Damian1978 Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 Producent -? Skala-? Zdjęcia -? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 Podobają mi się otarcia farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian1978 Napisano 18 Lipca 2022 Autor Share Napisano 18 Lipca 2022 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian1978 Napisano 18 Lipca 2022 Autor Share Napisano 18 Lipca 2022 12 godzin temu, Xmen napisał: Producent -? Skala-? Zdjęcia -? Hasegawa 1/32 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 No chyba każdy chce się wyróżnić, stąd jak rozumiem nie standardowe podejście do fotek w galeri. Na każdej fotce model wygląda inaczej więc trudno ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 Wpisany w tło warsztatowego śmietnika model prezentuje się jak jego nierozerwalny fragment. Poplamiona mata, poplamiony Oscar, jakaś przeżuta guma, złachana gąbka - jeden pies. Zdjęcia są spójne, ale czy impresjonistyczny w formie efekt ma ukrywać wady modelu, czy podkreślać skromność autora trudno się domyślić. Widać tylko, że czego jak czego, ale modelu nie widać. 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 19 Lipca 2022 Share Napisano 19 Lipca 2022 W dniu 18.07.2022 o 14:45, greatgonzo napisał: Wpisany w tło warsztatowego śmietnika model prezentuje się jak jego nierozerwalny fragment. (...) Widać tylko, że czego jak czego, ale modelu nie widać. Się dołączam. Model zapowiada się ciekawie, otarcia i złachanie przejapońskie, tylko szkoda, że trzeba się tego domyślać i dopatrywać. Wydaje mi się, że "Galeria" powinna się koncentrować na modelu jako takim, a nie anturażu. Zwłaszcza że po tym, co widać spodziewam się naprawdę ładnie zrobionego modelu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian1978 Napisano 21 Lipca 2022 Autor Share Napisano 21 Lipca 2022 Dzięki za zrozumienie.To mój pierwszy model po 25 latach.A propo fotek to posiadam kiepski telefon.I nie opanowałem jeszcze wykonywania zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Lipca 2022 Share Napisano 21 Lipca 2022 Te zdjęcia które wstawiasz są dobre ale do wątku warsztatowego . Obejrzyj inne galerie jak to powinno wyglądać. Na początek wystarczy arkusz brystolu w kolorze białym lub szarym.Chodzi o jednolite tło a nie ten bałagan w tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian1978 Napisano 21 Lipca 2022 Autor Share Napisano 21 Lipca 2022 Wielkie dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markkaiser Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 Podoba mi się wykonanie techniczne. No i objekt - to mój ulubiony samolot )i nawt zrobiłem właśnie ten sam egzemplarz w 1/72). Mam zaś dwie uwagi: powierzchnie są wg. mnie zbyt błyszczące hak na ten kamuflaż polowy, oraz skrzydłowe Hinomaru prawie(!) na pewno nie miało białej obwódki (lecz dowodów na to nie ma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 Przyłączam się do zdania Xmena, jeśli chodzi o zdjęcia. Sam model wygląda nieźle, ale jednolite tło pozwoli lepiej ocenić. markkaiser, aparat za blisko i przez to nie łapie Ci ostrości. Widać natomiast pewną niekonsekwencję zużycia powierzchni. Na kadłubie powierzchnie (krawędzie) natarcia, na płatach - spływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian1978 Napisano 31 Lipca 2022 Autor Share Napisano 31 Lipca 2022 Wielkie dzięki za wasze wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 Za tak pomalowane hinomaru obsługa naziemna która tego dokonała zostałaby scięta.