zrobilem to juz na FB i na Instagramie. Niestety, na tym forum treba najpierw samemu redukowac swoje zdjęcia, inaczej sa przewaznie za duze i mozna włożyć no tylko 3🙂

1 godzinę temu, zegeye napisał:

Za tak pomalowane hinomaru obsługa naziemna która tego dokonała zostałaby scięta....

I to trzy razy (dla pewności).

Edytowane przez zaruk

Godzinę temu, markkaiser napisał:

Nie wiesz o czym mówisz, sorry.  Bo nawet tege że to nie obsługa malowała Hinomaru😀

Pisałem o ścięciu, a nie o hinomaru.

Edytowane przez zaruk

23 godziny temu, zegeye napisał:

Za tak pomalowane hinomaru obsługa naziemna która tego dokonała zostałaby scięta....

To było z lekkim przymrużeniem oka.  Hinomaru było nanoszone oczywiście w fabryce, bardziej miałem na myśli ''scentrowane'' białe otoki, które mogły być naniesione przez obsługę która malowała kamuflaż samolotu. Same hinomaru również mogły być malowane przez obsługę jeśli np. wymagały odnowienia. 

I tak największym problemem tego malowania jest (jak dla mnie) fakt naniesienia oznaczeń samolotu w wersji Ki-43 I   na samolot w wersji Ki-43 II.

Choć oczywiście autorowi może to nie przeszkadzać.  

7 minutes ago, zegeye said:

To było z lekkim przymrużeniem oka.  Hinomaru było nanoszone oczywiście w fabryce, bardziej miałem na myśli ''scentrowane'' białe otoki, które mogły być naniesione przez obsługę która malowała kamuflaż samolotu. Same hinomaru również mogły być malowane przez obsługę jeśli np. wymagały odnowienia. 

I tak największym problemem tego malowania jest (jak dla mnie) fakt naniesienia oznaczeń samolotu w wersji Ki-43 I   na samolot w wersji Ki-43 II.

Choć oczywiście autorowi może to nie przeszkadzać.  

Obwódki na skrzydłach nie były malowane, zostawiano tylko pewien odstęp gdy nanoszono zieleń, i to nawet przed wprowadzaniem reguł o obwódkach. Tak potem zostawiano. Sprawiało to na odległość wrażenie obwódek. 
zgodzę się jednak że odstęp u mnie wyszedł trochę za duży.

7 godzin temu, markkaiser napisał:

Obwódki na skrzydłach nie były malowane, zostawiano tylko pewien odstęp gdy nanoszono zieleń, i to nawet przed wprowadzaniem reguł o obwódkach. Tak potem zostawiano. Sprawiało to na odległość wrażenie obwódek. 

😂  dawno mnie nikt tak nie rozbawił, poproszę o zdjęcie samolotu na ktorym się wzorowałeś.  

Edytowane przez Marek K

8 godzin temu, markkaiser napisał:

Nie wiem, czy dobrze rozumiem. To mogłoby się udać wyłącznie wtedy, gdyby samoloty były malowane białym podkładem. Ale w ten sposób chyba ich nie wykańczano? Możesz rozwinąć?