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 po prostu malowali akrylami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markkaiser Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 13 hours ago, Baas ArK said: markkaiser, aparat za blisko i przez to nie łapie Ci ostrości. Widać natomiast pewną niekonsekwencję zużycia powierzchni. Na kadłubie powierzchnie (krawędzie) natarcia, na płatach - spływu. Co do strości jest dokladnie tamgdzie chciałem. Co do starć jest to skutkiem historii malowania tego samolotu podczas eksploatacji. Nie wszystko malowano od razu. Opiszę to gdy zaprezentuje ten model -zrobilem to juz na FB i na Instagramie. Niestety, na tym forum treba najpierw samemu redukowac swoje zdjęcia, inaczej sa przewaznie za duze i mozna włożyć no tylko 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, zegeye napisał: Za tak pomalowane hinomaru obsługa naziemna która tego dokonała zostałaby scięta.... I to trzy razy (dla pewności). Edytowane 1 Sierpnia 2022 przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markkaiser Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 (edytowane) 2 minutes ago, zaruk said: Przynajmniej trzy razy. Nie wiesz o czym mówisz, sorry. Bo nawet tege że to nie obsługa malowała Hinomaru Edytowane 1 Sierpnia 2022 przez markkaiser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 2 godziny temu, markkaiser napisał: Co do strości jest dokladnie tamgdzie chciałem. Chodziło o podkreślenie odstającego wiatrochronu? Szkoda było zachodu. I tak dobrze widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 (edytowane) Godzinę temu, markkaiser napisał: Nie wiesz o czym mówisz, sorry. Bo nawet tege że to nie obsługa malowała Hinomaru Pisałem o ścięciu, a nie o hinomaru. Edytowane 1 Sierpnia 2022 przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 23 godziny temu, zegeye napisał: Za tak pomalowane hinomaru obsługa naziemna która tego dokonała zostałaby scięta.... To było z lekkim przymrużeniem oka. Hinomaru było nanoszone oczywiście w fabryce, bardziej miałem na myśli ''scentrowane'' białe otoki, które mogły być naniesione przez obsługę która malowała kamuflaż samolotu. Same hinomaru również mogły być malowane przez obsługę jeśli np. wymagały odnowienia. I tak największym problemem tego malowania jest (jak dla mnie) fakt naniesienia oznaczeń samolotu w wersji Ki-43 I na samolot w wersji Ki-43 II. Choć oczywiście autorowi może to nie przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markkaiser Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 7 minutes ago, zegeye said: To było z lekkim przymrużeniem oka. Hinomaru było nanoszone oczywiście w fabryce, bardziej miałem na myśli ''scentrowane'' białe otoki, które mogły być naniesione przez obsługę która malowała kamuflaż samolotu. Same hinomaru również mogły być malowane przez obsługę jeśli np. wymagały odnowienia. I tak największym problemem tego malowania jest (jak dla mnie) fakt naniesienia oznaczeń samolotu w wersji Ki-43 I na samolot w wersji Ki-43 II. Choć oczywiście autorowi może to nie przeszkadzać. Obwódki na skrzydłach nie były malowane, zostawiano tylko pewien odstęp gdy nanoszono zieleń, i to nawet przed wprowadzaniem reguł o obwódkach. Tak potem zostawiano. Sprawiało to na odległość wrażenie obwódek. zgodzę się jednak że odstęp u mnie wyszedł trochę za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 (edytowane) 7 godzin temu, markkaiser napisał: Obwódki na skrzydłach nie były malowane, zostawiano tylko pewien odstęp gdy nanoszono zieleń, i to nawet przed wprowadzaniem reguł o obwódkach. Tak potem zostawiano. Sprawiało to na odległość wrażenie obwódek. zgodzę się jednak że odstęp u mnie wyszedł trochę za duży. dawno mnie nikt tak nie rozbawił, poproszę o zdjęcie samolotu na ktorym się wzorowałeś. Edytowane 2 Sierpnia 2022 przez Marek K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 8 godzin temu, markkaiser napisał: Obwódki na skrzydłach nie były malowane, zostawiano tylko pewien odstęp gdy nanoszono zieleń, i to nawet przed wprowadzaniem reguł o obwódkach. Tak potem zostawiano. Sprawiało to na odległość wrażenie obwódek. zgodzę się jednak że odstęp u mnie wyszedł trochę za duży. Nie wiem, czy dobrze rozumiem. To mogłoby się udać wyłącznie wtedy, gdyby samoloty były malowane białym podkładem. Ale w ten sposób chyba ich nie wykańczano? Możesz rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi